עפים על הציפורים

 

זה קורה כל שנה בסתיו. שמי הארץ מתכסים בלהקות של ציפורים נודדות ואוהבי הציפורים והטבע יכולים לקחת חלק בחוויה. מרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע מזמין את הציבור להשתתף ללא תשלום בספירת הציפורים עבור סקר הנדידה השנתי

 

סופרים ציפורים

מדי שנה בחודשים ספטמבר-אוקטובר מתקיימת ספירת הציפורים השנתית של מרכז הצפרות בחברה להגנת הטבע. עמדות מיוחדות מוצבות בשטח כשהן מאוישות בצפר או מספר צפרים, משקפת טלסקופית, משקפות מקצועיות וטפסי רישום. המשתתפים מסייעים לזהות ולספור את הציפורים שנצפות בשמים וממלאים את הטפסים שמשמשים את החוקרים לסקר הנדידה. 

 

 

נשרים בגמלא    צילום: רונית סבירסקי

 

ארץ ישראל מהווה ציר נדידה מרכזי וזו הזדמנות מיוחדת לפתוח בפני הקהל הרחב את אחת מתופעות הטבע המרשימות בעולם ולצפות בנדידת העופות דורסים. המשתתפים זוכים לקבל הדרכות והסברים ללא תשלום ולוקחים חלק פעיל בתפעול הסקר, בהדרכות לקהל הרחב, בעזרה באיתור וספירה, בדיווח לחיל האוויר ובתפעול לוגיסטי. מרכז הצפרות ממקם כל 2-3 קילומטרים סוקר בנקודה קבועה במהלך היום, שם הוא מאתר וסופר את העופות הדואים הנודדים דרכו.

 

חסידות, ניצים ושקנאים

החסידות הלבנות הן ממבשרות הסתיו ומתחילות לנדוד ראשונות כבר בסוף יולי ותחילת אוגוסט ובשמים נצפות להקות של אלפי פרטים. החסידות נודדות בנתיב מזרחי, מעל ירדן, עמק בית שאן ומדבר יהודה. אחריהן מגיעות איות הצרעים, המתחילות לנדוד בלהקות של מאות פרטים, החל מהשבוע האחרון של אוגוסט. הן חולפות, כמעט מבלי לעצור, במשך 10-8 שעות במהירות ממוצעת של 50 קמ"ש לשעה ואפילו יותר. 

 

צוות של צפרים מקצועיים מדריך את המשתתפים    צילום: דב גרינבלט

 

מאמצע ספטמבר מופיעות להקות של ניצים קצרי אצבעות, שספירתם חשובה במיוחד מאחר שכל אוכלוסייתם העולמית עוברת דרך ישראל.  שיא הנדידה מתרחש בשבוע השלישי של ספטמבר. מין זה נודד לעיתים בלהקות המונות אלפי פרטים. הניצים זריזים וקשים במיוחד לאיתור, בבחינת "חלמת - פספסת". עיטי החורש, כהים ובעלי מוטת כנף של כ- 1.5 מטרים, הניתנים לאיתור יחסית בקלות, מתחילים את נדידתם בשבוע השלישי של ספטמבר, וכל אוכלוסייתו העולמית עוברת דרך ישראל.

 

ילדים והורים עורכים תצפיות אחרי להקות   צילום: דב גרינבלט

 

בשונה מהדורסים, תזמון הגעת השקנאים אינו קבוע. ישנן שנים בהן נדידת השקנאים מתחילה מוקדם ולהקות ראשונות מגיעות החל מאמצע אוגוסט, ולעומת זאת, ישנן שנים בהן הנדידה מתחילה רק בסוף ספטמבר. מינים נוספים רבים חולפים מעל ישראל ונספרים במסגרת הסקר, כ-35 מינים שונים נספרים במהלך הסקר מדי שנה.

 

ציפורים ומטוסים

סקר העופות הדואים של מרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע מתקיים ברציפות למעלה מ-30 שנה, מאז 1982, בשיתוף חיל האוויר. לסקר שלוש מטרות עיקריות: דיווח בזמן אמת למוקד חיל האוויר, כדי לצמצם תאונות אוויריות בין ציפורים למטוסי חיל האוויר. ספירה של העופות הדואים בסתיו, בדגש על ניצים קצרי אצבעות ועיטי חורש, שכלל אוכלוסייתם העולמית עוברת דרך ישראל. המטרה השלישית היא חינוך וחיבור הקהל הרחב לערכי שמירת טבע וצפרות. עד שנת 1987 הסקר נערך במרכז הארץ ונפרש מרמת השרון ועד בקעת הירדן. מאז, הועבר לעמקים הצפוניים - עמק בית שאן, חרוד ויזרעאל.השנה, חוזרים לאזור הסקר המקורי במרכז.

 

סוד הנדידה

הדעה הרווחת מקשרת את הנדידה עם מזג האוויר המתקרר באזורי הקינון הצפוניים, המאלץ את הציפור לנדוד. שירים, פיוטים וסיפורים רבים נכתבו על נדידת הציפורים "אל ארצות החום", או "מארצות הקור אל חלוני...", אולם הדבר נכון רק בחלקו. ציפורים מסוגלות להסתדר  בטמפרטורות נמוכות. הסיבה העיקרית היא חיפוש אחר מזון. הטמפרטורות הנמוכות בחצי הצפוני של כדור הארץ לא מאפשרות פעילות של חרקים, אין פירות ואין זרעים, כך שלציפורים אין מה לאכול.

 

מתייצבים עם משקפות בנקודות אסטרטגיות    צילום: דב גרינבלט

 

ישראל כגשר יבשתי

הבחירה בארץ ישראל כצומת מרכזי של נדידה נובע מהמיקום הגיאוגרפי של ישראל בין הגוש האירו אסיאתי מצפון, לבין יבשת אפריקה מדרום. ישראל הופכת למעין גשר יבשתי ממזרח לים התיכון וציר נדידה עמוס וחשוב. אוכלוסיות שלמות של מיני ציפורים חולפות דרך ישראל בדרכם לאפריקה בסתיו ובחזרה למחוזות הקינון באביב. מיליוני ציפורים ממאות מינים שונים הופכים את ציר הנדידה בישראל לשני בצפיפות בעולם.

 

יש להירשם מראש בטלטבע: 03-6388688