צלם: רונית סבירסקי
פסטיבל "שבוע טעמים בעמקים" - ארוחות במחירים מיוחדים, טיולים ואטרקציות בעמק יזרעאל
צלם: רונית סבירסקי
קלוד בן-איטח שף חוות התבלינים בגלבוע
צלם: רונית סבירסקי
ללה קפה בצומת קיבוץ שריד
צלם: רונית סבירסקי
טעימות יין ביקב טוליפ
צלם: רונית סבירסקי
חסות מעוצבות של משק כרמל

פסטיבל שבוע טעמים בעמקים

מאת: רונית סבירסקי

 

כשמטיילים בהחלט אוכלים וכשמציעים לכם תפריטים מוזלים לארוחות טובות לא צריך לצאת עם צידנית. זו השנה השביעית שעמותת התיירות בעמקים מאגדת את המסעדות הנבחרות של האזור לפסטיבל "שבוע טעמים בעמקים" בתאריכים 26-16 בינואר 2011. המסעדות מציעות ארוחות מלאות במחירים שבין 109-79 שקל וארוחות בוקר מושקעות ב-39 שקל או 49 שקל. הפסטיבל השנה יעמוד בסימן חגיגות 100 שנות התיישבות בעמק ותיירני האזור יציעו אטרקציות ופעילויות לכל המשפחה.  מרחבים של שדות בגוון ירוק עז, ריח של אדמה לחה מגשמי החורף, פריחות של רקפות, כלניות וסביונים ואין ספור מסלולי טיול שאפשר לשלב עם ארוחה טובה. אלה שרוצים לטעום ולדגום כמה מסעדות יכולים לבחור באתרי הלינה הכפרית והצימרים המצויים בעמק יזרעאל.    

                  

                               רכס הרי גלבוע      צילום: רונית סבירסקי

 

המסעדות המשתתפות הן: אדלה, אוקטגון, הקדרה של נגה, חוות התבלינים בגלבוע, לימוזין, פרנג'ליקו, קימל בגלבוע, רוסו, שלו ביער, תיאודור ותשרין. התפריט כולל מנה ראשונה, מנה עיקרית, קינוח וכוס יין של יקבי כרמל.  ארוחות בוקר או ברנאץ' מוגשות באדמ'ס בגלבוע, כרמי זית בכפר חסידים, ללה קפה בצומת שריד, קפה קפה בקיבוץ יפעת ורוברג בהושעיה.

 

חוות התבלינים בגלבוע

מסעדת "חוות התבלינים בגלבוע" היא מוסד ותיק בנוף העמק. התפריט התבסס על שילוב של מנות עם צמחי התבלין הטריים שהקיפו את המסעדה מכל עבריה. לפני שנה נכנס למטבח המסעדה השף קלוד בן-איטח שהביא איתו מוניטין קולינרי נרחב מלימודיו בקנדה ועבודתו במסעדות תל אביביות ידועות ביניהן מסה, מול ים, טאטאמי החיפאית ומסעדת הגולף בקיסריה. קלוד שינה את התפריט בחושים מחודדים שידעו להשאיר את מנות הדגל ולצד מנות מהמטבח הים תיכוני והאיטלקי. אחת המנות שהפכה מבוקשת הם רביולי כמהין שאת הפסטה מכינים במקום. הוא הכניס מנות חדשות כמו: ריזוטו חציל וגבינות, מרק שמתחלף מדי יום לפי ירקות העונה והדמיון של השף, פסטייה עגל מהמטבח המרוקני וקדאיף גבינת עיזים וחצילים עם עשבי תיבול וזעתר (48-39 שקל). בעיקריות: סלמון מקורמל, ביף בורגניון, פילה דג ים על מצע ניוקי, פרגית על מצע תפודים במקום הפירה הקלאסי ומנת היען הידועה של המסעדה קיבלה טוויסט חדש עם קרם כמהין וערמונים. (110-58 שקל). כל המנות משודרגות עם צמחי תבלין טריים ומקושטות בפרחי העונה. בקטגוריית הקינוחים נולדה הברקה, כדי להקל על הקיבה ועל הכיס יצרו מנות קטנות במחירים שבין 12-8 שקל ובין המנות: טראפל שוקולד, קרם ברולה, עוגת תפוחי עץ ברוטב מרווה, טירמיסו ועוגת גבינה עם פירות יער. ב"שבוע הטעמים בעמקים" ניתן יהיה לבחור ארוחה מלאה במחיר של 89 שקל או 109 שקל כולל כוס יין ובשבת תוספת של 10 שקל. 04-6531093

