מה קורה ברחבי הארץ בין יום האהבה לפורים
מציינים את יום המשפחה, מתכוננים לפורים, משתתפים במירוץ מכוניות, מאזינים למוזיקה, צופים בהצגות, מבקרים בתערוכות, רואים סרטים וטועמים זנים חדשים של תוצרת חקלאית
'סיפורים מהמטבח המשפחתי' לרגל יום המשפחה
לרגל יום המשפחה שחל ב-28 בפברואר 2025, אנו - מוזיאון העם היהודי, בשיתוף עם FOODISH, אגף הקולינריה של המוזיאון, משיקים מיזם ארצי בשם 'סיפורים מהמטבח המשפחתי'. עשרות מפגשים ואירועים יתקיימו במהלך השבוע במוזיאון, בבתים פרטיים, במסעדות ובמרכזים קהילתיים. בין אירועי השבוע: מפגש עם השף ישראל אהרוני ובתו תמרה על מנות משפחתיות העוברות מדור לדור, הצצה לסירי הקהילה היהודית בניו אורלינס, חשיפת מסורת סודית של נשות קזבלנקה. האירוע המרכזי יתקיים ב'אנו - מוזיאון העם היהודי' ויכלול שיח משותף של אשת הקולינריה רותי רוסו עם משפחות נופלים על סירים וגעגוע; מפגש על שמות משפחה יהודיים שמקורם בעולמות האוכל; סיור מודרך בעקבות סיפורי אוכל; הקוסקוס המרוקאי והקשר לצמח החשיש; סיפורים מהמטבח הירושלמי בימי המנדט והצנע; התבלינים של קהילות יהדות הודו; יריד קח־תן של ספרי בישול ונוספים.
מתי: 23 בפברואר – 1 במרץ, האירוע המרכזי ב-26 בפברואר ב"אנו-מוזיאון העם היהודי"
לפרטים: באתר מוזיאון אנו ובאתר FOODISH
סיפורים מהמטבח המשפחתי של FOODISH ומוזיאון אנו צילום: אור קפלן
בכורה "קול אדם" של להקת המחול הקיבוצית
במשכן לאמנויות הבמה יעלה מופע הבכורה של להקת המחול הקיבוצית "קול אדם". יצירת מחול חדשה מאת היוצר, הכוראוגרף ומנהל הלהקה רמי באר. להקת המחול הקיבוצית שמשכנה נמצא בקיבוץ געתון בגליל המערבי נאלצה לעזוב עם פרוץ המלחמה ועברה להתאמן בקיבוץ מזרח. רקדני זרים עזבו, הופעות בעולם בוטלו וכך גם הכשרות וקורסים. הרקדנים הישראלים של קיבוצית 2 קיימו במהלך המלחמה עשרות מפגשים וסדנאות למפונים מכל רחבי הארץ. המופע "קול אדם" נוצר ונרקם בתקופה זו, וכדברי רמי באר שציטט את ש"י עגנון "כל פירוש מיותר".
מתי: 20 בפברואר, 20:00, 21 בפברואר, 13:00
לפרטים: באתר בית האופרה הישראלית, טל. 03-6927777
קול אדם של להקת המחול הקיבוצית צילום: אייל הירש
יריד עיצוב ואמנות בין-לאומי – TAAD
מאות עבודות עיצוב ואמנות מכל העולם יוצגו בהיכל קבוצת שלמה בתל אביב. ביריד העיצוב והאמנות TAAD:EVERYDAY WONDER יוצגו עבודות של מעצבים בין-לאומיים ידועים מהקלאסיקה עד העיצוב העכשווי ואמנים ישראלים. בין המשתתפים: האחים קמפנה מברזיל, ריק אוונס שהפך את המיטה של קים קרדשיאן ליצירת אמנות, פייר דה ואלק שמחבר בין עיצוב מודרני ומינרלים. אטורה סוטסאס, דניאל ארשם ולינה בו בארדי. בין השמות העכשוויים דרגה ואורל האיטלקיים, אולגה טריואס הברזילאית ואלסה פולון הצרפתייה. בין האמנים הישראלים: סיגלית לנדאו עם עבודות ים המלח, יוסי ברגר, פבל וולברג ואחרים.
