צלם: רונית סבירסקי
שבוע טעמים בעמקים 2010 - מסעדות, טיולים וצימרים חדשים
צלם: רונית סבירסקי
סוויטות אירוח "שדות ירוקים" בבית שערים
צלם: רונית סבירסקי
טיולי אופניים וג'יפים בנחל ציפורי
צלם: רונית סבירסקי
בראנץ' "זהר בדשא" קיבוץ דליה
צלם: רונית סבירסקי
השניצל של "אדלה" ברמת ישי
צלם: רונית סבירסקי
חציל ממולא בבשר טלה מסעדת "טנדוקה" במושבה יקנעם

טעם של עמק

מאת: רונית סבירסקי

 

אחוות מסעדנים הפכה לעדנת הסועדים. כשהשפים מחליטים על שיתוף פעולה זו הזדמנות לטעום מתפריטים יקרים במחירים קצת יותר שפויים. חגיגות הגורמה סוחפות את כולם בעיר, בכפר, בעמק ובגיא. חבורת המסעדנים באזור העמקים שהבינה את יתרונות הקואליציה בשנים קודמות החליטה לחזור זו השנה השישית על ממשלת אחדות לאומית ופוצחת בשבוע "טעמים בעמקים". הוא יתקיים בין ה-24 בינואר עד 2 בפברואר סביב חגיגות ראש השנה לאילנות ובהתאם לכך גם המנות בתפריט.

 

ארוחה כולל יין

משתתפים בפסטיבל 16 מסעדות ובתי קפה בעמק יזרעאל והאזור. כל המסעדות מכינות תפריטים ממיטב המנות שלהן בהשראת החג ובמחיר של 109-79 שקלים לאדם. ארוחות הבוקר יוצעו במחירים שבין 39 שקלים לארוחה ו-49 שקלים לבראנץ' עשיר. הארוחה בת שלוש מנות וכוללת כוס יין מיקב רקאנטי. את חגיגית האוכל צובעים הנופים הירוקים של העמק שלובשים שמלות פרחוניות והעצים מתקשטים בפריחה לבנה או ורדרדה.

 

ט"ו בשבט ופריחות בעמק

לסועדים שמגיעים לאזור מחכים מסלולי פריחה חורפית של רקפות וכלניות בשלל צבעים. הפריחה מתרכזת באזור גבעות אלונים, תל שמרון, שמורת הסוללים, צומת המוביל וציפורי. שביל אופניים יוצאים מדרך נוף נחל ציפורי, מתחנת הרכבת בכפר יהושע לאורך הקישון ונתיב נוסף מתל-שימרון לכפר החורש. בין בית קשת לנצרת עילית עובר מסלול שכולו פריחות וצמחיה ארץ ישראלית של עצי אלה ואלונים.

 

אדלה ברמת ישי

יואב וייד, אדריכל ומעצב פנים ומיה אשבל-וויד זוגתו פתחו את "אדלה" באזור התעשייה של רמת ישי יחד עם הזוג קובי רז ואנדראה לאנג-רז. יואב הצליח להעניק למקום את המראה שהופך את "אדלה" לפינת חמד נעימה. חלל גדול מחולק לפינות אינטימיות וחדר אירועים פרטי. בקירות גומחות עם קנקנים דקורטיביים א-סימטריים רצפת עץ במראה עתיק כהה. כסאות רטרו, בר עץ גדול במרכז וחצר חיצונית תחומה בקירות זכוכית. חביות יין גדולות וקירות בצבעי זהב ולבן משלימים את האווירה. שווה לתת קפיצה לשירותים רק כדי לקבל רעיונות חדשים בעיצוב. למרות המיקום התעשייתי מצליחה "אדלה" להשרות אווירה רומנטית טוסקנית. באשר לתפריט שתי מנות כבר הפכו לסמל הזיהוי של המקום, שניצל אדלה וסלט אדלה. הסלט עשיר בטעמים, הירקות חתוכים טריים במקום והרוטב אינו גונב את ההצגה. השניצל ענק ממימדים קריספי וקרנצ'י. את הקו הקולינארי קבע השף יענק'לה שיין. לקראת הערב מדליקים נרות על השולחנות ומוזיקת ג'אז נינוחה מתנגנת ברקע.  במקום נערכות הופעות חיות. מנה לכבוד הפסטיבל: סלט עוף ורימונים בליווי חסה, כרוב, גזר, שבבי בוטנים, שומשום, רימון ותאנים. אזור התעשייה רמת ישי. טל.  04-9535358

