עיר תחתית: איורים בחניון גולדה מתחת לכיכר החטופים

 

שבעה מאיירים ישראלים הפכו את חניון גולדה בתל אביב למוזיאון חוצות במסגרת אירועי אוהבים אמנות עושים אמנות 2023 לפני שפרצה המלחמה ועכשיו הם מעטרים את הקירות הדוממים מתחת לכיכר החטופים

 

פנטזיות לילדים של האמנית בתיה קולטון      צילום: רונית סבירסקי

 

התערוכה "אוהבים אמנות. עושים אמנות" שמתקיימת מדי שנה ברחבי העיר תל אביב הייתה אמורה להיערך בין 21-19 באוקטובר 2023. מלחמת חרבות ברזל שיבשה את כל התוכניות ורק חלקים קטנים שכבר היו מוכנים מראש מוצגים ללא חשיפה תקשורתית באתרים שונים בעיר. בנקודה שהפכה למוקד הכאב והסבל מתחת לכיכר החטופים מוצגים איורי קיר ענקיים שזוכים למבט חטוף מאלה שמגיעים לתערוכה חדשה במוזיאון תל אביב או להצגה בקאמרי.

 

איור האמנית ענת ורשבסקי     צילום: רונית סבירסקי

 

הרעיון להקדיש מרחב אמנותי בחניוני אחוזות חוף החל במסגרת שיתוף פעולה עם מוזיאון תל אביב לאמנות והאוצרת טל לניר. החניון הראשון שנבחר ממוקם מתחת למוזיאון תל אביב לאמנות והופך את קירות הבטון האפורים לחגיגה צבעונית של סיפורים ללא מילים. שבעת המאיירים שעזבו את דפי הספרים וציירו על קירות החניון הם: אלעד אליקים, עובדיה בנישו, ענת ורשבסקי, עמית טריינין, דוד פולונסקי, בתיה קולטון וניב תשבי.

 

סירת משוטים וחסקה בתל אביב של האמן עמית טריינין   צילום: רונית סבירסקי

 

המאיירים הם אלה שמוסיפים לסיפורים שאנחנו קוראים את הממד הוויזואלי. הם מתעלים מעל המגבלות של השפה המילולית ומעבירים דרך האיור סיפורים, רגשות ורעיונות שמעוררים את הדמיון. בעזרת האיור הקורא מתחבר אל הדמויות והחוויות שהופכות את הסיפור למשהו מוחשי יותר.

 

 כלבים ואנשים של האמן עובדיה בנישו     צילום: רונית סבירסקי

 

הבחירה בחניון גולדה נבעה ממיקומו המרכזי בעיר והקרבה אל מוסדות אמנות ותרבות חשובים ביניהם: תיאטרון הקאמרי, בית האופרה הישראלית, מוזיאון תל אביב וספריית בית אריאלה. באותו מרחב מצויים בית המשפט, בנייני משרדים, מסעדות ובתי קפה שאלפי אנשים פוקדים אותם מדי יום.

 

גולשים במורד החניון של האמן דוד פולונסקי    צילום: רונית סבירסקי


אלעד אליקים - פסלים במרחב

יצירתו של אלעד אליקים מתמקדת בפסלי החוצות שמוצגים במרחבים הפתוחים של מוזיאון תל אביב לאמנות וסביבו. שם היצירה מרמז על מהותה והיא ממוקמת על הקיר הסמוך לכניסה לגן הפסלים של המוזיאון שאליו אפשר להגיע דרך החניון באופן חופשי. אליקים בחר לצייר את הפסלים בצבעים שונים מהמקור. בניגוד לגווני הברונזה הכהים הוא בחר להשתמש בצבעים עזים ומנוגדים של אדום, צהוב, שחור ולבן בדרך שנועדה להבליט כל פסל ואת הייחודיות שלו.


