קרוזים כן או לא?

 

הישראלים ידועים ככאלה שיש להם שלט על המצח "לא פראיירים" ובכל זאת מעדיפים לטייל בעולם בקרוזים. האם זה באמת כדאי? לא בטוח.

 

קרוז לאלסקה    צילום: רונית סבירסקי Ronit Svirsky

מלכודת צפה

שלוש פעמים במהלך נדודי בעולם בחרתי לעלות על קרוז ותמיד מהסיבה שאין דרך טובה יותר להגיע ליעד שאותו רציתי לבקר. האניות הגדולות לא היו בעיני שיט תענוגות וזכו אצלי לשמות חיבה כמו "קרוזומט" על משקל כספומט אנושי ימי או "אמבטיה לפיטום אווזים" לזכר כמויות האוכל הבלתי שפויות ותוספת הקילוגרמים שלוקח חודשים להסירם. זו "מלכודת צפה" שטובי הפסיכולוגים לא יכלו להמציא רעיון מבריק יותר שמאפשר ללחוץ על כל ההתמכרויות האנושיות במקום סגור שאין אפשרות לברוח ממנו.

 

 הנוף מהצד הנכון     צילום: רונית סבירסקי Ronit Svirsky

 

אחרי שנים רבות שבתי ועליתי על קרוז לאלסקה ובחרתי בחברת סלבריטי של רויאל קריביאן. כבר בשלב מכירת התאים החלה לפעול המערכת המשומנת של השיווק. עדיף לבחור בתא עם מרפסת כדי לצפות בנוף ובמקרה של אלסקה יש גם משמעות לצד ימין או צד שמאל של האניה. כל שדרוג כזה מייקר את השיט במאות דולרים.

 

לנו זה עולה יותר 

השלב הבא הוא מכירת חבילות האלכוהול ללא הגבלה בסכום של 150 דולר לאדם במחיר מבצע כי אחר כך זה עולה יותר. חבילת אינטרנט 225 דולר לנייד אחד, חבילת שתיה קלה וחבילת סיורי חוף. כשהאלכוהול זורם בדם 24/7 ישנה נטייה לראות את החיים בוורוד ופחות לעשות חשבון לכסף. הרבה יותר קל להמר בקזינו, לקנות בחנויות הפטורות ממס, לאכול במסעדות השף שעל הארוחות בהן מוסיפים בין 100-50 דולר לאדם, להזמין סיורי חוף מכל הבא ליד ורק בסוף מגיעה ההתפכחות כשמקבלים את החשבון בסיום הקרוז.

 

חמש ספינות עוגנות בכפר של קטן אחד    צילום: רונית סבירסקי Ronit Svirsky

 

אם אתם שייכים לזן התיירים הבלתי מתפתים והצלחתם להימנע מקניית החבילות המוצעות תגלו שכל בקבוק מים או שתייה קלה עולים  5-3.5 דולר,  קפה 5 דולר, בקבוק בירה 7 דולר, כוס יין 9 דולר ועוד מוסיפים שירות 18%. על מתקני המים הקרים בחדרי האוכל תלוי שלט שאסור למלא בקבוקים וממיכל המים החמים יש איסור למלא תרמוס. הנושא של שתיית המים הוא שערורייתי, אפילו בטיסות לאו קוסט מגישים מים או מוכרים במחירים שווים לכל כיס, על אחת כמה בשיט לאלסקה שהאוויר קר ויבש, האוכל מתובל כי השף הוא הודי, ואם לא קניתם חבילת שתייה קלה אתם בעונש שבוע.

 

מאות דולרים על סיורי חוף

מחירי סיורי החוף באלסקה הם מהגבוהים שפגשתי. העצירות הן בכפרים קטנטנים שמתגוררים בהם מאות תושבים בלבד ותיירות הקרוזים היא פרנסתם. הביקוש לאטרקציות מקסימלי ההיצע מינימלי ואין כמעט אפשרות להוזיל את העלויות כשמנסים לרכוש אותן באופן עצמאי.

 

את הנופים היפים רואים רק ממטוס קל   צילום: רונית סבירסקי Ronit Svirsky

 

יציאה לדוג דגי הליבוט עולה 449 דולר למבוגר, 389 דולר לילד. פעילויות של אומגה, קנופי,  זיפליין, שיט בקאנו או טיול ג'יפים כל אחת עולה 189 דולר לאדם. חיפוש לווייתנים או דובים 269 דולר לאדם, טיסה במסוק כולל נחיתה על קרחון וטיול מזחלות כלבים 649 דולר לאדם. אם בחרתם רק פעילות אחת ביום תסיימו את הקרוז בתוספת מחיר של 3000 דולר לזוג. האטרקציות הנחשבות הן סיורים לצפייה בבעלי חיים וכשמשלמים מאות דולרים ורואים דוב אחד וזנב אחד של לוויתן האכזבה היא גדולה.

 

לקינוח, אחרי כל ההוצאות על בילויים וטיולים מחייבים את כרטיס האשראי שלכם באופן אוטומטי בדמי שירות של 14.5 דולר לאדם ליום שמוסיפים עוד כמה מאות דולרים לחשבון. כשתסכמו את עלויות הקרוז תגלו שיכולתם לטייל באופן עצמאי, לאכול במסעדות יוקרה, לישון במלונות פאר ולחזור הביתה עם עודף. גם אני גיליתי מאוחר מדי שיש אפשרות לטייל באלסקה בדרך אחרת.