טל שחר וכפר אוריה - טעימות של גבינות ויינות
במושבים הקטנים של אזור שפלת יהודה, הדור הצעיר הוא זה שמסמן את עתידם של המשקים. תנופת העסקים שהם מביאים איתם נושאת משב רוח רענן ויצירתיות. מגבנה שמקבלת תוספת של מסעדה כפרית, יקב שבו לומדים להיות ייננים, חוות סוסים עם פעילויות שטח לבודדים וקבוצות. פניה החדשים של החקלאות הכפרית חייכניים יותר לסביבה.
גבעות עגלגלות ועמקים רחבי ידיים מאפיינים את האזור המוגדר כשפלת יהודה. מטיילים קרוב אל הכרך אבל חשים היטב את יופיו של הטבע. מחלונות הרכבת המטפסת מתל-אביב לכיוון בית שמש נשקפים שדות מעובדים המלווים את שקשוק הגלגלים על פני קילומטרים. מקשות אבטיחים, חמניות, פרדסים, מטעי נשירים ומעט מאוד ישובים כפריים קטנים. בלב ליבה של המדינה מרחק דקות מלטרון עוד אפשר לחוש את רגבי האדמה בין האצבעות.
חוות סוסים (צילום: רונית סבירסקי)
יין
"כרם היה לידידי בקרן בן שמן ויעזקהו ויעבדהו ויסקלהו ויטעהו שרק ויבן מגדל בתוכו וגם יקב חצב בו..." (ישעיהו ה' א,ב). על פי רש"י שורק היא גפן משובחת שענביה אדומים. זהו מקור השם של יקב שורק שהוקם במושב טל-שחר על ידי משפחת שחם. יוסי שחם גידל כרמי יין במשך שנים רבות עד שבשנת 1994 החליטו בני המשפחה לפתוח יקב. הוא היה בין יקבי הבוטיק הראשונים בארץ. בתחילת הדרך התבססו היינות על ענבי קברנה סובניון ומרלו מיבול הכרם הפרטית ובמשך השנים נוספו יינות ממשקים אחרים באזור עמק שורק ביניהם יין גרנג' מכרם ותיק מאוד ולאחרונה פטי ורדו. היינות נמכרים רק ביקב למועדון לקוחות ומוגשים בשלוש מסעדות בתל-אביב.
חנות ביקב שורק (צילום: רונית סבירסקי)
הדור השני דאג למינוף היקב ולפיתוח נושאים חדשים. ניר שחם, אגרונום בוגר הפקולטה לחקלאות עבד בשנים הראשונות תחת עינו וייעוצו של היינן הוותיק, ד"ר ארקדי פפיקיאן וכשחש שיכולתו בתחום היינות הבשילה דיה פתח בשנת 2004 בית ספר לעשיית יין. בין התלמידים אנשי מקצוע וחובבים שנהנים מן האפשרות לעבוד בתנאי שטח ובזמן אמת. קורס עשיית היין הונהג כבר בשנה הראשונה להיווסדו של היקב. הוא מיועד לאנשים שרוצים לייצר יין בביתם או להעמיק את ידיעותיהם בתחום. הקורס משלב לימודים תיאורטיים ומעשיים. במהלך הקורס מייצר כל משתתף יין אישי בדמיג'ן שהוא בקבוק זכוכית גדול המכיל 25 ליטרים. את היין ניתן מקבלים בסיום הלימודים. במהלך הקורס עוקבים אחרי תהליך הבשלת הענבים בכרם, חווית הבציר, התסיסה וטעימה של היין במהלך היישון עד לשלב הביקבוק. הקורס כולל 18 מפגשים שבועיים בימי שני, שישי או שבת. מבנה בית הספר צמוד למשק חקלאי שיש בו פינת חי שוקקת תרנגולים, ברווזים, עיזים ובת יענה.