 

טנדוקה במושבה יקנעם

טנדוקה (כשרה) ממוקמת בלב המושבה הוותיקה יקנעם כשעל גג מתנשא הסילו המרכזי. עטופה במראות ירוקים מכל עבריה ועיצוב עדכני בחלל הפנימי. שילבו של צבעים עזים, נגיעות אדומות ופרגוד פרחוני. גומחות בקירות, קנקני נוי אדומים ובר מרכזי. שתי מנות טובות שנבחרו מתוך התפריט: בראשונות חציל במילוי בשר טלה, תמרים וצ'ילי, מנה מפתיעה בשילוב הטעמים שלה. בעיקריות: גלילות עוף בפנקו על מצע פירה. קריספי ונימוח גם יחד. המסעדה מציעה גם מבחר בשרים טריים ומיושנים ולצדם תוספות המבוססות על ירקות הגדלים בשדות עמק יזרעאל. מנה לכבוד הפסטיבל: חזה מולארד ברוטב פטל מוגש על ראגו חיטה בפירות ט"ו בשבט. מרכז המושבה יקנעם. טל. 04-9590323

 

תיאודור ברמת ישי

תיאודור הוא קפה ביסטרו מתוק עם חזון. ספרי שירה קטנים על מדפים ודמותו של הרצל שמתוססת בהגדלה על אחד מהקירות. קשה לשים את האצבע מה מתוך כל המרכיבים בתיאודור נותן הרגשה של בית, האם זה העיצוב החם, הקונספט שמוקדש לחוזה המדינה או התפריט הביתי. אבל אין צורך לחפש את הגורמים המכלול אכן מצדיק קפיצה. התפריט שגם הוא תואם את החזון מציע ארוחות בעלי שמות ישראליים ועד שתקבלו את המנה תוכלו לעלעל בספרי אמנות, אדריכלות והיסטוריה. מנה לכבוד הפסטיבל:  תבשיל בקר ופירות יבשים על ריזוטו. רחוב צפצפה, אזור תעשיה רמת ישי.  טל.  04-9830422.

 

הקדרה של נגה בבית שערים

"הקדרה של נגה", במושב בית שערים, שוכנת במבנה עץ, עם חלונות המשקיפים על נופי עמק יזרעאל, מוקפת שדרת תבלינים, גינה פורחת וכרם ענבי מאכל אדומים. היא הוקמה לפני 18 שנים על ידי נגה וג'אקי מגידוב, דור שלישי לבני מושב בית שערים. הם עסקו בחקלאות עד שהחליטו לשנות כיוון והקימו בשטח החקלאי שלהם את המסעדה. אורן, הבן הבכור יחד עם האב בנו את המבנה והסלעייה שמסביב בעשר אצבעות ונגה שהייתה מאז ומתמיד בשלנית טובה החלה לבשל לאורחים מבחוץ. נגה הרחיבה את כישוריה והשכלתה הגסטרונומית, עברה קורסים והרחיבה את התפריט. מנה לכבוד הפסטיבל: גלילות חצילים במילוי תערובת גבינות צאן ברוטב עגבניות חם. שוק אווז קונפי-ברוטב יין אדום ופירות יבשים. מושב בית שערים, טל. 04-9830730

 

