חניונים עם סיפור באזור המרכז
מסע החניונים שנושאים איתם זיכרונות וסיפורים מרתקים מגיע לאזור המרכז. שרידי תל יודפת היו עדים לדרמה שבה הצבא הרומי לקח בשבי את יוסף בן מתתיהו. תל שימרון נושא איתו היסטוריה מהעת העתיקה עד ראשית התיישבות בעמק. בחניון נחל גחר צומחים עצי אולמוס נדירים. בחניון נחל עירון "נולד" משמר הגבול ובסמוך לחניון יער האילנות שוכן "מוזיאון" של עצים מכל העולם. הפרק השני מתחיל באזור משגב ומסתיים בשרון. כתבה שניה בסדרה
חניון תל יודפת ויוסף בן מתתיהו
בצל עצי לבנה גדולים למרגלות תל יודפת העתיקה ניצב חניון אינטימי. עצי לבנה, שאינם מציינים בדרך כלל בנוף רחב ומצל, גדלו באתר הזה לתפארת. התל העגלגל מתנשא מעל הערוץ שחרץ נחל יודפת ומולו ניצבת פסגת הר עצמון המכוסה בחורש ירוק. במורדות הצפון-מערביים של הגבעה עומד גל אבנים שמזוהה עם תקופת המשנה והתלמוד. אבל הסיפור הדרמטי של התל שייך לתקופה הרומית. יודפת היה המבצר הגדול ביותר בגליל בתקופת המרד תחת פיקודו של יוסף בן מתתיהו. כשכוחות הצבא הרומי בהנהגת אספסיאנוס הגיעו לפאתי המבצר ושמו עליו מצור החליטו 40 המגינים להתאבד עד האחרון שבהם. יוסף בן מתתיהו שיכנע את הלוחם שאמור היה להרוג אותו להיכנע לרומאים. הם נלקחים בשבי ובן מתתיהו הופך לבן חסות של אספסיאנוס ונלקח לרומא. שם הוא מתעד בכתביו את מלחמות היהודים ומשאיר אחריו מסמך היסטורי נדיר.
חניון תל יודפת צילום: רונית סבירסקי
איך מגיעים: מצומת המוביל צפונה בכביש 784 נוסעים לעבר גוש שגב. בצומת יודפת פונים מזרחה בכביש 7955 ואחרי כקילומטר וחצי פונים ימינה( דרומה) לכיוון יודפת ואחרי כמאה וחמישים מטר פונים שמאלה בדרך חדשה, שנסללה לא מזמן מסומנת ירוק. אחרי כ-900 מטרים מגיעים למספר שולחנות פיקניק המוצבים בצל עצי לבנה.
חניון יער הסוללים ואלוני התבור
עצי אלון תבור שהיו נפוצים מאוד בארץ ישראל עד לתקופה העות'מאנית נגדעו והושמדו על ידי הצבא הטורקי כששימשו כחומר בעירה בתקופת המלחמה. אחד היערות הבודדים והמרשימים ביותר שנותרו בארץ נמצא באזור העמקים והוא חלק מיער הסוללים. אלון התבור הוא אחד מעצי הבר היפים בארץ. הוא ניחן בגזע חסון ועבה שצומח למימדים גדולים. פריו הוא הבלוט שנתון בתוך ספלול גדול בעל קשקשים ארוכים ומופשלים כלפי חוץ. חניון יער הסוללים נהנה מיופיים של העצים וממנו יוצא שביל טיול מעגלי קצר לאורך 600 מטרים ולאורכו ספסלי ישיבה. בסמוך לשביל נמצאת מערת קבורה קדומה שנחצבה בסלע הקירטוני. אבן הגולל שעימה סגרו את פתח המערה נותרה באתר. החניון והשביל מונגשים לבעלי מוגבלויות.
איך מגיעים: חניון יער הסוללים נמצא כ-500 מטרים מדרום לצומת המוביל ממזרח לכביש 77. הגישה אפשרית לבאים מדרום.
תל שימרון ובית הקברות של נהלל
חניון תל שימרון עתיר סיפורים היסטוריים מתקופת העת העתיקה וההתיישבות הכנענית עד לימי ההתיישבות החקלאית בעמק. התל, שמתנשא לגובה 60 מטרים ניצב מעל מגרש החנייה הצמוד לבית הקברות של נהלל. העיר שמע'ון נזכרת בתנ"ך כאחת מערי הכנענים המבוצרות שחלשה על עמק יזרעאל. בתקופה ההלניסטית שכן למרגלות התל היישוב סמוניה ובתקופת המרד התבצרו בו יהודים לקראת הקרב עם הצבא הרומי. החל משנת 1936 שימש המקום כתחנת הכשרה של תנועת המושבים וב-1948 הוקם על הגבעה הסמוכה קיבוץ תימורים שעבר לאחר מכן לדרום ובמקומו הוקם היישוב תמרת.
שביל קצר ותלול מטפס אל ראש הגבעה והחניון הקטן. בקצה הרכס ניצב מבנה בטון שעליו הקימה קק"ל מגדל תצפית מעץ המשקיף אל מרחבי עמק יזרעאל. בית הקברות של נהלל הסמוך לתל מספר ללא מילים את סיפורו של העמק שכרוך בנימי הארץ. שמות של מייסדי היישוב ואישים מפורסמים חרוטים על האבנים ביניהם שמואל ודבורה דיין, בנם משה דיין, האסטרונאוט אילן רמון ובנו אסף. על גבול בית הקברות שגולש אל העמק נמצאת חורשה נדירה של עצי שיטה מלבינה.
