צלם: רונית סבירסקי
מסעדת "מודרן" וסיורים קולינאריים במוזיאון ישראל
צלם: רונית סבירסקי
קנקן למהילת יין במים
צלם: רונית סבירסקי
אמן הפופ ארט טום ווסלמן - כריך ובאדוויזר
צלם: רונית סבירסקי
מחבצות חלב ליצירת גבינה
צלם: רונית סבירסקי
כלי לכתישת חיטה

אמנות מעוררת תאבון במוזיאון ישראל (פעילות הסיורים אינה מתקיימת)

מאת: רונית סבירסקי

 

מוזיאון ישראל החליט להפוך את הקולינריה לאמנות ומצטרף למוזיאונים חשובים בעולם שפתחו מסעדה איכותית ומעוצבת במתחם המוזיאון. גם שמה של המסעדה "מודרן" מרמז על הכיוון העדכני של שילוב אמנות עכשווית ומטבח ירושלמי. היזם הקולינרי הוא צפריר גינסברג שתכנן תפריט ששואב את השראתו ממאכלים עדתיים מסורתיים בגרסה חדשנית. השף יניב לוזון יצר מנות כשרות ביניהן: אוסובוקו טלה בתוספת מג'דרה מבורגול ועדשי-מיני, סופריטו בקר, שקדי עגל ברוטב קברנה עשיר, מרק קובה סלק מסורתי וירקות ממולאים.

             

                       סופריטו ירושלמי במסעדת מודרן  צילום: רונית סבירסקי

עיצוב בהשראת מונדריאן

המסעדה רחבת ידיים עם חלונות גדולים צופה אל עמק המצלבה והכנסת. במרכזה בר יין המציע למעלה מ- 100 סוגים שונים של יינות בוטיק. המסעדה עוצבה על ידי האדריכל גדי הלפרין, בהשראת עבודותיו של האמן-הצייר מונדריאן. אוסף היינות הכשרים מוצג ברהיט מעוצב הניצב לאורכו של קיר שלם. המסעדה פתוחה לקהל הרחב בימים ראשון-חמישי בין השעות 11:30 ועד אחרון הלקוחות, ביום שישי ובמוצאי שבת בהתחשב בשעות כניסת ויציאת השבת. הכניסה למסעדה לא מחייבת כרטיס כניסה למוזיאון.

               

                   בר יין ורהיט עיצובי לאיפסון הבקבוקים  צילום: רונית סבירסקי

סיור קולינארי עצמאי

צוות המוזיאון קידם את החיבור הקולינרי אמנותי לכיוון חדש ויצר סיורים שעוסקים במוצגים ופריטים הקשורים באוכל ובמוצרי מזון. ישנם סיורים מודרכים בתשלום וישנם סיורים עצמאיים שמתבצעים בעזרת חוברת הדרכה שהפיק צוות אגף הנוער של המוזיאון. חוברת "מסלול האוכל" מציעה למבקר סיור בעקבות יצירות אמנות העוסקות במזון. היא מלווה בצילומים של יצירות האמנות ובטקסטים קצרים עם הסבר על היצירה. לכך מתלווים ציטוטים של אמן או איש רוח  אשר מתייחס למשמעותו של האוכל בחיינו ושורות הלקוחות מתוך שירה או פרוזה העוסקות בנושא האוכל. את החוברות ניתן לרכוש במחיר סמלי של 5 שקל.   

         

                                       קנקני יין               צילום: רונית סבירסקי

לאכול עם העיניים 

סיור נוסף תיאטרלי שנקרא "לאכול עם העיניים" מונחה על ידי שחקנית מקצועית. הסיור סובב סביב סיפורה של אודליה החולמת על תוכנית בישול בטלוויזיה. היא מחפשת גימיק חדש ומוצאת אותו בין יצירות האמנות שבמוזיאון ישראל. דרך היצירות היא מעבירה לנו מבט חדש על אמנות, אוכל ומתכונים. הסיורים נערכים על ידי המחלקה לתכניות תרבות לקהל הרחב. להזמנות: 02-6708960

                                   

סיור "אמנות ואוכל"

סיור מודרך נוסף "אמנות ואוכל"  מתקיים גם הוא על ידי צוות ההדרכה של המוזיאון. הסיור מתמקד במוצגים שקשורים באוכל ובהפקתו. בכל גלריה צופים ב-3-2 מוצגים על מנת לחשוף בפני המבקר את העושר המוזיאלי. באגף הארכיאולוגיה מוצגים גרעיני חיטה קדומים המתוארכים לעשרת אלפים שנים, מגל קדום וכלי טחינה. בחפירות ארכיאולוגיות התגלו קטניות, פיסטוקים, אגוזים שנמצאו ליד שרידי מדורה שעל פי בדיקות העץ מתוארכת ל-780 אלף שנים. נמצאו גם תאנים, תמרים ועדשים. בתצוגה ניתן לראות צלמיות שעיניהן דומות לזרעי חיטה. מחבצות שגילן כ-6000 שנים מהתקופה הכלכוליתית מצביעות על תהליך ייצור חלב.

            

                                 כלי בהט מצרי להגשת ברווז  צילום: רונית סבירסקי

כלי משתה ותבלינים

כשעוברים לאגף של יוון העתיקה ניתן לראות כלים ששימשו במשתה היווני: כלים לאחסון יין, מים, כלי מזיגה, מצקות, כלי שתייה ועליהם סצנות הכנת היין למשתה. באגף המצרי מוצג כלי בהט ששימש להגשת ברווז והוטמן יחד עם המת כחלק מפולחן המוות.  בגלריה המוקדשת לאמנות ותרבות יהודית מוצג כלי לחינה מאפגניסטאן ובו גבישי סוכר מעוטרים שהוגשו בעת השמחה. שרשראות לכלה משובצות בחרוזים עשויים מיציקות של תבלינים מוכרות בעדה הטוניסאית.

         

                    גבישי סוכר בטקס חינה מאפגניסטן   צילום: רונית סבירסקי

באדוויזר וסביח 

טום ווסלמן, אמן הפופ ארט, מציג על גבי יצירה גדולת מידות כריך ממזנון מהיר, פחית באדוויזר וקופסת סיגריות כחלק מתרבות הצריכה האמריקנית בשנות ה-70. בנוסף ניתן לראות ליד המסעדה את פסל התפוח המכורסם של קלאוס אולדנבורג. הווידאו ארט "סביח" של שחר מרקוס מוצג בגלריות המאה ה-20 לצד יצירתו של ג'קסון פולוק. "השולחן הנושם" של האמן היפני ימאגוצ'י הוא מיצב הבנוי משולחן שאורכו 9 מטרים וניצב על 4 רגליים בלבד. על השולחן מונחים מוצרי מזון לצד עציצים, מכתבים, קיפולי נייר ותבלינים. השימוש במוצרי מזון אמיתיים יוצר את הניגוד בין הפרי המושלם לאלה שמתייבשים ומצטמקים. הסיורים נערכים על ידי מחלקת ההדרכות בתשלום. להזמנות: 02-6708805,  02-6708884