טיול בין נחלים ששוקמו והפכו לאתרי טבע ירוקים

 

מסלולי טיול לאורך נחלים שסבלו מזיהום ועברו תהליך שיקום שמחזיר אליהם את הצמחייה, עופות המים והדגה

 

לא כל הנחלים ממשיכים לזרום אל הים והאחרים מצבם עגום. שנים של הזנחה והזרמת שפכים אל מקורות המים המעטים שיש בישראל הותירו מעט מאוד נחלים נקיים. הנזק המצטבר שנגרם למים ולטבע פוגע בסופו של דבר באדם, בבריאותו, בחקלאות ובטיב הגידולים שאנחנו אוכלים. ישנם נחלים שעברו תהליך שיקום וחוזרים להיות מקור מים חיים ביניהם: נחל שורק,  נחל אלכסנדר, נחל קישון ובריכת החורף בחולון.

 

התחדשות הטבע בנחל שורק      צילום: רונית סבירסקי

 

ביצות, צבים ואבטיחים

נחל אלכסנדר הוא מהנחלים המרכזיים והגדולים באזור השרון. מקורותיו נובעים מאזור שכם בשומרון והוא זורם לצד היישובים כוכב יאיר וטייבה עד לים התיכון באזור מכמורת. הוא נחל איתן שעל גדותיו צמחיית נחלים עשירה, צמחי קנה, פטל וחנק מצוי. שפע המים בערוץ הנחל גרם במאה הקודמת להצפות ולביצות באזור עמק חפר. בשנות ה-30-20 עם תחילת ההתיישבות באזור יובשו הביצות ובשנות ה-60 האפיק הורחב כדי למנוע הצפות חוזרות.

 

במהלך השנים זוהמו מי הנחל על ידי שפכים שהוזרמו מעבודות חקלאיות וממפעלים תעשייתיים. הזיהום פגע באופן משמעותי בבעלי החיים ובצמחייה לצד הנחל. הדג היחידי ששרד את המפגעים האקולוגיים היה השפמנון. פרטים בודדים של הצב הרך וצב הביצות גם הם הצליחו לשרוד ונדרשה השקעה גדולה כדי למנוע את הכחדתם המוחלטת. בשנת 1994 התאגדו מספר גופים ממשלתיים וגופים ירוקים להצלת הנחל. סולקו גורמים מזהמים, הוזרמו מים נקיים לערוץ והסביבה הוכרזה כאתר אקולוגי שמשמש לפנאי ולנופש.

 

גמלים עמוסי פירות

בראש גבעת סמארה ניצב מבנה גדול עשוי מאבני כורכר. המבנה הוקם בסוף המאה ה-19 על ידי עבדאללה סמארה מטול כרם שהיה בעל קרקעות באזור הנחל. המבנה שימש בשנים מאוחרות יותר כתחנת מכס עות'מאנית. שיירות של גמלים עמוסי פירות, ירקות ובעיקר אבטיחים מהשומרון עברו דרך תחנת המכס וממנה שווקו לערים בארץ ישראל ובמצרים. הנמל ממנו נשלחו הסחורות נקרא "מינת אבו זבורה" (נמל האבטיחים), שהוא חוף מכמורת. בחודשי החורף מכוסה גבעת סמארה בפריחת חורף צבעונית של כלניות, נוריות וצבעוני השרון.

 

אפיק נחל קישון שנה לאחר הטיפול  צילום: רונית סבירסקי

 

צבי ביצות, צבאים וחזירי בר

המסלול המסודר לאורך נחל שורק הוא חלק מתוכנית כוללת להקמת גן לאומי ושיקום שבסופו יזרמו בנחל מים נקיים. בחורף זרימת המים חזקה ועל גדותיו פורחים הרותם הלבן וחבצלת החוף. סכר מלאכותי יוצר מפלון קטן, ספסלי פיקניק פזורים בין העצים, בריזה נעימה נושבת וציוץ הציפורים מושך את המבט אל הצמרות. לאורך המסלול ישנם שרידי טחנת קמח עתיקה מתקופת הברונזה הקדומה, תנור לשריפת כלי חרס ושברי כלים שמעידים על יישוב שהיה שם לפני 3500 שנה. נבי רובין הוא מסגד עתיק שנבנה במאה ה-15 על-ידי השלטון העות'מאני. הוא שימש כאתר עליה לרגל למוסלמים ובחודשים יולי ואוגוסט נהגו לפקוד אותו כ-40 אלף מבקרים. באזור המסגד נותרו שרידים של 20 טאבונים ששימשו להכנת הארוחות. עם קום המדינה פסק הנוהג והמסגד נינטש.

