במיטה של ריצ'רד גיר

 

 

מלון אמריקן קולוני הירושלמי, מלון היסטורי מהמאה ה-19 שאירח אושיות תרבות וידוענים מכל העולם, נבחר במקום הראשון בקטגוריית מלונות הבוטיק הטובים בישראל 2013 על ידי World Travel Awards

   

מי ישן במיטה שלי

כשהנחתי את ראשי על הכרית בסוויטה המפוארת בעלת תקרת העץ המצוירת תהיתי מי ישן כאן לפניי. האם היה זה לורנס איש ערב, וינסטון צ'רציל, ג'ורג' שולץ, מארק שאגאל, פיטר אוטול, לורן בקול או גרהם גרין? ואולי היה זה מפורסם עכשווי כמו טוני בלייר, בן קינגסלי, שמעון פרס, ג'ורג'יו ארמני, רוברט דה נירו, ריצ'רד גיר, נטלי פורטמן או אומה טורמן? האמת היא שהמחשבה שריצ'רד גיר הניח את ראשו לפניי על אותה כרית הייתה די מקסימה בעיניי.

 

חדר דה לקס    (צילום: רונית סבירסקי)

חדרים משודרגים

מלון אמריקן קולוני הוא תופעה יוצאת דופן בתחום האירוח. הוא ממוקם בסמוך לעיר העתיקה על קו התפר בין העיר המערבית למזרחית ודקות ספורות מהמרכז. הכניסה אליו דרך שער האבן המסיבי עטור הירק היא מעבר משאון העיר לאי של שלווה. הניחוח ההיסטורי העוטף את המבנה, העיצוב המיוחד שנשמר לאורך השנים, הרצפות המעוטרות, התקרות הקמורות והגינון המטופח יוצרים אווירה מיוחדת במינה.

  

המלון עבר שיפוץ ושדרוג במהלך שנת 2012. חדריו של אחד ממבני המלון עוצבו מחדש תוך שמירה על המבנה האדריכלי העתיק ותכתיביו. פריטי ריהוט עתיקים שופצו, שומרו וצורפו לרהיטים חדשים בסגנון רטרו, כורסאות עתיקות רופדו, ארגזי מצעים שופצו ודלתות העץ המרשימות עברו שימור וצביעה מחדש. נבחרו מיטות עץ זוגיות מעוצבות במראה רטרו ושידות תואמות, רצפת החדר רוצפה באריחי אבן ורודה וחדר האמבטיה שובץ בפסיפס שחור-לבן אלגנטי.

 

בריכה מוקפת במבנה האדריכלי העתיק     (צילום: רונית סבירסקי)

 

בחדרים תקרה גבוהה, מכתבה ישנה, גומחות קיר מדופנות באבנים ירושלמיות ותקרות מצוירות עם פיתוחי עץ מוזהבים ופרחים עדינים בגוונים פסטליים, שהופכות את השכיבה על הגב במיטה לעונג צרוף. מסך LCD מודרני הותקן בגומחת קיר קמורה בחדר ומתחתיו מיני בר עמוס במשקאות. הגן המטופח המקיף את המבנים מוסיף ליופיו ולייחודו של המלון. הפטיו המרכזי נראה כמו גן טרופי ובלבו ניצבת המזרקה המקורית שנבנתה במאה ה-19. בריכת שחייה גדולה ממוקמת בלב המלון, מוקפת בקירות הגבוהים ובצמחיה שופעת. ברחבת הבריכה הפועלת בחודשי הקיץ עומדות מיטות שיזוף עם מזרונים רכים בגוון כחול כהה.

 

תמונות נדירות על הקירות

באגף המשופץ שנקרא "בית הדקל" (הפאלם האוס) החליטו להחיות את עברו של המלון באמצעות צילומים נדירים שתיעדו את שנותיו הראשונות. במסדרונות ובחדרים תלויים צילומים שחלקם צבועים ביד וחלקם תצלומי שחור לבן. בצילומים ניתן לראות את המשפחות שהתגוררו במתחם בסוף המאה ה-19 לצד דמויות מפורסמות שהתארחו במלון, ביניהן לורנס איש ערב. הליכה בחלליו של המבנה היא מסע היסטורי מרתק אל העבר שמהווה גם מזכרת לבעלי המלון, הנמנים על צאצאי המייסדים.