                

                      מהגן לצלחת בחוות התבלינים בגלבוע  צילום: רונית סבירסקי

מסעדת רוסו

אחת המסעדות הוותיקות באזור העמקים היא מסעדת רוסו שהוקמה במרכז המסחרי בתוך הישוב רמת ישי בשנת 1998. חלל גדול מעוצב בריהוט כהה וחלונות גדולים שפונים אל השדות משקיפים אל הגבעות המעוגלות של אלוני אבא ובית לחם הגלילית ואל רכס הרי הכרמל. בימי שמש חמימים אפשר לשבת מול הנוף הזה על דק העץ בחזית המסעדה ולנשום את ריח השדות. מסעדת רוסו ידועה במנות גדולות באופן מיוחד שיכולות להספיק לזוג. במסגרת הפסטיבל יוצעו ארוחות במחירים שבין 99-79 שקל ואחת ב-129 שקל. בין המנות הראשונות: פילה חציל על יוגורט נענע, פטה כבדי עוף וריבת דבלים, מרק גספצ'ו, קרפצ'יו בקר עם גבינה כחולה ומשמשים, כדורי ריזוטו עם אגוזים ופטריות. בעיקריות: ניוקי חצילים ועגבניות מיובשות, פרגיות ממולאות אורז ופירות יבשים, שוק אווז ותפוזים, ריזוטו כבדי עוף וסינטה ביין קברנה ותאנים, פילה דג עם עדשים כתומות ורוטב מרווה. הארוחה היחידה שעולה 129 שקל כוללת אנטריקוט מח עצם ופירה שורשים. בקינוחים: מאפה קרם וניל ופירות יער, סופלה שוקולד חם, פרופיטרות במילוי גלידת בננה ותמר. טל. 04-9533569

                 

                          אוסובוקו טלה במסעדת רוסו    צילום: רונית סבירסקי

 

מסעדת קימל בגלבוע

השף שאול בן אדרת שהיה מזוהה במשך שנים עם הליבה הרותחת של העיר הגדולה הכי קרוב לבליינים הנהנתנים החליט לרעות בשדות רחוקים. הוא פתח מסעדה על מורדות הגלבוע יחד עם השף האנרגטי שמוביל את המסעדה, בן שחם. בעגת מבקרי המסעדות זה נקרא "לוקיישן" ובשלוש מילים בעברית מיקום, מיקום, מיקום. אוויר גלבוע צלול, עמק יזרעאל נשקף מחלונות בית האבן הכפרי, השדות הירוקים וההרים הנישאים הם מתאבן מוצלח לארוחה. התפריט הצרפתי מציע מנות בקר, דגה יומית וצמחי תבלין טריים. עיצוב המסעדה נעשה ביד מקצועית שהבינה את חשיבות הנוף. בקימל הקירות הם חלונות ומכל שולחן נשקף נוף שקשה להתעלם ממנו. אוכלים ושולחים מבט החוצה שלא להחמיץ את המראה. גישה עיצובית מחוייכת מקדמת את הבאים כבר בכניסה. שולחן שעומד על רצפה מכוסה באלפי פקקי שעם ובחוץ מרפסת שעליה סדורים בשורות ישרות בקבוקי יין ריקים. נברשות ענק, ריהוט מולבן בסגנון רטרו ותקרה גבוהה ומשופעת נתמכת בקורות עץ עבים. לב המסעדה הוא בר ענקי במפלס מוגבה עמוס משקאות וחלקו העליון מרחף באוויר. בקומה השנייה גלריה המשקיפה על מרחבי המסעדה והשדות והיא מיועדת לארוחה רומנטית או לאירוע פרטי.