מרחבת המבנה שמחולק לשני חללים נשקפים נופי עמק שורק, רחבות דשא מוצלות, עצי פרי ונוי. חלל אחד הוא כיתת לימוד עם מבחנות ומכשירי מעבדה והשני אולם מקורר שבו מאחסנים את היינות והדימיג'אנים שנמצאים בתהליך העשייה. קורסים נוספים שמתנהלים ביקב הם: הכנת יין בחביות שבמהלכו כל משתתף מייצר יין בחבית עץ אלון המכילה 225 ליטרים. הקורס משלב הרצאות בעשיית יין, מפגשי טעימה וטיפול ביין. הוא נמשך שנה וארבעה חודשים וכולל 17 מפגשים בימים שלישי ורביעי. ישנם גם קורסים לבציר של 7 מפגשים, קורס תסיסה של 10 מפגשים ולימוד פגמים ביין של 3 מפגשים.
נופי עמק שורק (צילום: רונית סבירסקי)
מחירי הקורסים הארוכים נעים בין 6500-4300 שקל, והקצרים 1850-920 שקל. שלושה קורסים חדשים יועברו על ידי אם המשפחה, חלי שחם, שהיא קרמינולוגית ועובדת סוציאלית ומצאה ביין תכונות אנושיות שהפכו להרצאה משעשעת. חלי גם אחראית על הפקת אירועים במקום לקבוצות קטנות של 150-30 אורחים כולל חתונות שקטות עם תפריט כפרי מעשה ידיה. היא משלבת באירועים סיור ביקב והסברים על היין. במתחם היקב ישנן שתי חנויות בוטיק קטנות האחת של מעצבים והשנייה גלריה של חפצים בשם "רוח וצלצולים" שהוקמה על ידי בת המשפחה, גלי. בחנות מוצגים חפצי נוי לעיצוב הבית והגינה, תכשיטים, כלי בית, שעונים, תמונות ומוצרי ספא. גלי מארגנת בחודשי הקיץ סיורי בציר והכנת תירוש למשפחות עם ילדים מגיל 10-3. כובשים ברגליים, מציירים תווית אישית ומקבלים בסוף הסיור בקבוק. הפעילות נמשכת כשעתיים ומלווה בהסברים ומוסיקה. מחיר: 50 שקל לילד מגיל 3. טל. 054-4400318
גבינות
אבא, רוני צבן, קנה משק חקלאי במושב טל-שחר שהיו בו לולי תרנגולות. בשנת 2004 הוא החליט שפעיית עיזים והמלטות של גדיים ימלאו את חייו בשמחה. עשרים וחמש עיזים הגיעו לדיר רחב הידיים שבנה להם מול הנוף הפתוח של עמק שורק. הן פרו ורבו והיום מונה העדר 90 חולבות ו-50 גדיים וצפירות. הן חיות בדיר הגדול ומקבלות את המזון מבני הבית מתוך מטרה לשלוט על טעמו של החלב ולהשיג טעם עדין יותר מהמקובל בחלב עיזים. הקשר הקבוע עם בני אדם הפך אותן לחביבות וסקרניות. הן מחפשות ידיים מלטפות, מושכות במכנסי המבקרים ומנסות לפתוח את התיקים בשיניהן. לא בעלמא כתוב על השער "עיזה פזיזה". בחודשי החורף המבקרים יכולים לצפות בהמלטות ולהאכיל את הקטנטנים מבקבוק. זו הזדמנות לראות איך גדי נולד, עומד תוך כמה שניות על רגליו ומחפש את אמו כדי לינוק.
מחלבת שביל עיזים (צילום: רונית סבירסקי)
הבנים שהחליטו לקחת חלק בפעילות המשק לא הסתפקו בתנובת החלב והבכור שבין השניים, דרור, החליט לפתח את תחום הגבינות וקרא למחלבה "שביל עיזים". הם נעזרו באנשי מקצוע, טכנאי מזון וגבנית שלימדו אותם את מלאכת הגיבון ויצרו מגוון של מוצרים המבוססים על חלב עיזים. גבינות קשות שעוברות תהליך יישון מסוג גאודה, מנצ'גו וצ'דר מיוצרות מחלב עיזים שנרכש ממשק סמוך כדי לקבל את הארומה המבוקשת של גבינת עיזים. את הגבינות הרכות, היוגורטים והחלב לשתייה הם מייצרים מחלב המשק הפרטי שטעמו עדין יותר. הגבינות הרכות כוללות לבנה, פטה, צפתית, קמבבר, גבינת קרם עדינה וגבינות דלות שומן.