 

גן מטופח ופינות רומנטיות          (צילום: רונית סבירסקי)

 

אפנדי וארבע נשים

סיפורי החלוצים והדמויות הציוריות שהקימו את המלון יכולים להוות בסיס לספר מרתק על ימים שבהם מדינת ישראל הייתה עוד בגדר חזון. במחצית השנייה של המאה ה-19 בנה רבאח אפנדי אל חוסייני אחוזה מפוארת עבור שלוש נשותיו וילדיו. חדר מספר 1 במלון היה במקורו חדר השינה של הפאשה הערבי, וחדרים 4,3 ו-5 שימשו כחדרי החורף של שלוש נשותיו. חדר 6 שימש את האישה הרביעית שנשא. חדרי האירוח וההסבה עוצבו ברוב פאר עם רצפת שיש ותקרות גבוהות מצוירות. הפאשה נפטר זמן קצר לאחר הולדת בנו ונשותיו התקשו לממן את הבית המפואר. בשנת 1895 הוא נמכר למשפחת ספפורד, שסיפורה סוחט דמעות.

 

יפהפיות אמריקניות ושבדיות

הורציו ספפורד היה עורך דין מצליח בשיקגו וחי עם רעייתו המיסטיקנית אנה חיים נוחים ושלווים. שריפה עזה שהתחוללה ברובע המגורים שלהם הייתה עבור אנה סימן אלוהי לנסוע לארץ ישראל עם בעלה וארבעת בנותיהם. אניית הפאר הצרפתית שבה שטו התנגשה באנייה בריטית וטבעה יחד עם 230  נוסעיה ובהם גם ארבע הילדות הצעירות. הזוג ספפורד שיקם את חייו בירושלים ובשנת 1878 נולדה להם בת בשם ברטה. הם יצרו מעגל חברתי שכלל קבוצת אמריקאים ושבדים שחיו בירושלים ויחד הקימו קומונה. לאחר שרכשו את אחוזתו של הפאשה עברו לגור בה כ-140 נפשות, מבוגרים וילדים. הורציו נפטר וניהול המקום עבר לידי אנה וברטה.

 

 הפטיו והמזרקה מהמאה ה-19                (צילום: רונית סבירסקי)

 

המתחם זכה לשם "אמריקן קולוני" ושמו הלך לפניו כמקום לינה יוקרתי וכנקודת המפגש התוססת של אנשי הבוהמה דאז. ברטה הייתה יפהפייה נחשקת ואשת חברה מחוזרת. הסופרת השבדית סלמה לגרלף התארחה במקום כדי לכתוב את ספרה "ירושלים" שבו היא מתארת את חייהם של האיכרים השבדים שחיו בירושלים. ב-1909 היא זכתה בפרס נובל לספרות על ספריה "מסע הפלאים של נילס הולגרסן" ועל הספר "ירושלים". חברי הקומונה הקימו בסוף המאה ה-19 מעבדה וסטודיו לצילום ותיעדו בצילומים רבים את החיים בירושלים. חלק גדול מן הצילומים הועבר לארכיון הקונגרס האמריקני ומתוכו נבחרו צילומים המעטרים כיום את קירות המלון.

 

בראנץ' של שבת

אמריקן קולוני רכש לו מוניטין במהלך השנים גם בזכות הבראנץ' העשיר שמוגש בו בשבתות מ-12:00 ועד 15:30 אחר הצהרים. שף המלון הצליח לשלב מגוון גדול מאוד של מטבחים ויצר מזנון לאניני טעם, כאשר גם האווירה המיוחדת שאופפת את המלון הופכת את חווית הבראנץ' למעין קפיצה קטנה לחו"ל במרחק נסיעה. השולחנות המוצבים בגן בצל העצים לצד מזרקת המים המקורית, ציוץ הציפורים, האוויר הירושלמי, המלצרים האדיבים והשירות המוקפד משרים תחושה של שבת ירושלמית אותנטית.

 

 מזנונים של דגים ובשרים (צילום: רונית סבירסקי)

 

המזנון חופשי ויש בו נציגות מהמטבח הערבי, הים תיכוני, האיטלקי והצרפתי. כך אפשר למצוא פסטה ברוטב אלפרדו, סלמון בשמנת עם צדפות, מרק מינסטרונה או מרק גספצ'יו, מנסף או מקלובה, עלי גפן ממולאים, ארטישוק ממולא בירקות, לזניה, ירקות מבושלים, קישואים ופלפלים ממולאים ואורז עם זעפרן. המזנון כולל בר מנות ראשונות עם פלטת נקניקים, גבינות קשות, סלטים מסוגים שונים, סלמון מעושן, חומוס ביתי וירקות. בר הקינוחים כולל עוגות, עוגיות, רולדות, מוסים, פאי פירות, עוגות קדאיף ופירות טריים. הבראנץ' מוצע גם לאורחים מבחוץ, אך כדאי להזמין מקומות מראש. ניתן לשבת בפטיו בצל העצים או בחדר האוכל הממוזג ולהתרשם מהאווירה המיוחדת של המקום.

 

המלון מציע מחירי חורף מיוחדים לישראלים, החל מ-1200 שקל לחדר זוגי על בסיס לינה וארוחת בוקר.  מחיר בראנץ' הוא 184 שקל לאדם. טל' 02-6279777; אתר: www.americancolony.co.il/