בתפריט: במנות הראשונות סלט סלק חי עם צנוברים, שזיפים מיובשים וגבינת סנט מור של ברקנית, סביצ'ה מוסר בשמן כמהין, כבד אווז חם ברוטב פירות יער, שלל פטריות מוקפצות ומנה אלזסית של נקניקיית בקר עם כרוב שוקרוט (58-42 שקל). בעיקריות: קדרת זנב בקר ביין מרסלה (89 שקל), פילה ברולה במעטפת דבש חרדל וזיגוג סוכר (109 שקל), שאטובריאן בקרם כמהין ואגוזים (139 שקל), פילה רוסיני של בקר וכבד אווז (119 שקל). בקינוחים שהם תוצרת עצמית הם מכינים שלישיית קרם ברולה וניל, שוקולטה ולבנדר, מוס שוקולטה חם קר ושערות חלבה, קרמבל תפוחים עם קינמון וגלידה וניל (ללא סוכר), עוגת שוקולד עם אגוזים ושקדים פרווה וללא קמח (39-33 שקל).  במסגרת הפסטיבל יוגשו ארוחות במחירים של 89 ,99 ,109 שקל. בנוסף, הם מגישים בימי שישי בראנץ' עשיר כולל קינוח ושתייה קרה וחמה ב-77 שקל. טל. 04-6895566

                

                              פילה ברולה במסעדת קימל  צילום: רונית סבירסקי

ללה קפה בקיבוץ שריד

ללה קפה שייך לקטגוריית מסעדות תחנת דלק שמצליחות להפתיע. זהו מסעדה שלא עוצרים על הדרך לכוס קפה אלא מתכננים להגיע אליה גם ממקומות מרוחקים. לתופעה הזו יש כמה סיבות: אווירה, אוכל מוקפד, שף מוכשר, מנות נדיבות ומחירים שמשמחים את חשבון הבנק. מורן קורן והשף איתי קורנט פתחו לפני כחמש שנים את ללה בעפולה ולפני כשנה את מסעדת האחות בכניסה לקיבוץ שריד. המטבח מוגדר איטלקי-יזרעאלי והכל נעשה במקום: בצק הפסטות, פוקצ'יות, הרטבים, עוגיות חמאה, לחמניות עם תימין ואת הצד הישראלי ממלאות גבינות ממחלבות העמק וגידולי הירקות מהאזור. המנות גדולות וניתן לחלוק אותם בין שני סועדים. במסגרת פסטיבל טעמים בעמקים הם פוצחים בהגשת בראנץ' שימשיך גם אחרי הפסטיבל. הבראנץ' מוגש לשולחן ומורכב ממגוון מנות: לחמניות הבית וממרחים, מיץ טבעי סחוט ושתייה חמה, 3 מנות לבחירה מתוך 8 ביניהן: מאפה פילו תרד וריקוטה, פוקצ'ה אנטי פסטי וגבינות, סלט עגבניות שרי ותימין, סלט הדרים וגבינות צאן, קרואסון מוצרלה, סלט חצילים על הגריל, ביצים לפי בחירה וקינוח אישי לכל אחד. המחיר 49 שקל ואפשרות לכוס קאווה בתוספת 5 שקל. טל. 04-64444030

             

                                   ללה קפה בצומת קיבוץ שריד

יקב טוליפ

משפחת יצחקי, אמא לאה, אבא יצחק והבן רועי עומדים מדי סוף שבוע מאחורי דלפק העץ השחור ומוזגים טעימות יין למבקרים. משפחה חמה שיודעת לארח בסבר פנים יפות ויחד עם זה לקרב לנושא את המטיילים, גם כאלה שאינם מבינים ביין. לא תשמעו מהם מילה על עפיצות וטעמי דומדמניות. הם רק יבחרו יחד איתכם את היין שטעים לחיך הפרטי שלכם. יקב בוטיק שמדבר בגובה הבקבוק ולא מעבר לו. כשאתם טועמים תוכלו לשמוע את סיפור היקב שהוקם בלב כפר תקווה בקריית טבעון ומעסיק אנשים בעלי מוגבלויות. הם התחילו עם 7000 בקבוקים ב-2003 והיום מייצרים 100 אלף בקבוקים. החל משנה הבאה היינות יהיו גם כשרים. מרכז המבקרים שלהם מעוצב ומשרה אווירה נעימה, תצוגה יפה של בקבוקים על מדפים וחצר שמשקיפה אל הכרם ונופי העמק. הם מייצרים יינות אדומים, פורט, ויין לבן אחד שהוא בלנד של גווצטרמינר עם סובניון בלאן. מחירי היינות, שחלקם זכו במדליות ופרסים, נעים בין 95-65 שקל. יין נוסף ששמו "בלק טוליפ" (הטוליפ השחור) מיושן 30 חודשים בחביות עץ ונושא תווית שנבחרה בתחרות ציורים של אנשים מוגבלים. מחירו 175 שקלים. בסופי שבוע המקום פתוח למבקרים ובאמצע השבוע בתיאום מראש ללא תשלום. טל. 04-9830573

