דרך הנוף היפה ביותר בסין ו-100 מומיות שנמצאו במדבר

 

שילוב נדיר של נופים על "דרך המשי" בסין בין קשגאר לטאשקורגן מצדיק סטייה מהנתיב ונסיעה של יומיים שיחרטו היטב בזיכרון המסע.

 

דרך הנוף מקשגאר לטאשקורגן    צילום: רונית סבירסקי

 

ארזנו תיק ליומיים, נפרדו מהמזוודות בקשגאר ויצאנו בדרכים פתלתלות לאורך 230 קילומטרים אל אחד המחוזות המיוחדים והפחות מוכרים בחלק זה של העולם. הדרך מובילה לגבול פקיסטן בנקודה הקרובה ביותר לאיסלמבאד. עוברים דרך הרים נישאים וחוצים את רכס פאמיר האדיר במטרה להגיע למחוז הטג'יקי טאשקורגן (Taxkorgan).

 

כביש הידידות

עלינו על כביש מספר 3 שנקרא גם כביש הידידות ומסמל את היחסים בין סין ופקיסטן. עצרנו בדרך בחנות צמחי מרפא ושמענו הסברים על אמצעי הרפואה הטבעית בסין. על הרופא הסיני מוטל למנוע ממטופליו לחלות ואם מטופל שלו מת על הרופא להדליק בביתו נר. פתגם סיני עתיק אומר "היזהרו מרופא שביתו מואר כארמון".

 

 

אבן גיר בשלל צבעים   צילום: רונית סבירסקי

 

הכביש עובר בין צוקים נישאים מאבן גיר צבעונית, מצוקי ענק בגוונים שנעים משחור לאדום, לירקרק, אפור וחום כשבעמק זורמים מים בקניונים עצומים שמעידים על עונה גשומה ושלגים שהתמוססו מרכסי ההרים. הרכסים הגבוהים ביותר KONGUR בגובה 7719 מטרים ו- MUTZTAG ATA בגובה 7545 מטרים מעל פני הים.  הכביש הראשי הולך ונעלם והדרך הופכת לקשה יותר לנהיגה, חלקים ממנה אינם סלולים והרכב מעלה ענני אבק.

 

רכסים מושלגים ודיונות חול

אגם המשולשים עוצר את הרכב ואת הנשימה. זהו אגם מלאכותי המוקף בשרשרת הרים מושלגים ולמרגלותיהם דיונות חול ענקיות רכות שצבען משתנה מלבן פודרה לשחור זיפזיפ ומורדותיהן גולשות אל האגם. שלג ומדבר מתעתעים כל היגיון ומלווים אותנו עד הגיענו אל המחוז האוטונומי הטג'יקי בגובה 4100 מטרים. בירתו טאשקורגן נקראת על שם מצודת האבן המתנשאת מעליה ומסמלת אותה.

 

הרים מושלגים, דיונות ואגם המשולשים   צילום: רונית סבירסקי

 

האטרקציה המרכזית שלה היא תופעת טבע נדירה שמושכת למקום תיירים מכל העולם. מי השלגים היורדים מרכסי ההרים ממלאים את מאגרי התהום ומתפרצים ממעמקי האדמה בשורה של מעיינות רוויי מינרלים. במבט ראשון קשה להבחין שהשטח העצום המכוסה עשבייה נמוכה הוא אגם מים. גשרי עץ ציוריים נמתחים על פני האזור והמבקרים צועדים לאורכם כדי לחזות בתופעה. במת מופעים גדולה הוקמה בלב הפארק והיא משמשת לאירועים מרכזיים של העם הטג'יקי. המים האלה נחשבים בכל העולם כמים יקרים בעלי ערך בריאותי. מחיר בקבוק אחד שווה ל-20 בקבוקי מים מינרלים רגילים ומיועדים בעיקר לספורטאים.

 

גשרים מעל מי המעיינות   צילום: רונית סבירסקי

 

 

רוקמות החרוזים

ביקור בבית טיג'יקי מסורתי חושף את צורת החיים והתרבות המקומית. הם מתגוררים בבתי בוץ ועוסקים בעבודות רקמה בחרוזים. הנשים מעטרות כובעים וצעיפים בחרוזים קטנים שמאפיינים את התלבושות העממית. תקרות הבית והקרניזים מעוטרים ברקמות ועבודות יד. 3 חודשים בשנה מזג האוויר נעים וביתר החודשים שורר במקום חורף קשה וקר. הם שותים תה עם חלב יאק ומלח כדי למנוע כאבי ראש מחוסר חמצן. החשש מפני הרעב גורם להם לאסוף ולאכול כל פירור לחם והם נזהרים שלא להפיל שאריות כשהם אוכלים.