מתי: 11-5 במרץ
לפרטים: אתר taadfair
המיטה של קים קרדשיאן בעיצוב RICK OWENS @FHILIA
תחפושות פורים מבית היוצר של האופרה הישראלית
לקראת חג פורים, האופרה הישראלית פותחת את מחסני התלבושות הגדולים שלה לקהל הרחב ותקיים מכירה מיוחדת של מאות תלבושות מהפקותיה לאורך השנים. במכירה יוצעו תלבושות מקוריות שנתפרו בעבודת יד לאמני האופרה במחירים מיוחדים החל מ-50 שקל. במהלך האירוע ישולבו "מופעי בזק" של זמרי אופרה שיבצעו אריות ודואטים מוכרים ואהובים מהרפרטואר האופראי העולמי. חלק מן ההכנסות יוקדשו כתרומה למטה משפחות החטופים.
מתי: 19 בפברואר, 18:00-12:30
לפרטים: מהכניסה הראשית של בית האופרה, שאול המלך 19
מתוך האופרה פאליאצ'י צילום: יוסי צבקר
טעם 2025 בשוק האיכרים נמל תל אביב
שוק האיכרים בנמל תל אביב מארח את מכון וולקני באירוע "טעם 2025" שבו ייחשפו לציבור זנים חדשים של תוצרת חקלאית שפותחו במכון. המבקרים יוכלו לטעום ולחוות דעה בשאלות קצר. במסגרת הטעמים החדשים ניתן לטעום ללא עלות: זנים חדשים של תותים ביניהם תות מתוק במיוחד, תות בורדו בטעם פירות יער ותות גדול מתוק וקראנצ'י. בנוסף, לימון "איילת" נטול חרצנים, אשכולית מתוקה "קוקי" לסחיטת מיץ, הכלאה של מנדרינה ופומלה עם קליפה דקה ללא חרצנים "עליזה", נבחרת מנדרינות חדשה וזעתר "דואיה" שמיועד לאכילה כצמח טרי ומתאים לגידול מסחרי. שני זני בוטנים, שמן זית ולחמים מחיטה מסורתית שהייתה נפוצה לפני 100 שנים.
מתי: 21 בפברואר, 12:00-10:00
לפרטים: כניסה חופשית, ברחבה הצפונית של שוק הנמל, האנגר 12
זני תותים חדשים צילום: באדיבות מכון וולקני
מרכז חדש ללימוד מוזיקה אנדלוסית לילדים ולנוער
התזמורת האנדלוסית הישראלית אשדוד, הפועלת במטרה לשמר את המוזיקה האנדלוסית ולהנחילה לדורות הבאים, מקימה בימים אלה מרכז ללימוד מוזיקה אנדלוסית לילדים ונוער. המרכז יפעל להכשרת דור חדש של מוזיקאים שינגנו וילמדו את השפה האנדלוסית מגיל צעיר, כמו כן ילמדו לנגן על כלים מסורתיים, דוג': קאנון, עוד, דרבוקה וקמנג'ה, לצד היכרות מעמיקה עם תורת המקאם והקצב - הייחודיים לסגנון האנדלוסי. תוכנית הלימודים משלבת "מודל לימוד מרוקאי" לצד "מודל לימוד מערבי". המרכז, שמקיים את מרכז פעילותו באשדוד, ינדוד גם ברחבי הארץ ויתארח בקונסרבטוריונים בערים השונות.
האנדלוסית אשדוד צילום: מייק אדרי
פרפורמנס בבית השידור הראשון
תיאטרון קליפה מעלה אירוע פרפורמטיבי "שדות זרים – בית השידור". תערוכה חיה בבית השידור הראשון שהוקם לפני קום המדינה וממנו שודרה הכרזת המדינה. האירוע מתקיים לציון 30 שנות פעילות של התיאטרון. לערב אחד המקום יתעורר לחיים והקהל יוכל לטייל בין המיצגים. בית השידור הוא מבנה קטן ברחוב משה דיין במזרח העיר בשטח שהיה בעבר בבעלות הטמפלרים. לאחר שנים שהיה מוזנח עבר תהליך שימור על ידי עיריית תל אביב ונפתח לציבור כאתר היסטורי.
