פארק הוד השרון – פארק אקולוגי יפהפה
אסון המכבייה, מי הירקון המזוהמים ומפעל מי שופכין הביאו להקמת פארק אקולוגי בהוד השרון. עופות מים, דגים, צמחייה ירוקה, מסלולי הליכה, מדשאות ירוקות והר זבל שהפך לנקודת תצפית פנורמית – מהפך שמומלץ ללמוד ממנו
אגם אקולוגי והר הזבל צילום: רונית סבירסקי
פרפור עקוד צילום: רונית סבירסקי
פרויקט שנועד להציל את נחל הירקון והוכתר בשם "גאולת הירקון" הפך לפארק טבע אקולוגי שפתוח לקהל הרחב בשטחה של העיר הוד השרון. במקור הוא היה פארק נחל הדר, נחל אכזב, שזרם בזרם קטן בחורף והיה יבש בקיץ ומעליו נישא הר הזבל של העיר. לאחר אסון המכבייה החל פרויקט שמטרתו הייתה לשפר את איכות מי הקולחין שמוזרמים לירקון, שמכון הטיהור של כפר סבא – הוד השרון היה המקור הראשי להזרמתם.
קורמורנים צילום: רונית סבירסקי
סופית שטה צילום: רונית סבירסקי
הרגע שבו נולד הפארק האקולוגי
במסגרת הפרויקט הוחלט להזרים את מי הטיהור ממפעל השפכים אל אגנים ירוקים שבהם המים יעברו שדרוג ביולוגי בעזרת צמחים ומשם המים יוזרמו אל ערוץ נחל הירקון. זה היה הרגע שבו נולד פארק נחל הדר שנקרא כיום פארק הוד השרון. המים שעוצרים לטיפול נוסף בדרך לירקון יצרו אגם אקולוגי בשטח של 25 דונמים ומשם דרך ערוץ נחל הדר הם זורמים בכל ימות השנה לאורך 3 קילומטרים עד שהם מתחברים עם ערוץ נחל הירקון. בתכנון הפארק הושם דגש על שחזור הסביבה הטבעית של נחל הירקון, הצמחייה האופיינית ובעלי החיים.
גשר ומסתור צפרות לתצפית על הציפורים צילום: רונית סבירסקי
האגם ניצב בלב הפארק ומשמש גוף מים אקולוגי עם גדות טבעיות וצמחיית מים עשירה. שתילת הצמחים משכה אל האגם עופות מים מסוגים שונים ובעונת הנדידה אפשר לראות להקות שחורפות בפארק בדרכן לאפריקה. במרכז האגם נבנו איים שמטרתם לאפשר קינון של ציפורים ורבייה של בעלי חיים. דגי אמנון, קרפיון, שפמנונים, צב ביצה וצב רך כבר הפכו את האגם והנחל לביתם הקבוע. גזעים של עצי אקליפטוס הוצבו באי המרכזי כדי לאפשר לציפורים לצפות על מי האגם ולצוד בקלות דגים. במים משייטות נוטריות לצד יאוריות, סופיות, קורמורנים ואנפות. הצמחייה מייצרת צוף ופירות שמושכים חרקים רבים שעופות המים ניזונים מהם.
אי הציפורים צילום: רונית סבירסקי
נוטריה צילום: רונית סבירסקי
נחל זורם והדגים שחזרו אליו
מהכניסה הראשית לפארק נמתחת טיילת שמקיפה את האגם. היא מתחברת לגשר צף מעל המים שבמרכזו מסתור צפרות המשקיף על איי הציפורים. משטחים נוספים תלויים מעל המים מעין מרפסות אורבניות שמשמשות לפעילויות ספורט ביניהם שיעורי יוגה. הטיילת מתחברת אל שבילי הליכה מוסדרים ונמשכת לאורך הנחל. תוואי הנחל עבר שדרוג כדי שיהפוך לנחל זורם כל ימות השנה. הערוץ המשוקם מאפשר למים לזרום בשיפועים ובמפלונים ולקלוט זרימות נגר ושיטפונות. גדות הנחל זכו לייצוב בעזרת צמחיית נחלים אופיינית ובמטרה להשיב את בתי הגידול הלחים שהיו באזור בעבר. זמן קצר לאחר השלמת בניית הערוץ והזרמת המים המטוהרים הופיעו בו דגי אמנון הירקון ששחו לאורך 3 קילומטרים במעלה הנחל. אפשר לצעוד לאורך גדת הנחל או לצפות בערוצו מפסגת הגבעה הירוקה. גשרון עץ מקורה חוצה את הנחל מגדה אחת לשנייה. כדי להחזיר לנחל את הצמחייה האופיינית נערך סקר לאיתור הצמחים ואפשרות אקלומם מחדש. מאות אלפי שתילים הונבטו מזרעים שנאספו מגדות הירקון ולמעלה מ-120 אלף שתילים וצמחי בר נשתלו על שפת האגם וגדות הנחל.
אנפה אפורה בסבך הצמחייה צילום: רונית סבירסקי
יאורית בתצפית צילום: רונית סבירסקי
מתקני משחקים ואזורי פיקניק
הפארק משתרע על פני 200 דונמים ועתיד לגדול עד 1400 דונמים ומעליו הר הזבל שהפך לגבעה ירוקה עם שביל עפר מפותל שמוביל אל פסגתו. את האגם מקיף שביל הולכי רגל ושביל אופניים באורך 720 מטרים ולאורכו פזורים מתקני משחקים, פינות ישיבה, אזורי פיקניק ומתקני כושר גופני. האגנים הירוקים מתפרשים על פני שטח של 40 דונמים וממוקמים 200 מטרים דרומית לאגם. מעבר לתהליך הטיהור הם משמשים כיום גם למטרות מחקר ולמידה על החי והצומח. האגנים מרופדים בשכבת חצץ ומעליה נשתלו צמחי מים מסוגים שונים שמסננים את המים ומשדרגים את תהליך הטיהור. המים המטוהרים מוזרמים בערוץ נחל הדר אל נחל הירקון. הם אינם מיועדים לרחצה אבל משפרים את איכות וכמות המים בירקון.
שעורי יוגה על מרפסת צפה צילום: רונית סבירסקי
מסלולי ריצה ומתקני כושר צילום: רונית סבירסקי
קפה ופלוט
בעתיד יורחב פארק הוד השרון ויהווה מסדרון אקולוגי שיתחבר אל גן לאומי ירקון. האתר הארכאולוגי תל קנה שנמצא בשטחו יעבור תהליך של חפירה ושיקום וגבעת הכלניות הסמוכה תהווה חלק משימור השטח. ניצנים ראשונים של בתי קפה כבר נראים בצמוד לפארק. פודטראק פועל בכניסה לאתר לצדו סככה, שולחנות וכסאות. ב-10 בפברואר 2023 נפתח בסמוך לפארק סניף של ארקפה. המקום נעים, מעוצב יפה, הפלוט עם טפנד זיתים, פלפל קלוי וגבינת עזים היה טעים מאוד, הקפה הוגש פושר ומימי, אבל כיוון שזה השבוע הראשון לפתיחה ניתן להם עוד כמה שבועות של חסד.