                            

                        מרכז מבקרים יקב טוליפ        צילום: רונית סבירסקי             

יקב נחמני

דוד ופרנסיס נחמני עושים יין בביתם הכפרי בקיבוץ גן נר למרגלות הגלבוע. זה התחיל ממתכון לייצור יין ביתי שהשאיר אביה האנגלי של פרנסיס שכתב ספרי מסעות ואוכל. דוד, חובב יין מושבע הכין יין יבש למשפחה לפי המתכון. חבר קרוב הזמין לדוד סדנת טעימות יין ליום ההולדת. מנחה הסדנה גילה שדוד ניחן בחך רגיש ושלח אותו ללמוד לעשות יין. דוד ופרנסיס השלימו את הידע הטכני והחלו בשנת 2004 לייצר יינות מענבים שגדלו בכרם בן זמרה. הם מייצרים במרתף הבית כ-1200 בקבוקים בשנה שחלקם בלנד והיתר יינות זניים של מרלו וקברנה סובניון. מדי שנה הם מכינים יין אחד שונה: ב-2006 מענבי סאנג'ובזה וב-2007 בלנד שהוקדש לרס"ר האגדי של הצנחנים ויקטור וזכה במדליית טרה-וינו. דוד נחמני מייצר גם יין קינוח בסגנון פורט וחדי העין יבחינו בפינת היקב בבקבוקי זכוכית גדולים שבהם הוא מיישן ברנדי וגראפות מתאנים ומרווה. בתיאום מראש אפשר להגיע לטעימות שנערכות בגינת הבית המטופחת מול נופי העמק. קבוצה של 10 אנשים ומעלה תוכל לטעום כמה סוגי יינות ללא תשלום ואם רוצים להוסיף ארוחת גבינות ממחלבת ברקנית הסמוכה מוסיפים כ-25 שקל לאדם. טל. 057-7720369

         

                                   יקב נחמני במושב גן נר

אירוח של שלווה

"שלווה בעמק" כשמם כן הם, שלושה צימרים מושקעים שתפסו שלווה במושב אביטל בעמק יזרעאל בין מרחבים ירוקים, שדות חקלאיים חבוקים בין רכסי הרים. הצימרים ניצבים בחצר רחבת ידיים של משפחת אליהו מוקפים מדשאות, פינות ישיבה בצל העצים, בריכת שחייה וסביבה מיטות שיזוף. מה שמייחד את הצימרים של משפחת אליהו זו קבלת הפנים החמה, בריכה פרטית לכל צימר והמחירים השפויים שהופכים את החופשה לשמחה. אמא, זמירה אליהו, מקבלת את פני הבאים עם מגש שופע כל טוב: סיר של תבשיל קובה ביתי מהביל, תמרים מהמטע הפרטי, עגבניות ליקופן מפוספסות מהחממה, זיתים שכבשה בעצמה וקערה עם ירקות מוחמצים שגדלו בגן הירק האורגני. משפחת אליהו עברה מחקלאות לתיירות ואחרי שנים שגידלו סלק, אשכוליות אדומות וניהלו לול ורפת החליטו להקים צימרים מושקעים. במקום בית האריזה לפרחים והלולים עומדים היום 3 בתי עץ שתוכננו ונבנו בעבודה עצמית של הבן סיוון. 45 מטרים רבועים כל אחד שכוללים רהיטי עץ, מיטת קינג סייז, ג'אקוזי ספא גדול, מטבחון מאובזר, LCD, מערכת קולנוע, כבלים ואינטרנט חופשי. לכל צימר צמודה בריכת שחייה פרטית מחוממת ומבודדת מיתר היחידות. הבריכה מוקפת בדק עץ ולצדה כסאות שיזוף וערסלים. ארוחת הבוקר הנדיבה מעשה ידיה של זמירה מוגשת לכל אורח בצימר הפרטי שלו. אמצע השבוע 400 שקל, סופשבוע 1300 שקל ל-2 לילות כולל ארוחת קובה וארוחת בוקר. טל. 054-3037915

