מגוון רפתות התיירותיות מזמינות אתכם ללמוד מהיכן מגיעים החלב והגבינות שלנו

"מי הכין את הגבינה שלי?"

כמעט כל ילד בישראל צורך מוצרי חלב, וחשוב מאוד שידעו מהיכן מגיע חומר הגלם, החלב הטרי, ממנו מכינים את מוצרי החלב, שהם צורכים באופן יומיומי וכיצד הם מונפקים. הרפת של היום שונה מאוד מהרפת שמצטיירת בסיפורי הילדים הישנים, היא משוכללת יותר - בחלק מהמשקים משתמשים ברובוטים חולבים, הרפתות הן חברות היי-טק של ממש, הנעזרות בתוכנות ייחודיות שפותחו עבור ענף החלב.

 

 חג החלב בבאר טוביה

 

נחשפים לתהליך הפקת החלב

התאחדות מגדלי הבקר לחלב והרפתנים בישראל, מזמינים משפחות לבקר בחג השבועות במגוון רפתות תיירותיות, המשתמשות בטכנולוגיה מתקדמת וממוחשבת לניהול הרפת ובריאות הפרות, ויהיו פתוחות לקהל הרחב. המבקרים מוזמנים להגיע ולראות, לטעום, ללטף ובעיקר ללמוד בצורה חווייתית מהיכן מגיע החלב שלנו. 

 

יעקב בכר, מנכ"ל התאחדות מגדלי הבקר לחלב אומר, כי ישנה חשיבות לקדם את נושא התיירות ברפתות על כל פני הארץ, על מנת לקרב את הציבור הרחב לענף החלב המצליח מאוד, בעיקר בעידן המחשב בו ישנה התרחקות מהמקורות והטבע, עולם בו הילדים ובני הנוער אינם נחשפים לתהליך הפקת החלב. בנוסף בכר אומר, כי כיום מתוכננות הרפתות החדשות בראייה תיירותית המאפשרת צפייה במכוני החליבה החדשים מבעד לזכוכית באופן היגייני ואסטטי, תאי מרבץ הפרות נקיים ובריאותיים לפרה והאזור האכלת עגלים בחלב.

 

 טרקטור קש במשק קרמר

 

עברנו את הפרה ההולנדית

בכר מספר כי הפרה הישראלית נחשבת לשיאנית העולם בייצור חלב שומן וחלבון חלב וכי ייצור החלב בישראל עומד על 11,410 ליטר בממוצע לפרה, חלב זה מכיל 3.32% חלבון ו 3.72% שומן בממוצע. הפרה הישראלית עברה אף את הפרה ההולנדית והאמריקאית (ייצור החלב בארה"ב עומד על כ- 10,080 ליטר לפרה בשנה ובאירופה המערבית על  8,000 ליטר לפרה לשנה). פרת החלב ההולנדית המפורסמת בכל העולם מייצרת פחות מ- 90% מרכיבי החלב בהשוואה לפרה הישראלית בתנובתה השנתית, זאת למרות העובדה שהיא מניבה בתנאי אקלים וסביבה נוחים יותר.  

רפתות תיירותיות:

 

פרובוט – כפר יחזקאל

מרכז המבקרים ברפת הרובוטית בכפר יחזקאל מציע סיור בחדר החליבה הרובוטית. חיזיון אור קולי שהוא מסע בזמן, מחליבה בידיים ועד חליבה ללא מגע יד אדם. פעילות חווייתית מעולם הפרות והמשק החקלאי, הגמעת עגלים קטנים מבקבוק, האכלת פרות, פינת יצירה מעולם הפרות והמשק. עוד במקום, פיתות בטבון עם לבנה, שוקו ומילקשייק מחלב פרה טרי, פינת חי, בית קפה כפרי וחנות מזכרות עם שלל חפצי נוי מעוטרים בפרות.

מתי: שבת-שני, 28-26 במאי, בתאום מראש

מחיר: 30 שקל למבקר

לפרטים: 04-6531651, 054-4962656, www.parobot.co.il

 

שביל פרות החלב - מושב בית לחם הגלילית

משק ברנדס מציע פעילות שמתאימה לכל המשפחה עם דגש מיוחד לילדים. הפעילות משלבת עבודה ברפת עם הסברים על חיי הפרה, מההמלטה ועד היותה פרה בוגרת. הפעילות מתחילה בהסבר על משפחת היונקים, על הריון והמלטה, למה הפרה נותנת חלב ולמי? הילדים מקבלים כלי עבודה ונותנים אוכל לעגלים הגדולים. ההורים מקבלים הסבר על גנטיקה והזרעה מלאכותית. במכון החליבה לומדים לחלוב בידיים ומכירים את רובוט החליבה שחולב באמצעות טכנולוגיה מתקדמת. מוזגים חלב לבקבוקים ומאכילים את העגלים הקטנים בחלב. מכינים יחד שוקו וחמאה.

