ירושלים – קיץ נעים של שלווה ואטרקציות חדשות

 

אילת וים המלח רותחות מחום ומחירי הלינה במלונות שוברים שיאים. ההבנה שיש אפשרויות לא פחות טובות מתחילה לחלחל לתודעת מחפשי החופשות השפויות והראשונים שיבינו שירושלים היא החו״ל החדש ירוויחו.

 

אם חומות העיר העתיקה יכלו לדבר הן היו מספרות שכזה דבר לא נראה מהיום שהעיר נוסדה. הסמטאות שוממות, מעט חנויות פתוחות והתחושה היא כמו לצעוד על סט של סרט דקה לפני שהשחקנים הראשיים מגיעים. זו חוויה של פעם בחיים ומראה שלא ישכח.

 

לגלות את המקומות החבויים מטיילת החומות     צילום: רונית סבירסקי

 

קורונה מורליס - כתר החומות

השקט הזה ניכר גם כשמטיילים על החומות ומציצים אל חצרות הבתים. חתול מנמנם על מתקן שעשועים לילדים, כביסה תלויה על חבלים ואין נפש חיה בחוץ. פעמוני הכנסיות מצלצלים במנגינה נעימה. מדריכי הטיולים ישמחו לספר שבתקופה הרומית כתרי השליטים סימלו את עוצמת חומות העיר עליה שלטו ולכתר הזה קראו "קורונה מורליס". בסמטאות העתיקות, שנראו לכל אורך השנים כמו נהר אנושי של תיירים ובליל של שפות מכל העולם, שומעים את הדי הצעדים של המטיילים הבודדים. זמן קורונה משאיר את כל פינות החמד פנויות למבקרים ישראלים. הסמטאות מוצלות וקירות האבן העצומים מסוככים מפני השמש.

 

סמטאות ריקות מאדם     צילום: רונית סבירסקי

 

שף איברהים אבו סייר פתח זמן קצר לפני פרוץ הקורונה בית קפה פטיסרי ברחוב החדש מספר 35. הוא לבוש בחלוק שף לבן ומקשט את העוגות והקינוחים שלו באהבה גדולה. למרות שאביו היה שף של כנאפה ובקלאות הוא למד קונדיטוריה בפריז ועבד כשף קונדיטור במלון מצודת דוד. כשפתח את הקונדיטוריה שלו עיצב אותה בחלל הפנימי בסגנון פריזאי אבל השאיר את מרחב הישיבה בחוץ באווירה המקומית עם שרפרפי קש נמוכים, שולחנות ברזל עגולים לצד שולחנות מצופים באריחי קרמיקה מצוירים. השילוב האקלקטי של הצבעים, הטעמים והארומה הוא קיסמו של המקום. La Patisserie Abu Seir טל. 052-8770255

 

הפטיסרי הצרפתי של איברהים אבו סייר     צילום: רונית סבירסקי

 

כשיורדים בדרך המובילה אל כיכר מוריסטן פוגשים מוסד קולינרי נוסף חומוס אבו כאמל שגם הוא ממשיך לעבוד בתקופת הקורונה. הם כותשים את החומוס במכתש ועלי שמקנה לו את טעמו המיוחד ובשבתות עושים מקלובה. בסמטה היורדת ממנו מזרחה יושבים גברים בחבורות קטנות ומעשנים נרגילות. כיכר המוריסטן שוממה כמו הסמטאות המקיפות אותה וכך גם הקארדו שבימים כתיקונם זוכה לשיא של מבקרים. בעידן הקורונה אפשר לעבור בין ציורי הפסיפס שמעטרים את קירותיו כמו במוזיאון פתוח.

 

מלון ספרדי בלב האטרקציות

במתחם של בתי מחסה שהיה בסוף המאה ה-19 שכונת מגורים של יהודים ממזרח אירופה ממוקמים מספר מוסדות שקשורים בתושבי הרובע מיהדות ספרד שנקראו הס״טניקים. הבית הספרדי שימש בתקופת השלטון העות׳מני כמעון לאלמנות ששוכנו בקומה הראשונה ובקומה העליונה פעל בית ספר שבו למדו הילדים תורה ומלאכות כמו סנדלרות, נגרות, נפחות ורצענות. לאחר שנים שעמד מוזנח שימש כאכסניה ולפני 20 שנה נרכש על ידי קבוצת משקיעים והופקד לניהולו של ישראל שלם. לפני 7 שנים הוחלט לערוך בו שיפוץ מקיף ולהפוך את האכסניה למלון עם 57 חדרים.

