אוסטריה - חבל טירול, זלצבורג והקשר היהודי

 

חבל טירול האוסטרי נראה כמו פוטו-מונטאז' של גרפיקאי מאוהב. הירוק כל כך ירוק שאפילו השכן לא יכול להתחרות איתו. בתים כפריים בעלי גגות אדומים פזורים בבדידות מזהרת על פני מרחבים אין סופיים נחבאים בצל הרים נישאים. עמקים רחבי ידיים נחצים על ידי נהרות שוצפים, מפלים מתנפצים על מורדות תלולים, אגמים כחולים מושכים אליהם עדרי פרות דשנות.

 

כפריים מצוידים בנעלי הליכה וכובעי לבד מטיילים בין  יערות עבותים, עורכים תצפיות נוף אל נופים אלפינים ומבלים בפאב המקומי תוך שתיית גלונים של בירות. עיירות נופש פזורות על פסגות ההרים ומשמשות כאתרי סקי מבוקשים בחורף ומקומות רומנטיים לחופשת קיץ.

 

 מרחבים ירוקים והרים נישאים  צילום: רונית סבירסקי

 

כפרי סקי ומעברי הרים נסתרים

קשה לדמיין שבתוך השלווה והיופי הבלתי נתפסים האלה נחבאים פרקים היסטוריים כאובים של מלחמת העולם ה-2, מחנות ריכוז, מחנות עקורים ומעברי הרים נסתרים שדרכם הוברחו פליטי שואה שהצליחו לשרוד. המסע אל חבל טירול עובר בדרכי נוף שיכולים להוות כדור ואליום מושלם. המוח מתקשה לעכל את היופי כשמדי פעם חולפים על פני ארמונות, מבצרים, קתדראלות ומנזרים מרשימים. מרחק הנסיעה בין וינה לכפרי הסקי המפורסמים של טירול הוא כשש שעות של נסיעה בנופים כפריים קסומים.

 

אתר ההנצחה מאוטהאוזן

אחת העצירות שמחברות אותנו למציאות המרה של מלחמת העולם ה-2 הוא אתר ההנצחה מאוטהאוזן ששימש כמחנה ריכוז בין השנים 1945-1938. ראשוני האסירים היו אסירים פוליטיים בני לאומים שונים שבנו את המחנה ממחצבה סמוכה. מעלה המדרגות שבהן הם סחבו את האבנים העצומות  מן המחצבה עד לראש ההר נראה כמו "המדרגות לגיהינום". רבים מהאסירים מתו בעודם סוחבים על גבם 80 קילוגרמים. שליש מאסירי המחנה היו יהודים וההחלטה להנציח את המקום הייתה מיזם של מדינות רבות שאזרחיהם נכלאו במחנה. 23 אנדרטאות של מדינות שונות מוצבות בשדות המקיפים את המחנה. לוחות זיכרון הותקנו על חומות האבן המאיימות. הצריפים שבהם הצטופפו האסירים בתנאים בלתי נסבלים שוחזרו ושומרו.

 

פסל ההנצחה שנתרם על ידי ממשלת הונגריה לאתר מאוטהאוזן   צילום: רונית סבירסקי

 

בניין האבן שבו היו משרדי הכלא והמפקדה הפך למוזיאון. ההולכים במסדרון צופים בצד אחד בתמונות הנאצים וצורת התנהלותם במחנה ומן העבר השני בתנאי החיים המזעזעים של האסירים. חללים מצמררים נותרו על מקומם: בקומת הקרקע נמצאים הכבשן, תאי הגזים, חדרי ההוצאה להורג וחדרי קירור הגופות. אחד החדרים הפך לאולם השמות. באולם חשוך על פני אבן שחורה הוטבעו 81 אלף שמות של הניספים באותיות לבנות. שם רודף שם ללא הבדלי דת, גזע ולאום. לצד השמות הונח ספר שכולל את השמות, תאריך הלידה ותאריך המוות של כל אחד מהם. יותר ממאה פריטים מקוריים מתארים את ההיסטוריה של המחנה. בנוסף, מצויים שלושים קטעי וידאו וראיונות עם ניצולים ששרדו את זוועות המחנה.

