פסטיבל תרבות וקולינריה ברמלה

 

פסטיבל "רמלה עיר עולם" מתקיים מדי שנה בחול המועד סוכות במספר מוקדי תרבות ברחבי העיר ומיועד לכל הגילים. סיורים באתרים היסטוריים, מופעי קרקס, קונצרטים, שוק קולינרי ומתחמי עדות.   

 

 שוק אוכל ומאכלי עדות    צילום: רונית סבירסקי

 

הצגות ומופעים פתוחים לקהל

ביום הראשון לפסטיבל מתקיימת תהלוכה ססגונית ברחבי העיר בהשתתפות להקות מקומיות, בובות ענק, מתופפים והולכי קביים. חגיגת שמחת בית השואבה מתמקדת בפעילות מוזיקלית מותאמת לציבור הדתי-חרדי. קבלת פנים בסוכה הציבורית ברחבת מתחם העירייה פתוחה לקהל הרחב ולמשתתפי הפסטיבל. 

 

 מתחם תרבות אתיופיה     צילום: רונית סבירסקי

 

סיורים מודרכים מתקיימים באתרים ההיסטוריים המרכזים של רמלה. מגוון הצגות למבוגרים ולילדים, הפעלות ואטרקציות לקטנטנים, ליצני רחוב, מופעי קרקס, נגנים, מוזיקאים ופסלי רחוב. הכניסה לאירועי הפסטיבל היא ברובה ללא תשלום, חלק קטן מהאירועים והמופעים בעלות סמלית.

 

 חגיגה בוכרית    צילום: רונית סבירסקי

 

השוק שעושה לכם כנפיים

סיור ברמלה חושף אתרי תרבות בעלי היסטוריה מרתקת, שוק שניחוחות הבורקס הטורקי והסנדוויץ' הטוניסאי אופפים אותו. הוא מקורה בתקרה שקופה ומעוטר בתמונות ענק של התחנות ההיסטוריות החשובות בעיר. הסוחרים מדברים על אחווה, אחדות ומשפחתיות עם ברק בעיניים. הם אומרים שזו משפחה אחת גדולה שיש בה תערובת מתובלת בפלפל ואריסה. בתחילת המאה ה-20 היו בה הרבה מאוד טורקים, אחריהם הגיעו הבולגרים, העיראקים, המרוקאים, הטוניסאים והבוכרים וכולם חיו בשכנות עם ערבים נוצרים ומוסלמים. התרבויות, המנהגים, המטבחים והתבשילים התמזגו בבליל של ריחות וטעמים אבל גם הצליחו לשמור על הייחודיות.

 

הסנדוויץ' הטוניסאי

סנדוויצ'ים טוניסאים מקוריים הם גאוות היחידה הרמלאית. אם תשאלו תושב מקומי איפה רחוב אסתר המלכה 4 קרוב לודאי שתתקלו במבט מהורהר ומצח קמוט אבל בשנייה שתשמיעו את שם הקוד "הסנדוויץ' הטוניסאי של אלי" תזכו לחיוך ולהסבר מדויק. הם כל כך אוהבים את הכריך עתיר הטעמים הזה שהכתירו לעצמם שני מלכים הממוקמים זה מול זה: אלי לוי וחיים בוקובזה ואל תעיזו לשאול אצל מי יותר טעים. פשוט תשאירו מקום ותטעמו משניהם. אצל אלי לחמניות הפריקסה בעלות המרקם שבין לחמנייה וסופגנייה הן הדבר האמיתי. הוא מורח אותן ברטבים הסודיים שרקח סבא מומו, מניח ביצה קשה, טונה, תפוח אדמה מבושל, לימון כבוש, סלט ירקות, זיתים שחורים וירוקים. המהדרין מוסיפים צלפים והאמיצים קצת חריסה. טל. 08-9228363

 

הפריקסה הטוניסאי של אלי    צילום: רונית סבירסקי

 

חוצים את הכביש אל עברו השני ונכנסים אל חיים בוקובזה שמכין כבר 23 שנים סנדוויצ'ים טוניסאים. את המקום הקטן שיש בו תמיד תור ארוך פתח האב לפני למעלה מ-30 שנים והכל נעשה ביד באותה שיטה עד היום. הם חוצים לחם לבן לארבעה רבעים, מפרידים את החלק הבצקי מן הקליפה ומכניסים ביניהם את כל המרכיבים, סוגרים את הבצק והרטבים נספגים אל תוך הלחם. טל.08-9243690

