חיי הלילה של נצרת - בארים, חמאם טורקי ומסעדות
נצרת היא אחת הערים הבודדות בישראל שמצליחה לגבש מיקרו קוסמוס עדתי ולאומי ולמשוך אליה תיירות מקומית וצליינית. היא הולכת ומתפתחת כמרכז בילויים וקולינריה באזור הגליל התחתון וחיי הלילה תוססים שם יותר מתמיד.
לאחרונה נפתחו פאבים עדכניים, חמאם טורקי, מסעדות שמציעות מטבחים בינלאומיים, חנות שמציגה עבודות של אמנים מקומיים ומלונות ביתיים. לכל אלה מתווספים אתרים היסטוריים וארכיאולוגים שהולכים ונחשפים לקהל הרחב.
ערב ג'אז במסעדה צילום: רונית סבירסקי
חמאם טורקי
"חמאם זמאן" הוא החמאם הטורקי החדש שנפתח בסמוך לרחבת הכנסייה היוונית אורתודוקסית. הצבעוניות העזה והפתחים הקמורים מקדמים את הבאים. חדר המתנה, כוס קפה או תה מתוק והסברים על הטיפול. החמאם עצמו נחבא במעמקי קומת הקרקע. הרוח החיה מאחורי היוזמה הוא ג'לאל חביב אללה מכפר עין מאהל שליד נצרת. הוא נסע ללמוד פיזיוטרפיה ואיטלקית וכשסיים את לימודיו עבד בטורינו. בעת טיול בספרד ביקר בחמאם שעוצב בסגנון מרוקאי ובעודו עטוף באדי המים החמים החליט להקים חמאם טורקי משלו במקום הולדתו. הוא עבר השתלמויות במספר בתי חמאם בטורינו ורק אז הקים את "חמאם זמאן" בנצרת כשהוא משלב את הידע שלו בפיזיוטרפיה בתהליך הטיפול.
עיסוי זוגי בחמאם צילום: רונית סבירסקי
קירצוף, מירוק ועיסוי
מתחם אפלולי ספון בשיש אפור מחכה למטופלים. למן הרגע שבו מתחילים את הטיפול עוברים משלב לשלב כשכל אחד מהם מקלף את התאים המתים מבחוץ ואת המתחים מבפנים. שוהים כ-10 דקות בסאונה יבשה לאחריה נכנסים לאולם החמאם לרביצה על פלטת שיש מיוחדת המגיעה לטמפרטורה של 50 מעלות למשך רבע שעה. כמו בתמונות מימי פומפיי האחרונים, שרועים על האבן הלוהטת ומכרסמים תמרים, פירות מתוקים ושותים המון תה. כשהגוף מתקרב לנקודת הרתיחה עוברים לספסל שיש צונן ומזליפים על הגוף מים קרים. זהו השלב שבו מקרצפים לכם את הגוף בליפה והמון סבון.
קירצוף עם סבון וליפה צילום: רונית סבירסקי
שמנים ארומטיים
ג'לאל משתמש במוצרים המבוססים על מלחים ובוץ מים המלח. נכנסים לג'אקוזי לוהט עם זרמי עיסוי חזקים ועוברים לשלב העיסויים: אפשר לבחור בין עיסוי שוודי קלאסי, עיסוי בשמנים ארומטיים, עיסויים רפואיים לסובלים מצלוליטיס או סכרת ואפילו עיסוי בארבע ידיים. לאחר הטיפול מורחים את הגוף בקרמים עשירים במינרלים ונכנסים לסאונה רטובה. מסיימים בקירצוף נוסף של מלחים ומינרלים. המחירים בהתאם לסוג העיסוי נעים בין 250-200 שקל.
פתוח בימים שני-שבת בין 24:00-10:00. בתיאום מראש טל. 052-6983236
שבאביק - אמנות מקומית
"שבאביק" הוא מיזם אמנותי ראשון שנפתח בעיר העתיקה ומסמל את החזרה לחיי המסחר התוססים שהיו בה במאה ה-20. "שבאביק" ממוקם בתוך בית עתיק בן למעלה מ-100 שנה ומציג עבודות יד אמנותיות פרי עבודתם של אמנים מקומיים וישראלים. המיזם הוקם על ידי אימאן זועבי שבבעלותה גם בית ההארחה אל-מוטראן. ב"שבאביק" מוצגים חפצי אמנות ועבודות של יוצרים, תחרה אותנטית המשולבת במוצרים שימושיים, קרמיקה, תכשיטים מזכוכית רומית וכסף, חידוש מוצרי עתיקות והפיכתם למוצרי עיצוב ואסטטיקה מודרניים. טלפון:04-6080747
חפצי אמנות ועבודות של יוצרים מקומיים צילום: רונית סבירסקי
סודפה - בר, מסעדה וערבי ג'אז
מסעדת סודפה היא מקום עם אווירה מיוחדת. המבנה העתיק שהיה בית מידות של סוחר עשיר, כולו ספון באבן, תקרות ופתחים קמורים, חללים גדולים ורחבה פתוחה לשמיים עם בור מים במרכזה. המבנה הוקם במאה ה-19 ועמד שומם תקופה ממושכת עד שהפך ל"סודפה" (מקריות בערבית) תחת ידיה של מארי אבו ג'אבר, בוגרת מוזיאולוגיה באוניברסיטת תל אביב. היא גייסה מעצבי פנים נצרתיים בוגרי בצלאל, הם שיפצו, שימרו ושחזרו, התאימו ריהוט עדכני, עיצבו בר גדוש באלכוהול ויצרו מתחם לתערוכות מתחלפות. חדר מיוחד הוקצה לארוחות פרטיות בקומה העליונה ויש בו מקום ל-12 סועדים.
