צלם: רונית סבירסקי
ימים של טעמים בעמקים: קולינריה, אמנות, מסלולי טיול, פריחות וחקלאות
צלם: רונית סבירסקי
טיול בפארק רמת מנשה
צלם: רונית סבירסקי
גידולי חסה במושב יוגב
צלם: רונית סבירסקי
בתי אמנים פתוחים במושבה יקנעם

בטעם העמק

מאת: רונית סבירסקי

 

אין מה לעשות, כנראה שהשפעתה של האם היהודייה על תאוות האכילה שלנו אינה פגה במהלך הדורות. אנחנו עם שאוהב לאכול הרבה ובזול. זו הסיבה שפסטיבלי אוכל פורחים כאן כמעט כמו תוכניות הבישול בטלוויזיה וכולם רעבים לעוד. פסטיבל "טעמים בעמקים", שמתקיים פעם שמינית הוא אחת ההוכחות להצלחת מיזמים קולינריים. ישנם כבר רבים שמחכים לבואו ומזמינים מקומות מראש במסעדות המועדפות. בעקבות הצלחת הפסטיבלים הקודמים הפסטיבל הנוכחי הוארך וימשך כחודש מ-13 בינואר עד 15 בפברואר 2012.

 

"זהר בדשא" בראנץ' כשר בקיבוץ דליה (צילום: רונית סבירסקי)

 

ארוחה מלאה וכוס יין

אפשר לומר שיש ל"טעמים בעמקים" שילוב מנצח. פריחות חורף ססגוניות, שטחי חקלאות מוריקים, נופים, מסלולי טיול, יערות אלוני תבור עתיקים, נחלים שוצפים, מאגרי מים ושפע של ציפורים נודדות. הפסטיבל יחל ב-13 בינואר בשלושה סופי שבוע של קולינאריה ואומנות וימשיך בין ה-15-5 בפברואר בהשתתפות חמש עשרה מסעדות וארבעה בתי קפה שיציעו ארוחות במחירים קבועים. תפריטים מיוחדים שיציעו שלוש מנות וכוס יין מיקבי כרמל מזרחי במחירים של 79 , 89, 99, 109 שקל לאדם לארוחה מלאה. בתי הקפה יגישו ארוחות בוקר או בראנץ' במחיר 39 או 49 שקל לאדם. משתתפות מסעדות וותיקות לצד צעירות ותוססות וישנן גם הפתעות קולינריות שכוללות סדנת שף ומסעדה חדשה שזוכה לחשיפה ראשונה.

 

סדנאות בישול מהטבע

במושב יוגב הסמוך לצומת יקנעם ממוקם מתחם אירוח קולינארי של השף דורון בר- און. המושב הכפרי מוקף שטחים חקלאיים שגידוליהם נמצאים בשיא ליבלובם והכל נצבע בירוק עז. מבנה, שהיה פעם לול, הפך תחת ידיהם של השף בר און ואשתו ענת לאולם רחב ידיים שמחלונותיו נשקף גן הירק. משטח עבודה גדול משמש את השף להציג בפני אורחיו את תהליך הכנת המנות כשהוא מלווה אותו בהדגמות, הסברים וטעימות. האורחים מתנסים בהכנת חלק מן המנות, יוצאים לגינת התבלינים לאסוף ירקות וצמחי תבלין לבישול ולסלטים. לאחר מכן מסבים לשולחן הגדול וסועדים ארוחה מלאה. בר און מספר במהלך הסדנה על ילדותו במושב וכיצד אכל ירקות טריים מהשדות, אסף בעצמו ביצי תרנגולות שטיילו חופשיות בשטח, שלף גזר וצנוניות מערוגות הגינה ואכל שמנת נפלאה היישר מחלב הפרה.

