צבעונים צובעים את הכרמל
בזכות הכרזתו כפרח מוגן וההקפדה על ערכי הטבע מצליח הצבעוני לפרוח ולהתרבות בחלקות יער קטנות ואחת מהן נמצאת בסמוך לדרך נוף חוף כרמל.
בצל עצי האורן והברוש, על מורדותיו של יער חוף הכרמל, בוערות נקודות אדומות שנראות מרחוק כמו כלניות. ככל שמתקרבים לחלקת היער הקטנה מסתבר שהולנד זה כאן ועכשיו. אלה אינן כלניות, לא נוריות ולא פרגים מדובר בצבעוניים יפיפיים שדומים להפליא לטוליפים המוכרים לנו ממשתלות אקזוטיות. בעבר נהגו לשיר לנו ש"צבעוני ההרים הוא מחוץ לתחום" כדי לשמור על הפרח הנדיר הזה. בזכות הכרזתו כפרח מוגן וההקפדה על ערכי הטבע מצליח הצבעוני לפרוח ולהתרבות בחלקות יער קטנות ואחת מהן נמצאת בסמוך לדרך נוף חוף כרמל.
שדה צבעונים ביער חוף הכרמל צילום: רונית סבירסקי
הופעה קצרה ומרשימה
הדרך אל הצבעונים מתחילה בכניסה מכביש 4 לכיוון חניון אטאטורק. ממשיכים בנסיעה על דרך אספלט מסודרת כ500 מטר עד לשער הכניסה למרכז מיר"ב ומשם פונים שמאלה לכיוון דרך נוף חוף כרמל ו"ים כרמל". בנקודת הפיצול שבה הדרך ממשיכה שמאלה במעלה הכביש מחנים את הרכב וצועדים מטרים ספורים לאורך שביל עפר. על שיפולי ההר מצד שמאל תוכלו להבחין בנקודות האדומות עם טיפות צבע צהבהב שמציץ מעלי הכותרת. אלה הם הצבעונים שנמצאים בשיא פריחתם. עוד שבוע והכל יעלם כלא היה.
צילום: רונית סבירסקי
צילום: רונית סבירסקי
האתרים שבהם ניתן לאתר את צבעוני ההרים מתמקדים באזורים פתוחים במישור החוף, הרי יהודה ורמת מנשה. הצבעוני אינו מתמסר בקלות, ישנם אזורים שהוא מופיע בפריחה דלילה של פרחים בודדים ולעיתים הוא מפתיע דווקא בפריחה צפופה בצל עצים. הוא אוהב לצמוח על אדמת טרה רוסה, גיר ודולומיט קשה. מקורו של הצבעוני המתורבת הוא מטורקיה. האגדה מספרת שפקעות צבעוניים ניתנו לאוסטרים כמתנה מהשליט הטורקי ונשתלו בגן הבוטני של וינה. משם הועברו פקעות של צבעוניים להולנד שהחלה לפתח את ענף הטוליפים בקנה מידה עולמי. כיום ידועים למעלה מ-100 מינים של צבעוניים בעולם ובארץ גדלים שניים בצבעים אדומים שהם צבעוני השרון וצבעוני המדבר ושניים נוספים צבעוני החרמון וצבעוני ססגוני שפרחיהם וורודים ולבנים.
יער חוף הכרמל צילום: רונית סבירסקי
מרבדים של פרחי חורף
הפריחה מתפרשת על פני כחמישה דונמים במדרון מתון. במבט מקרוב מגלים שהצבעונים אינם לבד. בליל של פרחי שדה קטנים מרפדים את הקרקע. חלקם מסתתרים בתוך העשבייה הנמוכה ואחרים מבצבצים לגובה. הרקפות והכלניות מסיימות את תקופת הפריחה ונותנות מופע אחרון, קידה שעירה מוסיפה גוון חלמוני עשיר, לוטם סגלגל נחבא אל הכלים. אליהם מצטרפים, פרחי השום, זמזומית סגולה, צהרון מצוי, ניסנית קטנה ויקינתון. לכו בזהירות בין הפרחים והתבוננו מקרוב בפריחה המשתוללת.
