צלם: רונית סבירסקי
פסטיבל אוכל כפרי - מטיילים, מבלים ואוכלים
צלם: רונית סבירסקי
פוקצ'ות מהטאבון אצל "פיצ'ונקה"
צלם: רונית סבירסקי
פסטיבל יצרני בירה ביתיים
צלם: רונית סבירסקי
סדנאות שוקולד

פסטיבל "אוכל כפרי" – לאכול, לטייל ולשתות

מאת: רונית סבירסקי

 

 

פסטיבל "אוכל כפרי" במטה יהודה נערך זו השנה ה-11 והוא הולך ומשתבח בטעמים ובאטרקציות. הפסטיבל יתקיים השנה בין התאריכים 26-4 במרס. המיזם החל כניסיון למנף ישובים קטנים שסבלו ממשבר בענף החקלאות ולהכשיר אותם להפוך לאתרי תיירות קטנים. 11 שנים מאוחר יותר הם הפכו למושג בתחום התיירות.

 

קדרות רוחשות

אזור מטה יהודה שנמצא בין בית שמש לאשקלון הוא שמורה חברתית ואקולוגית. מרחק נסיעה של שעה מתל אביב ומירושלים מביא את המטיילים לטבע בתולי, מרחבים ירוקים, שדות וכרמים עם טעם של פעם בכל המובנים. יש בו שילוב של ימים עברו עם הקידמה והטכנולוגיה שהדור הצעיר מביא לאזור. התבשילים של המאמות המקומיות רוחשים בסירים כמו במאה הקודמת לצד מטבחים עדכניים של שפים צעירים. האזור רוחש פעילות תיירותית-קולינארית. המבקרים יכולים לחוות מטבחים מסוגים שונים, יקבי בוטיק,  מבשלות בירה, שוקולטיירים וקונדיטורים.

 

  

סדנת בישול אורגנית במושב ליאון שריגים       צילום: רונית סבירסקי 

 

ראש המועצה האזורית מטה יהודה, משה דדון פועל יחד עם מחלקת התיירות במועצה, לחשוף את השפע התיירותי הקיים באזור והוא אומר: "אזור מטה יהודה הפך למוקד תיירותי ראשון במעלה במדינת ישראל. ישובי מטה יהודה מהווים פסיפס אנושי מגוון, תרבות האוכל המפותחת באזור היא עדות לרב גוניות. פסטיבל האוכל מאפשר לתושבי האזור לחשוף בפני ציבור המבקרים תרבות אוכל שמשקפת את פני החברה הישראלית". 

 

טבע, מוסיקה ובשלנים

החיבור שבין האוכל והטבע בעונת החורף משדרג את חוויית הטיול באזור. הפריחה משתוללת בשלל צבעים מלובן השקד עד דם הכלנית. רקפות מרפדות את חגווי הסלעים, חרציות יוצרות שמיכה צהובה עדינה והחיטה צובעת את השדות בירוק עז. בתוך הצבעוניות השובבית צצים מנזרים, כנסיות, מחלבות, יקבים, יצרני בירה, גלריות אמנים, מופעים מוסיקאליים ועשרות בשלנים שפותחים שולחן למטיילים. האווירה היא ביתית כשיושבים בסלון הפרטי או בחצר הבית, משוחחים עם בני המשפחה וטועמים מאכלי עדות מהמטבח הכורדי, המרוקאי, הטוניסאי, ההודי, התימני, הארגנטינאי, ההונגרי והאיטלקי. מיקרו-קוסמוס של קולינאריה שמשמרת את הטעמים המסורתיים.

 

                   

                             מאכלים מהמטבח הקוצ'יני           צילום: רונית סבירסקי

 

טיולים בטבע וקונצרטים

בין האירועים ניתן ליהנות מטיול עם עדר עיזים שמשולב בארוחת גבינות, טעימת שמני זית בבית בד מקומי, שוקולדים בעבודת יד, עוגות מאפה בית, טיולי ג'יפים, בישולי שדה, סלסילות פיקניק ממיטב מעדני האזור, ארוחות בוקר וצהריים עשירות, קונצרטים במנזרים, סדנאות והדגמות להכרות עם מאכלי עדות. השנה מושם דגש על חשיפת יצרני בירה ביתיים שמביאים לאוהבי הבירה הישראליים טעמים לא שגרתיים. עוד בתחום האלכוהול, יתקיימו סיורי אוכל ויין מודרכים בימי שישי, שיעברו בין שלושה אתרים שונים לטעימות ולהתרשמות.

 

פסיפס נדיר ופריחות חורף

הזדמנות נדירה למטיילים היא לצפות בפסיפס הנדיר שנחשף לאחרונה בחרבת מדרס שבלב פארק עדולם. הפארק הוקם על ידי קק"ל לפני כ-10 שנים כפארק קהילתי בשיתוף תושבי האזור. זהו חורש טבעי של 50 אלף דונמים שכולל עצי ארץ ישראל, מרחבים ירוקים ופריחות חורף. האתרים הארכיאולוגיים מימי בית שני שנמצאים בשטח הפארק נמצאים בתהליך שימור ופיתוח בשיתוף עם רשות העתיקות. לאחרונה נחשפה בחרבת מדרס כנסייה ביזנטית שכוללת חצר, מבואה, שמונה עמודי שיש ואפסיס. בשכבה הקדומה יותר נחשפה מחילת מסתור שמזוהה עם תקופה המרד הגדול והיא מסתעפת למחילות נוספות. החוקרים משערים שהמבנה הקדום היה בית כנסת. רצפת הפסיפס שנחשפה נדירה בשלמותה ובאלמנטים העיטוריים: חוגלות, פרחים, עלים ועיטורים גיאומטריים.

