סרי לנקה - ארץ התה והתבלינים

 

סרי-לנקה היא הדמעה שנוטפת מהודו. אי בצורת ביצה שנמצא בצדה הדרומי בלב האוקיאנוס ההודי. ארץ שיש בה ססגוניות מזרחית, שפע של תבלינים ארומתיים ומטעי תה ציילוני מהמפורסמים ביותר בעולם. זוהי גרסה מרוככת של הודו עם אתרי נופש, צלילות, ספארי וחופים שמקיפים אותה מכל עבריה.

 

המפגש הראשון עם הטבע מתרחש במרחק קצר לאחר הנחיתה בסמוך לעיר הבירה קולומבו. הדרכים הצרות והחבוטות עוברות בין שדות אורז, גידולי ירקות, מטעים של מנגו, פפאיה, בננות, אננס, עצי קארי, קוקוס ואגוזי קשיו. עדרי בופאלו רועים במרחבים הירוקים ואנפות מלקטות חרקים אחרי המחרשה הפרימיטיבית. שפע הירק והעצים מסתיר בחובו בתים כפריים קטנים ופשוטים.

 

צילום: רונית סבירסקי 

 

בית יתומים לפילים

בית היתומים לפילים ב-PINNAWELA, החל לפעול עם חמישה פילים נטושים והיום חיים בו 88 פילים בוגרים וצעירים. בשעות קבועות מקבלים הקטנטנים חלב מבקבוק עם פיטמה והקהל זורם לראות איך הפילון שואב בשניות חמישה בקבוקים בזה אחר זה. אחרי סעודת הבוקר יוצאת תהלוכה מפוארת של עשרות פילים שצועדת לאורך הכפר ויורדת אל הנהר לרחצה היומית. הפילים הגדולים מתרחצים בעמידה או נשכבים מלוא כובדם בתוך המים והפצפונים משתוללים במים או בחול של גדת הנהר. המבקרים מוזמנים להתיז על הגוף עצום המימדים מים צוננים ולהצטלם איתם.

 

ממשיכים דרומה וחולפים על פני בתים שבחצרותיהם עומדות ערימות של קליפות אגוזי קוקוס מרוקנות מחלב ומשמשות לבנייה ולשריפה. בשדות האורז חורשים בעזרת מחרשה ידנית וצמד שוורים. מבט אל העצים שצומחים לצדי הדרך מגלה פרי ענק בצורת בלון ירוק-צהוב עם זיזים שמככב בתבשילי הקארי. המקומיים גאים בפרי הייחודי ששמו ג'ק וממדיו המפלצתיים נעים בין 18-7 קילוגרם. 

 

צילום: רונית סבירסקי

 

ריזורט PELWEHERA משמש כמלון וכמסעדה פתוחה לעוברים ושבים. התפריט משלב מזרח, מערב ונגיעות מהמטבח הסיני. המסעדה נטולת קירות, בעלת גג עץ משופע משקיפה אל הגן האקזוטי. התפריט כולל בחירה בין מרק עגבניות פיקנטי למרק בצל בלוויית לחם דקיק ופריך שמוגש עם תבשיל עדשים סמיך, צ'טני פירות ושעועית דקה בקארי. בעיקריות: עוף צלוי ברוטב פלפל שחור או דג במעטפת פרורים מתובל בג'ינג'ר לצד אורז זעפרן. לסיום טס של פירות טרופיים שהוא הקינוח הקלאסי. טעימה ראשונה מן המאכלים הנהוגים אצל הסינהליסטים עדיף שתהיה קלילה כדי לאפשר לחך להתרגל בהדרגה לטעמים ולתבלינים העזים.

 

הפלא השמיני בעולם

את הלילה הראשון בילינו במלון "סיגיריה" Sigiriya שצופה אל הצוק המוגדר כ"פלא השמיני" בשבעת פלאי עולם. זהו צוק המתנשא לגובה 200 מטרים ו-1200 מדרגות מובילות אל פסגתו. הוא נבחר על ידי אונסק"ו כאתר לשימור ומתבצעות בו חפירות ארכיאולוגיות. לפני כ-1600 שנים נחצב בסלע ארמון מלכות עם חומות בצורות, שני חפירי מים שבאחד מהם שחו קורקודילים. 5000 פרסקאות של נשים אקזוטיות חשופות חזה הוטבעו על גבי הסלעים. הנזירים הבודהיסטים שגרו בו השמידו את רוב הציורים וכיום נותרו 21 ציורים מושלמים שמוצגים לקהל. מלון סיגריה עורך טיולים באזור, סיורי צפרות, משכיר אופניים ועורך הליכות בג'ונגל. משפחות של קופים מתרוצצות על גגות הרעפים ותלויות על צמרות העצים. בארוחת הערב מוצגות על שולחן בכניסה כל המנות והאורחים מצביעים על המנה שמתאימה לטעמם האישי. למלון יש גן ירקות אורגני שמשמש את המטבח ואת הספא האיורוודי שלו.