אוקטגון בנהלל

מסעדת "אוקטגון"  בנהלל נולדה לפני 9 שנים בעזרתם של שני קיבוצניקים חברי ילדות, זיו בנטוב ודודו ששון. שבע שנים הם חיכו לאישורים כדי להפוך את הנחלה למסעדה. כשהאישורים סופקו הם רצו שהמסעדה תהווה חלק מהסביבה הטבעית. את מבנה העץ המעוגל הם הביאו מאפריקה והוא מוקף בשדות הירוקים של הקיבוץ. בימי שמש יושבים על מרפסת עץ חיצונית צופים לרכס הרי מנשה ומריחים את שדות התבואה. שף המסעדה יצר תפריט המחבר את המסעדה לחקלאי ויצרני העמק והסביבה כך שמרבית חומרי הגלם המרכיבים את התפריט מקורם בעמק. מנה לכבוד הפסטיבל:  פילה סלמון אפוי בתנור מוגש עם פרות הדר בתוספת פירה תפוחי אדמה ברוטב חמאת שום וציר דגים. נהלל צומת הכניסה לבסיס רמת דוד. טל. 04-6415333

 

"שלו ביער" בקריית טבעון

מסעדת "שלו ביער"  בקרית טבעון ממוקמת במבנה שהיה מועדון אגודת השומרים והוקם על ידי צאצאי אלכסנדר זייד לפני 40 שנה. מבנה האבן ההיסטורי מוקף בגינה הירוקה שמבודדת אותו מהסביבה. האווירה בתוך המסעדה משדרת נועם ונינוחות. אח בוערת במרכז החדר, הקירות צבועים בגוונים חמים של ירוק וכתום-חמרה. התפריט מבוסס על המטבח הצרפתי, אליו מתווסף הניחוח הכפרי  של בשר שמיושן במקום ועשבי תבלין שגדלים בגינת המסעדה. מנה לכבוד הפסטיבל:  מאפה טלה-בשר טלה ופיסטוקים מסוכרים במעטפת קדאיף על סלט עדשים ואגסים בגראם מסאלה. שיכון האלה 2, קריית טבעון. טל.  04-9831837.

 

פרנג'ליקו ברמת ישי

פרנג'ליקו נפתחה לפני כשנתיים בלבו של המרכז המסחרי ברמת ישי. הדגש הושם על עיצוב עדכני, שירות מוקפד ומגוון יינות עשיר. התפריט קיבל את השראתו מהשף עידן מנדלוביץ' שהוא מומחה לסושי. אוהבי המטבח היפאני יוכלו למצוא מגוון מנות גדול ואפשרות להזמין את המנות על גבי מסכי מגע הממוקמים על השולחן.  ביום משדר המקום אווירת מסעדה ואילו בערב הוא הופך לבר סושי שמשתלב היטב עם האלכוהול. מנות לכבוד הפסטיבל:  קריספי שרימפס- עטוף במקרוני תפו"א, מוגש עם רטבים: ירוק אוזו, קציפת פלפלים וצ'ילי מיונז. קנלוני גלילי במילוי קרם פסיפלורה- על מצע רוטב וניל במירין יפני, בתוספת גלידת וניל צרפתי, בעיטור חוטי חלבה. מעלה הרדוף 32, מרכז מסחרי רמת ישי. טל. 1700553344

 

רוסו ברמת ישי

מסעדת רוסו שוכנת בלב העמק מול שדות ירוקים כבר למעלה מ-10 שנים. תפריט המסעדה משלב מנות בשר , פירות ים, דגים ,פינה אסייתית, ותפריט בריאות. המסעדה מעוצבת בסגנון עכשווי עם נגיעות המשתלבות עם נוף העמק.
מנה לכבוד הפסטיבל:  פטה כבד עוף כפרי בציפוי זרעי פשתן וריבת דבלים בליווי טוסטונים. מרכז מסחרי קדמת ישי, רמת ישי. טל. 04-9533569.

