שיט רומנטי בהאלונג ביי בווייטנאם

 

מפרץ האלונג הוא אחד האתרים המתויירים ביותר בצפון וייטנאם Vietnam. תופעת טבע שאסור להחמיץ במיוחד לאלה שמגיעים להאנוי. שיט פחות ידוע למטיילים הוא למערות Tam Coc למפגש עם הטבע וחיי הכפריים באזור.

 

שיט במפרץ האלונג     צילום: רונית סבירסקי

 

איים צפים במים

מרחק הנסיעה מהבירה הצפונית למפרץ האלונג Halong Bay הוא כחמש שעות. המפרץ משתרע על פני שטח עצום וניתן לצאת לשיט במספר מעגנים ולפרקי זמן קצרים של מספר שעות, יממה או מספר ימים. ב-2008 הושק מיזם שמאפשר לתיירים לשוט בסירות קרוז קטנות שמספקות לינה, ארוחות וסיורי חוף מיוחדים. צוות האניה מקבל את האורחים בשעות הצהרים בנמל Bai Chay בביתן קטן הממוקם על המזח עם קוקטיל קר ומשם עולים לסיפון.

 

 ארוחה וייטנאמית על הסיפון     צילום: רונית סבירסקי

 

מיד עם תחילת השיט נחשפים לצוקים שצומחים מתוך המים כאילו יד נעלמה פיזרה אותם בשטח. האירוח בספינה כולל ארוחת צהרים, ערב ובראנץ׳ ביום השני. בשעות אחר הצהרים יוצאים לשיט בסירות קטנות שמשייטות בין בתי הדייגים שחיים מדיג במפרץ. לפני עשור היה במקום כפר דייגים מהגדולים בווייטנאם Cua Van.

 

כשמפרץ האלונג הוכרז כאתר לשימור על ידי ארגון אונסק״ו וזכה בתואר כאחד מפלאי עולם, הממשלה עודדה את הדייגים לעזוב את המפרץ ולעבור למגורי קבע. 80% מהדייגים עזבו ואלה שנותרו ממשיכים לדוג ולשמש אטרקציה תיירותית. כשמשייטים בין בתי העץ הפשוטים הבנויים על כלונסאות בתוך המים רבים מהם נטושים.

 

שיט בקאנו אל בתי הדייגים   צילום: רונית סבירסקי

 

הסירות הקטנות הובילו אותנו לאי  Tien Ong שבו נמצאת מערת נטיפים מהיפות במפרץ והיא בפיקוח בלעדי של חברת האניות "הריטאג' ". המערה נחקרה על ידי צוות ארכאולוגיים בשנת 2007 ונמצאו בה עצמות וחפצים המתוארכים לתקופה שבין 10,000-8,000 לפני הספירה. פתח המערה מזכיר בצורתו פה של צפרדע וחללה הפנימי מחולק לשני אולמות גדולים.

 

חיי הדייגים במפרץ    צילום: רונית סבירסקי

 

האיים הצפים של האלונג משתנים בהתאם לאור ותנאי מזג האוויר. בימי קיץ שטופי שמש הם נראים כמו פסלים ירוקים, בימים אפורים כמו גושי אבן מפוחמים וכשהם מוקפים עננים המראות הופכים למיסטיים. לקראת שקיעה נדלקים האורות של הספינות המשייטות ועל רקע הצוקים העצומים מוגשת ארוחת ערב וייטנאמית שכוללת מנות מהדגה המקומית.

 

האורחים שטורחים להשכים קום חווים את מראות הזריחה שצובעת את הצוקים בגווני זהב ואדום. כדי לקבל את פני היום בתוך השלווה והשקט שאופף את המפרץ מתרגלים על הסיפון טאי צ׳י קצר, אוכלים ארוחת בוקר קלה ויוצאים לשיט בסירות קטנות אל האי המפורסם ביותר במפרץ Ti Top.

