מלון קינג דיויד משיק בריכה חדשה

 

 

הבריכה המפורסמת של מלון קינג דיויד שהייתה בשנות ה-50 וה-60 של המאה הקודמת בריכת השחייה היחידה בירושלים עברה עיצוב מחדש בהשקעה של 11 מיליון שקלים. רפי בארי, סמנכ"ל שיווק  ומכירות במלונות דן הנחה את מתכנני הבריכה והגנים הסובבים אותה לעשות כל הניתן כדי לחסוך במים אך מבלי לפגוע בחוויית האורחים ואופייה הייחודי של גינת המלון. הפתרון היה להקטין באופן  משמעותי את נפח המים של הבריכות החדשות על ידי הקטנת עומקן. בבריכות הותקנו מערכות חדישות לטיפול במים, צמחי הגן הוחלפו לצמחים "חסכנים" והופסקה לחלוטין שתילת צמחים חד שנתיים. שטחי המדשאה צומצמו על ידי ריצוף חלק מהם ושטחי הדשא הוחלפו באזורים שתולים בצמחים מעוטי השקיה. שטחי ההצללה הוגדלו וגם בכך יש תרומה להקטנת אידוי המים. 

 

צמחייה חסכונית במים ומרחבים מוצלים    צילום: רונית סבירסקי 

 

ריצוף פסיפס ותאורה יוקרתית

עבודת השיפוץ של בריכת המלך דיויד כללה בנייה מחדש של כל שטח בריכות השחייה (430 מ"ר) כולל שטחי פיתוח וגינון (6,500 מ"ר), הכוללים: בריכת מבוגרים, בריכת ילדים עם חיפוי והצללה, בריכת מים רדודים לקריאה ושיזוף עם אזור של זרמי אוויר ומים, ריצוף וחיפוי קירות הבריכה בפסיפס מיוחד, פרגולות, שטחי פיתוח הכוללים ריצוף וחיפוי קירות באבן, צמחיה, מדשאות ותאורה יוקרתית.

 

דקלי וושינגטוניה הסמל שנשמר    צילום: רונית סבירסקי 

השטיח האדום

הבריכה החדשה מצטרפת לתדמית היוקרתית של מלון קינג דיויד מאז יסודו. הפריט המאפיין ביותר את המלון הוא "השטיח האדום". רצועת צמר ארוכה בצבע אדום בוהק, שספונה בחדר מיוחד ויוצאת לאור עם הגעתו של אורח רם מעלה, ראש ממשלה, נשיא, מלך או מלכה. השטיח הזה זכה לתהילת עולם, הוא נושא את טביעות רגליהם של ביל קלינטון, טוני בלייר, ריצ'רד ניקסון, וילסון צ'רצ'יל, אנוואר סאדאת, המלך חוסיין, מובארק, גורבצ'וב, אלינור רוזוולט, המלכה ביאטריס, ג'ון מייג'ור, שוורדנצה, הלמוט קול, אנגלה מרקל והרשימה עוד ארוכה. היא כוללת גם מפורסמים כמו אליזבט טיילור, ריצ'רד ברטון, חוליו אינגלסיאס, ריצ'רד גיר, ניל יאנג , ראלף לורן ורבים נוספים שהותירו את חתימתם בשני ספרי אורחים מהודרים עבי כרס.

 

מלון שנבנה כארמון

מלון "המלך דוד" נולד לתוך פאר. הוא תוכנן ונבנה בין השנים 1929-1931 על בסיס ארכיטקטוני שמדמה ארמונות מלכים מימי בית שני. מיקומו צופה על מגדל דוד מול חומות העיר העתיקה של ירושלים ושמו נקשר בטבורה ההיסטורי של העיר. משפחת מוסרי, יהודים ממצרים שהשתייכו לאצולת הממון באותם ימים רצו להקים מלון פאר בעיר הקודש. גנרלים ומושלים בריטים, פקידי הברון, עסקנים ונדבנים יהודים הגיעו לארץ וחיפשו מלון בדרגה גבוהה. משפחת מוסרי רכשה 18 דונם מידי הכנסייה הסקוטית ברחוב שנקרא באותם ימים "יוליאנוס הכופר" תמורת 31 אלף לירות פלשתיניות.

 

שימור המבנה במהלך כל השנים מאפשר לראות את האלמנטים הדקורטיביים שהושקעו בעיצוב המלון מראשיתו. עמודי תמך דקורטיביים שמדמים ארזים, קרנזים מעוטרים, דלתות עץ עצומות בהשראת ארמונות עתיקים ושפע של עיטורים שמיים. כל אולם מאופיין בהשראה אומנותית שונה. באולם הכניסה רצפת שיש בהשפעת ארמון דוד המלך, באולם המנוחה אוריינטאציה חיתית, אולם הקריאה והבר, שמרוצפים  בעצי ארז, מדמים את היכליו של שלמה המלך, חדר האוכל בסגנון יווני-סורי ואולם הנשפים פיניקי עם השפעה אשורית.  ישנו שימוש במוטיבים יהודיים דוגמת מגן דוד, פירות תנכיים כמו רימונים, גפנים ומגיני שלמה. עם פתיחתו של המלון, כדי לעמוד בסטנדרטים תיירותיים בינלאומיים הביאו את המזון מדי יום ברכבת מקהיר. צוות העובדים נשכר מרחבי העולם. המלצרים ממצרים ומסודן, הנהלה משוויץ והשפים מאיטליה.