  

מסעדת קטרון (כשרה) היא מסעדת בוטיק חלבית שמהווה חלק מכפר הנופש קטרון. מיקום פסטורלי במצפה הושעיה בגליל לרגלי חורש טבעי הצופה לגן לאומי ציפורי. מתחם קטרון כולל בתוכו: מסעדה חלבית , 21 סוויטות עץ ואולם כנסים. מצפה הושעיה. טל.  04-6466666

  

חוות התבלינים בגלבוע

חוות התבלינים בגלבוע שוכנת במבנה עץ אלפיני על מורדותיו הדרומיים של הגלבוע, מחלונות המסעדה וממרפסת העץ נשקף נופו של עמק יזרעאל, התבור, הרי הכרמל, צפת והחרמון. סביב המסעדה גדלים צמחי תבלין המשולבים בתפריט המסעדה, המאופיינת כמטבח ישראלי בשרי אותנטי.  פנינה מס, בעלת המקום היא אמנית, רוחנית וטבעונית והיא זו שהרכיבה את התפריט מתוך שילוב השכלה קולינרית בינלאומית והיכרות עם עולם התבלינים הארצישראלי.  מנה לכבוד הפסטיבל: קרפ עירית- קרפ במילוי כבד עוף טחון, עלים ירוקים וקשיו מוגש  עם תאנה מושחמת ורוב שמנת. דרך נוף הגלבוע. טל. 04-6531093   

  

"ללה" בעפולה

"ללה" קיצ'ן בר נפתח בשנת 2005 בעפולה והביא לראשונה אל העיר הצפונית ביסטרו בר בסגנון איטלקי המתאים את עצמו לעונות השנה ולמוצרים העונתיים.העיצוב המסעדה ייחודי ומשלב חדשנות עם החום והביתיות שמשרה העמק. מנה לכבוד הפסטיבל: אנטריקוט בגריל ברוטב שמנת ופורטבלו, מוגש עם טוגניםמשורשי סלריופטרוזיליה. קהילת ציון 35 עפולה. טל.  04-6425820

 

ארוחות בוקר ובתי קפה

 

"זהר בדשא" בקיבוץ דליה

את רשימת בתי הקפה וארוחות הבוקר פותח מתחם "זהר בדשא" בקיבוץ דליה ואכן העסקה שמוצעת שווה ביקור. השבילים המובילים אל מתחם הבראנץ' של "זהר בדשא" עטופים בירק ועצים נישאים. אלה שאוהבים לנשום עמוק אל תוך הריאות את אווירת המשק, להקשיב לציוץ הציפורים ולהרגיש את הנינוחות, יצאו נשכרים. החבילה שמוצעת כוללת שעה של יוגה מודרכת ללא תשלום ב-09:00 בבוקר. לאחריה מוגש בראנץ' עשיר במחיר 49 שקלים לאדם במקום 150 שקלים לזוג בשאר ימות השנה. מחלונות המבנה, בו מוגש הברנאץ', צופים אל הירוק שבחוץ. בפנים, ניצב מזנון עשיר מעוצב בכלים קטנים מעודנים. השפית אביב רגב, חברת הקיבוץ, מפקחת במטבח על המנות שיוצאות טריות אל השולחן. בין המנות מאפים, קישים, פיצות ביתיות, פאי קישואים, לבנה, ציזיקי, דגים מעושנים, לחמי דגנים וביצים שמטוגנות לפי בקשה. בר הסלטים כולל: סלט גזר חריף, חצילים, כרובית, מנגולד, טבולה וקינואה, סלט ביצים, סלרי ופטה ולכך מצטרפות גבינות צפתיות בטעמים, דגני בוקר, דייסת סולת, סיידר חם עם תפוחים, ריבות ביתיות, עוגות מאפה בית של גזר, אגסים ותפוחים, סילאן וחלבה. על הקירות תלויות תמונות בשחור לבן משנותיו הראשונות של הקיבוץ. המסעדה כשרה.טל. 04-9897777.

 

בתי קפה נוספים שמגישים ארוחות בוקר:

קפה טארטן (כשר)בית קפה חלבי, הממוקם באזור התעשיה הצפוני של בית זרזיר, עם נוף לשדות העמק. מציע ארוחות בופה, בוקר וצהריים, חלבי עשירות וטעימות, מבחר של מאפים, סלטים, עוגות ופסטות. אזור התעשיה הצפוני של בית זרזיר. טל.  04-6415995