 

האי Ti Top    צילום: רונית סבירסקי

 

לבד מיופיו ומהתצפית הפנורמית הנדירה הנשקפת ממנו לעבר המפרץ, הוא קיבל את שמו מהנשיא הו צ'י מין כאשר ביקר בו יחד עם הקוסמונאוט הסובייטי Gherman Titov ב-1962. טיטוב הפך בווייטנאמית לטיטופ אבל הכבוד נותר בעינו. 400 מדרגות מטפסות במעלה הצוק אל תצפית מרשימה שנמצאת בשיא גובהו. בסיום הביקור אפשר להתפרקד בשמש החמימה על חוף הים החולי מול נופי המפרץ ולחזור בשיט קצר אל ספינת האם לבראנץ׳. שיט של 24 מסתיים בנמל המוצא וממנו חוזרים להאנוי.

 

 חוף חולי למרגלות Ti Top  צילום: רונית סבירסקי

 

מערות מסתוריות ורומן צרפתי

אטרקציה נוספת פחות ידועה הן מערות Tam Coc שאליהן ניתן לצאת לטיול של יום מהאנוי ולחזור בערב. סיפורן של שלושת המערות Tam Coc מתקשר לאחד הסרטים הצרפתים המפורסמים "אינדו-צ'ין". סרט המבוסס על קורות חייו של חייל צרפתי שהגיע לווייטנאם בתקופת השלטון הצרפתי, התאהב בצעירה וייטנאמית ונשאר לחיות אתה גם כשהצרפתים עזבו. הצרפתים היו אלה שגילו את נפלאות שלושת המערות  והפכו את השיט אליהן לאטרקציה תיירותית מבוקשת במיוחד בקרב התיירים הצרפתים.

 

 שיט במערות Tam Coc    צילום: רונית סבירסקי

 

מעגן סירות קאנו ענק ממוקם בלבו של כפר קטן וממנו יוצאים סיורי השיט אל המערות. מרבית הסירות מושטות על ידי נשים וייטנאמיות שאוחזות בידיהן שמשיה נגד השמש וחותרות בצמד משוטים רק בכפות הרגליים. השיט נמשך כשעה ועובר בין צוקים נישאים של אבני גיר מכוסים בשרכים ועשבייה נמוכה. הסירה משייטת בשלווה באפיק מים צר בין שדות אורז וחולפת לאורך התוואי על פני שלוש מערות טבעיות כשהיא עוברת בתוכן. לרגע נדמה שעוברים מאור יום לחשיכה ושוב חוזרים אל האור.

 

 חותרות בכפות הרגליים    צילום: רונית סבירסקי

 

מערות Tam Coc נמצאות בלב אזור חקלאי גדול וכחלק מהחוויה יצאנו לרכיבה על אופניים בשדות האורז כדי להכיר מקרוב את חיי הכפריים. פגשנו כובסות שכיבסו את בגדי המשפחה במימי הנהר, ראינו ברווזים, שוורים וכפריים שעבדו בשדות. צמחי מים יפיפיים שטו על פני המים כשכל הדרך מלווה אותנו שלווה פסטורלית. ארוחת צהרים וייטנאמית טיפוסית משלימה את החוויה ומשם בחזרה להאנוי.

 

כובסות במי הנהר    צילום: רונית סבירסקי

 

 

הפרק הראשון קמבודיה - אחד מ-7 פלאי עולם - מקדשי אנגקור ואט והמתחם המלכותי אנגקור ת'ום

הפרק השני קמבודיה - ארץ הקמר רוז', יערות גשם, מפל אדיר ומקדש הנשים הוורוד

הפרק השלישי ווייטנאם- סייגון והדלתא של המקונג

הפרק הרביעי וייטנאם - הויאן ודה נאנג 

הפרק החמישי וייטנאם - העיר האסורה הואה ומערות הנטיפים במרכז וייטנאם  

הפרק השישי וייטנאם - טרקים בעיירה הציורית סאפה ושוק השבטים של יום ראשון

הפרק השביעי וייטנאם - מפרץ האלונג ומערות Tam Coc

הפרק השמיני וייטנאם - סיור אוכל מודרך בהאנוי

הפרק התשיעי והאחרון בווייטנאם - האטרקציות של האנוי