השוק של  סאפה בווייטנאם - 7 שבטים בשלל צבעים

 

בראש רשימת "אסור להחמיץ" בצפון וייטנאם נמצאת העיירה סאפה ושוק השבטים "באק-הא" שמתקיים רק בימי ראשון. הפרק השישי במסע לווייטנאם וקמבודיה.

 

צילומי חתן וכלה בסאפה    צילום: רונית סבירסקי

 

ישנם מספר דרכים להגיע לעיירה הציורית סאפה - Sapa. אם אתם יוצאים אליה מהאנוי רוב הסיכויים שסוכני הנסיעות יציעו לכם באופן גורף לעלות על רכבת לילה וגם לחזור אתה. אולי זה יחסוך לכם את מחיר הלינה במלון ב-2 לילות אבל תנאי השינה והשירותים ברכבת אינם ברמה טובה.  הרכבת יוצאת ב-22:00 ונוסעת במשך 8 שעות בחשיכה מוחלטת בנופים מרהיבים שחבל לפספס. המיטה אינה נוחה, הרעש הבלתי פוסק של שקשוק הפסים מקשה להירדם ומצב השירותים אחרי כמה שעות הופך לבלתי נסבל. 

 

הנופים בדרך לעיירה   צילום: רונית סבירסקי

 

בשעה 6:00 בבוקר מגיעים לעיירה לו-קאי Lao Cai שנמצאת למרגלות סאפה ומשם מטפסים בנסיעה פתלתלה במעלה ההר עד לגובה 1800 מטרים אל העיירה הציורית שבדרך כלל אפופה בעננים.  אפשרות נוחה יותר ומומלצת היא באוטובוס עם כסאות שינה, מסכי טלוויזיה, חלונות גדולים שמאפשרים צפייה בנוף. כשבוחרים לנסוע בשעות היום אפשר לצפות בנופים הנפלאים, שהם בונוס נוסף לטיול ומשך הנסיעה מתקצר ל- 5 שעות.

 

 ובלבה אגם      צילום: רונית סבירסקי

טרק של לוליינים

סאפה היא פנינה שהתרמילאים גילו כבר לפני שנים. היא נראית כמו עיירת סקי בשוויץ ומה שמזכיר למטיילים שהם בווייטנאם הם שדות האורז העצומים שסובבים אותה. היא מוקפת רכסי הרים כשהגבוה ביותר מתנשא לגובה 3000 מטרים. עשרות מסלולי טרק בדרגות קושי שונות יוצאים מלב העיירה אל כפרי השבטים הפזורים באזור. הטרקים יכולים להמשך בין מספר שעות עד מספר ימים.

 

טרקים בין שדות האורז    צילום: רונית סבירסקי

 

התקופה הטובה ביותר לבקר בסאפה היא בספטמבר בשיא העונה היבשה כששדות האורז מצהיבים לקראת הקציר, אבל גם אם תחליטו לטייל בעונת החורף תזכו למחזה של אלפי טרסות ירוקות טובלות במים.  אם מטיילים בעונה הגשומה והקרה שמתחילה באפריל יש סיכון שיתפוס אתכם יום גשום ואפרורי. אנחנו זכינו לכבוד המפוקפק שטומן בחובו חוויה מאתגרת. מטח של גשם הפך את האדמה תוך דקות לעיסת בוץ חלקלקה וההליכה דרשה מאיתנו לוליינות של להטוטני קרקס עם הרבה מעידות שחלקן היו די מסוכנות. נשות השבטים שמכירות את התסריט, נצמדות אל המטיילים כאילו הן הולכות באקראי על אותו תוואי, אבל יודעות היטב שתוך מספר דקות המטיילים יבקשו את עזרתן כדי להמשיך במסע.

 

מפגש עם נשות השבטים    צילום: רונית סבירסקי

 

תלבושת לכל שבט

הטרקים עוברים בדרכי עפר יפיפיות כששדות האורז פרושים לכל אורך הדרך והטרסות נראות כמו מדרגות לגן עדן. המסלול מגיע אל כפרי השבטים השונים שחיים מגידולי האורז. לכל שבט שפה משלו ותלבושות ססגוניות ומקושטות בסגנון שלא מוכר משבטים אחרים בעולם. בווייטנאם חיות 54 קבוצות אתניות שונות ובסאפה התקבצו 7 שבטים ששומרים על המסורת לאורך השנים. הנשים מקפידות ללכת בלבוש המסורתי בכל ימות השבוע וכך קל להבדיל בין המיעוטים השונים.

 

השוק של באק-הא    צילום: רונית סבירסקי

 

שיא הביקור בסאפה הוא השוק שמתקיים רק בימי ראשון וכדאי לכוון את הטיול כולו כך שתגיעו לעיירה בשבת ותקדישו את יום ראשון לראות את נשות השבטים מתקבצות בשלל צבעים למכור ולקנות בשוק. השוק נקרא  Bac Ha Fair Market והוא ממוקם כ-3 שעות נסיעה מהעיירה. אנשי השבטים השונים מגיעים לשוק עם הגידולים ומלאכות היד השונות שלהם ומציעים אותם למכירה.

 

תלבושת שבטית מסורתית   צילום: אבי סבירסקי

 

באפאלו למכירה

יש שם פירות אקזוטיים, ירקות מסוגים שונים, חיות בית, בשרים, תרנגולות, חזירים, פירות ים ודגים לצד מוצרי בית, בגדים, נעלים ואפילו באפאלו שמחירם מגיע לאלפי דולרים. עד לפני 20 שנים השוק הזה שימש להחלפת סחורות בין השבטים בשיטת בארטר. כשהתיירים החלו להגיע המסחר עבר למכירה תמורת כסף מקומי או דולרים.

 

מציעות גידולים חקלאיים למכירה    צילום: רונית סבירסקי

 

הקסם של השוק הוא בצבעוניות הנהדרת שנוצרת מהמפגש בין נשות השבטים כשכל אחת מהן לובשת את הבגד המסורתי שלה. ישנן כאלה שעונדות עגילים ענקיים. ככל שהאשה עונדת יותר עגילים, אצדעות ידיים ורגלים, שרשראות וחרוזים על הבגד היא מעידה על עצמה שהיא בת מזל ויש לה בעל טוב.

 

הפרק הראשון קמבודיה - אחד מ-7 פלאי עולם - מקדשי אנגקור ואט והמתחם המלכותי אנגקור ת'ום

הפרק השני קמבודיה - ארץ הקמר רוז', יערות גשם, מפל אדיר ומקדש הנשים הוורוד

הפרק השלישי ווייטנאם- סייגון והדלתא של המקונג

הפרק הרביעי וייטנאם - הויאן ודה נאנג 

הפרק החמישי וייטנאם - העיר האסורה הואה ומערות הנטיפים במרכז וייטנאם  

הפרק השישי וייטנאם - טרקים בעיירה הציורית סאפה ושוק השבטים של יום ראשון

הפרק השביעי וייטנאם - מפרץ האלונג ומערות Tam Coc

הפרק השמיני וייטנאם - סיור אוכל מודרך בהאנוי

הפרק התשיעי והאחרון בווייטנאם - האטרקציות של האנוי