כרמי זית(כשר) היאמסעדת בראנץ' כפרית הממוקמת ב"רפת ובאורווה"  באווירה היסטורית. במקום ארוחות בוקר כפריות המלוות בסיפורי המקום: בעקבות חסידים ושומרים כפי שמספר אהוד יונאי, חקלאי ועיתונאי. בתפריט ממעדני המשק: עגבניות מיובשות, סלטים עונתיים מירק השדה , גבינות צאן, לחמים ומרקחות מעשה בית, וכמובן שמן זית וזיתים מסורתיים. בימי שישי הארוחה מוגשת במזנון פתוח. משק יונאי, כפר חסידים. טל.04-9846053

"קפה פלוס" נפתח בקיץ 2003 בקרית טבעון והוא מחלוצי רחוב אלונים. המקום מציע שילוב של בר וקפה.  פינות ישיבה, מוסיקת ג'אז בערבים - ואחת לשבועיים, בימי חמישי, נערכות במקום הופעות של להקות ג'אז מקומיות. רימונים 1, קריית טבעון. טל. 04-9534955

 

מקום ללון

  

השנה מוצע מבצע "ארוחה על חשבון הברון "- אתרי הלינה והספא מצטרפים לחגיגה עם
מבצעי לינה הכוללים ארוחה זוגית במסעדות המשתתפות. במבצע כל המזמין 2 לילות באחד מהצימרים באזור העמקים יקבל הנחה מיוחדת על הלינה וארוחת גורמה זוגית לבחירה באחת מהמסעדות המשתתפות  ב"שבוע טעמים בעמקים".

 

סוויטות "שדות ירוקים" בבית שערים

העסקה המומלצת ביותר ללינה בעמקים הוא מתחם הצימרים החדש בבית שערים של יהודה וורד איילי שנקרא "שדות ירוקים". המחיר שפוי, המקום מקסים, המארחים נעימים והכל בוהק מניקיון. הזוג איילי נימנים על מגשימי החלומות. הצימרים הוא פרק ב' בקריירה. יהודה עבד שנים בחקלאות, ורד עבדה כאמבריולוגית של הפרייה חוץ גופית ורק אחר כך בחרו בתיירות. הם בנו ארבע סוויטות אבן שגובלות בשדות הישוב ורואים רק ירוק בעיניים. בכניסה למתחם הקימו מיני מוזיאון של כלים חקלאיים ישנים עם שלטי הסבר. בשביל המוביל אל הסוויטות מטיילים תרנגולים מטופחים ואליהם מצטרפים טווסים וברווזים. שובך מיוחד נבנה לבז המקנן באזור ושלל פרפרים מעופפים בין ערוגות הפרחים. הסוויטות מעוצבות בקפידה, משדרות נוחות ואלגנטיות. חדר השינה ממוקם מול דלת זכוכית ענקית שממנה נשקפים השדות הירוקים. מצעי כותנה צחורים עם תחרה שוויצרית, וילונות רקומים, תמונות מלאכת אמנית מהעמק, ריהוט עדכני, הרבה מאוד גווני שמנת ונגיעות קלות של בורדו. מטבח מאובזר, מסך LCD, מערכת מיקרו ומקרר. הבניה אקולוגית וירוקה עם שימוש מושכל בחשמל לצרכי חימום וקירור. הזוג איילי שלא נח לרגע גם הקים חנות מעדנים שאת כולם הם מייצרים בעצמם והטעם אכן ביתי ואיכותי. זיתים כבושים, שמן זית, ליקרים, ריבות, קונפיטורות ללא תוספת סוכר, דבש מצוף של פרחי בר לימונצ'לו, אתרוגצ'לו, ליקרים של פטל, רימונים וענבי מוסקט. מחירים באמצע השבוע 500 שקלים ובסופשבוע 600 שקלים (לא חייבים שני לילות) כולל ארוחת בוקר כפרית מעשה ידיה של ורד. טל. 052-5440159

 