 

צילום: רונית סבירסקי 

 

הדרך ממשיכה אל אתר עתיק נוסף הנקרא DAMBULLA. בכניסה לאתר הוקם פסל בודהה שנחשב בין הגדולים בעולם. הוא מצופה כולו זהב, גובהו 30 מטרים והוא יושב בתנוחת יוגה על גג בית בן שלוש קומות. בדמבולה נחצבו 4 מערות במאה ה-1 לפנה"ס שמשמשות מקדש לבודהה. 154 פסלים גדולים צבועים בשלל צבעים שלא נפגמו עם השנים. המערות כולן מכוסות בציורי קיר וסמלים דתיים.

 

כיצד מכינים תבלינים?

היעד הבא הוא גן תבלינים אקזוטי "LUCK GROVE". הגן הוקם על ידי קבוצה של רופאים הומאופתיים שמייצרים מצמחי התבלין תרופות, תבלינים וצמחי מאכל. המדריך מוביל את המבקרים בשבילי עפר צרים בין סבך צמחייה ועצים. הוא מסביר על סוגי הגידולים וזוהי הזדמנות נדירה לראות כיצד נראים התבלינים שמגיעים לצלחת בצורת אבקה. בכניסה מקבלים ספלון קקאו בטעם בננה וכשמסיימים את הטעימה עוברים בין הצמחים ומגלים את פולי הווניל שצבעם ירוק לפני שהם הופכים לשחורים, את אגוז המוסקט שעטוף בפיג'מה שנראית כמו גומי אדום. מביטים בפולי קפה, גרגרי הל, אננס אדום.

 

מגלים איך גרגרי הפלפל הופכים מירוק, לאדום, לשחור ולבסוף ללבן. פרי הקקאו נראה כמו דלעת קטנה, משתכרים מריחם של עלי הקארי ומקבלים הסברים איך כל אחד מהם משתלב בארוחה ואיך מפיקים מהם שמנים ארומתיים. סיורים עם ארוחה שמבוססת על צמחי ותבליני הגן נערכים רק לקבוצות ואילו בודדים יכולים ליהנות מסיור והסברים. ארוחת הקארי המוגשת כוללת שפע של קעריות כשבמרכז הצלחת מניחים ערימה גדולה של אורז לבן ומסביבו מסדרים תבשילי ירקות ופירות שונים ברוטב קארי. נגיסי עוף ברוטב קארי וחלב קוקוס, זוקיני בקארי, צ'טני מנגו, דאל חריף ופרי קוצני שנקרא אמברלה.

 

צילום: רונית סבירסקי

 

הליכה על גחלים ובליעת אש

ממשיכים לכיוון העיר קאנדי (KANDY) שהייתה הבירה העתיקה של סרי-לנקה. הלינה במלון חמישה כוכבים MAHAWELI על שם הנהר שעל גדתו הוא ממוקם. בריכה גדולה וחללים ציבוריים נטולי קירות מתאימים למזג האוויר הטרופי. ארוחת הערב מוגשת במזנון עשיר שמשלב מאכלים ממזרח ומערב והילדים יכולים ליהנות מספגטי בולונז, לזניה, קוסקוס, מאכלי גריל ולקינוח מוס שוקולד. למבוגרים שרוצים להתנסות במטבח המקומי מוצע שפע של מאכלי קארי חריפים. בקאנדי ניתן לבקר במקדש החשוב ביותר לסינהליסטים "מקדש השן של בודהה", שבו שמורה אחת משיניו של בודהה בכלי זהב גדול שניתן לצפות בו לשניות בודדות כמה פעמים ביום. בערב נערכים באולם מרכזי בעיר מופעי ריקודי מסורתיים, הליכה על גחלים לוחשות ובליעת אש. בגן הבוטני ב- PERADENIYA גדלים למעלה מ-5000 סוגי צמחים ועצים, גן תבלינים וחממת סחלבים אקזוטיים. על ענפי העצים תלויים אלפי עטלפים וציפורי שיר מזמרות בכל פינה.

