הציפורים שבות לערבה - נדידת החורף

 

כמיליארד ציפורים מתוכן 280 מינים שונים, בחרו להמריא אל על ולנחות בארץ למנוחה קצרה ורבות מהן נצפות באזור הערבה. זו היא הזדמנות נפלאה למטיילים לראות אותן חגות בלהקות עצומות או יורדות למנוחת לילה באגמי מים ועל צמרות העצים. בערבה עורכים לכבודן זו הפעם ה-6 את "חורף של ציפורים בערבה" והוא נחוג בסוף השבוע שבין ה-10-8 בדצמבר 2011. סיורים מודרכים בעקבות הנדידה, סדנאות ציור בטבע, צפייה בסרט טבע ייחודי וטיולים לאור ירח יתקיימו במקביל בערבה התיכונה ובערבה הדרומית.

 

 פארק הצפרות באילת (צילום: רונית סבירסקי)

 

אגמי המים, בריכות הדגים, הנחלים ואזורי המעיינות מתמלאים בציפורי שיר, עופות מים, ברווזים, חופמאים, חסידות, פלמינגו, עופות דורסים ועופות דואים. אזורי הערבה ואילת הם הנקודה האחרונה שבה הציפורים יכולות להשיג שפע של מזון,  מים ומנוחה לכנפיים היגעות כדי להמשיך במסע. ביום חמישי, 8 בדצמבר יתקיימו שני אירועי פתיחה, האחד במתנ"ס ספיר לאורחי הערבה התיכונה והשני בפארק תמנע לאורחי הערב הדרומית. במתנ"ס ספיר יוקרן הסרט "ציפורים נודדות" ובפארק תמנע יערך סיור לאור ירח.

 

הסרט "ציפורים נודדות"

הסרט "ציפורים נודדות", יוקרן במתנ"ס ספיר ביום חמישי ערב פתיחת אירועי הצפרות וביום שישי במתנ"ס אילות. זהו סרט דוקומנטרי שזכה בפרס סזאר בצרפת והוא פרויקט של השחקן הצרפתי ז'אק פרין שכתב, הפיק וביים את הסרט כמעט ללא מילים. הוא הצליח לתעד את תלאות נדידת הציפורים מנקודת מבטן. הצילומים התפרשו על פני 40 מדינות ונמשכו ארבע שנים. 450 אנשי צוות, 17 טייסים ו-14 צלמים עקבו אחרי להקות ציפורים ממינים שונים שהתרגלו לגדודי הפפראצ'י המלווים אותן.

 

פארק תמנע

ביום חמישי, 8 בדצמבר יערך גם סיור לילי מודרך בפארק תמנע. הפארק, שחובר לתאורת חשמל בהשקעה של מיליון דולר הפך לעיר האורות של המדבר. עמודי שלמה, הספינקס העצום, הפטרייה, ציורי הקיר ואגם הנחושת הופכים לסיפור אגדה עם רדת החשיכה. שמי המדבר זרועי הכוכבים ולילות ירח מלא מוסיפים תאורה טבעית ממעל. הצוקים הנישאים שהתרוממו אל על בפעילות געשית יוצרים פנורמת נוף מרשימה. הפארק משתרע על פני 60 קילומטרים רבועים וצורתו דומה לפרסה. עצי שיטה צרובי שמש מנקדים את המישורים ומורדות הצוקים ביניהם מטיילים עדרי צבאים ויעלים.

 

 פארק תמנע לקראת שקיעה (צילום: רונית סבירסקי)

 

סיפור כריית הנחושת במולטימדיה

המפגש הראשון עם האתר מתחיל בבניין מעוגל שבו מועלה מיצג מולטימדיה המספר את סיפור כריית הנחושת ומכרות הזמן. הסיורים שמתחילים בשעת שקיעה עוברים דרך מערת הקשתות ופירי הכרייה. מבקרים במערת הכורה המצרי, מטפסים אל מרפסת תצפית וזוחלים בפירי הנחושת העתיקים. בורות מגודרים שאי אפשר לראות את תחתיתם מסתירים בבטן האדמה מחילות ארוכות שמהן הפיקו את הנחושת והעלו אותה על פני הקרקע. המסלול ממשיך דרך הפטרייה הענקית שנוצרה בשטח כתוצאה מבלייה של אבני חול אדומות. הרוחות והמים הפרידו את גוש הסלע מן המצוק שהיה חלק ממנו. חלקה התחתון של הפטרייה התפורר וכך נוצרה כיפה שעומדת על רגל אחת.