מתי: שבת-שני, 28-26 במאי, 19:00-9:00

מחיר: 35 שקל למבקר מגיל שנתיים וחצי

לפרטים: 04-9832437 052-3275682, shvilparot.co.il

 

"דרך החלב" משק קורלנדר - מושב בית הלל

סיור ברפת של משפחת קורלנדר עובר בין כל תחנות החיים של הפרה- מעגלים בני יומם, דרך מבכירות צעירות ועד פרות ותיקות. את העגלים מניקים המשתתפים בסיור מבקבוקי ענק ומקבלים על כך תעודת רפתן. הסיור מתאים לכל הגילאים, ילדים קטנים מלטפים, נוגעים ומבקרים "בבית של הפרה" (הרפת), ילדים גדולים יותר שואלים שאלות ומתנסים בחליבה כמו פעם, וההורים יקבלו הסברים מעמיקים.

מתי: בכל ימי השבוע כולל שישי ושבת בשעות 12:00 ו- 19:00, בתיאום מראש 

מחיר: 30 שקל למבקר מגיל שנתיים ומעלה

לפרטים: 052-4585058, 3672758 -052 (טומי), www.kurlender.co.il

 

"דרך החלב" משק קורלנדר

 

רפת רובוטית אבנ"י אית"ן - משק עסיס

ברפת הרובוטית באבנ"י אית"ן הפרה מחליטה מתי מתאימה לה חליבה. הפעילות כוללת צפייה בסרט קצר שסוקר את התפתחות הרפת מימי החליבה הידנית ועד לחליבה ברובוט שחולב אוטומטי. אחרי הסרט נכנסים לחדר החליבה הרובוטית ורואים איך הפרות בוטחות ברובוט ומגיעות לחליבה, ואת פעילות הרובוט החולב בפלזמות. ממשיכים להגמעת עגלים מבקבוק יונקים, פינת חשיבה יצירתית: תשבצים, תפזורת, פרה בינגו, דפי צביעה. בסיום הסיור חובצים חמאה אישית וטועמים שוקו עסיסי.

מתי: שישי, 25 במאי, בתיאום מראש עד השעה 15:00. בימי חול - בתיאום מראש.

מחיר: 28 שקל למבקר מגיל 3. לרגל חגיגות חג השבועות 10% הנחה לכל באיי הרפת.

לפרטים: 050-4060311, 04-6763563 לא בשבת

 

משק קרמר במושבה יבניאל

לכבוד חג השבועות מציע המשק מגוון פעילויות למשפחות שיוכלו לחוות מקרוב את תהליך יצור החלב ואת החיים במשק חקלאי. תתקיים במשק תצוגה של גז הצאן, הילדים יוכלו לראות מקרוב את עבודת הגז ולגעת בצמר הכבשים הנעים והרך. בחוץ יחכה למבקרים אוהל בדואי עם פיתות ולבנה כמיטב המסורת של אכילת גבינות ובנוסף ניתן ליהנות  מעבודה בתחנות הרפת: מכינים מזון, מאכילים פרות, רואים את הרובוט בפעולה ואפילו משקים בחלב את העגלים הקטנים. לסיום מכינים גבינה ושוקו מחלב טרי. אתם גם מוזמנים ללטף חיות ולהאכילן בפינת החי. ניתן לרכוש גבינות טעימות מחלב צאן או בקר ומוצרי משק נוספים.

מתי: שבת וראשון 26-27 במאי, החל מהשעה 10:00

מחיר: 27 שקל, למבקר מגיל שנתיים ומעלה.

לפרטים: 04-6708141 נייד: 052-4696128, www.me-v-moo.net

 

"מעז ועד היום" - בנימינה

מרכז מבקרים חדש אשר יפתח רשמית בחג שבועות ה-2012 במשק של משפחת לפר בבנימינה . המרכז מציע מגוון פעילויות ביניהם: סרט הנוגע בטיפת היסטוריה של המקום וממשיך במעקב אחר מוצר גבינה מתחילתו, מחליבת החלב ועד הגעתו למדף הצרכן בבית. התנסות בחליבה ידנית, התנסות בחליבה ממוחשבת במכון החליבה החדש, ביקור במתחם מכלי החלב בו מאוכסנים כ-4000 ליטרים של חלב, פינת הגמעת גדיים, תחנת יצירה, פינת ליטוף ופינת פיקניק. כול ילד יצויד בסינר עבודה חד פעמי אשר ילווה אותו לאורך שהותו במתחם.