בקתות עץ בקיבוץ דליה

בקיבוץ דליה הסמוך ליערות מנשה, עמק השלום וגבעת הרקפות ממוקמות 15 בקתות אירוח מעץ,  מוקפות בצמחייה ירוקה ועצים ונקראות "זהר בדשא". ישנם גם חדרי אירוח משפחתיים בסגנון חדרי מלון ואחרי מלחמת לבנון השנייה בנו סוויטה מפוארת ולצדה 3 חדרי אירוח זוגיים. הסוויטה וחדרי האירוח מעוצבים בהידור, רצפת פרקט, מצעי כותנה ואביזרים עדכניים. אמבטיית ג'אקוזי, מסך LCD, מיני בר ומערכת קול. שבילי הליכה רומנטיים בלב הקיבוץ וארוחות כפריות המוגשות בחדר אוכל מיוחד. במקום מוצעים טיפולי ספא, סדנאות  יוגה, סדנאות שוקולד, פעילות אתגרית, אולמות אירועים, חדרי דיונים וטרקלין עסקים. מחירי בקתות העץ באמצע השבוע 490 שקלים ללילה, בסופשבוע 1390 שקלים לשני לילות כולל ארוחת בוקר. חדרי המלון 390 שקלים באמצע השבוע ו-690 שקלים לשני לילות בסופשבוע כולל ארוחת בוקר. הסוויטה 1590 שקלים לשני לילות כולל ארוחת בוקר. טל. . 04-9534955

  

"אצל אבנר" בבית לחם הגלילית

בבית לחם הגלילית ממוקמים 3 צימרים "אצל אבנר". הבקתות הוקמו לפני 10 שנים בצמוד לביתו של אבנר לוי. 2 מתוך 3 הבקתות ממוקמות מול נוף פתוח אל העמק. צופים אל הרי נצרת, גבעת אלה, נהלל, מגדל העמק, בית שערים ורמת ישי. בחזית הבקתות גינה גדולה, מדשאה רחבה, בוסתן עצי פרי, נדנדות וערסל גדול. מחיר אמצע השבוע 350 שקלים ללא ארוחת בוקר. בסופשבוע 450 שקלים (מותנה ב-2 לילות) ללא ארוחת בוקר.

טל. 04-98359204-98359200

 

אטרקציות תיירותיות:

סיורים בפינות יער עלומות, טיולי נטיעה, סדנאות לגוף ולנפש, הכנת סלסילות ט"ו בשבט מהטבע וטיולי אופניים מודרכים ללא תשלום.

  

חוות דרך התבלינים בבית לחם הגלילית

דרך ציורית עוברת בין חורשת האלונים ומגיעה למתחם שעומד בדד במרחבים הירוקים. מסביב גדלים רוזמרין, לבנדר, לימונית ונענע ובפנים מסתחררים החושים מעוצמת הריחות והצבעים. פירמידות של אדום, כתום, צהוב וחרדל, תערובות ותוספות לתבשילים, קפה טחון, קטניות ואין ספור סוגי חליטות תה. אנשים מטיילים בין מיכלי נירוסטה, סלסילות קש ומשטחי עץ שמונחים על ערמות חציר, מריחים, טועמים ושוקלים. מרפסת חיצונית משמשת לאירוח קבוצות וכשמגיע אוטובוס גדוש אנשים הם מתיישבים ומקשיבים לנפלאות צמחי התבלין המרתקים שמספר אבי ציטרשפילר, בעל המקום. החידוש האחרון בחוות דרך התבלינים הוא שדה צמחי בר למאכל שניתן לקטוף ולקנות הביתה. ציטרשפילר מסביר על היתרונות הבריאותיים והשימושים השונים של הצמחים. האירוח בחוות התבלינים, ההדרכה ותה הפירות החם ניתנים ללא תשלום. טל. 04-9533405

 

טיולי אופניים וג'יפים בנחל ציפורי

"מרכז שטח אלון הגליל" מקיים טיולים אופניים ללא תשלום בסופי שבוע בכלל ובמסגרת שבוע טעמים בעמקים בפרט. בנוסף ניתן להזמין טיולים ברכבי שטח עם הדרכה צמודה במסלול העובר לאורך ערוץ נחל ציפורי ובמסלולים נוספים בעמק יזרעאל.  לתיאום טל. 04-9869888

 

לפרטים נוספים על פסטיבל טעמים בעמקים באתר: www.shavua-teamim.co.il