 

 השף דורון בר-און (צילום: רונית סבירסקי)

 

מזה מספר שנים הוא משתמש בגידולי שדה וצמחי התבלין של "משק כרמל יבולים" הסמוכים אליו. את ניסיונו הקולינארי רכש במסעדה בארצות הברית וכששב אחרי שמונה שנים לארץ הקים חברת קייטרינג ופתח גן אירועים. היום הוא מתמקד בסדנאות וארוחות שף במתחם שלו במושב היוגב. במסגרת הפסטיבל הוא יערוך בראנץ' בימי שישי במחיר 85 שקל לאדם שכולל: שלושה סוגי סלטים מירקות ועלים ירוקים, דג מטיאס עם עלים ירוקים מסוגים שונים, עדשים שחורות, מונבטים וזיתים. ריבה, דבש, לחמניות מאפה בית, קפה ומיץ טבעי. כל אחד מהסועדים מזמין את סוג הביצה הרצויה כשהאפשרויות הן: אגס בנדיקט, ביצה עם כבדי עוף וחומץ בלסמי מצומצם לחילופין אומלט פטריות וגבינת פיקורינו , קיש לורן או סטייק וביצת עין. הבראנץ' יתקיים בימי שישי ב- 20, 27 בינואר 2012. טל. 04-9893247

 

לרגל הפסטיבל וארוחות השף ביוגב יתקיימו סיורים לקהל הרחב ב"משק כרמל יבולים". האורחים יוכלו לבקר בחממות הגידול של החסה המיוחדת "סלנובה" ולקבל הסברים על שיטת הגידול בתוך צינורות מים תלויים באוויר. אלפי חסות בגוונים של ירוק בהיר וכהה יוצרות שטיח מרהיב שנראה כמו עבודת אמנות שצוירה במכחול עדין. במסגרת הסיור ניתן לרכוש חסות, צמחי תבלין, אספרגוס, ביצים טריות, שמן זית, אפונה סינית ודבש. הסיורים יתקיימו בימי שישי של חודש ינואר בין 14:00-09:00. טל. 050-3334666

 

בתי אמנים פתוחים ביקנעם

המושבה הציורית יקנעם מקיימת את האירוע "בית פתוח" זו השנה ה-7 בשבתות ה-21, 28 בינואר. ה"בית הפתוח" מעניק הזדמנות למבקרים לצפות ולבקר בבתי אומנים שעוסקים בציור, פיסול, עור, תכשיטנות, ויטראז' ועיצוב. ברחוב הראשי ינעימו למבקרים כליזמרים, יתקיימו תערוכת טרקטורים ורכבים עתיקים ומכירת צמחים לט"ו בשבט. בנוסף, יערכו סיורים מודרכים, פעילות דיג, סדנאות יצירה, התנסות בעבודת אובניים, טיולי ג'יפים, דוכני מזון, קפה ומאפים ביתיים. באוהל מרכזי שיופעל על ידי "שף תנוח" ו"חומוסיית הבוטקה" יציעו חומוס תוצרת בית, פוקצ'ות ותבשילי פוייקה. ב- 28 בינואר יערך יריד של עבודות אומנים בבית העם במושבה. האירועים יתקיימו בשבתות במהלך חודש ינואר. הכניסה לגלריות ולבתי האמנים חופשית, סיורים עם רפי לביא 10 שקל.

 

 בתי אמנים פתוחים במושבה יקנעם (צילום: רונית סבירסקי)

 

בראנץ' כשר ושף העמק

מתחם "זהר בדשא" של קיבוץ דליה מקיים ארוחות בראנץ' כשרות במהלך חודשי ינואר ופברואר בימי שישי בבוקר. הקיבוץ עטוף בנופים ירוקים, בלבו בתי משק קטנים ורחבות דשא שבחלקן תוכלו לראות כלניות פורחות בשלל צבעים. במתחם מטופח מוקף עצים וירק מגישים מזנון חופשי שמבוסס על גידולי הקיבוץ מעשה ידי הטבחיות במקום. הזדמנות מצוינת ליהנות מארוחה במחיר של 39 שקל שכוללת סלטים טריים, אנטי פסטי, גבינות רכות, בולגרית וצפתית, טונה, עגבניות ומוצרלה, דגים מעושנים, סלט כרובית צבעוני, לחמים, דגנים, מיצים, חליטות תה, קפה ועוגות תוצרת בית. קיבוץ דליה מציע גם בקתות עץ משפחתיות למטיילים שרוצים ללון באזור וטיול ג'יפים עם המדריך רובי שי. הבראנץ' מוגש בימי שישי עד השעה 13:00 ויש לתאם מראש בטל. 04-9897777

 