ארוחת ערב והופעה מוזיקלית בסודפה צילום: רונית סבירסקי
מטבח בינלאומי
השף של סודפה מקבל את השראתו מחומרי הגלם הגליליים ויוצר איתם מטבח בינלאומי ובעיקר צרפתי. בין המנות הראשונות ניתן למצוא: חזה אווז ברוטב פירות יער, גלילות סינטה במילוי ירקות בלאדי ברוטב חרדל, סלט ג'רג'יר בליווי נקניקיות צ'וריסוס, קלמארי טבולה, חצאי חציל בתיבול מתחלף, סלט עלים ירוקים עם תפוחים ותאנים מיובשות. בעיקריות: סקלופיני לימון או פטריות, סטייקים, צלעות טלה ברטבים שונים, קורדון בלו במילוי עלי זעתר וגבינה ברוטב חרדל. בערבי חמישי מנגן במקום הרכב ג'אז עם מוסיקה חיה. פתוח בשני-שבת מ-12:00 עד הסועד האחרון. טלפון: 04-65666111
אל- מיג'אנה - מטבח ערבי
מסעדה נוספת שהפכה למוקד בילוי בנצרת היא "אל-מיג'אנה" שמתמקדת במטבח הערבי המקורי ובמאכלים ים תיכוניים. השף סוהיל פראן שנחשף למטבחים מכל העולם במהלך שנות עבודתו משלב את המטבח הערבי והבינלאומי. כשפתח ב-2007 את "אל-מיג'אנה" (העלי, שהוא חלק מהמכתש) ראה בכך את המשך דרכו של הסב אלברטו שהיה שף ראשי במלון "קזאנובה" בנצרת לפני 60 שנים. בני המשפחה הצטרפו אליו בהפעלת המסעדה ומסייעים בהגשה ואירוח. התפריט כולל סלטים שונים: לבנה חריף, קובה, פריקה עוף, מקלובה, ממולאים, מחמר, מנסף, סיניה, חומוס עם בשר, צלעות כבש ביין וקובה נייה (בהזמנה מראש). טלפון: 04-6021067
פותחים שולחן באל מיג'אנה צילום: רונית סבירסקי
אכסניית סנט מרגרט
מקום לינה חביב במחיר שווה לכל כיס הוא "אכסניית סנט מרגרט" שהוקמה בשנת 1874 על ידי המיסיונרית הובס. פעילותה התמקדה בסיוע הומאניטארי לתושבי נצרת והיא פעלה בעזרת 400 בוגרות המיסיון. בתקופת המנדט הבריטי הוסב המבנה לבית ספר יסודי ואחר כך פעל כמוסד לטיפול בילדים בעלי מוגבלויות. לאחר מכן הפך המבנה ההיסטורי לאכסנייה לצליינים. מבנה האבן משרה אווירה רגועה, חצר מרכזית עם צמחייה ומרפסת שמשקיפה אל נצרת העתיקה על צריחי המנזרים והמסגדים שבה. מחיר ללילה לזוג כולל ארוחת בוקר 350 שקל. טל. 04-6573507
החצר הפנימית באכסניית סנט מרגרט צילום: רונית סבירסקי
מנזר האחיות רוזרי
מקום לינה נוסף שיש בו אווירה ביתית נעימה הוא מנזר האחיות רוזרי. המבנה עבר שיפוץ לאחרונה, בכל החדרים הותקנו מזגנים, שופצו המקלחות והשירותים. החדרים נחלקים בין מבנה מרכזי עם חדרים זוגיים ומשפחתיים ואגף נוסף פרטי שיש בו כחמישה חדרים ומתאים לכמה זוגות או לאירוח משפחתי עם לובי פרטי וטלוויזיה. גינה שופעת ירק, עצים וצל עם נוף פתוח לבתיה העתיקים של נצרת מתאימה לישיבה רגועה ולקריאת ספרים. מחיר ללילה לזוג כולל ארוחת בוקר 350 שקל. טל. 04-6554435
ללון במנזר האחיות רוזרי צילום: רונית סבירסקי