 

חדר במלון הבית הספרדי     צילום: רונית סבירסקי

 

המבנה המיוחד מתוכנן סביב חצר מרכזית עם רצפת שטיח מעוטרת. החדרים מרווחים ומרוהטים בפריטים איכותיים. בחללים הציבוריים ספות נוחות לקריאה או ישיבה קבוצתית. חלק מחלונות המלון פונים אל נופי העיר העתיקה. מחירי החדרים נעים בין 800-550 שקל גם בחודשי הקיץ. המיקום המרכזי בסמוך לכל האטרקציות בעיר העתיקה והכותל המערבי מציבים אותו במקום נחשק במיוחד במחירים הנוכחיים. The Sephardic House in Jerusalem טל. 054-6205694

 

ארבעת בתי הכנסת הספרדים

בצמוד למלון נמצא מתחם שכולל את ארבעת בתי הכנסת הספרדיים. בתי הכנסת הוקמו בסמוך לכותל המערבי, ביוזמת מגורשי ספרד שהשתכנו בירושלים במאה ה-16 ונזקקו למקומות תפילה. הם אמנם נמצאים במתחם אחד אבל נבדלים זה מזה בתכנון האדריכלי. בית הכנסת יוחנן בן זכאי נבנה במסורת גותית-ספרדית ונקרא על שמו של הרב"ן הנודע שהיה ממקימי הסנהדרין ביבנה לאחר חורבנו של בית המקדש השני. היכל בית הכנסת רחב ידיים ובחזיתו שני ארונות קודש זהים. בית כנסת זה חשוב במיוחד לקהילה הספרדית משום ששכן בו הרב הראשי בתקופת האימפריה העות'מאנית ובימי המנד"ט. הכתרות הרבנים הספרדים הראשיים מתקיימות בו לאורך השנים. בעבר שמרו במקום שופר ופח שמן עתיק שיועדו לבשר על ביאת המשיח והיום מוצגים במקום העתקים שלהם.

 

בית הכנסת יוחנן בן זכאי     צילום: רונית סבירסקי

 

בית הכנסת אליהו הנביא ששימש לתפילה רק בימי חג, כמקום התכנסות ללימוד תורה ואירח את בית המדרש "קהל תלמוד תורה". לפי המסורת, שמו של בית הכנסת ניתן לו לאחר שיום אחד בימי קדם היה חסר אדם להשלמת המניין. איש זר ומסתורי הופיע להשלמת המניין, ורק לאחר לכתו התברר שזה היה אליהו הנביא. הכיסא עליו ישב נשמר עד עצם היום הזה ולפי האמונה יש לו סגולות פריון. במהלך המאה ה-18 הפך בית הכנסת לבית כנסת אשכנזי וכך נשאר עד היום.

 

סופר סת"ם בבית הכנסת הקטן    צילום: רונית סבירסקי

 

בית הכנסת האמצעי הוא הקטן ביותר וקיבל את שמו משום שנבנה בשטח שבין בתי הכנסת האחרים. בית הכנסת שימש כעזרת נשים ומקום לבניית סוכות. לפי המסורת, מתחת לפני השטח של בית הכנסת הוקמו מנהרות תת קרקעיות שמחברות בין מתחם בתי הכנסת לקברי מלכי בית דוד. בית הכנסת האיסטנבולי היה האחרון מבתי הכנסת שנבנה. הוא בנוי בסגנון איסטנבולי עתיק וכולל חלונות בהם שובצה זכוכית צבעונית. לאחר מלחמת ששת הימים הוצב בבית הכנסת ארון קודש ותיבה מבתי כנסת איטלקים. הכניסה אל בתי הכנסת בתשלום וניתן להזמין סיור במתחם, מפגש עם סופרי סת"ם, תהלוכת מתופפים אל הכותל או עם ביקור במוזיאון המתחם.

 

אירוח, קולינריה ואמנות

מיזם החוויה הירושלמית מאפשר להזמין מגוון רחב של פעילויות, סיורים, אטרקציות, לינה וארוחות בעיר העתיקה ובעיר החדשה.  המיזם, בניהולו של שבתי אייזנשטט חושף את המבקרים בעיר לאטרקציות חדשות וליוזמות שחלקן פרח ושגשג בשנה האחרונה בעקבות הקורונה. אחד המיזמים הייחודיים הוא הבית בכותל שנשכר ומנוהל על ידי חברת ג'נסיס. מתחם מגורים של 4 משפחות הממוקם חזיתית אל הכותל המערבי באזור שידוע כמגורי הכוהנים בימי בית המקדש. המתחם כולל חדרי מגורים ללינה משפחתית, סלון גדול עם פינת אוכל עם חלון ענק שמשקיף הישר לרחבת הכותל ומרפסת גג שממנה ניתן לראות את רחבת הכותל והר הבית על כל אתריו. אפשר לקיים בבית חופשה משפחתית, אירועים קטנים ואפילו חתונה אינטימית. חוויה יוצאת דופן היא מפגש עם יהודה פרץ, כומר ממוצא מקסיקני שהיה שחקן בייסבול, התגייר והפך לסופר סת"ם. הוא מסביר ומדגים כיצד כותבים על קלף, מכינים מזוזה כשרה ומזמר זמירות לקראת ימי הסליחות.   טל. 03-6732282