בחוות התבלינים בבית לחם הגלילית תיערך תחרות "שף העמק" ב-30 בינואר. תושבי העמק שירשמו לתחרות יתבקשו להכין מנות המבוססות על גידולי העמק ויוכלו לבחור תבלינים ומרכיבים נוספים בחוות התבלינים. הם יציגו את המנות בפני השופטים שאול בן אדרת, מישי בלוג ורביב שוורץ. במהלך התחרות יוכל הקהל הרחב להשתתף בסדנאות מרציפן ובהרצאה על פירות יבשים של המומחה אבי ציטרשפילר. במקום תפעל פיצרייה עם טאבון. חגיגות ט"ו בשבט יצוינו בחוות התבלינים ביום שישי 3 בינואר בהרצאה פתוחה לקהל בנושא פירות יבשים ובשבת, 4 בינואר, יתקיימו סדנאות לילדים להכנת חטיף אנרגיה, סדנת מרציפן, סדנת ממרח חלבה וסיור מודרך בשדות החווה. טל. 04-9533212

 

תחרות "שף העמק" בחוות התבלינים (צילום: רונית סבירסקי)

 

14 מסעדות ו"בלה"

החל מ-5 בינואר במשך עשרה ימים יערך אירוע "טעמים בעמקים" במסעדות השונות בעמק. בין המסעדות שישתתפו: אדלה, בורגוס, ברברוסה, פרנג'ליקו ותיאודור באזור התעשייה של רמת ישי, רוסו בקדמת ישי, אוקטגון בנהלל, בלה בבית שערים, דג דגן בקיבוץ חפציבה, קימל וחוות התבלינים בגלבוע, ללה בצומת שריד, שן די ותשרין בנצרת ושלו ביער בקרית טבעון. בתי הקפה אדמ'ס, מנדרין ויפעת יגישו ארוחות בוקר.

 

מבין כל המסעדות שמשתתפות בפסטיבל מסעדת "בלה" החדשה היא זו שמגרה את בלוטות הסקרנות. במקום בו שכנה המסעדה הוותיקה "הקדרה של נגה" בבית שערים נפתחה מסעדה עדכנית שמשלבת מגע עירוני בתוך נוף כפרי. שלושה צעירים מתוקים ששניים מהם עם קילומטרג' קולינרי מרשים פתחו את המקום אחרי שעיצבו אותו מחדש. תקרת העץ הכהה נצבעה בלבן, מחיצות הוסרו, חלונות זכוכית נפערו לירק והעצים, בר עץ גדול הוצב במרכז, הריהוט חודש ונוצקה רצפת בטון מודרנית. כשהתפאורה כבר עמדה מה שנותר היה הוא להציב מחזית הלוהטת את השף התפעולי לשעבר של מסעדת טוטו, עידן ליפשיץ. ליאור גולן ועומרי אשכול הופקדו על הניהול.

 

מנת סלמון במסעדת "בלה" (צילום: רונית סבירסקי)

 

ליפשיץ יצר תפריט איטלקי ים תיכוני יצירתי. בין המנות "הירוקות" שדגמנו היה הארטישוק על הפלאנצ'ה עם קרם שמנת חמוצה קרוב לשלמות (44 שקל). יש גם סלט קיסר, גבינת מוצרלה עם בלסמי עגבניות וזיתים וחציל על הגריל עם טחינת שקדים מעושנת (44-38 שקל).  בגזרת הפיצות טעמנו את "בלה הלבנה" שבסיסה הדקיק והקריספי נעשה במקצועיות ועליו הונחו פטריות כמהין וגבינת גאודה מגוררת (56 שקל).  מנת ניוקי תוצרת בית עם ערמונים, כמהין ומרווה היא מנה נפלאה שמוקדשת לשף שחתום עליה ירון שלו (68 שקל). בין מנות הדג: סלמון עם ראגו עדשים, פורל שלם ברוטב יין, דניס עם צזיקי ועלי מנגולד או לברק על הפלנצ'ה (94-88 שקל). בבשרים המבורגר (58 שקל) פילה בקר על גחלים ברוטב עגל מפולפל (125 שקל). במסגרת הפסטיבל תוכלו לטעום שלוש מנות שכוללות את פיצה בלה לבנה ב-79 שקל ואת הניוקי ב-89 שקל. טל. 04-9830730