 

שיחזור הפקת נחושת

במתחם הצופה אל הפטרייה הוכשר שטח בנוי והוצבה פטרייה בגובה אדם שמהווה העתק מדויק לפטרייה המקורית. היא אמנם משמשת כפריט עיצובי אבל יעודה הוא לאפשר לעיוורים לחוש את צורתה, את מגע הסלע וגרגרי החול והקוורץ. הדמיית שיטת הפקת הנחושת מתבצעת לעיני המטיילים. בשטח הותקנו טאבון אבן שנושא סימני פיח ולידו מפוחי אוויר גדולים המשמשים כחלק מן ההדגמה. שביל עפר שחלקו סלול עובר בין האתרים השונים. חולפים על פני גבעת העבדים שבה הקיפו הכורים את עצמם בחומה כנגד מעשי שוד של הבדואים.

 

משחקי אורות על עמודי שלמה

כשמגיעים לעמודי שלמה מרגישים ננסים בצל הסלעים הנישאים. האורות יוצרים אפקטים של סלע לבן וצהוב ולצדם סלעים חשוכים שעליהם מוקרנים סמלים ודמויות מהתקופה המצרית. לשיטה קוראים "גובו" והיא מעין שבלונה המורכבת על זרקור התאורה ומקרינה את הדמויות על גבי ההרים החשוכים. כך נראים בגודל עצום שיירות גמלים וחמורים, האלה חתח'ור וסצנת ציד. ציורי הקיר המקוריים חקוקים בתוך נקיק קטן וחבוי בסמוך לעמודי שלמה ובהם מופיעים מרכבות, בעלי חיים ודמויות מהעולם המצרי הקדום.

 

 עמודי שלמה (צילום: רונית סבירסקי)

 

נווה מדבר ושייט בסירות

החושך כבר עוטף את הפארק כשמגיעים אל אגם נחושתן המשתרע על 41 דונם. זהו אגם מלאכותי שמעניק לתמנע מראה של נווה מדבר. הוא מהווה מקור שתייה לבעלי החיים שנמצאים בשטח הפארק וסביבו הוקמו מתקני תיירות ופעילות לכל המשפחה. חאן מדברי שנבנה בעבודת יד בשילוב אבן טבעית וקורות עץ. לקבוצות מוגשות במקום ארוחות ולבודדים מציעים פיתות על הסאג' עם לבנה, תה וקפה חופשי והשתרעות על ספסלי עץ, מזרונים ומחצלות עם הפנים אל האגם. פינת הנוסטלגיה שייכת לבקבוקוני חול שממלאים אותם בצבעי אדמה שונים וחוזרים הביתה עם מזכרת.

 

השכמה עם הזנבנים

יום שישי, 9 בדצמבר יחל בסיור מוקדם  לאורחי הערבה התיכונה בשמורת שיזף. הסיור בהדרכת הצפר עודד קינן יחשוף בפני המטיילים את קהילת הזנבנים שחיה בשמורה. מרחבים צחיחים, שיחים קוצניים ומעט עצי שיטה הם אתר המגורים של מקהלת ציפורים עליזה בשם "זנבנים". הן לא מפסיקות לצייץ, לדבר ביניהן ולקפץ בעליזות כשזנבן מונף אל על. בשמורת שיזף שבערבה ישנן 20 קבוצות של זנבנים שלכל אחת טריטוריה משלה והיררכיה ברורה בתוך הקבוצה. הזנבנים התרגלו לקרבת בני אדם ואפשר להאכיל אותם מכף היד. במהלך הסיור עוקבים אחרי פעילותן, חיפושן אחרי מזון להאכלת הגוזלים, מריבות על טריטוריה ותקשורת בתוך הקבוצות. שמורת שיזף  אוצרת בתוכה עולם של חרקים, זוחלים וציפורים המתגלים תוך כדי הסיור בשמורה. ציפורים נוספות שניתן לראות: עקבים, בולבולים, חנקנים וציפורי שיר קטנות. הסיור יסתיים בטיבוע ציפורים בפארק ספיר.