 

ימי המנדט הבריטי

המאורעות, הפרעות והזמנים הקשים שפקדו את ארץ ישראל בעשר השנים הראשונות לקיומו של המלון הבריחו את התיירים ומצבו הכלכלי היה קשה. רק בשנות ה-40 המוקדמות, כשמנהל השלטון המנדטורי קבע את משכנו באגף הדרומי של המלון החלו העסקים להתאושש. העדנה לא נמשכה זמן רב כיוון שהמלון הפך לסמל הכיבוש בעיני תנועות המחתרת היהודיות. ב-22.7.1946, לפני 60 שנה נכנסו אנשי האצ"ל כשהם מחופשים לעובדים ערביים והחדירו כדי חלב מלאים בחומר נפץ למסעדת לה רג'נס בקומה התחתונה של האגף הדרומי. האזהרה שהועברה מראש להנהלת המלון לא זכתה להתייחסות וב-12:30 בצהרים הרעיד פיצוץ אדיר את ירושלים.

 

האגף הדרומי בן חמש הקומות, שהיה בנוי מאבן ירושלמית מסיבית, קרס כולו. עשרות הרוגים ומאות פצועים גרמו לארגון ההגנה להחליט על ניתוק מוחלט מארגון האצ"ל. האגף שפוצץ לא שוקם עד סיום המנדט הבריטי ונותר כסמל מפויח וצלקת במבנה המפואר. עם עזיבת הבריטים איישו את המלון אנשי הצלב האדום וגם הם נטשו אותו בפרוץ מלחמת העצמאות ובמקומם נכנסו אנשי האו"ם. ההפגזות הכבדות הבריחו את משקיפי האו"ם לבניין ימק"א מעבר לכביש והמלון עבר לידי חיילי צה"ל.

 

מסעדת לה רג'נס שנבנתה מחדש    צילום: רונית סבירסקי

שימור ושיקום המלון

בשוך הקרבות חזר המבנה לתפקד כמלון ובשנת 1958 נרכש על ידי האחים יקותיאל וסמו פדרמן, בעלי רשת "מלונות דן". המבנה היה במצב עגום, הריסות האגף הדרומי לא שוקמו והקירות החיצוניים היו מצולקים מכדורים ופגיעות. בהשקעה של 2 מיליון דולר, סכום עתק באותם ימים, שוקם האגף הדרומי ושופצו החדרים. עד לשיפוץ היה חדר אמבטיה אחד בכל קומה למעט הסוויטות. העיצוב מחדש כלל אמבטיות ושירותים בכל חדר והותקנו מערכות מיזוג אוויר. חשיבות רבה ניתנה לשמירה על צביון העיצוב המקורי.

 

מיטות האפריון הוחלפו בהעתקים חדשים זהים, רהיטי הלובי המקוריים שופצו ונותרו במקומם. לאחר פתיחתו מחדש הפך המלון למשכן אירוח מועדף על ידי ממשלת ישראל, חברי כנסת, ואנשי צבא. אורחי מדינת ישראל התגוררו במלון והתקיימו בו ארוחות רשמיות. בתחילת שנות ה-70 נרקמו תוכניות להוספת שתי קומות למלון. משפחת פדרמן חיפשה פתרונות על מנת לשמור על הצביון הארכיטקטוני של המבנה ובמטרה ברורה שלא לפגוע בקו הרקיע של העיר. חיפוש אחרי אבנים חברוניות בגוון הורוד שלא היו בנמצא גרם לעיכוב נוסף. הבעיה נפתרה אחרי מלחמת ששת הימים כאשר ניתן היה להגיע שוב לחברון ונמצאו פתרונות אדריכלים להוספת הקומות.

 

הבריכה שהייתה סמל סטטוס

תנופת התיירות לאחר איחוד ירושלים הביאה להחלטה לבנות בריכת שחיה מרשימה ומגרש טניס בלב הגן הפורח. הבריכה זכתה להצלחה גדולה והפכה למקום מפגש של החברה הגבוהה הירושלמית. ב-1996 עבר המלון שיפוץ נוסף על פי תוכניותיו של האדריכל הנודע אדם טיהני. חדרי המלון והמסעדות שופצו ועוצבו תוך שמירה על העיצוב המקורי באולם הכניסה ובאולמות הציבוריים. נוספו חדר כושר, מסעדה וסוויטות. ויתור על מספר חדרים יצר סוויטות גדולות ואלגנטיות, חלקן משתרע על פני קומה אחת וישנן סוויטות דופלקס מפוארות שמקנות תחושת מרחב כמו בבית פרטי. הסוויטות מאובזרות במערכות סטריאו, וידאו וטלוויזיות, אמבטיות שיש גדולות עם כיורים כפולים, בחלקן מותקן ג'אקוזי. הריהוט אלגנטי בצבעים רכים, מיטות קינג סייס ומצעים יוקרתיים. הסוויטה הנשיאותית ממוקמת בקומה החמישית בשני מפלסים וצופה אל חומות העיר העתיקה. סלון רחב ידיים מרוצף בפרקט נמצא בקומה העליונה ובקומה התחתונה חדר שינה, ג'אקוזי כפול, סאונה יבשה ומקלחת מסאג'.

