יש בית למוזיקה בירושלים

 

במוזאון המוזיקה החדש שנפתח בירושלים מוצגים עשרות כלי נגינה עתיקים ומודרניים שעיצבו את המוזיקה העברית.

 

בכל תחום שקשור לעם היהודי אף פעם לא משעמם. קיבוץ הגלויות תרם לרב גוניות כמעט בכל תחום מהקולינריה דרך מנהגים, שפות, תרבות, אמנות ומוזיקה. אין ספור השפעות שהגיעו מאותן תפוצות בהן חי העם היהודי. השירה והמוזיקה העברית מקבצות בתוכן מיקרו-קוסמוס של השפעות מאירופה, מזרח אירופה, המזרח התיכון, דרום אמריקה, אמריקה ואפריקה. במוזאון החדש שנפתח בירושלים מוצגים עשרות כלי נגינה עתיקים ומודרניים שעיצבו את המוזיקה העברית.

 

 צילום: רונית סבירסקי

 

מוזיקה וקולינריה

בלב נחלת שבעת הציורית הולך וצומח מזה 4 שנים מתחם מוזיקלי-קולינרי. הוא החל ככיכר המוזיקה שבה נגנו להקות שונות בפני הקהל ללא תשלום ולאחרונה נפתח במתחם מוזאון המוזיקה ביוזמת איש עסקים יהודי-צרפתי, לורנט לוי  והמוזיקאי אלדד לוי. מבנה ירושלמי עתיק שעבר שיפוץ מסיבי הפך למתחם מרשים בעל 7 חללים שכל אחד מהם מייצג תפוצה והשפעה מוזיקלית שמהווה חלק משורשי המוזיקה היהודית.

 

חלל "מרכז אסיה"   צילום: רונית סבירסקי

 

ניתן לבקר במוזאון באופן עצמאי בעזרת מכשיר טאבלט או להזמין הדרכה. הדמות המובילה שנבחרה להיות האייקון המנחה לטאבלט הוא "סבא לוי", המייצג את שבט לוי שהתמחה במוזיקה. דמות של איש קשיש ומזוקן שהותקנה על לוחית בכניסה לכל חדר תצוגה. מחליקים על פניו של סבא לוי את המכשיר ומקבלים את הפרטים על כלי הנגינה שמופיעים בחדר. ניתן ללחוץ על כל כלי בטאבלט לקבל עליו מידע ולשמוע הדגמה קצרצרה שלי נגינתו באוזניות מיוחדות. בכל חלל ישנם משחקים אינטראקטיביים שמקושרים לנושא.

 

7 חללים ועשרות כלים 

מרכז אסיה: החלל כולל אלמנטים תרבותיים שמקורם באיראן, אזרבייג'ן ובוכרה. החל מארכיטקטורה ייחודית וכלה בסרטון קצר המתעד את התרבות ואורחות החיים. בגומחות מעוצבות מוצגים כלי נגינה עתיקים ביניהם: זורנה כורדית, זארב פרסי, רובאב בוכרי, פאנדור קווקזי ואחרים. משחק אינטראקטיבי בסגנון 'גיטר הירו' מאפשר למבקרים להתנסות בעצמם בנגינה.

 

בונגוס מרוקאי    צילום: רונית סבירסקי

 

מרוקו-אנדלוסיה מוקדש למסורת המרוקאית ולהשפעות הספרדיות. החלל עוצב על ידי האמן אברהם אברזל ויוצר אווירה של ארמון מרוקאי עם תקרות מעוטרות שיוצרו על ידי בעלי מלאכה של מלך מרוקו. המוזיקה המושמעת באוזניות היא מרוקאית-אנדלוסית. סרטון מציג את התרבות המקומית וכלי נגינה ייחודיים לאזור ביניהם, ג'ונברי מרוקאי, קאחון מלבני, ראבאב מרוקאי ואחרים. בנוסף, "שולחן ארבעת היסודות" משחק אינטראקטיבי והתנסות בנגינה בכלים השונים.

 

תקרת עץ מעוטרת מעשה ידי אמני מלך מרוקו    צילום: רונית סבירסקי

 

עירק, סוריה, מצרים והודו - חלל המעוצב בשלל סגנונות ובצבעי אדמה, קשתות ארכיטקטוניות מרשימות.  על תקרת החלל הקמורה, תאורה ייחודית שמשרה בחלל אווירה של רוגע ושלווה. פינת האזנה לשלל סגנונות המוזיקה והפיוט העתיקים המאפיינים את יהדות בבל, חאלב, מצרים וקוצ'ין. בין כלי הנגינה שמוצגים: נבל מקראי העתיק ביותר ששוחזר על פי דגם שנמצא בחפירות, עוד סורי, שהנאי הודי, דרבוקה מצרית, דודוק ארמני ואחרים. המשחק האינטראקטיבי כולל שאלות שעליהם עונים באמצעות הטאבלט.  