 

מבצע "הבריחה" של ההגנה

כשעוזבים את שערי המחנה וממשיכים בנופים הפסטורליים האבסורד שהתחולל באותן שנים הופך לבלתי נתפס. בעיירה הציורית קרימלר השפיות מתחילה לאזן את התמונה. האזור הופך הררי יותר, היערות סבוכים, הבתים הקטנים ובתי המלון הכפריים עטופים בצמחייה ובעציצים פורחים בשלל צבעים. בנקודה הזו התחוללה דרמה שיש בה מעט אור באפילה האנושית. אחד המעברים היחידים שנותרו פתוחים למעבר פליטים מאירופה דרך אוסטריה לאיטליה נחבא בסמוך לעיירה קרימלר. תנאי המעבר הקשים הותירו אותו ללא פיקוח צבאי וכך התארגן מבצע "הבריחה" שאורגן על ידי אחת מיחידות "ההגנה" במסגרת העלייה הבלתי לגאלית שנכפתה על היהודים על ידי הבריטים בשנים שלפני קום המדינה.

 

טקס הנצחת "מעבר קרימלר" שנערך ביוני 2013 בנוכחות שגריר ישראל דאז אביב שיר-און   צילום: רונית סבירסקי

 

רוב היהודים ששהו במחנה העקורים בסאאלפלדן היו יהודים פולנים שהצליחו לברוח לברית המועצות ולאחר המלחמה הועברו למחנה העקורים באוסטריה. כ-5000 יהודים ניצלו בזכות המעבר הנסתר בין ההרים. במהלך החודשים אפריל עד אוקטובר 1947 יצאו מסאאלפלדן מדי לילה קבוצות קטנות שמנו עשרות אנשים והוסעו במשאיות סגורות עד היער הסמוך לעיירה קרימלר. בשתיים בלילה הם החלו במסע הרגלי במעלה ההר שנמשך בדממה מוחלטת כשלוש שעות עד לשעת הזריחה. 

 

מפעל הנצחה לזכר הפליטים

הסיפור זכה לפרסום בזכות בנקאי אוסטרי, ד"ר ארנסט לשנר, שהגיע לחופשה באזור בשנת 2003. מדריך הטיולים שיכן אותו בבקתה כפרית ציורית הממוקמת על מורדות הר נישא לצד מפלי קרימלר. סקרנותו של לשנר התעוררה כשנתקל בתמונות ישנות שהיו תלויות על קירות הבקתה ובהן נראו פליטים צועדים במסע מפרך במעלה ההר. הוא שמע מבעלי המקום על היהודים שהוברחו בלילות מאוסטריה לאיטליה. ליזל גייסלר, הסבתא שניהלה את האכסניה בשנות ה-40, סייעה לעקורים שהגיעו אל אזור הבקתה באישון לילה לחניית ביניים. היא דאגה לספק להם מזון ושתייה כדי שיוכלו להשלים למחרת את חציית הגבול.

 

ד"ר לשנר החליט להנציח את המאורעות שהתרחשו במעבר קרימלר והקים אתר במקום בו החלו הפליטים את מסעם. מאותה נקודה הוכשר מסלול המשחזר את הדרך בה צעדו עד לבקתה ומשם למעבר הגבול עם איטליה. מדי שנה מציינים את יום השנה בטקס שבו משתתפים ניצולים שעדיין חיים וצאצאים בני הדור השני והשלישי. ב-2013 הוזמנו שגריר ישראל בווינה, אביב שיראון ורעייתו ארנונה לפתוח את הטקס השנתי ולצעוד בחלק מן המסלול שבו הלכו העקורים בלילות נושאים ילדים ותינוקות ותומכים בזקנים עד שהגיעו לחוף מבטחים.  

 

עיירת נופש לצד אגם SELL AM SEE    צילום: רונית סבירסקי

 

שטראוס וצלילי המוסיקה

הדרך חזרה לווינה עוברת בעיר זלצבורג שמזוהה עם מוסיקה ותרבות בעיקר כעיר הולדתו של וולפגנג אמדאוס מוצרט. נהר "זאכר" חוצה את העיר ומשתי גדותיו מבנים מפורסמים ביניהם המלון "זאלצך". בסמטאות העיר נחבאות מסעדות שמגישות אוכל מסורתי אוסטרי, נקניקיות ששמן הולך לפניהן, שניצלים וכרוב חמוץ. זלצבורג מפורסמת בנשף המוסיקלי השנתי "שבוע מוצרט" שמציינים אותו בכל בתי הקפה בעיר. יש בה שפע של מוזיאונים ומצודה מרשימה הממוקמת בראש הגבעה מעל הרחבה המרכזית ועולים אליה באמצעות רכבל. אחד הסיורים המודרכים המפורסמים בזלצבורג מוקדש למחזמר המפורסם "צלילי המוסיקה". צילומי הסרט בכיכובה של ג'ולי אנדרוז התקיימו באתריה השונים של העיר. במרחק נסיעה קצר נמצאים מכרות המלח שהעניקו לעיר את שמה וסביבם כפרים ציורים משובבי לב למטיילים.