מתי: 26 בפברואר, 18:00, 19:00, 20:00, 21:00 (ארבעה סבבים של שעה כל אחד)
לפרטים: דרך משה דיין 114, טל. 03-6399090
שדות זרים - בית השידור צילום: עידית הרמן
מרוצי מכוניות ג'ימקאנה לקהל הרחב בישראל
לראשונה, התאחדות לנהיגה ספורטיבית מכוניות וקארטינג בישראל, פותחת את מרוצי מכוניות 'ג'ימקאנה' לכל הנהגים/ות בישראל. מדובר בספורט מוטורי חווייתי ועממי, שבו נהגים בעלי רכב פרטי, יכולים להתמודד במסלול מרוצים הכולל פניות חדות, תמרונים מאתגרים בין קונוסים, האצות, ועצירות מדויקות. המרוצים יערכו במסגרת ליגת אליפות ישראל. ג'ימקאנה (Autoslalom) הוא ענף של ספורט מוטורי המתקיים במסלולים קצרים וזמניים, המסומנים בשטחים מרוצפים כגון חניונים או מסלולי נחיתה שונים. המתחרים נמדדים בזמן להשלמת המסלול, תוך מתן עונשים על סטייה מהנתיב או נגיעה בסימוני המסלול. כל מתחרה מזנק בנפרד, והמהירויות נשמרות נמוכות כדי להדגיש את הבטיחות ולדרוש שליטה טובה ברכב.
מתי: 21 בפברואר, 18 באפריל, 23 במאי במסלול ערד
לפרטים: במייל ilaka.org@gmail.com
מרוצי מכוניות ג'ימקאנה צילום: אילון סבירסקי
שלושה ימים של קולנוע ישראלי רדיקלי
מרתון על קולנוע ישראלי חתרני "שלושה ימים ו...מרד" יתקיים בתיאטרון אחד העם, סמינר הקיבוצים. האירוע בהובלת יוצרים ישראלים, שיעסקו בנושאים של מחאה, זהות וגבולות היצירה הקולנועית. באירוע יוקרנו הסרטים: איפה אנה פרנק ו"מייד אין איזראל" של ארי פולמן, דניאל אויערבאך, חמורים בארץ הקודש ו"חופשת קיץ" של דוד וולך. "ויהי בוקר" "מעבר להרים ולגבעות" וקטעים מתוך "הערות על המצב" של ערן קולרין. לאחר ההקרנות יתקיימו שיחות עם היוצרים.
מתי: 18-16 בפברואר
לפרטים: להרשמה rely.halper@smkb.ac.il
אוצרת אופנה וסולניות האופרה הישראלית
לרגל יום האישה הבין-לאומי תתקיים באופרה הישראלית הרצאה של אוצרת האופנה יערה קידר "Diva לא מהעולם הזה". מסע ויזואלי בעקבות הדיוות הגדולות של הזמר העולמי. מהמאה ה-16 עד מריה קאלאס, דיאנה רוס, ביונסה, וויטני יוסטון, ברברה סטרייסנד, שר, אלטון ג'ון ואחרות. סיפורים מאחורי הקלעים, תערוכות, מלתחות נוצצות ונשים פורצות דרך שהפכו לאגדות. ההרצאה תלווה בקטעי אופרה של סולניות האופרה הישראלית: אלה וסילביצקי, טל גנור ותום כהן.
מתי: 9 במרץ, 19:00, 21:00 (שני מופעים)
לפרטים: 150-120 שקל, באתר האופרה הישראלית, 03-6927777
יערה קידר צילום: מאיר כהן
"מיתה טובה" על הבמה
בהיכל התרבות מאיר ניצן ראשון לציון תעלה ההצגה "מיתה טובה". קומדיה מלאת חמלה המבוססת על סרטם של טל גרניט ושרון מימון. חבורת דיירים בדיור מוגן שמחליטים לעזור לחבר טוב להגשים את משאלתו האחרונה. הם ממציאים מכונה מיוחדת אבל מגלים שלפעמים הדרך לעשות טוב מורכבת יותר ממה שחשבו.