איור פסלי החוצות של מוזיאון תל אביב, עבודת האמן אלעד אליקים     צילום: רונית סבירסקי


עובדיה בנישו - גינת כלבים

פגישת מחזור יום־יומית בגינה השכונתית. הטיול היומי עם הכלב מקבל משנה תוקף באיור של בנישו שמעניק לכל כלב את האישיות המיוחדת לו והדרך שבה הוא בוחר להטיל את צרכיו. הוא מתאר את הבעלים שכל אחד מהם שקוע בעיסוקו ואת הכלבים שמגלים עניין אחד בשני.


גינת הכלבים של האמן עובדיה בנישו     צילום: רונית סבירסקי


ענת ורשבסקי - מתנקזים

גבוה ונמוך, זול ויוקרתי, נוצץ ושבור, רהוט ועילג, מתוחכם ופשוט, זמני ונצחי, אמיתי ושקרי – יוצאים מהחורים, מתנגשים זה בזה ומתערבבים זה עם זה. יוצרים יחד את החיים. בסוף כל יום מתנקזים כולם בחזרה לחור שממנו באו.


מתנקזים, עבודת האמנית ענת ורשבסקי      צילום: רונית סבירסקי


עמית טריינין - תל אביב־יפו, עיר החופש והשוויון

ברוח התקופה, בחר עמית טריינין לבטא את ערכי החופש והשוויון שעליהם מושתתת תל אביב להבנתו. האיור מקבץ מראות ונופים שמאפיינים את העיר תל אביב. סירת משוטים בירקון שמשיטים אותה אנשים בעלי זהויות שונות, מציל זקן עם חסקה, הכדור הפורח מתעופף באוויר, מבנים אדריכלים מיוחדים ומגדלי מגורים,  דקלים, שחפים וגלשנים בים. בתוך על אלה בולטות המילים שוויון וחופש.


חופש ושיוויון בתל אביב של האמן עמית טריינין     צילום: רונית סבירסקי


דוד פולונסקי - מדרגות נעות

המאייר דוד פולונסקי בחר לתעד את סצנת הסקייטבורד שמתרחשת מדי יום ברחבה שמקשרת בין כל מוסדות התרבות והאמנות. חבורת צעירים ובני נוער בחרה ברחבה שמשקיפה אל הקאמרי ובית האופרה, לצד בית אריאלה ומוזיאון תל אביב כמקום האידאלי לאימוני הסקייטבורד שלהם. העבודה של פולונסקי יוצרת תחושה של תנועה וגלישה עוצמתית בזכות הממדים העצומים שלה, הצבעים העליזים והיכולת להעביר את מהירות התנועה באמצעות האיור.


סקייטבורד של האמן דוד פולונסקי      צילום: רונית סבירסקי


בתיה קולטון - נועה

המאיירת בתיה קולטון יצרה על קיר ענק את עולם הפנטזיה של ספרות הילדים. הציור מוקדש לנועה דגן, הספרנית האהובה על קולטון בספרייה לילדים ונוער בבית אריאלה. דגן עובדת כספרנית כבר 24 שנים, מהן 12 שנים בבית אריאלה. היא מתארת בצבעים עזים דמויות של בעלי חיים, בני אדם ויצורים מוזרים שכולם עסוקים בקריאת ספרים.

 

אגדות ופנטזיה בחניון גולדה, עבודת האמנית בתיה קולטון     צילום: רונית סבירסקי

 

ניב תשבי - Flower Toss at the Opera

הקיר מציג סצנה תיאטרלית ובה ארבע דמויות המשלבות בין עולמות האופרה והקברט. הדמויות מאזכרות פרסונות איקוניות דוגמת פיירו ופנטום האופרה וצועדות אל עבר המדרגות כשפרחים נזרקים לעברן, כמו בירידה מהבמה בסוף מופע. הן מוארות באור זרקורי הבמה, המחלק את האיור לצורות ולמשטחי צבע בחלוקה גיאומטרית, בהשראת הקוביזם והפוטוריזם האיטלקי. כל אלה מעניקים לסצנה דינמיות, רעש ותנועה.

 

 אופרה וקברט של האמן ניב תשבי      צילום: רונית סבירסקי

התערוכה מוצגת בחניון גולדה ופתוחה 24/7