 

הפלאפל הראשון של רמלה

בפינת רחוב אסתר המלכה ורחוב ז'בוטינסקי, שהוא הרחוב הראשי של השוק, ניצב ה"פלאפל של ז'קי" שהפך למוסד בזכות המפורסמים ששחרו לפתחו, אריק שרון, עוזי נרקיס ויצחק רבין נזהרו שם שהטחינה לא תטפטף להם על החולצה. כשמרימים את הראש אל הבתים הסמוכים נתקלים בשלט שכתוב באותיות לועזיות "אחים מושונוב". הרמלאים גאים בסלבס שגדלו בעיר. השלט הוא מזכרת למפעל של אבא של מוני מושונוב ובמעדנייה של מקור הגבינות מספרים על אמא של "מה קשור", כך הם קוראים לציון ברוך.

 

 הפלאפל של ז'קי    צילום: רונית סבירסקי

 

בורקס טורקי ולימונדה

כשפונים מהפלאפל שמאלה אל רחוב ז'בוטינסקי נתקלים בחלקת הטורקים הקטנה. הבורקס הריחניים והכרסתניים ולצדם לבן קר "שעושה לך כנפיים", על פי הכתוב. מיץ לימון צונן נמזג אל הכוסות מתוך כלי פלסטיק מאולתר כשבקבוק קולה משמש על תקן המזלף. שלוש חנויות משמאל לפלאפל נמצא הירקן שיש לו את "הסחורה הכי טובה" ואחריו חנות החמוצים של "כרמל ובניו", זיתים מכל הטעמים והסוגים, עמבה, אריסות, חצילים כבושים, פלפלים חריפים ודגים מעושנים.

 

בורקס טורקי    צילום: רונית סבירסקי

 

מרק קובה אצל נאג'י

צעדים ספורים ומשמאלכם "בית מרקחת מרכז", פנו בסמטה שמאלה עד שתגיעו למסעדה העיראקית של נאג'י. על הקיר תמונות של בעלי המסעדה עם יצחק שמיר ובאחרת עם טוביה צפיר. עוד מוסד רמלאי שמביני דבר באים לטבול בו את הפיתה ברוטב הבמיה, לחמם את הבטן עם מרק קובה עתיר בדלעת,  לאכול אורז אחד אחד וקובה בורגול שבירושלמית קוראים לה "קובה חמו" ואוכלים אותו עם רוטב של תבשיל ראות. שלושה עשורים שהמשפחה מבשלת את האוכל העיראקי המסורתי ושומרת על מראה המקום בקנאות. כלי החרסינה במזנון וכלי הנחושת על המדפים וסירי האלומיניום עם הכריות שמכסות אותם הן חלק מהטעם. טל. 050-7497105

 

 מרק קובה דלעת     צילום: רונית סבירסקי

 

גבינה גרוזינית

לאורך השוק דוכני ירקות, לחמים, מאפים, ממתקים, כלי בית, פירות יבשים ובשרים. בז'בוטינסקי 10 ויטרינה של גבינות שמשפחת מוסרי מייצרת כבר 40 שנים ואת התוצרת אפשר להשיג רק בשוק של רמלה. גבינות רכות בטעמים שונים, צפתית, בולגרית, לבנה, גרוזינית שנראית כמו צמה קלועה, עיראקית עם חורים, מוצרלה, דגים מעושנים ומלוחים. המסורת התחילה לפני כמה דורות בסוריה והם ממשיכים לעשות הכל בעצמם. טל. 08-9242287

 

מתוקים טונסאים והודים

עוזבים את השוק לכיוון שדרות הרצל 87 שם נמצאת חנות מהרג'ה של מוצרי אוכל הודיים, ממתקי חלב מסורתיים תוצרת בית, קטניות, סוגים שונים של דאל, חטיפים הודים מלוחים, עדשים ולוביה. ה"אינדיאן סוויטס" עומדים בוויטרינת זכוכית בצבעים עזים של צהוב וירוק עשויים כמו מרציפנים. הם מוכרים גם סוגים שונים של סמוסה (כיסונים) במילוי של תפוחי אדמה, חומוס או אפונה. בחלל הפנימי של החנות ישנה מסעדה צמחונית עם מאכלים הודיים טיפוסיים. טל. 08-9223534

 

