עמק הרימונים - לטייל לאורך נחל ציפורי

 

עמק הרימונים נחבא בין גבעות הגליל התחתון ומתפרש לאורכו של נחל ציפורי. הדרך מובילה ממבואות הישוב אלון הגליל אל דרך נוף יער ציפורי ומשם במורד אל עמק הרימונים.

 

רימון בשל שלחייו סמוקות מאודם ותוכו עמוס גרגרים בטעם חמוץ מתוק היווה השראה ליוצרים ואמנים במשך מאות שנים. הוא מצליח לעורר את החושים בפריחתו, בצורת הפרי, בריחו וטעמו. מול בוסתן רימונים שקורס תחת כובד הפרי בסוף הקיץ קשה להישאר שאננים. אפשר לראות אותו בדוכני הפירות לקראת ראש השנה אבל הרבה יותר יפה לראות אותו במקומו הטבעי. מטע גדול שניצב שורות, שורות שופע עלווה ירוקה ובינות לה מציצים רימונים בשלים שמותירים רושם עז במתבונן.

 

 רימונים בשיא העונה    צילום: רונית סבירסקי

 

רימונים בעמק

עמק הרימונים נחבא בין גבעות הגליל התחתון ומתפרש לאורכו של נחל ציפורי. הדרך מובילה ממבואות הישוב אלון הגליל אל דרך נוף יער ציפורי ומשם במורד אל עמק הרימונים. אחרי הפניה לכיוון הישוב אלון הגליל בקצה העלייה פונים ימינה לכיוון יקב יפתחאל ומרכז שטח אלון הגליל. פונים שמאלה בשביל שנמצא בין שני האתרים ומתחברים אל דרך הנוף. שביל עפר שמתאים לכל סוגי הרכב משתרך בין אורנים, כליל החורש ועצי אלון תבור מרשימים. ככל שמטפסים במעלה הגבעה נחשף נוף הגבעות הסובבות את היער ובתי הישובים הבדואים משתפלים במורדות. הכפרים חג'אג'רה, כעביה וטבאש משתלבים בתוך הנוף הירוק.

 

מטעים פרושים על פני שטח גדול     צילומים: רונית סבירסקי

 

מי ברכב מי ברגל

הדרך ממשיכה בין חורשת ברושים וכשהשביל יורד אל עבר העמק נפרש נוף הנחל החוצה את הוואדי ובינות לעצי האורן מציצים מטעי הרימונים הירוקים מנוקדים באדום. הדרך מגיעה אל הוואדי ומכאן ניתן לפנות לשני כיוונים שבהם תפגשו את פרי הרימון במצבו הטבעי רגע לפני שהוא מגיע לשולחן החג. פנייה ימינה תוביל אתכם אל צומת שממנו פונים שמאלה לכיוון הישוב הרדוף בדרך סלולה, או ישר בשביל עפר שמתאים לרכבי שטח, הליכה ברגל או רכיבה על אופניים.

 

בין הבוסתנים    צילום: רונית סבירסקי

 

השביל הזה יוביל אתכם אל בוסתני הרימונים. החלקות מגודרות ומטופלות על ידי חקלאים מהאזור. העמק מוקף בגבעות ירוקות, חיוואי מרחף באוויר, אנפות לבנות מטיילות בין הרגבים והדרך מובילה אל עבר נחל ביר אל מכסור. חולפים על פני מטע תאנים שפריו מוכן לאכילה ומגיעים לבריכת מים שממנה נובעים מי המעיין "עין אום חמיד".

 

עדרי בקר וערימות חציר     צילום: רונית סבירסקי

 

מעיינות ושדות חקלאיים

עדר פרות גדול רובץ לצד המים, טרקטור ישן מוביל ערימות חציר וכלבים רצים אחריו ונובחים. משאבת מים פשוטה שואבת את מי המעיין ומשקה את הגידולים בעמק. אפשר להתקדם ברגל או ברכיבה על אופניים לאורך שביל הרימונים, לפרוש בין העצים שמיכה ולערוך פיקניק כשגעיית הפרות תהיה לכם מוסיקה רקע. המשך המסלול יוביל אתכם לעבר ערוץ נחל ציפורי וגם כאן הדרך מיועדת לרכבי שטח, להליכה רגלית או רכיבה על אופניים. כשתחזרו לשביל ממנו באתם ותמשיכו ישר לאורך תוואי הנחל תעברו לצד שדות חקלאיים של קישואים, דלעת, מלוחייה ומטעי זיתים. חקלאי בדואי ינופף לכם לשלום ויבקש שתיסעו לאט שלא להרוס לו את הגידולים. ערוץ נחל ציפורי ישמש לכם סימן שאתם בדרך הנכונה. סעו לאט וחפשו את צבי המים שנחים על גדות הנחל. הם זריזים הרבה יותר ממה שאתם חושבים וכל רחש קטן גורם להם להחליק למים ולהיעלם. אם לא הצלחתם לראות אותם בדרך חכו עד שתגיעו לעין יבקע.

 

 נחל ציפורי    צילום: רונית סבירסקי

 

מטעי רימונים

עין יבקע נאסף לתוך בריכה רומית עתיקה שבה הצבים מרגישים בנוח. על סלע גדול רחוק ממגע יד אדם הם משתזפים בשמש ומוכנים לדגמן למצלמות. כאן תוכלו לפגוש במי מעיין צלולים שזורמים ליובלון של נחל ציפורי ומעל מתנשא רכז גוש אלונים ובקצהו הישוב הרדוף. לצד המעיין תוכלו לראות מטעי רימונים עמוסי פרי. המקומיים מכנים את המעיין "ראס אל עין" או "ראס א-נבע". שרידי הקירות מהתקופה הרומית מגדרים את מי המעיין. בתחילת המאה ה-20 הוסיפו הנזירים הכרמליתים שמתגוררים באזור הנחל קיר על מנת להרים את מפלס המים ולהזרים אותם באמה לטחנת הקמח ששימשה אותם. שרידים עתיקים לאורך הנחל מעידים על שימוש נרחב בטחנות קמח בתקופה קדומה. שתיים מטחנות אלה ניתן לראות בצדו המערבי של הנחל "טחנת הנזירים" וטחנת "גבעת עליל".