 

אי הצבים בנחל שורק           צילום: רונית סבירסקי

 

בחודשי החורף ניתן לזהות על פני האדמה טביעות רגלים של חזירי בר, צבאים, כוח אפור שהוא זוחל ענק, ירבוע, גרביל החולות, חומט ולטאות. במרכז הנחל הוקם אי הצבים והוא מיועד לאכלס את צב הביצות שמצוי באזור. זהו צב בעל שריון  שטוח שמבלה את רוב זמנו במים ומעת לעת יוצא "להשתזף" בשמש על גדות הנחל. אוכלוסיית צבי הביצות הצליחה באופן מפתיע לשרוד את הזיהום של הנחל והם למעשה שריד החיים היחידי שנותר מאותם ימים. כחלק משיקום הנחל הוחזר גם צב המים הגדול שלא שרד את הזמנים הקשים. כשמתקרבים אל שפת הים ומטפסים אל ראש הדיונה מתגלה חורשת איקליפטוסים שבין ענפיה מקננת להקה של אלפי קורמורנים. זהו קורמורן שחור, בעל צוואר לבן וכתם צהוב מתחת למקור. הוא ניזון מדגים שאותם הוא שולה תוך כדי צלילה מהאוויר אל המים. מרכס הכורכר צופים על שפך נחל שורק וחוף פלמחים.

 

ממצבורי אשפה לריאות ירוקות

תוואי נחל הקישון עובר בלב העמק, בין שדות חקלאים שבעונת החורף צבועים בירוק עז. לאורך הדרך תצפיות נוף אל הרי הגלבוע, הרי נצרת, גבעת המורה והכרמל. אתרים שהיו בעבר מצבורי אשפה הפכו לראות ירוקות עם עצים ושיחים ביניהם עצי דולב, ברוש הביצות, מילה סורית, עצי צפצפה, בוסתנים של רימונים, תאנים, תותים וכרמי זיתים. המסלול מגיע אל חורשת הבונקרים שקיבלה את שמה משלושה בונקרים בריטים שנמצאים במקום ובהם אחסנו הבריטים תחמושת. סביב הבונקרים נטעו הבריטים חורשה שמשמשת היום כחניון ואתר פיקניק למטיילים. יש במקום שולחנות פיקניק ובמה להופעות ולאירועים של תושבי האזור.

 

מתחם הצב הרך בנחל אלכסנדר              צילום: רונית סבירסקי

 

חלקים נרחבים מן הנחל עברו שיקום והוכשרו שבילי רכיבה על אופניים בשטחים שבין החלקות החקלאיות. 45 עצי אלון עתיקים הועתקו מתוואי הכביש החדש בצומת המוביל וניטעו על גדות נחל הקישון. אורכו של מסלול הרכיבה כ-8 קילומטרים והוא מגיע עד לנקודת פיצול בין שתי דרכים. האחת (שמאלה לכיוון צפון) אל כפר ברוך, חורשת סלובניה וחניון הבונקרים שבפאתי קיבוץ יפעת לאורך 15 קילומטרים, והשנייה דרומה (ימינה), אל מושב היוגב לאורך 13 קילומטרים.

 

בריכת חורף וחמישה דו-חיים

בלב הנוף האורבני בסמוך למשרד הרישוי של חולון מתרחשת תופעת טבע ייחודית שנקראת בריכת חורף. זו אינה שלולית של מים שנקוו ממי הגשם ונחמד לדלג בתוכה במגפיים, אלא בית גידול נדיר של בעלי חיים. בריכות חורף הן חלק ממארג אקולוגי בטבע שהיה נפוץ במישור החוף ונפגע כתוצאה מתהליך הבנייה והאיכלוס מהקמת המדינה. בריכת החורף בחולון היא אחד השרידים הבודדים שנותרו בשפלה. בבריכה הזו גדלים חמישה מתוך ששת הדו-חיים שידועים בארץ. אחד המינים הנדירים היא "חפרית עין החתול", שדומה לקרפדה. היא מתחפרת באדמה בימי הקיץ היבשים וחוזרת למי הבריכה בעונת החורף כדי להתרבות. דווקא הקרבה אל הכרך הופכת את הבריכה למשאב "טבע עירוני" שחשוב לשמור עליו.