צלם: האמנית יעל פרידמן
משחקים באוכל - תערוכה העוסקת במפגש בין אוכל לעיצוב
עבודה של ניר המאירי
צלם: דני הוכברג ואודליה לביא
מסעדת שקוף

אמנים כן משחקים באוכל

גלריית המשכן "בית מאירוב" בחולון מציגה בימים אלה תערוכה "משחקים באוכל" שעוסקת בנקודת המפגש בין אוכל לבין עיצוב. בין המוצגים תכשיטים מירקות, כלים מפרי הדר, מכשירים חשמליים אפויים, מפה מונבטת ואובייקטים עשויים מחצילים.

 

מעצבי מזון

אוכל מספר סיפור, משקף את פני המקום בו אנו חיים והתרבות שלנו, חושף מסורת ומחייה היסטוריה. הוא מחובר לחושים, לזיכרון ולתחושות שלנו. מעצבים העובדים עם מזון נקראים לעתים קרובות "מעצבי מזון", אבל ישנם מעצבים רבים החושבים שהטבע כבר עשה את מלאכתו בעיצוב המזון ואלו מתמקדים בדרכים אחרות לעשות שימוש באוכל ובעיצוב.

                               

                                               צילום: עמית פרבר ודן פרץ                    

גישה טבעית וחושנית

אוכל הופך להיות אחד הטרנדים המלהיבים ביותר בעולם העיצוב לאחרונה. אין הרבה תחומים המוציאים מאנשים כל כך הרבה רגשות כמו אוכל. הכנת אוכל וצריכתו היא בין הפעולות הבסיסיות ביותר בפעילויות האנושיות. בה בעת מעצבים עכשוויים מסתייגים מעיצוב המזון עצמו. בתקופה האחרונה המזון המולקולרי יוצא מהאופנה ומעצבים נוטים יותר לעבר גישה טבעית, לא פורמאלית וחושנית.

 

אוכל כחומר

בשנים האחרונות יותר ויותר מעצבים מוקסמים מהפוטנציאל הגלום באוכל ויכולתו לשמש כחומר גלם, בדיוק כמו פלסטיק או עץ. למעשה בעודם מוקסמים מהפוטנציאל של אוכל כחומר, מעצבים עכשוויים  מסתייגים מעיצוב המזון עצמו. הם חשים שהמגמה של אוכל מעוצב היא דוחה ופועלת נגד הטרנד העכשווי החוזר לתהליכים טבעיים בסיסיים ומקדש את המסורת והעבר.

                    

                                מסעדת שקוף           צילום: דני הוכברג ואודליה לביא 

סלואו פוד 

במקום לעסוק באוכל עצמו ישנם מעצבים הבוחנים את האופן בו מכינים אותו, איך הוא מוצג ואיך נהנים ממנו. מעצבים אוונגרדיים המתעניינים בחקר דרכים חדשות בעיצוב יוצרים אובייקטים המושפעים מתהליכים קולינריים.

אומר פיליפ סטארק: "היום ניתן לזהות 2 מגמות ברורות הקשורות לאוכל: 1. האוכל המהונדס ומהיר והמלאכותי השולט בסופרמרקטים. 2. החזרה לאוכל אורגני, איטי ולא מעובד הקיים בשווקי האוכל החדשים. מעצבים מעוניינים בעיקר במגמה השנייה".

               

                                     כפפות חציל      צילום: רועי וספי ינאי

מפגש עיצוב ואוכל

התערוכה תבחן נקודות מפגש שונות בין עיצוב לבין אוכל: אוכל כחומר גלם לעיצוב – אורי זוננשטיין יציג כלים עשויים פרי הדר, יעל פרידמן תציג תכשיטי ירקות, רועי וספי יציג אובייקטים עשויים מחצילים. אוכל ככלי לביקורת חברתית – סתו אקסנפלד תציג תהליך של הפרכת מיתוסים ישראלים באמצעות אוכל, ניצן דבי תאתגר את דרכי החשיבה שלנו באמצעות מפה מונבטת ומכשירים חשמליים אפויים ודוד קלר יציג כלי פיקניק לרוסים. קשר בין אדריכלות ואוכל – אירנה קרוננברג ואלון ברנוביץ, מבכירי מעצבי המסעדות בארץ יראו כיצד מרכיבי המזון במסעדה מיתרגמים לחומרי העיצוב ונעמי אניליוביץ, אדריכלית בעבר וקולינרית בהווה – תציג צילומי מזון אדריכליים. אוכל כמעורר חוויה יבוא לידי ביטוי בכלים של ניר המאירי, אדווה נוח, ליאורה רוזין, מיכל המר, טל מרגלית, דני הוכברג ועוד.

 

התערוכה תוצג עד 15 במרס 2011. גלריית המשכן "בית מאירוב".  רח' הרצפלד 31, חולון. טל: 03-6516851. שעות פתיחה: שלישי, רביעי, חמישי 17:00-20:00, שישי-שבת 13:00-10:00. כניסה חופשית