סלובקיה - מוזאון השואה, בתי כנסת ובתי העלמין
סלובקיה בחרה באתר ששימש כמחנה עבודה וריכוז במלחמת העולם השנייה בעיר סרד Sered כמקום שבו הוקם מוזאון השואה. הבחירה באתר ומועד טקס הפתיחה היו סמליים
27 בינואר הוא יום הזיכרון הבינלאומי לשואה ובאותו היום נערך טקס פתיחת מוזאון השואה בעיר סרד בסלובקיה (Slovakia) בשנת 2016. המוצגים בתערוכה הוצבו באתר ששימש את הנאצים כמחנה ריכוז שבו הוחזקו אלפי יהודים בעבודות כפייה. המחנה הוקם בסתיו 1941 כחלק מהפתרון הסופי. 70 אלף יהודים מתוך 90 אלף שהתגוררו בסלובקיה גורשו מבתיהם, הועברו למחנה הריכוז וחויבו לענוד טלאי צהוב.
טרנספורטים בקרונות בקר
השלטונות הנאצים הורו לסלובקיה להעביר את היהודים מהמחנה בסרד למחנות ההשמדה שהיו בשליטת הרייך השלישי בפולין. בחודשים מרס עד אוקטובר 1942 גרשו השלטונות הסלובקים 57,752 אלף יהודים בחמישה טרנספורטים לאושוויץ וחלקם ללובלין בקרונות משא שהיו מיועדים לבקר. הממשלה הסלובקית שילמה לרייך השלישי 500 מארק על כל יהודי שגורש. כשהתפנה מקום במחנה גורשו מבתיהם יהודים נוספים ממערב סלובקיה, הועברו למחנה ומשם בטרנספורטים למחנות ההשמדה.
מחנה עבודה ליעילים ולא יעילים
גם לאחר הפסקת הטרנספורטים בסתיו 1942 סרד המשיכה לשמש כמחנה עבודה והאסירים היהודים שנותרו שם עסקו בייצור רהיטים, בובות עץ ופריטים אחרים שיוצרו במקום. הם סבלו מהשפלות ומכות וחיו בתנאים לא אנושיים. המחנה חולק לשניים, חלק אחד של העובדים היעילים והחלק השני של עובדים לא יעילים. במתחם הגדול של העובדים היעילים ייצרו את רהיטי העץ ובאגף השני ניצלו את האסירים כמשרתים שדאגו לצרכי המחנה, ניקיון, בישול, אפייה ותפירה.
עם עליית מפלגת Slovak National לשלטון באוגוסט 1944 שוחררו כל האסירים שנותרו במחנה אבל לנאצים היו תוכניות אחרות. הם גרשו למחנה אלפי יהודים ולא יהודים שהועסקו בעבודות כפייה. בספטמבר 1944 התמנה קצין האס אס ברונר כמפקד המחנה וגירש למעלה מ-11,500 יהודים לאושוויץ ולמחנות השמדה אחרים שהיו תחת פיקודו. הטרנספורט האחרון היה ב-31 במרס 1945.
ניצולי שואה הוזמנו לטקס הפתיחה
מוזאון השואה בסרד הוקם כחלק מהמוזאון הלאומי של סלובקיה Slovak National Museum (SNM) וכולל את המוזאון לתרבות היהודית. לטקס הפתיחה הוזמנו אסירים לשעבר ממחנה הריכוז וניצולי שואה מסלובקיה ומהעולם. במוזאון השואה מוצגים פריטים של אסירי המחנה, קרון המשא לבקר ששימש להעברת יהודים לאושוויץ ולוח זיכרון שנושא שמות של יהודים שגורשו. לוחות הזיכרון מזכוכית שחורה נושאים את שמותיהם של מגורשים מארבעה טרנספורטים בשנת 1942. זכרם של היהודים שסיכנו את חייהם למען אחרים בתוך המחנה מונצח על ידי עץ זית שניצב בלב המוזאון.
יהדות סלובקיה, בתי כנסת וירושלים הקטנה
מהגרים יהודים הגיעו למחוז טרנבה Slovakia's Trnava Region במאה ה-18 במספר גלים שהאחרון בהם הגיע ממוראביה הנמצאת כיום בשטחה של צ'כיה. בסלובקיה נותרו בית כנסת ובתי עלמין יהודים מאותן שנים בהם חיו בה יהודים עד לגירושם במלחמת העולם השנייה. טרנבה הייתה מרכז יהודי גדול בסלובקיה. בבירת המחוז טרנבה הוקמו שני בתי כנסת ושני בתי עלמין. בתי הכנסת תוכננו על פי ההלכה עם במה מוגבהת ועזרת נשים בגלריה העליונה. מבני בתי הכנסת נותרו כפי שהיו אבל אינם משמשים כבית תפילה. באחד מהם נמצאת גלריה לאמנות מודרנית של Ján Koniarek’s ובשני הוקם מרכז תרבות.
בית הכנסת המפואר בעיר ורבוב (Vrbové) הוקם ב-1883 ונבנה בהשראת האדריכלות המורית (Moorish). קהילה יהודית הייתה בעיר כבר ב-1522 ובשנת 1880 הגיע מספרם ל-1303 כ-28% מכלל האוכלוסייה. בית הכנסת נמצא ברחוב המרכזי של העיר Beovského. ב-1980 המבנה שופץ על ידי העירייה וחזיתו המפוארת חודשה. היא מחולקת לשלושה חלקים, מעוטרת בפסים בגווני אדום-צהוב, שלושה כוכבים בעלי שמונה צלעות ומינרטים ארוכים וצרים. שער הכניסה והחלונות קמורים ועל הגג בין שני המינרטים המרכזיים הוצבו לוחות הברית. המרחב הפנימי נשמר בחלקו, עזרת הנשים שנתמכת בעמודים היא ללא מעקה וללא רהיטים.
בית העלמין היהודי הגדול ביותר במחוז טרנבה נמצא בעיר Dunajská Streda ובו כ-2500 קברים. לפני מלחמת העולם השנייה 35% מתושבי העיר היו יהודים ולכן היא גם כונתה "ירושלים הקטנה". בית הכנסת בעיר נהרס ב-1945 מפצצה, שרידיו פונו ובמקום הוקמה אנדרטת זיכרון.