 

הנוף ממרפסת הבית בכותל    צילום: רונית סבירסקי

 

מיזם קולינרי חדש "פרסונה" נמצא בבית אות המוצר הירושלמי הממוקם באזור המחבר בין העיר העתיקה והעיר החדשה. המבנה תוכנן על ידי האדריכל הבריטי קליפורד הולידיי ונבנה ב-1925 על ידי מסדר סנט ג'ון כמרפאות ששרתו את תושבי ירושלים. סגנון הבנייה משלב מזרח ומערב עם חצר מרכזית שמזכירה ח'אן ערבי. סמלי אצולה של אבירי המסדר הצלבני שתרמו להקמת הבית משולבים בקירות המבנה.

 

אמנות וקולינריה בבית אות המוצר הירושלמי     צילום: רונית סבירסקי

 

חלל מיוחד שנקרא חדר הקרמיקה עוצב על ידי האמן הארמני דוד אוהניסיאן כשהאריחים צוירו ויוצרו בעבודת יד. כמחווה כלפי היהדות והאסלאם לא צוירו דמויות אלא רק עיטורי פרחים, ברוש, טוליפ וסמלים מתרבות המזרח. החדר שימש כחדר המתנה לחולים עם בריכת לשטיפת פנים ורגלים. חדר סודי נמצא בכניסה למתחם ומספר את סיפורה של מנהרת מילוט באורך 300 מטרים שחיברה את בית החולים עם בית החולים למחלות עיניים ששכן מעבר לכביש. המנהרה שימשה להעברת חולים ואחסון תרופות. במלחמת העצמאות לוחמי הפלמ"ח מילאו אותה בחומר נפץ למקרה שבו הירדנים יגיעו למבנה.

 

 גלריות אמנים בחללי המבנה העתיק    צילום: רונית סבירסקי

 

ב-1969 הוחלט על ידי עיריית ירושלים להפוך את הבניין לאכסניית אמנים. בגלריות השונות פועלים אמנים ואומנים בתחומי שונים ביניהם: עיצוב קרמי, צורפות, ויטראז', נחושת, יודאיקה, ציור, פיסול, טקסטיל ועבודות עור. אחד האמנים הבולטים שפעלו במקום היה הפסל דוד פלומבו שבין עבודותיו הידועות שער הכניסה לכנסת ישראל ואוהל יזכור ביד ושם. בבית אות המוצר הירושלמי הוצב מעקה אמנותי פרי עבודתו במרפסת העליונה וגלריה שנקראת על שמו. המתחם המיוחד הזה, העיצוב ועבודות האמנות שמקשטות אותו קסמו לשף מאיר בן עזרא שהחליט לשלב את המיזם הקולינרי Persona בחללים השונים. הוא מקיים ארוחת שבת מסורתית לקראת קבלת שבת משולבת הסיפורים, תפילות וזמירות, ארוחות פרטיות לזוג או לקבוצה, טאפאס בר, סיורים קולינריים, סדנאות אוכל, ערבי יין וגבינות.  www.culinary.persona-pro.com, טל. 052-4305117

 

בחודשי הקיץ ולקראת ראש השנה יתקיימו סיורים מיוחדים בעיר העתיקה. סיור מודרך "חלום ליל קיץ" יתקיים בט"ו באב בעקבות האהבות הגדולות של ירושלים לאור שקיעה על הטיילת הדרומית של העיר העתיקה. מבט מגבוה על העיר במפגש עם אהוביה ואוהביה. מהורדוס ומרים, דרך סולימאן ורוקסלנה ועד יהודה עמיחי. הסיור מגיל 18 ומעלה. כולל הרמת כוסית רומנטית לאור שקיעה. בנוסף, נערכים סיורי סליחות ומפגשים עם נשים שמספרות את סיפורן המיוחד ומארחות בביתן.  www.pami.co.il

 

אטרקציה חדשה נפתחה לציבור על ידי רשות העתיקות ומורשת הכותל המערבי. חלקים של מבנה מפואר מתקופת בית שני שנמצא מערבית לקשת וילסון והר הבית. האתר התגלה לראשונה במאה ה-19 על ידי החוקר צ'ארלס וורן וחפירתו הושלמה בשנים האחרונות. המבנה כולל שני אולמות בעלי קירות מעוטרים וביניהם מזרקת מים. זהו המבנה המפואר ביותר שהתגלה מתקופת בית שני והחוקרים משייכים את בנייתו לשנות ה-30-20 של המאה הראשונה לספירה. הוא שימש ככל הנראה לצרכים ציבורים או כמתחם אירוח לאנשים חשובים לפני הכניסה אל בית המקדש והר הבית.