 

סוויטות מפוארות בעיצוב אירופאי    צילום: רונית סבירסקי

 

הסוויטה מצוידת בדי.וי.די, וידאו ופקסמיליה. הסוויטה המלכותית נישאת מעל כולם. סלון ענק עם נוף פנוראמי לעיר העתיקה, חדר ישיבות, פינת אוכל ל-12 אורחים, חדר שינה מפואר, אמבטיית שיש רחבת ידיים, ג'אקוזי וכל שכלולי האלקטרוניקה העדכניים. המלון כולל כיום 237 חדרים ו-37 סוויטות בגדלים ועיצובים שונים. ההשקעה בגן המלון שבמרכזו הבריכה הפכה אותו לפינת חמד וניתן למצוא בו דקלי וושינגטוניה שגילם כגיל המלון, עצי זית, שיחי שושנים שופעי ריח וצמחייה ירוקה. ההיצע הקולינארי, השירות המוקפד, מגוון המשקאות האלכוהוליים, היינות ומנות הגורמה מעמידים את מסעדת רג'אנס הבשרית ברמה בינלאומית. לצדה פועלת מסעדת "גן המלכים" החלבית שצופה אל הגנים, הבריכה והנוף. על מרפסת זו צולמה אחת מסצינות הסרט "אקסודוס" עם פול ניומן.

 

מלון שיודע היסטוריה

שמו של מלון "המלך דוד" כרוך גם באירועים היסטוריים חשובים ומכריעים בתולדות מדינת ישראל. בחדר הקריאה עומד לוח המנציח את ההחלטה היסטורית על יסוד ארגון הבונד ב-3.9.1950 שנערך בחדר המפואר בנוכחות ראש הממשלה דאז, דוד בן גוריון ומנהיגים יהודים אמריקנים. ההודעה שריגשה את מדינת ישראל על ביקורו המפתיע של נשיא מצרים אנוואר סאדאת תפסה את צוות המלון בהתראה קצרה של 12 שעות בלבד. בין ה-22-19 בנובמבר 1977 ביקר נשיא מצרים בירושלים. אורחי המלון הועברו למלונות אחרים ברחבי הארץ ובחזית המלון הונפו דגלי ישראל ומצרים. ארוחת הערב החגיגית בהשתתפות סאדאת וראש הממשלה מנחם בגין נערכה באולם האירועים המרכזי. שף המלון הכין לכבוד ארוחת הערב עוגה שעוצבה משתי פירמידות וביניהן מקשר גשר ועליו כתובה המילה שלום בעברית. שולחן הספרייה המעוצב כיצירת אמנות שימש את הנשיא בעת שהותו במלון.

 

השולחן שעליו נחתם הסכם השלום בין ישראל לירדן    צילום: רונית סבירסקי

 

אותו שולחן זכה שנים מאוחר יותר לככב באירוע היסטורי נוסף. הוא הועתק ממקומו ב-26 באוקטובר 1994, הוצב במעבר גבול הערבה מצפון לאילת ועליו נחתם חוזה השלום בין ישראל לירדן. רגעי היסטוריה לטוב ולרע התדפקו על דלתות המלון. אחד האירועים הקשים היה אירוח מנהיגים מכל העולם, שהגיעו להלווייתו של יצחק רבין. תוך יממה נערך המלון לארח ראשי מדינות, נשיאים ומלכים והשטיח האדום נפרש וגולגל בכל פעם מחדש. השנה מציין מלון "המלך דוד" 75 שנים להקמתו.  בדצמבר תפתח תערוכה המסכמת את פועלו של המלון באירוע חגיגי והנפקת מדלייה. התערוכה תתפרש על פני הלובי, האולמות הציבוריים ובאולם הכניסה. היא תתמקד במראות ורגעי ההיסטוריה שהטביעו חותם  על ארץ ישראל ומדינת ישראל. יוצגו צילומים מתחילת המאה ה-20 עד ימינו ופריטים  כמו כלי הגשה, סיר לילה ואביזרים שאפיינו את המלון. יוקרנו שני סרטים, האחד עוסק בהסכמי השלום והשני מתעד את הארכיטקטורה של המלון. מתקני התערוכה עוצבו ממתכת וזכוכית ויעשה שימוש במולטימדיה להקרנת תמונות וחתימות של אישים חשובים על גבי הקירות והרצפה.