מתי: 27 בפברואר, 1 במרץ, 20:30
לפרטים: אתר היכל התרבות מאיר ניצן
פינק ליידי בטרום בכורה
הסרט "פינק ליידי" של הבמאי ניר ברגמן עולה בטרום בכורה על במת היכל התרבות מאיר ניצן בראשון לציון. זהו מסע אל עולמם של לייזר ובתי, זוג חרדי שחייהם המושלמים לכאורה מתערערים כשסוד גדול נחשף. לאחר ההקרנה תתקיים שיחה עם הבמאי ניר ברגמן ועם מינדי ארליך התסריטאית שגדלה בקהילה חרדית בירושלים.
מתי: 25 בפברואר, 20:00
לפרטים: באתר היכל התרבות מאיר ניצן
מופע אימפרוביזציה של תיאטרון קליפה בשיתוף הקהל - לאלתר
האמן ארתור אסטמן מזמין את הקהל להתארח בסטודיו האינטימי שלו ויוצר מולו בזמן אמת, מבנה מפריטים אקראיים שנאספו מהרחוב ביום המופע. הבניה נעשית ללא תכנון מקדים ומתוך התכוונות ליצור חיבור חדש. העבודה מתחילה באופן טכני ובהדרגה הופכת לתנועה המזכירה ריקוד של כהנים המשרתים בטקס. בכל מופע נוצר מקדש אחר והריקוד בו משתנה בהתאם לחומרים שארתור בוחר באותו היום. המופע מושתת על חפצים בעלי אופי ישראלי מקומי.
מתי: 22 בפברואר, 15 במרץ, 20:00
לפרטים: סטודיו ארתור אסטמן, לבונטין 6 תל אביב
לאלתר עם ארתור אסטמן צילום: עידית הרמן
פרפרים לא סופרים חודשים של שרה קוטלר
תערוכת יחיד של שרה קוטלר תוצג בגלריה ורטהימר בתל אביב. סדרת ציורים חדשה הבוחנת את נושאי המטמורפוזה והיכולת האנושית לשינוי ולתקומה. העבודות מסמנות נקודת מפנה ביצירתה שהתמקדה בציור פיגורטיבי. מתוך מציאות המתמודדת עם אי-ודאות אישית וקולקטיבית ציוריה החדשים משאירים מרחב לעמימות ודמיון, מחפשים ומציעים נחמה בתוך הכאוס. תהליך העבודה התחיל בהתבוננות ורישום של רקדנים.
מתי: פברואר – 8 במרץ, ראשון-חמישי, 18:00-10:00, שישי, 13:30-09:30
לפרטים: כניסה חופשית, גלריה ורטהימר, כיכר פלומר 8, מבנה 36, נמל תל אביב
יצירת האמנית שרה קוטלר צילום: באדיבות האמנית
PALETINA - יצירה בימתית מבוססת דוקו
תיאטרון נוצר מעלה את היצירה "פלטינה" ב-HADIVE מתחם 3426 ביפו. יצירה בימתית ייחודית המבוססת על חומרים דוקומנטריים שנכתבו וצולמו בזמן אמת. היצירה נולדה בעקבות אותה השבת השחורה ובוחנת את השפעתם של אירועים היסטוריים על הנפש והחברה, תוך שהיא נוגעת בזהירות בעומק הקונפליקט הישראלי-פלסטיני. במופע שמשלב תנועה, סאונד ודימויים מרצדים. במרכז היצירה עומד הסרט התיעודי המוקרן משני צידי הבמה. הדובר המרכזי בסרט, שמיוצג דרך הדמויות על הבמה, מנסה להחזיר לעצמו את הקול שאיבד מאז אותה שבת.