                  

                      צימרים "שלווה בעמק" במושב אביטל   צילום: רונית סבירסקי

מזרע הקטנה

"מזרע הקטנה" הוא מוזיאון שכולו נוסטלגיה. הוא נולד מתוך צורך עצום של אדם אחד, פיני שיבולי, להנציח את המורשת, התרבות וההיסטוריה של קיבוץ מזרע ויחד איתם פרקים חשובים בתולדות המדינה. המוזיאון כולל אלפי חפצים מפריטי הבית הקטנים והאישים ביותר של חברי הקיבוץ ועד טרקטורים, מחרשות וליפט מימי המנדט. שיבולי אסף, שמר, שימר ושיחזר עד שהחליט להקים את המוזיאון ולקרב את המטיילים ואת הדור הצעיר של בני הקיבוץ לסיפורים של טרום המדינה. בלב המתחם ניצב מגדל המים של הקיבוץ משנת 1925. באולם המרכזי ניתן לראות את המזוודות, כלי העבודה, אוהלי מגורים זמניים של המייסדים, כיצד נראו בתי הילדים וחדר האוכל. בחצר ניצבים כלים חקלאיים מכל השנים, המכבסה, מחסן הבגדים, המתפרה ובבטן האדמה סליק הנשק. אגף חדש מעוצב ומודרני נפתח במוזיאון לפני כחצי שנה. באגף מוצגות עבודות של האמן אברהם אמרנט שמוכר בכינויו טושק. ציורים ודמויות שחורות מקרטון ששימשו את תיאטרון הצלליות של הקיבוץ בשנת 1942. דמויות הקרטון שכבו בארגז נשכח עד שנמצאו על ידי שיבולי והן מוצגות לקהל המבקרים. באגף החדש מוצגות גם תערוכות מתחלפות של אמני הקיבוץ וספרים שנכתבו על ידי חברי הקיבוץ. ניתן לערוך סיור עצמאי במוזיאון או להזמין סיור מודרך שעורך כשעה וחצי עם פיני שיבולי במחיר 17 שקל למבוגר ו-10 שקל לילד. כל הסיורים בתיאום מראש טל. 052-7950229

                 

                          אגף חדש במוזיאון מזרע הקטנה - תיאטרון צלליות מ-1942

תחנת שרה בקיבוץ גבת

לרוב הקיבוצים שנוסדו לפני קום המדינה יש סיפורים היסטוריים שחלקם דרמטיים ומרגשים. כדי לחבר מטיילים מזדמנים לסיפור צריך חבר קיבוץ שיודע לדבר וגדוש בהזדהות עם העבר. כזאת היא עירית יזרעאלי שתפקידה להדריך את המבקרים בתחנת המורס הסודית שנחבאת מתחת לאדמת קיבוץ גבת. היא מתחילה את הסיפור בצילו של עץ תות ומקלט בטון שרק אנטנה משוחזרת שבולטת ממנו מרמזת על מה שהיה פעם מרכז שידור. בשנת 1939 כשהבריטים הקשיחו את עמדתם כלפי היישוב היהודי ומנעו הקמת תחנת ממסר בשיטת המורס בקיבוץ גבת. השדרית המוכשרת ביותר שהייתה באותם ימים, שרה צ'רנומורוץ' (פפיש) הייתה חברת הקיבוץ. התחנה נבנתה מתחת לפני האדמה כשהיא מסוות במחסן, שובכי יונים ובית ילדים. מעטים מחברי הקיבוץ היו שותפים לסוד. כשכל הילדים נמו את שנתם מדי ערב בשעה עשר שרה ירדה מפתח מוסתר במעלית שהייתה שיא השכלול בשעתה ושידרה במשך שש שעות הגיגים ודעות של בן גוריון ללונדון. בארבע לפנות בוקר היא עלתה חזרה כדי לחלוב את הפרות. כך במשך ארבע שנים ערב אחרי ערב. הבריטים הצליחו לעלות על התשדורות ואזהרה של אבא אבן הפסיקה את הפעילות. עירית יזרעאלי מושיבה את המבקרים במקלט, מספרת, מדגימה ומראה סרט וידאו ולאחר מכן פותחת את הפתח הסודי ומאפשרת לראות את התחנה שנשמרה כפי שהייתה חוץ מהמשדר הענקי שנלקח. ניתן לתאם סיורים מודרכים בתיאום מראש במחיר מינימום של 150 שקל עד 25 אנשים. מ-25 מבקרים ומעלה המחיר הוא 5 שקל לאדם. משך הסיור כשעה. טל. 052-6566501