 

סדנת ציור וטיבוע ציפורים

פעילות נוספת לאורחי הערבה התיכונה תתקיים ביום שישי, 9 בדצמבר בין השעות 12:30-08:00 עם איש הציפורים עמיר בלבן. אהבתו של עמיר בלבן לציפורים החלה כבר בהיותו בן 10, כאשר צפה בציפורים מחלון ביתו שבירושלים וניסה לזהות את בעלי הכנף בסביבתו. עמיר התנדב בגן החיות התנ"כי והתאהב בעופות הדורסים. במהלך השנים החל לתצפת שעות ארוכות על ציפורים, לצלם ולצייר אותן. סדנת ציור בהנחיית עמיר בלבן מחולקת לשני חלקים:

08:00-11:30 - סדנה המיועדת למבוגרים ובני נוער בה הוא ילמד לזהות את הציפורים השונות ולציירן. 

11:30-12:30 - סדנה המיועדת לגיל 10-6 ותכלול סיפור טבע ולאחריו ציור הסיפור בטבע.

נקודת המפגש – הכניסה לשמורת שיזף.

 

 שמורת הזנבנים (צילום: רונית סבירסקי)

 

פארק הצפרות באילת

ביום שישי, 9 בדצמבר, 13:30-07:30,  יתקיים סיור בפארק הצפרות באילת לאורחי הערבה הדרומית. הסיור עוקב אחרי תחנות שונות שבהן שוהות הציפורים בערבה מתחיל בפארק הצפרות באילת ששימש בעבר כמזבלה העירונית. האתר הוקם ב-1990 ביוזמה משותפת של קק"ל, עיריית אילת, החברה הממשלתית לתיירות והמרכז הבינלאומי לצפרות באילת. המזבלה מוחזרה, הפסולת נקברה, למקום הובאה אדמה נקייה וניטעהצמחייה מדברית. באתר הוכשרו פינות ישיבה, שבילי הליכה ושתי בריכות מים, מתוקים ומלוחים. בבריכת המים המתוקים ניתן לצפות בטבלן גמדי, שרשיר, סופית, רלית, אנפית סוף, גמדית ועוד. בבריכה המלוחה יש מיני חופיות, חופמאים וביצניות. מעל מרחפים שקנאים, חסידות ודורסים.

 

בין שתי הבריכות סככת הדרכה דמוית נגמ"ש המשמשת כאנדרטת זיכרון שיזמו בני משפחתו וחבריו של אדרון עמר ז"ל, שנהרג עם חמישה מחבריו בפעילות צה"ל בציר פילדלפי במאי 2004. בפארק פועלת תחנת טיבוע ומעקב אחר ציפורים נודדות ויחידה לטיפול בציפורים שנפגעו בטבע. בנוסף לעבודות המחקר הנערכות במקום, עוסק המרכז גם בשמירת טבע, איכות סביבה ותיירות אקולוגית.

 

הסיור ימשיך אל השדות החקלאיים תוך קבלת הסברים על הקשר המיוחד בין הציפורים לחקלאיים בסביבה המדברית. משם אל בריכות אידוי המלח המהוות בית גידול לעופות מים כחופמאים ואחרים. חיפוש אחר להקת הפלמינגו הגדולה החורפת בבריכות ובשיא העונה מונה מאות פריטים. לסיום בביקור בשמורת החי-בר וקבלת הסברים על השבה לאזור של  בעלי החיים שחיו כאן בתקופת העולם הקדום. במידת האפשר, יערך שחרור לטבע של דורסים שנפצעו והחלימו ב"בית החולים לעופות" שבחי-בר. נקודת המפגש – מגרש החנייה במסוף הגבול ע"ש יצחק רבין.