מתי: 28 בפברואר, 1, 2, 5, 6 במרץ
לפרטים: טל. 03-6350772
פלטינה צילום: אורי רובינשטיין
טעות בליהוק - ערב טעויות שכולו מחזמר
במרכז ענב בתל אביב יעלה מופע מוזיקלי ״טעות בליהוק״, בליווי הרכב נגנים חי. במסגרתו יופיעו שחקניות ושחקנים ישראלים שיבצעו שירים מתוך מחזמר, שמעולם לא לוהקו לבצע. המופע מתוך סדרה יעמוד בסימן All Stars עם מבצעים מכל המופעים הקודמים וביניהם: גלית גיאת, דקלה הדר (במופע של 13:00 בלבד) עידו קולטון, מאי מלר, ערן לחמן, תום חודורוב ואחרים.
מתי: 28 בפברואר, בשעות 13:00 ו-21:00
לפרטים: 125 שקל, באתר מרכז ענב
טעות בליהוק צילום: רגב גל
קפקא - הצגה לציון 100 שנה למותו של פרנץ קפקא
בתיאטרון יפו מציינים 100 שנים למותו של קפקא ומעלים את המחזה "קפקא". במכתב שכתב לאביו, איש עסקים מצליח, פרנץ מתחנן לקבל את ברכתו לדרך שבחר, להיות סופר. לא רק שתחינתו לא מתקבלת, האב בז לבחירתו. משטר האימים של האב תחתיו גדל פרנץ, היה רצוף במילות גנאי. אחת מהן שהוטחו בו הייתה 'שרץ!' בתגובה, כותב פרנץ קפקא את הסיפור ׳מטמורפוזיס׳.
מתי: 24 בפברואר, 20:30
לפרטים: באתר תיאטרון יפו, טל. 03-5185563
קפקא צילום: שרון שרף
סושי וקוקטיילים
בר הקולולו בפתח תקווה משיק ערב פופ-אפ ייחודי, בו יתארח השף דור מיכאל שואשי עם תפריט יפני מהודק וחדשני. השף שואשי, בעל ניסיון של מעל לתשע שנים בתחום הקולינריה האסייתית. שימש כסו שף בבר היפני של השף שגב משה, הקים שואשי את המותג "סואשי", המתמחה בסושי כשר ברמת פרימיום. לצד הסושי יוגשו קוקטיילים יפניים שיצר המיקסולוג טל גנץ. מוזיקה אפרו ביט, דיפ האוס ורגאי לאונג'.
מתי: 3 במרץ
לפרטים: טל. 077-9800344
קוקטיילים יפנים בקולולו צילום: דנה קדם
"המורה שהבטיח את הים"
הסרט "המורה שהבטיח את הים" יעלה על מסכי הקולנוע בסינמטק תל אביב וברחבי הארץ. הסרט מספר את סיפורו של אנטוניו שהתקבל לעבודה כמורה בכפר קטן ומבודד בבורגוס, ספרד ב-1935. הוא יוצר מערכת יחסים קרובה עם תלמידיו הצעירים, ומבטיח להם לקחת אותם לראות הים בפעם הראשונה בחייהם. 75 שנים מאוחר יותר, נכדתו של אחד התלמידים מגלה את הסיפור הנפלא שמסתתר מאחורי ההבטחה שמעולם לא קוימה. סרטה של פטריסיה פונט שזכה בפרס חביב הקהל בתחרות גאודי לקולנוע קטלאני. הסרט דובר ספרדית
מתי: החל מ-27 בפברואר בסינמטק תל אביב ובכל רחבי הארץ
Luisa Gavasa Gael @SergiBernal
ימי הפלמנקו 2025
פסטיבל ימי הפלמנקו מיסודה של קרן עדי אגמון יתקיים במשך שלושה ימים במרכז סוזן דלל. התוכנית מציגה חיבורים של פלמנקו עם סגנונות מוזיקליים שונים, שיתופי פעולה עם מוזיקאים ספרדיים ומופעי חוצות פתוחים לקהל. בין המופעים: שניים מהם שמביאים לבמה את העיר גרנדה, מופע אקוסטי של המלחינה והמוזיקאית טניה וינוקור שמחברת בין הפלמנקו למוזיקה צוענית, פלמנקו מסורתי ובוקר פלמנקו ישראלי עם ליאת רז ולהקתה ונוספים.