איך מגיעים: נוסעים מרמת ישי מזרחה בכביש 75. חולפים על פני צומת נהלל ולאחר כ-700 מטרים פונים שמאלה בכביש המוביל לתמרת, נוסעים בו כ-100 מטרים ופונים שמאלה לעבר בית הקברות של נהלל. חונים ברחבת החניה הגדולה של בית הקברות, למרגלות תל שימרון.
חניון עין שכר ועצי אולמוס שעיר
הדרך אל חניון עין שכר בסמוך לנחל גרר ביערות מנשה היא צדדית ופחות מתויירת. הכביש היורד מעין השופט לעבר קיבוץ משמר העמק עובר בין נופים ירוקים, חורשת איקליפטוס ומים זורמים. עין שיכר הוא מעיין נובע ששמו הערבי הוא עין א-סוכר שמשמעו מעין של מים מתוקים. החניון והמעיין חוסים בצילה של חורשת עצי איקליפטוס. מן החניון ניתן להמשיך בנסיעה לאורך ערוץ נחל גחר עד לאזור עצי אולמוס שעיר. זהו עץ נוי-בר נדיר ומוגן, שצומח במקומות ספורים ברמת מנשה ובמספר קטן של מקומות נוספים בגליל. הוא פורח באביב בתפרחת קטנות, צפופות ועגולות לאורך הענפים. תוואי הדרך ממשיך לאורך ערוץ נחל גחר ומתחבר ליערות הזורע ונחל שופט.
איך מגיעים: נוסעים בכביש עין השופט – משמר העמק בכביש 6953 ופונים צפונה לנחל גחר בעקבות הסימון הכחול, בין סימני ק"מ 3-4. החניון נמצא כ-200 מטרים מהכניסה.
חניון אנדרטת משמר הגבול
חניון אנדרטת משמר הגבול, שהוקם על ידי קק"ל, נמצא סמוך לצומת ברקאי בפתחו של נחל עירון ובצל עצי חרוב. בלבו ניצבת אנדרטה לזכר חללי משמר הגבול (מג"ב) שעוצבה על ידי האדריכל חיליק ארד בשנת 1980. סמוך לאנדרטה עומד בית המורשת וההנצחה של משמר הגבול. מיקומה של האנדרטה נבחר בהקשר למקום מושבה של פלוגה ב' במשטרת כרכור שאליה הועבר נס החיל מצה"ל למשטרת ישראל. אירוע שמציין את הולדתו של משמר הגבול כחלק ממשטרת ישראל. המוזיאון מתעד את תולדות החיל, כלי נשק שהשתמשו בהם לאורך השנים, מדים ואמצעי לחימה של מחבלים שנתפסו. ממערב לחניון במרחק הליכה קצר נמצא עין ארובות. מי המעיין נאגרים בבריכה גדולה וסביבה צמחיית מים, צמחי קנה ועצי תאנה.
אנדרטת משמר הגבול צילום: יעקב שקולניק, קק"ל
איך מגיעים: החניון נמצאים ליד צומת ברקאי, בצד כביש חדרה – מגידו סמוך למפגש בין כביש לכביש 6. בצומת ברקאי פונים דרומה בכביש 564 ומיד שמאלה בכביש שעובר מתחת לגשר ומגיע לחניון.
יער האילנות ועצים מכל העולם
חניון יער אילנות ממוקם מדרום לצומת השרון בסמוך לבית ליד. הוא שוכן בתוך חורשת עצי איקליפטוס לצד יער שכל עץ בו הוא סיפור בפני עצמו. היער נולד כגן איקלום של עצים ביוזמת משרד החקלאות. 750 עצים ושיחים שהובאו לארץ מכל קצוות תבל עברו קליטת עלייה. המסקנות והידע שנצבר סייעו ליערני קק"ל בבחירת העצים לנטיעה ביערות. בשנות ה-80 נעזב המפעל בשל בעיות תקציב ובשנת 1993 אימצה קק"ל את הפרויקט אל ליבה והפכה אותו ל"מוזיאון" חי של עצים. העצים טופלו, הושקו וטופחו. ניטעו עצים חדשים, נסללו שבילי הליכה והוצבו שלטי הסבר על העצים והשיחים השונים. בחלקה האוסטרלית ישנם 170 מינים של איקליפטוס. ניתן לראות גם עץ נדיר מסוג אלון השעם שמקליפתו מכינים את פקקי היין. בחודש פברואר מצטרפת לחגיגה פריחת אירוס הארגמן הנדירה שאופיינית למקום.
איך מגיעים: יער אילנות נמצא בצד המזרחי של כביש החוף הישן, כביש 4, כ-3.5 ק"מ מדרום לצומת השרון (בית ליד). חשוב: החניון פתוח בימי חול בלבד.
חניונים עם פיסת היסטוריה באזור הצפון
חניונים עם פיסת היסטוריה באזור המרכז
חניונים עם פיסת היטוריה באזור הדרום