מתי: ראשון-חמישי, 15:00-9:30 שישי, 14:30-9:30

מחיר: 35 שקל מגיל שנתיים ומעלה

לפרטים: יוסי לפר 057-5760026

 

"מעז ועד היום" - בנימינה

 

משק ברגר - כפר הס

הרפת במשפחת ברגר הוקמה בראשית שנות הארבעים של המאה הקודמת, אז נקנתה עגלה אחת וממנה התפתחה הרפת. כיום הרפת מונה 65 חולבות. במשק יוכלו הילדים ללמוד על הרפת האקולוגית, יראו כיצד מתבצע גז כבשים (בשבת ובראשון), יאכילו כבשים, יבצעו הגמעה בבקבוקים של עגלים ועגלות וייהנו בפינת היצירה. עוד במשק, מגוון עופות מיוחדים ומחלבת שרה תכבד במעדני חלב.

מתי: שישי- שני 28-25 במאי, 16:00-10:00

מחיר: 30 שקל, מעל גיל שנה

לפרטים: 050-2646925, www.meshekberger.co.il

 

רפת הלן שלאו - ארז חוות חלב - ניצני עוז

"ארז חוות חלב" הינה מרכז מבקרים מאוד ייחודי. החווה החקלאית הוקמה כעסק משפחתי של משפחת שלאו, הרפת נותנת דגש על רווחת חיי הפרה בשילוב עם נוחות ופעילות ענפה למשפחות המבקרות במקום. במהלך הביקור כל המשפחה עוברת סיור חוויתי הנקרא "בעקבות הזמן" בו המבקרים לומדים להכיר את הפרה על כל שלבי גידולה, הכנת מוצרי חלב וטעימות, ליטוף עגלים ורובוט חליבה החולב פרה ללא מגע יד אדם וסביבו מתקיימת פעילות ענפה של האכלת עגלים, סדנאות יצירה, מחזור אריזות של מוצרי חלב. בנוסף ניתן גם לחוות חליבה ידנית.

מתי: ראשון, 27 במאי, מהשעה 9:30, האתר נסגר ב-16:00. לקבוצות פתוח כל השבוע בתיאום מראש.

מחיר: 35 שקל, מגיל שנתיים (כולל סיור, סדנא וחליבה). סדנא והפעלה נוספת בתוספת תשלום סמלי.

לפרטים: 054-6629666 - הלן שלאו. www.erezfarm.co.il

 

ביקור ברפת שלאו

 

משק בוקר- מחלבת טבע עז מושב בן עמי

פעילות הכוללת: סיור במשק הכולל הדרכה בנושא הדיר והעיזים, האכלה של הגדיים בבקבוקי חלב, האכלה של העיזים בכופתיות תערובת, חליבה ידנית, פינת יצירה וסדנא להכנת גבינה כולל טעימות. במקום פיתות בטאבון ומיץ תפוזים סחוט.

מתי: שבת וראשון, 27-26 במאי, 16:00-10:00

מחיר: 20 שקל לאדם מעל גיל שנתיים

לפרטים: 04-6251266, רותם בוקר 050-6887242, אבישי מיכאלי 050-6366766

 

חוות "עז – עיז" - מנחמיה

הפנינג חגיגי בחוות עז-עיז במסגרתו יצא בכל שעה עגולה סיור מודרך בדיר, יתקיימו סדנות לילדים הכוללות יצירת עוגה אישית, מעדן מגבינת עיזים, כדורי לבנה עם הפתעות, פיסול במרציפן, זר ממתקים, רכיבה על סוסים לילדים ומבוגרים ואפיית פיתות בטבון עם לבנה או שוקולד.

מתי: שישי-ראשון, 27-25 במאי, 18:00-10:00

מחיר: 15 שקל לאדם מעל גיל 3 לסיור המודרך, 25 שקל לילד לסדנאות

לפרטים: 057-7292996

 

חוות עז-עיז מנחמיה (צילום: אורי אראל)

 

חג החלב בבאר טוביה

לכבוד שבועות, מזמינים במושב באר טוביה, את כל ההורים והילדים לקשט את עגלות השבועות של הקיבוץ לקראת התהלוכה המסורתית שתיערך בשדות, יחד עם טקס הבאת ביכורים. במסגרת החגיגות, ייהנו המשפחות מביתני חקלאות של ענפי הגידול: זיתים, דבש, יין וגידולי שדה, יתקיימו מופעי סוסים וטרקטורונים, תיערך תערוכת תמונות וכלים חקלאיים, יפעלו סדנאות יצירה והפעלות ברוח החג ותיערך הכרזה על הפרה הזוכה בתחרות מלכת היופי של הפרות. 

מתי: שישי-ראשון, 27-25 במאי

מחיר: 25 שקל מגיל שנתיים עד 6 ו-30 שקל מגיל 6 ומעלה. כולל טוסט, משקה חלב, מעדן ותמונה מגנטית.

לפרטים: www.haghalav.co.il מומלץ להירשם מראש דרך האתר