 

סדנת ציור פלמינגו

סדנה נוספת לאורחי הערבה הדרומית היא סדנת ציור בטבע עם זאב לבינגר שתתקיים ביום שישי, 9 בדצמבר בשעות 12:30-09:00. לבינגר החל לצייר בגיל צעיר מאוד והפך לצייר ציפורים כשהתבקש לסייע  למורה בבית הספר לצייר מגדיר לזיהוי ציפורים. בגיל 14 מצא עקב אדום זנב שסבל מפציעה בכתף. העקב שהפך ל"סוניה" החלים וחזר לטבע. לבינגר המשיך לאורך השנים לצייר ולצלם ציפורים. הוא יקיים סדנת ציור באזור בריכות המלח אליהן מגיעות ציפורי הפלמינגו בנדידתן.

 

 

בריכות המלח נמצאות כ-10 קילומטרים צפונית לאילת על כביש 90 והן הפכו לבית גידול עבור חופמאים, אנפות, לבניות ושחפים. אבל הסוכרייה הוורודה הן להקות הפלמינגו שהחלו לפקוד את ארצנו לפני עשרים שנים ומספרן הולך וגדל מדי חורף. זה התחיל כשהביצה הגדולה של אגם רומיה באזור איזמיר בטורקיה סבלה מהתייבשות. הפלמינגו חיפשו תחליף ושינו כיוון לבריכות המלח בערבה. בשיא העונה כיום נספרים בין 800-500 פרטים. בדומה לתופעת העגורים גם הם מתחילים להבין שיש פה שפע של מזון, מים ובטחון וחלקם החליטו להישאר כאן ואפילו לקנן. הצפרים הצליחו לאתר כמה עשרות קינים אבל עדיין לא הוטלו בהם ביצים.

 

להביט בציפורי הפלמינגו על רקע הרי אדום כשהן ניצבות על רגליהן הדקות זו תמונה שלקוחה מסרטי טבע. הן עומדות בשלווה עטופות בנוצות הוורדרדות ומחפשות במקורן סרטנים קטנים. הסרטנים הם אלה שמעניקים לפלמינגו את צבען הוורוד. בין העופות הבוגרים אפשר לצפות בצעירים שנוצותיהם עדיין אפורות. כל הורה מזהה את גוזלו לפי צליל ציוצו. בסמוך לבריכות הוקם מצפור שמאפשר צפייה בציפורים מבלי למשוך את תשומת לבן. באמצעות משקפת שדה ניתן לראות אותן עסוקות באיתור הסרטנים. נקודת המפגש לסדנה עם לבינגר היא מסוף הגבול ע"ש רבין בכניסה הצפונית לאילת.

 

סרטים וסיורים מודרכים

בשעות הערב של יום שישי יערך סיור לאורחי הערבה התיכונה מטעם בית ספר שדה חצבה "אל חווארי דרך השלום" (מפגש בכניסה לבית ספר שדה חצבה), ולאורחי הערבה הדרומית יוקרן במתנ"ס אילות הסרט "ציפורים נודדות".

 

בשבת, 10 בדצמבר יתקיימו לאורחי הערבה התיכונה סיור בשמורת שיזף עם עודד קינן בין השעות 12:30-06:30 וציור בטבע עם עמיר בלבן בין 12:30-08:00.  במקביל, אורחי הערבה הדרומית יוכלו להצטרף  לסיור בפארק הצפרות באילת ובבריכות הפלמינגו בין 13:30-07:30 ולסדנת ציור בטבע עם זאב לבינגר בין 12:30-09:00.

 

הסיורים והסדנאות בהרשמה מראש בלבד

אורחי הלינה בערבה ייהנו מכל הפעילויות ללא תשלום נוסף

 

לפרטים: 1-800-225-007

 

http://www.arava.co.il/tourism/goarava/birds2011/index.htm