מתי: 29-27 במרץ
לפרטים: אתר סוזן דלל
פסטיבל הפלמנקו צילום: גיל וולפסון
בכורה למחזה "עוד מוקדם לדעת"
אנסמבל תוצרת בית מעלה בבכורה את המחזה "עוד מוקדם לדעת" בבית האנסמבל החדש בקריית המלאכה בתל אביב. ההשראה למחזה הגיעה מעשרות הופעות בהתנדבות של הלהקה במלונות, מקלטים וחדרי אוכל במהלך המלחמה. במרכז העלילה יוצר תיאטרון נוסע לבית מלון בים המלח כדי לפגוש את הקהל שלא מגיע יותר לאולמות המוסדיים. בזמן ההמתנה בלובי הוא נרדם וחולם על נסיעה שלו עם בת זוגו והלהקה לפסטיבל בחו"ל. החלום מלווה בחרדות ופנטזיות על יצירה בזמן מלחמה.
מתי: 7-6 במרץ
לפרטים: באתר תיאטרון תוצרת הארץ
עוד מוקדם לדעת צילום: יאיר מיוחס
מאחורי הקלעים של מקומות עבודה בתל אביב
מיזם חדש Working Class הושק בתל אביב. המיזם מציע בילוי עירוני של 30 דקות צפייה בנעשה מאחורי הקלעים של מקומות עבודה ויצירה מעניינים בעיר. המבקרים יוזמנו להיכנס לחדרי חזרות, חדרי סטודיו, מפעלי ייצור, מאחורי הקלעים של מוזיאון הטבע ואפילו למרכז לרפואה משפטית באבו כביר - כדי לראות כיצד בעלי מלאכה ייחודיים ואמנים עובדים ויוצרים. המיזם יתקיים בסבבים לאורך השנה.
מתי: 22-13 בפברואר
לפרטים: 38 שקל, בהרשמה מראש באתר eventbuss
סטודיו בעלי מלאכה צילום: לירון כהן-אביב
פסטיבל לטינו אמריקה
פסטיבל "לטינו-אמריקה" השלישי מתקיים במוזיאון תל אביב לאמנות. שלושה ימים של מקצבים לטיניים ודרום אמריקאים שיבצעו עשרות מוזיקאים בין-לאומיים וישראליים מהידועים בסצנה הלטינית בחו"ל ובישראל. השירים והקצב של ספרד, קובה, מקסיקו, ברזיל וארגנטינה. מחוות לגל קוסטה, ללהקת סנטנה ול"בואנה ויסטה סושיאל קלאב", המוסיקה המקסיקנית של ברובק לצד מוסיקת ה"שורו" המקפיצה מברזיל וגם ה"מיסה קריאולה" ונוספים. בפסטיבל ישתתפו 16 אמנים בין-לאומיים ויתקיים מפגש של הסקסופוניסט הווירטואוז לוקאס סנטנה עם הרכב "שורול'ה".
מתי: 8-6 במרץ
לפרטים: טל. 03-5733001
הנשמה של הוואנה צילום: Yoshino & Peter Vit
תערוכה ארכיאולוגית בטרמינל 3
"נצח ישראל" היא תערוכת צילומים חדשה שמוצגת בטרמינל 3 בנתב"ג. היא כוללת צילומים מאתרים ארכיאולוגים בארץ ורגעים שהנציחו גילויים משמעותיים במהלך חפירות שונות. לצד הצילומים, מוצגים ממצאים ארכיאולוגיים מקוריים שמזוהים עם תולדות העם היהודי ביניהם: גלי עובדה מימי החשמונאים מהארבל, מטמון מטבעות של מורד מכבי שנחשף במדבר, ממצא שמעיד על שמו של "אחאב", אבן מהכותל במשקל 5 טונות ואחרים. לכל צילום וממצא הוצמד ברקוד שמרחיב מידע באמצעות סרטונים.
מתי: עד סוף שנת 2025