 

התה הציילוני ב"אנגליה הקטנה"

ממשיכים אל מטעי התה הצילוני שנשתלו ב-1867 על ידי הבריטים בשנים בהן שלטו בציילון. לצדי הכביש המוביל אל NUWARA ELIYA, שתרגומה הוא "עיר האורות", נפרשים מרבדים ירוקים של צמחי תה ומלקטות עם סלים עוברות בין השתילים. בתי המידות הקולוניאליים המכונים "בונגלוס" נותרו כפי שהיו לפני למעלה ממאה שנים, מזג אוויר הקריר והעננים הרובצים על פסגות ההרים בגובה 2000 מטרים, כל אלה העניקו לאזור את השם LITTLE ENGLAND. בדרך עוצרים במסעדת-מלון RAMBODA שניצבת מול זרמי מפלים מרשימים שהעניקו לה את שמה. סיור בשוק האזורי מגלה את סוגי הפירות והירקות שמגיעים אל הצלחת, הרבה מאד דגים מיובשים, זוקיני כתום, קישוא קיפודי ותפוח שנראה כמו כדור טניס לבן.

 

צילום: רונית סבירסקי

 

לישון במפעל תה

דרכי עפר לא סלולות מובילות אל המלון שנקרא THE TEA FACTORY. יזם אמיץ החליט לפתוח מלון מפואר במבנה נטוש של מפעל תה ישן. קבלת הפנים כוללת מגבת חמה, הנחת חינה על העין השלישית והגשת כוס תה אנגלי בספלי פורצלן. המלון עבר תהליך שימור ושיחזור שלא פגעו בעיצובו, חלונות עץ עתיקים, מעלית משאות פתוחה עם דלת סורג, מכונות תה ששופצו ומורקו, צילומים מהמאה ה-19 שמתעדים את תהליך ייבוש התה מוצגים על הקירות. מסביב למלון משתרעים שדות התה ובגן הפרטי שלו גדלים ירקות ופירות לשימוש המטבח. ספא שכל קירותיו זכוכית משקיף אל הנוף, משטח למשחק גולף מוקף בגן מבוך שנקרא "ורסיי הקטנה". המלון מציע סיורי צפרות, טיולים רגליים והגימיק המרכזי הוא הכנת תה בשיטות המסורתיות. האורחים יוצאים לקטוף את עלי התה ומשחזרים את כל תהליכי הייבוש. כשהתה מוכן אורזים אותו בקופסאות מעוצבות והאורח לוקח איתו הביתה את התה שהכין בעצמו.

 

ריזורט בלב שמורת טבע

המסלול ממשיך בין יערות, מפלים, עמקים ושדות ירוקים, עוצרים ב-ELLA לשתות מיץ טרופי סחוט וממשיכים אל האטרקציה הממוקמת באזור החוף הדרומי, YALA VILLAGE. בלב שמורת הטבע YALA, שמתקיימים בה סיורי ספארי, הוקם ריזורט שמתפרש על פני 10 אקרים של חורש טרופי סבוך והחיות מטיילות בו ללא גדרות ומחיצות. בלילה אסור לצאת מן הבקתות ללא לווי צמוד. איגואנות חוצות את הכביש, נחש קוברה מתפתל במהירות לפני גלגלי הרכב וקופים מתרוצצים על צמרות העצים. הריזורט בנוי ככפר אקולוגי מעוצב בחומרים טבעיים, שטיחי חבל, ציורים על בדי יוטה וכותנה, רהיטי עץ לא מעובדים, קירות טיח צבועים בצבעי אדמה וסבונים אורגניים. חלק מן הבקתות עומדות על קלונסאות וממוקמות על שפת האוקיאנוס ההודי.

 

צילום: רונית סבירסקי

 

סיורי ספארי מתקיימים בשעות הבוקר המוקדמות ובשעות אחר הצהרים. בשטח פוגשים אנטילופות, קרנפים, קרוקודילים, בופאלו, פילים, קורמורנים וציפורים בשלל צבעים. ברי המזל מצליחים לצפות בדב שחור עם אף לבן או בליאופרד. הדרך חזרה לכיוון קולומבו מציעה למשפחות אפשרויות נופש מגוונות, חופים לבנים בצל עצי קוקוס הרבה מאד אתרי צלילה ושנורקלינג, שיט, צפייה בדולפינים ולווייתנים, מוזיאון בובות תיאטרון ומסכות ב"אמבלנגודה" AMBALANGODA ומרכז לשמירה על צבי ים נדירים בעיירה "קוסגודה" KOSGODA. מלון "עדן" ממוקם ב"ברוולה" BERUWELA ומציע חדרים בסגנון אירופאי אלגנטי, בריכת לגונה ארוכה, שפת ים חולית, מרחבי דשא ומזנון מגוון שמשלב ארוחות בינלאומיות עם מטבח מקומי. היום האחרון מוקדש לעיר הבירה קולומבו שבה אפשר למצוא מוצרים זולים מאד מתוצרת מקומית ושני מרכזי קניות עם מותגים בינלאומיים ידועים האחד נקרא "אודל" והשני "האוס אוף פאשיין".