 

 עין יבקע וצבי המים     צילום: רונית סבירסקי

 

סיבוב פרסה בנחל

טחנת "גבעת עליל" שנקראת גם מרפוקה נבנתה בתקופה העות'מאנית. היא מוגדרת כטחנת ארובה שגלגליה הופעלו בכוח המים הזורמים. היא ממוקמת במרחק של 1.2 קילומטרים מטחנת הנזירים. בבסיס המבנה זוהו על ידי הארכיאולוגיים שרידים של טחנת סוכר מהתקופה הצלבנית-ממלוכית. מסלול הטיול ממשיך אל נפתול של גבעת עליל. הנפתול הוא תופעה נדירה שמצדיקה הגעה למקום. מעטים הנחלים שהצליחו לבצע "פניית פרסה" תוך כדי זרימה.

 

תצפית על הנחל וטחנת הנזירים    צילום: רונית סבירסקי

 

נחל ציפורי רשם לעצמו הצלחה בנושא. ביוונית קוראים לתופעה "מיאנדר". אם תצפו על התופעה מרכס אחת הגבעות תראו כיצד ערוץ הנחל יוצר נפתול בצורת האות היוונית אומגה סביב גבעת עליל. המים עושים עיקוף צפוני ארוך סביב הגבעה שבולטת מעל הנחל. הסברים רבים ניתנו לתופעה ודעות הגיאולוגים חלוקות לגבי התשובה המוחלטת. הדעה הרווחת טוענת שנחל ציפורי זרם במקור בערוץ ישר ונינוח לכיוון מערב. שינוי בתנאי השטח גרם לגלישת המדרון אל תוך הערוץ ולחסימת אפיק הזרימה. כתוצאה מכך ניקוו מי הנחל לאגם גדול שהחל לפלס לעצמו דרך חלופית. הנתיב שאפשר למים לפרוץ הוביל צפונה וכך נוצר ערוץ חדש.

 

טחנות קמח

מסלול הטיול ממשיך אל עבר טחנת הנזירים. טחנת הקמח המקורית נשמרה לאורך השנים וזכתה לפעול עד תחילת המאה ה-20. הנזירים הכרמליתים שהתגוררו במנזר הסמוך הפעילו את הטחנה בעזרת אמת המים שהובילה את מי עין יבקע עד למנזר. המים זרמו על גג המבנה ו"צנחו" על גלגלי הכפות בארובה שהאיצה את המים. הטחנה בנויה שתי קומות כשבכל אחת מצויות שתי מערכות לטחינת קמח: שני גלגלי כפות ושתי אבני רחיים.

 

 

 פינות צל נסתרות    צילום: רונית סבירסקי

 

פיקניק בצל האיקליפטוס

עצירה להתרעננות ופיקניק ניתן לעשות לאורך התוואי לצד גדות נחל ציפורי. לאלה שרוצים חניון מסודר עם מתקנים מומלץ להגיע אל חניוני יער קריית אתא.  החניונים נמצאים במערבה של דרך הנוף לאורך שני קילומטרים. רצף של חניונים עם מתקני משחקים וספורט. בשבוע האחרון נחנך על גדת נחל ציפורי אתר הנצחה לזכרו של בועז לחובר, רוכב אופניים שנהרג בתאונת דרכים. אתר ההנצחה נבחר בנקודה בה ניצב עץ איקליפטוס מרשים על שפת הנחל. האזור שהיה מוזנח שנים רבות זכה לטיפול של אנשי קק"ל והפך לפינת חמד מוצלת עם שבילים ואבנים דקורטיביות. פיקניק תחת עץ האיקליפטוס מתאים לסיום המסלול. אתר ההנצחה נמצא כקילומטר וחצי מהשער האחורי של אלון הגליל.

 

כיצד מגיעים: כניסה דרך כביש הגישה ל"אלון הגליל" כ-400 מטרים מערבית לצומת המוביל. משם פונים ליער, לפני הכניסה ליישוב. בעלי רכב שטח ורוכבי אופניים ומטיילים רגלית יכולים להמשיך ולטייל בדרכי העפר המסומנות. 

 

עשרה דברים שלא ידעתם על הרימון

מוצאו של הרימון מאירן

אזור ההרים, שמדרום לים הכספי, הוא המקום היחיד שבו הרימון גדל בר

העלים הצעירים אדמדמים ומשנים את צבעם לירוק אחרי חודש

הרימון אינו מזריע את עצמו אלא נשתל על ידי בני אדם

"פריטת רימון" היא פעולת ההפרדה בין הזרעים לקליפה

הקשה על קליפת הרימון בעזרת כף עוזרת לשחרר את הזרעים מהקליפה

מייחסים לרימון סגולות רפואיות של עצירת דימום בעזרת הקליפה והקלה ב"האנג אובר" בשתיית מיץ

בתקופת המשנה הכינו מקליפת הרימון דיו

קליפת הרימון והקליפה הצהובה שבתוכו משמשות כחומר גלם לצביעת בדים טבעיים

על פי המסורת היהודית הרימון מכיל 613 זרעים במדויק כמספר תרי"ג מצוות. בפועל הוא מכיל בין 1000-200 זרעים. אתם מוזמנים לספור