 

משחקים אינטראקטיבים      צילום: רונית סבירסקי

 

אירופה ואשכנז - חלל המשלב בין התרבות היהודית האירופאית של אז והיום. בספר דיגיטלי ענק ניתן למצוא פרטים ביבליוגרפיים על דמויות מפתח שהשפיעו על המוזיקה היהודית המוצגת בכל שאר החללים. תקרת ורצפת החלל מייצגות תקופות שונות בהיסטוריה היהודית. צלילי פעמוני רוח התלויים מעל התצוגה המרכזית בחדר מלווים את המבקר. בין כלי הנגינה ישנם חמת חלילים סקוטית, כינור פולני, ציתר צרפתי, סקסופון טנור, קרן אירופאי והדולצימר שליווה בצליליו זמרים כמו ג'ון באיז, ג'וני מיטשל ועידן רייכל.

 

כינורות עתיקים מרחבי העולם     צילום: רונית סבירסקי

 

ארצות הבלקן - חדר המעוצב בצבעים כחולים ובהירים בהשראת האזור. בחלל מוצג סרטון בו היהודים שחיו באזור מספרים על התרבות המיוחדת ואורח החיים המוזיקלי הייחודי לבלקן. משחק אינטראקטיבי תחרותי בודק את מיומנותם המבקרים בכלי נשיפה אופייניים לאזור. בחלל הזה מוצגים בוזוקי יווני, בללייקה בולגרית, גוסלה יוגוסלבי וקלרינט טורקי.

אקורדיון אירופאי    צילום: רונית סבירסקי 

 

אפריקה ותימן – חלל המעוצב בהשראת הקשר המיוחד של היהודים אל האדמה והרוחניות שמאפיינים את האזור. התימנים חשו שהגולה אינו מקום מתאים לנגן ולשיר והתמקדו בנגינה בכלי הקשה. ניתן להתנסות בנגינה בכלי הקשה אלקטרוניים שצלילם מושמע באוזניות. בין כלי הנגינה שמוצגים: קורה אפריקאית, פעמון דון דון, תוף גינאה כרר נבל אתיופי ושופרות תימנים.

 

העתק הנבל העתיק ביותר בעולם    צילום: רונית סבירסקי

 

מתחם המוזיקה העברית - האחרון מבין שבעת החללים המוזיקליים, מוקדש לקיבוץ הגלויות ולעבר המוזיקלי המיוחד של ארץ ישראל וירושלים. לצד כלי הנגינה מוצגים כתבים יהודיים שמספרים על ארץ ישראל בתקופות שונות בהיסטוריה, החל מתקופת בית המקדש הראשון ועד זמננו. בין כלי הנגינה ניתן לראות שופרות שונים, נבל מקראי וכלי נגינה מודרניים. המשחק האינטראקטיבי בחלל הזה הוא גם שיאו של הביקור. במרכז החדר הוצב דגם משוחזר של בית המקדש מתקופת בית ראשון. המבקר מרכיב משקפי תלת מימד ואוזניות ויוצא לסיור בנבכי בית המקדש. בדרך הוא שומע את תפילות הכהנים, רואה את טקס הקרבת הקורבנות, מביט במבנה המרשים, צופה בנוף המקיף את הר הבית, מטייל ברחבת הר הבית ונכנס לקודש הקודשים.

 

  

כחלק מפעילות כיכר המוזיקה יצר אוצר המוזאון, אלדד לוי, שהוא גם מוזיקאי ונגן סנטור פרסי מהידועים בארץ, את 'פרויקט מסעלה'. זהו שיתוף פעולה של אמנים ישראלים ביניהם: אביתר בנאי, אברהם טל, מאיר בנאי, שוטי הנבואה, יונתן רזאל, להקת שבע ו'פשוטי העם'. רחבת כיכר המוזיקה מקושטת במטריות צבעוניות שמוסיפות צבעוניות משעשעת למבנה. היא מציעה לקהל 3 מסעדות שניתן לשבת במרכז הרחבה, להזמין ארוחה ולהקשיב למופעי המוזיקה.

 

מתחם כיכר המוזיקה בנחלת שבעה    צילום: רונית סבירסקי

 

מחיר הכניסה למוזאון הוא 50 שקל ובשעות עומס הביקור מוגבל לשעה בלבד. הוא פתוח בימים ראשון-חמישי 17:30-9:30 ובשישי עד 13:30. מדרחוב יואל סלומון 10 נחלת שבעה, טל. 02-5406505