 

לבידו

בלב מושב נהלל במקום שבו היה בעבר לול תרנגולות הקים עידו מגל מרכז מבקרים של קוסמטיקה טבעית ובצמוד אליו גן צמחי תבלין. הכל החל בשנת 2002 כשמגל ..... פיתח קרם לתפרחת התינוק שנולד לאחותו. קרם הקלנדולה היה פריצת הדרך שהובילה להקמת מפעל "לבידו" שמוצריו מבוססים על חומרים טבעיים. מגוון המוצרים כולל קרם פנים על בסיס רימונים, מוצרי ניקוי פנים, ספא לגוף, קרם גוף, סרום, קרם לעור רגיש, שמן זרעי רימון ועוד. למבקרים במקום מוצעים הסברים על המוצרים וסיור מודרך של שעה בגן צמחי התבלין. הגן מעוצב כדמות אדם שוכב שראשו מעוצב מצמחים המותאמים לטיפול בכאבי ראש, הלב מורכב מבריכות מים עם משאבה שמדמה לב, בבטן ירקות וברגלים עצי הדרים בעלי שורשים עמוקים. הם מקיימים גם סדנת התנסות בהכנת בשמים וסבונים שנמשכת כשעה ומתאימה לקבוצות עד 40 משתתפים. במחיר 50-20 שקל לאדם. הסיורים ללא נערכים ללא תשלום. תה צמחים וקפה מוצעים לכל אורח. פתוח כל השבוע בין 18:00-09:00 ושישי עד 15:00. סדנאות וסיורים בתיאום מראש טל. 04-6515131

            

                                        מרכז מבקרים לבידו בנהלל

משק כרמל

סיפור נהדר של חקלאים דור שלישי שבחרו בחקלאות כדרך חיים והם מפתחים ענפים חדשים ועדכניים. ענת וכרמי כרמל קיבלו לידיהם משק קטן עם לול תרנגולות והיום הם מגדלים בלב העמק צמחי תבלין , נבטים וירקות שמתפרשים על 60 דונמים. לחממות היפיפיות לא תוכלו להיכנס בשלב זה, אבל בצריף עץ קטן בחזית הבית תוכלו לרכוש את הגידולים ממש אחרי שנאספו מהחממות. ביצי משק טריות, ביצי שלו, נבטי חמניות, אלפלפא, חסה סלנובה, שנראית כמו ציור, חסה פריזה מסולסלת, אפונה סינית, גרגר נחלים, נבטוטים ומגידולי השדה הפתוחים רוזמרין, תימין בזיל ומנטה. הדוכן פתוח מדי יום (לא בשבת) בין השעות 14:00-07:00 ולאחר מכן אפשר לקחת את המוצרים באופן עצמאי ולהשאיר כסף בקופה שמונחת בצד. טל. 050-3334666. 

 

סיורים מודרכים -  סיור באתרי מורשת החלוצים בעמק בשילוב עם ביקור ביקב, מחלבה וארוחת  צהריים כפרית. הסיורים יתקיימו בימי שני ושלישי בכל חודש ינואר.  שעת התחלה 10:00 בבוקר. טל לרישום  04-6014050 .  במחיר  120 שקל לאדם כולל ארוחת צהריים מלאה.

 

תחרות אפיית עוגת יום הולדת 100 - תיערך במוזיאון לראשית ההתיישבות בקיבוץ יפעת.  התחרות תתקיים במסלול עממי שמיועד לאופים חובבים תושבי העמק ומסלול מקצועי לקונדיטוריות ובתי הקפה באזור.  פרטים באתרWWW.shavua-teamim.co.il