שמורת הטבע חי בר כרמל - סיפור של מלחמת הישרדות

 

בחי בר כרמל חיים כבש הבר, עז הבר, יחמור מצוי, אייל הכרמל, נשרים ועופות דורסים שחלקם הגיעו לשמורה במבצע של השבת חיות הבר שנכחדו לטבע

 

הר הכרמל בער בשנת 2010 במשך שלושה ימים ושלושה לילות, שבהם עלו בעשן עצי אורן, אלות ואלונים. בכור ההיתוך הלוהט נלכדו חיות הבר שמקום מגוריהן בשמורת טבע "חי-בר כרמל". המקום הפסטורלי שזכה לכינוי "שוויצריה הקטנה" הפך תוך שעות למלכודת אש שאיימה על חייהם של העופות, האיילים והיחמורים. אנשי רשות הטבע והגנים נלחמו בלהבות שסגרו על השמורה מכל עבר בדלי מים וכבאיות, פינו את העופות הדורסים ולא עזבו את המקום עד שהשלהבות האחרונות דעכו. סיפורה של השמורה הוא סיפור השרדות שהחל בשנות ה-60 של המאה הקודמת כשהגיעו אליה בעלי חיים בסכנת הכחדה.

 

    צילום: רונית סבירסקי

 

חיות קדמוניות

שמורת טבע חי-בר כרמל משתרעת על פני שטח של כ-6,000 דונם. הכרמל היה אתר התיישבות חשוב עוד מתקופת האדם הקדמון ועל פי שרידים שנמצאו במערות התגוררו בו גם חיות קדמוניות. ביערות הכרמל טיילו נמרים ואיילים, בסלעים קיננו נשרים, רחמים, בזים ודורסי לילה רבים. האדם ותהפוכות הטבע הכחידו חלק ניכר מבעלי החיים שהיו באזור. בתקופת האימפריה העות'מאנית נכרתו רבים מעצי היער ומספר החיות פחת באופן ניכר.

 

המודעות לשמירה על הטבע שצברה תאוצה אחרי קום המדינה הביאה לשינוי המיוחל. בשנות ה-60 החלו לפעול למען הכרמל שני אנשי טבע ידועים, האלוף אברהם יפה ז"ל, המנכ"ל הראשון של רשות שמורות הטבע ואורי צאן ז"ל איש שמורות הטבע.  הם הקימו אגודה ציבורית בשם "חי-בר" שמטרתה הייתה להשיב לארץ ישראל את חיות הבר שנכחדו. התהליך הזה קיבל את המוגש "השבה" והוא יושם בכמה שלבים: שלב הרבייה שבו האדם מסייע לעידוד רביית בעלי החיים ושלב האיקלום של החיות עם חזרתן לשטחים הפתוחים. לשמורה הגיעו כבש הבר, עז הבר, יחמור מצוי, אייל הכרמל, נשרים ועופות דורסים.

 

כבש איראני ועז יווני

הראשונים שחזרו לשכון בכרמל היו איילי הכרמל שהובאו מהולנד. עבור איילים אלה הכרמל הוא הגבול הדרומי ביותר של תפוצתם בעולם. אחרוני האיילים ניצודו בתחילת המאה ה-20 על ידי הטמפלרים ורק ב-1996 שבו אל גבולם. כיום אפשר לראות פרטים ממשפחת האיילים שהושבו לטבע באזור הר חושן ורמת הנדיב. לאיילים ששוחררו הוצמדו משדרים שאפשרו לעקוב אחרי קליטתם בטבע ובדרך זאת ניתן גם להבחין בעופרים ואיילות שנולדו בטבע ואינם מחוברים למשדרים.  אל האיילים הצטרפו כבש הבר שהגיע אלינו מאיראן ועז הבר שהובאה מכרתים. הצבי הארצישראלי אמנם לא נכחד בארץ אבל הוחלט לחדש את הריבוי הטבעי שלו בכרמל ולשם כך הובאו פרטים שלו מהגולן והגליל.

 

     צילום: רונית סבירסקי

 

יחמור פרסי

ההצלחה הגדולה של חי בר כרמל הייתה בהשבת היחמורים המקראיים לביתם. אנשי רשות שמורות הטבע הצליחו לאתר פרטים של היחמור הפרסי באיראן. בשנת 1978 הועלו ארבעה יחמורים, שלוש נקבות הרות ועופר אחד, על מטוס אל על בדרכם לכרמל. הדרמה, שהחלה בשנת 1975 והסתיימה זמן קצר לפני פרוץ המהפכה באיראן וניתוק היחסים עם ישראל, הייתה יכולה להוות תסריט  מתח לסרט הוליוודי. היחמורים הוברחו בחסות דיפלומטים זרים מתחת לאפם של השלטונות האיראנים, התגלו, עברו הסוואה כמשלוח להולנד ולבסוף הועלו על המטוס לישראל. בשריפה הגדולה שפרצה ב-1989 בכרמל ניספו רוב איילי הכרמל ודרך נס הצליחה משפחת היחמורים לברוח מתוך השמורה ולשרוד.  

 

נשרים ועיטים

למעלה מ- 20 שנים מתקיים בשמורה פרויקט לאישוש אוכלוסיית הנשרים שהולכת ונכחדת בישראל עקב ציד והרעלות. הם עוברים תהליכי רבייה ושחרור אל הטבע. כיום אפשר לזהות אתרי קינון במצוקי נחל גלים. הנשרים מקבלים שמות עבריים, חלקם מחוברים למשדרים או לטבעות רגליים כך שניתן לעקוב אחרי מהלך חייהם. ישנם נשרים שחוזרים לחי בר כדי לאכול ועוברים בדיקות תקופתיות. אנשי רשות הטבע והגנים מטפלים בנשרים שנפגעו מהרעלות או גוזלים שניטשו על ידי הוריהם בקינים. לעיתים מוצאים ביצים בקינים נטושים והן מועברות לשיקום במדגרות. פרויקט נוסף הוא גרעין רבייה שמתבצע בתוך השמורה עם נשרים פגועים ונכים שאינם מסוגלים לחזור לטבע. הביצים שהם מטילים נמצאות תחת פיקוח והגוזלים שבוקעים עוברים הכשרה לקראת חזרתם לטבע. אחת ההצלחות הגדולות של חי בר כרמל הוא בריבוי עיט ניצי, שתהליך ריבוי בתנאי שבי הוא נדיר.

 

היחמור הפרסי נמצא במכלאות גדולות הפזורות בשטח וניתן לראותם מקרוב. לעומתם כבשי הבר משוחררים באזור מגודר אבל אסור לגעת בהם, לכן הם סגורים באזור מיוחד. איילי הכרמל מסתובבים חופשי אך נחשבים לפחדנים גדולים ולכן יכול להיות שיסתתרו מבני האדם כאשר יגיעו לצפות בהם. בחי בר יש גם בריכות חורף לסלמנדרות. לטאה הנמצאת בסכנת הכחדה. העופות הדורסים נמצאים בכלובים בניהם עטים, בזים, עיטם לבן זנב.

 

    צילום: רונית סבירסקי