צילום: רונית סבירסקי
תצפיות נוף לים התיכון
חלקת הצבעונים נמצאת בסמוך למצפה יער חוף כרמל. המצפה ניצב בשיאו של הרכס ובלבו מגדל התצפית של קק"ל ששולט על האזור. מן המגדל נשקפים נופי הכרמל, יישובי מישור החוף, חלקות חקלאיות, מטעי בננות ובריכות דגים, כשבאופק נשקפים מימיו הכחולים של הים התיכון וחופיו המפורצים. מגדל התצפית היערני הוקם על ידי קרן קימת לישראל בשנות ה-60 בסיוע הקהילה האוסטרלית. המגדל משמש כאמצעי לאיתור שריפות בשטחי היער והחורש הגדולים באזור.
תצפית ממגדל השמירה במצפה עופר צילום: רונית סבירסקי
גרם מדרגות מוביל אל מרפסת התצפית החולשת על נוף פנורמי: מרכס הכרמל, דליית אל כרמל ועד זיכרון יעקב, מישור החוף, עתלית, חוף דור והבונים בעוד יערות האורנים פרושים למרגלות המגדל. ביער מצויים שפע של חניוני פיקניק, ספסלים מול הנוף, מתקני משחקים, שבילי הליכה ועמדות שתייה. בין החניונים הפזורים לאורך דרך הנוף תוכלו לתפוס שלווה בחניון מגדל עופר, חניון הצומת, חניון השלוחה, חניון הסוסים וחניון שבילי רון. בנוסף, ישנם חניון סיגי, מצפור מוטי שרון וחניון מחנה תנועות הנוער.
פארק אתגרי ושבילי הליכה בטבע
לצד מגדל התצפית הוקם ב-2011 מתחם "ים כרמל" שהוא פארק אתגרי המותאם למבנה הטופוגרפי התלול. הותקנו מגלשות ואומגות שעוברות בין עצי היער, עם תצפיות נוף פנוראמיות על שפלת החוף ונופי הכרמל. מכל עבר נשקפים מימי הים הכחולים, גווניו הירוקים של היער ומסביב נשמע ציוץ הציפורים והשקט של הטבע. המתחם כולל מסלול אבוב יבש, אומגה שנמתחת לאורך 100 מטרים. מגדל גבוה שבכל אחת מקומותיו ישנה אטרקציה אחרת: סנפלינג, קיר טיפוס, מסלול של ארבעה גשרי חבלים תלויים בין שמיים לארץ בגובה 10 מטרים למאותגרי אדרנלין.
קידה שעירה צילום: רונית סבירסקי
באחת מחלקות היער הוותיקות הוכשרו שבילי הליכה בטבע שקיבלו את השם "שבילי רון". שבילים אלה וחניון מרכזי מנציחים את זכרם של אל"מ (מיל') אביאל רון ושני ילדיו, עופר וענת שנהרגו בפיגוע של מחבל מתאבד במסעדת "מצה" בחיפה ב-31 במרס 2002. אביאל רון ז"ל היה ממפתחי טנק המרכבה וזוכה פרס בטחון ישראל לשנת תשנ"ב. לפני מותו ניהל את המרכז למיפוי ישראל (מפ"י). החניון נמצא בחורבת כביר צפונית-מערבית לכרם מהר"ל והוקם ביוזמת האם והרעיה כרמית.
10 דברים שלא ידעת על צבעוני ההרים
-
מקורו של הצבעוני בטורקיה ושמו המדעי הוא מהמילה הטורקית "טוליפה" שפירושה טורבן (כובע).
-
הצבעוני הוא פרח רב שנתי בעל בצל עם גלד בודד שמוקף בקליפות חומות יבשות.
-
כל בצל מצמיח שלושה עלים וגבעול פריחה אחד.
-
הבצל מתכלה בחורף ובתוכו צומח באביב בצל חדש.
-
עלי הכותרת נפתחים בבוקר ונסגרים לקראת שקיעה.
-
הצבעוני זקוק לטמפרטורות נמוכות על מנת לפרוח.
-
הפרח חסר צוף אבל עתיר באבקה שמועברת על ידי חרקים וחיפושיות.
-
בסיסו של עלה הכותרת הוא שחור מבפנים ומוקף במסגרת צהובה.
-
ישנם בעולם כ-100 מינים של צבעונים, 4 מהם גדלים בישראל.
-
ההולנדים הצליחו לפתח את הזן הנדיר שנקרא "הטוליפ השחור" שנקרא גם "מלכת הלילה".