 ממתקים הודים    צילום: רונית סבירסקי

 

המטבח הבוכרי במיטבו

המסעדות הבוכריות ברמלה שייכות לליגת הבילוי הלילי, הזמנת חברים, אורחים או ארוחה משפחתית נינוחה. בארוחה בוכרית פותחים שולחן ואוכלים בנחת כמה שעות. בין הידועות מסעדת ירושלים שמעוצבת כמו בוכרה הקטנה. אל השולחן מגיעים הלחמים הבוכריים, שנקראים לימפיושקה ונאפים במאפייה הצמודה. אם אתם פוגשים בתפריט מושגים לא מוכרים כמו גוז'גוז'ה, סמבוסה, אוש פלוב או שורפה אתם יכולים לבקש טעימות ולהחליט מה לקחת. תחת מנות "אקסקלוזיביות" תמצאו קציצות ירושלים, כיסונים ממולאים, אוש פלוב (אורז עם בשר וגזר), בחש (אורז עם בשר קצוץ והרבה כוסברה). אחת המנות המוצלחות היא מרק עוף לגמן שמכיל ירקות ואטריות ביצים תוצרת בית. טל. 08-9213689

 

סמובוסה בוכרית      צילום: רונית סבירסקי

 

אוצר זהב, מסגד לבן ובריכת קשתות

מוזאון רמלה מהווה אבן דרך חשובה במסע. במבנה שהיה בית העירייה הבריטי, ניתן להבין את חשיבותה של רמלה בימי שלטון בית אומיה ובית עבאס ואף יותר. רמלה (שפירושה בערבית עיר החולות) הייתה העיר המסחרית החשובה ביותר השנים 1068-715 בעוד ירושלים הייתה הבירה הרוחנית. אוצרות הזהב שהתגלו בעיר מרמזים על חשיבותה הגדולה כמו גם שטחה שהיה גדול בהרבה מזה של ירושלים בימים ההם. במוזאון מוצג אוצר מטבעות מהגדולים שהתגלו בארץ ישראל. 376 דינרי זהב בני יותר מאלף שנים, שנושאים מידע חשוב של שם החליף, השנה והיכן הטביעו את המטבע.  12 שקל למבוגר, 10 לילד לילד.

 

 מטמון מטבעות זהב    צילום: רונית סבירסקי

 

"המגדל הלבן" שמועמד להכרה כאתר מורשת עולמית בידי אונסק"ו חובק בתוכו 111 מדרגות פתלתלות שמגיעות אל מרפסת התצפית היפה ביותר בעיר. המגדל הלבן, שהדעות חלוקות האם היה צריח מסגד או מבצר צבאי עם חרכי ירי, הוא המבנה הגבוה העתיק ביותר ברמלה. המגדל מתנשא לגובה 30 מטרים והוקם בתחילת המאה ה-14. ממרפסת הגג המבנה ניתן לצפות ביום בהיר אל נופי גוש דן והרי יהודה. 10 שקל למבוגר, 9 שקל לילד

 

חותרים בבריכת הקשתות      צילום: רונית סבירסקי

 

בריכת הקשתות היא מאגר המים המפורסם ביותר בעיר ובה צולם הסרט "חסמב"ה ונערי ההפקר". המאגר הוקם בשנת 789, בימי החליף הארון אל ראשיד ונשמר כפי שהוא עד היום. במאגר ניתן לחתור בסירות קטנות ולהתרשם מהאדריכלות העתיקה במקום. 14 שקל למבוגר, 12 שקל לילד.

 

 בית הכנסת הקראי     צילום: רונית סבירסקי

 

המרכז הקראי העולמי – מרכז ובית כנסת של העדה הקראית המיוחדת שמאמינה בכתובים ולא בתורה שבעל פה. הם היו מגולי בבל שעלו לארץ במאה ה-8 לספירה ומאז חיים במספר מרכזים בארץ כשהגדול ביותר הוא ברמלה. התייחסותם לפרשנות התורה שונה מזו של היהדות האורתודוקסית והביקור במקום כולל הסברים על מנהגיהם השונים. בתיאום מראש במחיר: 10 שקל לאדם. טל. 08-9249104

 

סיורים מודרכים באתרי התיירות (העלות כוללת כניסה לאתרים ומדריך) בכל ימי הפסטיבל - 08:30 -13:00, מפגש בריכת הקשתות, רח' ההגנה 12.