מסעדה כפרית
הבן הצעיר, אלון, בעל תואר שני בחקלאות קידם את המשק צעד נוסף והקים מסעדה כפרית חלבית וכשרה. המבנה מבוסס על אחד מהלולים בתוספת שתי מכולות ופרגולת עץ עטופה בגפנים וטובלת בירק. מרפסת העץ מרוהטת בכיסאות ושולחנות רטרו בצבע לבן ואשכולות הענבים משתשלים מעל הראשים. כסאות ושולחנות עומדים גם בשטח הפתוח בצל העצים מול גבעות שפלת יהודה. התפריט המוגש מושתת על מרכיבי המשק כולל שמן זית שהם מייצרים מזיתי המשק ומקשטים בענבים שנקטפים מהסוכה.
כל מנה מכילה סוג של גבינה ממשק החלב הביתי: אנטי פסטי מוגש עם חמאת עיזים מתובלת, טורטיית חציל עם פטה עיזים, פלטת גבינות משולבת בפירות העונה מוגשת על משטח עץ גולמי לצד ירקות חתוכים, זיתים וחמאת עיזים מתובלת. קיש בטטה עם פטה עיזים ומאפה פילו במילוי גבינות שונות. מחירי מנה 70-35 שקל. ארוחת בוקר ישראלית שכוללת 2 סוגי גבינות ושתייה קרה וחמה עולה 50 שקל לאדם ו-95 שקל לזוג. אירוח קבוצות כולל סיור מודרך בדיר, התנסות בחליבת עיזים, ליטוף גדיים, הסברים על חיי העז ותהליך ייצור הגבינות. 25-15 שקל לאדם מינימום 25 משתתפים. פתוח באמצע השבוע מ-16:30-09:00 ובשישי עד 15:00. טל. 050-3763405
חוות אנדלוס (צילום: רונית סבירסקי)
סוסים
כשנושאים את המבט אל מעלה ההר בכפר אוריה בולט לעין בית אבן מאורך עם גג רעפים אדומים. אלה הן אורוות הסוסים שמהוות את מוקד העלייה שלשמה כדאי לטפס אל "חוות אנדלוס". רחבות דשא גדולות, פרגולה מקורה, משטח רכיבה חולי לאימונים ובתוך המבנה עומדים הסוסים. מגוון של סוסים ערביים, סוסי רכיבה והשאור שבעיסה הם הסוסים האנדלוסים. צמד חמד של סוס הרבעה וסוסה אצילית שמיוחסת לגזע שעליו רכבו לוחמים אגדתיים ביניהם אלכסנדר מוקדון.
כשרואים את מימדי גופה וראשה היא אכן מתאימה לשאת על גבה מלכים. אביר קארה בעל החווה גדל בגבעון החדשה כשבחצר הבית היו סוסים. בגיל 19 בחר ללימוד רכיבה בוינגיט ואחר כך בגרמניה וארצות הברית. בגרמניה למד אצל אילן רוזנברג, שהיה אלוף אירופה ב-2004 ובארץ אצל אורי פלג ממושב רמות. קארה רכש לחווה הפרטית שלו את שני הסוסים האנדלוסים שמקורם מספרד. הגזע נחלק לשלושה סוגים: שואו (מופע), עבודה וספורט. סולטרון הזכר השחור שייך לזן השואו ושוויו כ-100 אלף יורו ו"הוייה", הנקבה שייכת לזן העבודה שמחליף את צבע עורו משחור ללבן ושווויה כ-300 אלף יורו. לשניים נולדה בישראל נסיכה שחורה בשם רומה.
בחוות אנדלוס אפשר לצאת לטיולי רכיבה על סוסים שמיועדים לטיולי שטח. רכיבה רומנטית משולבת בארוחת גבינות ויין לזוג. הם מארגנים גם פעילויות שטח וגיבוש לחברות, אירועים ולינת שטח. החווה פתוחה למבקרים 20:00-08:00 בימות השבוע. להזמנות בתאום מראש. טל. 02-9996431