 

                 

                                    פסיפס שנחשף בחרבת מדרס     צילום: רונית סבירסקי

 

בראנץ' אצל מרגו

אלה שירצו לפתוח את הבוקר בבראנץ' יוכלו להתרווח במסעדת "מרגו" בקיבוץ צרעה. בראנץ' בסגנון אכול כפי יכולתך עם שילוב של ארוחת בוקר ישראלית ומנות מהמטבח הטוניסאי ביניהם בריק מטוגן ממולא ביצה, בצק פריך במילוי טונה או גבינה, חביתות ירק, תה צמחים, לחמי בריאות, עוגות ועוגיות. אורלי ואדריאנה בעלות המקום יצקו הרבה חן במקום ועיטרו את החלונות בוילונות תחרה, נברשות בסגנון רטרו, פרחים בכל פינה ו"קיר הסבתות" עם תמונות בנות מאה שנים ויותר שכולו על טהרת הנשיות. בחצר של "מרגו" תתקיים מכירה של בגדי מעצבים, תכשיטים, עוגיות ביתיות וריבות. המקום פתוח בימי שישי בין 14:00-09:00. מחיר הבראנץ' 69 שקל. בתיאום מראש טל. 050-8504085.

       

                

                         בראנץ' אצל מרגו בקיבוץ צרעה        צילום: רונית סבירסקי

 

סדנאות שוקולד

"הגלריה של סבא" במושב צפרירים היא מהוותיקות פסטיבל האוכל הכפרי. הם התחילו בארוחות כורדיות של ציונה והסברים על הפסלים המיוחדים של ניסים. הביקוש גדל וציונה כבר לא מבשלת בפסטיבל אבל הבת גליה התחילה להכין שוקולדים בעבודת יד ולקיים סדנאות שוקולד. בפסטיבל השנה אפשר יהיה להכין איתה פטיפורים וקרמבו קטן ולקבל הסברים איך מכינים שוקולד בבית. ניסים ממשיך לערוך סיורים על הפיסול המיוחד שלו בדרך שובת לב שמרתקת את השומעים. סדנה 60 שקל לאדם, סיור 15 שקל (בקבוצות של 12 אנשים ומעלה). טל. 052-3404536

 

                   

                        סדנת שוקולד ב"גלריה של סבא"     צילום: רונית סבירסקי

 

אוכל בריאות

שי זכאי, צלמת ואמנית אקולוגית, היא דמות מוכרת מפסטיבלים קודמים ועוסקת מזה 20 שנים בדרך חיים ירוקה. השנה היא חוברת לאביטל סבג, שפית שמתמחה ברפואה טבעית ובבישולי בריאות ויחד הן עורכת סדנאות בישול וסיורים בטבע. המבקרים יתכבדו במשקה ירוק שמורכב מפירות וירקות העונה, יטעמו סושי-לדר שיגולגל לנגד עיניהם, יקבלו צלחת ירקות שבושלו בפויקה על גחלים ויזכו להסברים על אכילה  נכונה. הפעילות תתקיים במושב ליאון שריגים בתיאום מראש טל. 054-2511127 

                                                            

בירות ביתיות

מפגש יצרני הבירה משדר משהו גברי עם תחושה של מועדון חברים סגור ודווקא משום כך הוא מסקרן נשים וגברים כאחד. במתחם בית העם בגבעת ישעיהו הם פותחים שולחן ומציגים את הבירות שרקחו במטבחם הפרטי. צפו להפתעות בטעמים ובצבעים, מבירות בלונד קלילות ועד לשחורות מרירות עם שמות כמו הבירה המרושעת או הבירה המחוצפת. שבע מבשלות ישתתפו באירוע וב-18 במרס יתקיים פסטיבל הבירה הראשון של יואב יהודה. 19-18 במרס, שישי, 16:00-10:00, שבת, 17:00-10:00

 

אוכל קוצ'יני

בין המצטרפים החדשים לחגיגה הקולינרית נמצאים משפחת מאיר ממושב אביעזר. משפחה קוצ'ינית שמבשלת אוכל מסורתי בטעמים אקזוטיים ממחוז מלבר בדרום הודו. הם גודשים את השולחן בפסטלים ממולאים, חטיפי חומוס מטוגנים, לחמים דקיקים, ממרחי צ'אטני, קציצות ירק מתובלות ולקינוח מעדן טפיוקה. המטבח כשר. הם מארחים בימי חמישי 22:0-10:00 ובשישי 15:00-11:00.  בתיאום מראש 052-5365021

 

                   

                           נוף ממרפסת "פיצ'ונקה" בנס הרים   צילום: רונית סבירסקי

 

טאבון ונוף

"מסעדת פיצ'ונקה" נפתחה לאחרונה בנס הרים ומציעה שני דברים שעבורם כדאי להגיע אליהם. דרך הנוף שמובילה אל המסעדה היא בין היפות בארץ וממרפסת המסעדה צופים אל הרי ירושלים בפנורמה נדירה של הרים מיוערים נטולי ציוויליזציה. הסיבה השנייה היא טאבון האבן שמנפיק מתוכו פוקצ'יות ומאפים ריחניים. הם מגישים חומוס תוצרת בית, פטה כבד עם ריבת בצל, לחם ממולא בבקר טחון, סופריטו במחבת ברזל, קבבונים בטחינה ובשרים על הגריל. המסעדה כשרה. פתוח בראשון-חמישי, 23:00-10:00, שישי עד לפני כניסת השבת ומוצאי שבת. טל. 02-5799904

 

לרשימה המלאה של אירועי פסטיבל האוכל באתר www.touryoav.org.il

לפרטים נוספים: עמותת תיירות יואב-יהודה, טל' 08-8502240