 

 מחול טג'יקי מסורתי     צילום: רונית סבירסקי

 

בבוקר למחרת יוצאים חזרה לקשגאר ובדרך עוצרים בדיונות החול המזנקות מתוך העמק עד לגובה 3200 מטרים. ממשיכים לטייל בין נופי בראשית של רכס פאמיר עד שמגיעים לאזור ספר המדבר ובחזרה לקשגאר ויוצאים בטיסה לאורומצ'י  (Ürümqi), בירת המחוז האוטונומי שינג'יאנג (Xinjiang).

 

דיונות החול שצומחות מן המים   צילום: רונית סבירסקי

 

מומיות בנות 6000 שנים

באורומצ'י נמצא המוזאון האתנולוגי המקיף ביותר של סין שמציג 46 קבוצות אתניות. בסוף המאה ה-20 הוא הפך לאחד המוזאונים הפרהיסטוריים החשובים בעולם. במדבר טורפאן שנמצא בשקע הנמוך ביותר בסין, נמצאו למעלה מ-100 מומיות שנחנטו בשיטה מיוחדת. לבושם הפשוט מעיד שהיו מפשוטי העם ונקברו כשלצדם חפצים בסיסיים. שיטת החניטה והמדבר היבש שימרו את השיער והבגדים כמעט בשלמותם.  

 

המוזאון האתנולוגי באורומצ'י     צילום: רונית סבירסקי

 

ויקטור מאייר, פרופסור לסינית מאוניברסיטת פנסילבניה, הגיע עם קבוצת מטיילים למוזיאון האתנולוגי באורומצ'י ב-1987 ובטעות נכנס לחדר שבו אופסנו המומיות הראשונות שנמצאו על ידי מקומיים. הוא חזר נסער לארצות הברית ובעקבותיו יצאה משלחת חוקרים שהחלה לחפור באזור וחשפה מקבצי קבורה של מומיות נוספות.  אנשי העולם העתיק קברו את המנהיג במרכז, סביבו בני המשפחה ובמעגל ההיקפי הקרובים בצורה שיצרה שמש. כל קבר כוסה בערמת אבנים שסימנו אותו כמצבה.

 

החוקרים חשפו כ-100 מומיות שתוארכו לתקופה שבין 1400-4000 לפני הספירה. החוקרים הופתעו לגלות שמבנה הפנים היה אירופאי וכלל לא דומה למבנה פני העם הסיני שחי באזור כיום. ממחקר המומיות למדו על כיני השיער, שימוש בצבעי פנים, כיצד נראות הבגדים והנעלים. אחד הגברים נקבר כשהוא אוחז את חרבו בידו ובמומיה אחרת נראים שרידים של ניתוח רפואי.

 

 האגם השמימי  Tianchi   צילום: רונית סבירסקי 

 

מאורומצ'י יצאנו ליום טיול לכיוון האגם השמימי Tianchi המפורסם ביותר בסין הממוקם בגובה 2000 מטרים מעל פני הים על פסגת הר בוגדה (Bogeda) שפירושו הר האלהים. לצדו צמד אגמים קטנים הדרקון המזרחי והדרקון המערבי. פארק האגם השמימי סגור לכניסת כלי רכב ואוטובוסים והעליה לרכס ההר מתבצעת בעזרת רכבי תיירות קטנים ולאחריהם רכב חשמלי. מראה האגם משתנה מעונה לעונה. בחורף הוא קפוא, בסתיו משתקפת בו שלכת מוזהבת, בקיץ הוא כחול טורקיז ובאביב משתקפים שלל צבעי הפריחות.  

 

דרך המשי בסין הפרק הראשון - מסע שמתחיל בין לאומים ומיעוטים, קזחסטן, קירגיסטן, טג'יקיסטן ומונגוליה 

הקניון האדום ודיונות החול של מדבר טקלמקאן - הפרק השני במסע ל"דרך המשי" בסין

דרך הנוף היפה ביותר בסין ו-100 מומיות שנמצאו במדבר - הפרק השלישי במסע ב"דרך המשי"

בין מדבר גובי למדבר טקלמקאן - ההרים בוערים וציורי קיר עתיקים - הפרק הרביעי "בדרך המשי"

הפארק הלאומי "דאן שיאה" (Danxia) - עוגת שכבות של הטבע - הפרק החמישי במסע "בדרך המשי"

הפרק האחרון במסע "בדרך המשי" - המפגש על גבול טיבט, ציורי הטאנקות ופסלים חצובים בסלע