מסעדת שפי במושב מנות – בשרים, בירה ויין
מעשנת בשר, מבשלת בירה ויין שהוא מותג פרטי הם הסמל המסחרי של מסעדת שפי במושב מנות בגליל המערבי לכל אלה מתווספים נוף פנורמי ובריזה מהים
מרפסת עם פנורמת נוף צילום: רונית סבירסקי
פגשתי אדם מאושר שאוהב את מה שהוא עושה והוא עושה לא מעט. שמואל שאלתיאל הלוי, המכונה שפי, מוציא את החלומות שלו לפועל והופך אותם למציאות שמשמחת לא רק אותו אלא גם את מי שנמצא סביבו. הוא היה בין הראשונים שעשו קורס ברמנים ביקבי כרמל מזרחי. שם נולדה האהבה לקולינריה ויין. הוא נולד בנהרייה ויחד עם אשתו סיגל היו בין המייסדים של מושב מנות בגליל המערבי. הם חלמו לגור בין הגבעות הירוקות עם נוף לים ובתחילת הדרך גרו בקרוואנים וגידלו פרחים ליצוא להולנד. שטחי הגידול כוסו בטוף בזלתי שהובא מהגולן. בשנים שבהם החקלאות קרסה הם הפסיקו לגדל פרחים והקימו 3 צימרים מול הנוף.
נדנדות, כורסאות וצמחייה ירוקה צילום: רונית סבירסקי
מעשנת בשרים, מבשלת בירה ויין שהוא מותג פרטי
שפי התחיל לעשן בשרים למשפחה ולחברים ומתחת לבית בין עמודי התמך נולדה טברנה מקומית. הוא עיצב אותה באווירה נוסטלגית עם פריטי וינטג', רדיו ישן וכלים של פעם והחברים היו מתקבצים לאכול בשרים. שפי הרחיב את הידע שלו בעישון בשרים בנוסח הבוקרים האמריקאים. בזמן שהבשר שוהה במעשנה הם מבשלים את הבירה במבשלה ביתית. שפי עשה מספר ניסיונות והצליח. השמועה על המקום היפה מול הנוף שמכינים בו בשרים מעושנים ובירה יצרה ביקוש ואנשים רצו לבוא לטעום. אשתו סיגל הפתיעה אותו ביום הולדתו והזמינה עבורו קורס לימודי בירה בניוקסל באנגליה. בשנת 2020 שפי החליט שאפשר כבר לארח אנשים מרחבי הארץ ופתח את מסעדת שפי. אבל בשרים ובירות לא הספיקו לו הוא החליט לגדל כרמים ולהכין גם יין תוצרת עצמית.
תצוגת יינות מהמותג הפרטי צילום: רונית סבירסקי
בשדה הנטוש שגידלו בו פרחים נותרו משטחי טוף בזלתי ובהם נשתלו שיחי גפנים מסוג קברנה, מרלו, פטי ורדו וגווירצטרמינר. התוצאה הייתה מפתיעה וכשבדקו את התנאים שהביאו להצלחת ענבי היין הגיעו למסקנה שאבני הטוף הבזלתיות יצרו משקעים וקרקע פורייה ששדרגה את האדמה. שלושה מחזורי בציר הניבו בלנד של יין אדום המורכב משלושת זני הענבים האדומים ובנוסף יין לבן זני יבש. השם שנבחר היה MONFORYA בעל סימבוליות רבה ותווית היין שמסמלת את אבני החושן, שנים עשר השבטים ונזר הזהב שעיטר את מצחם של הלוויים. שפי מיישן את היינות בחביות עץ אלון צרפתי במשך שנה וחצי.
כוס יין Monforya בשקיעה צילום: רונית סבירסקי
מרפסת על המצוק
מה שנותר הוא להשלים את הפרטים שיוצרים אווירה. כל אביזר, רהיט, כוסות וכלי הגשה נבחרו בקפידה. מעשנה שחורה מקצועית מקבלת את פני הבאים בכניסה, המטבח גלוי לעין ורואים את המתרחש בו מעבר לקיר זכוכית גדול, והכל בוהק מניקיון וסדר. מבשלת הבירה ממוקמת בחצר ועל הקיר הפונה לחצר המסעדה התקינו ברזים שמהם נמזגת הבירה הקרה. המסעדה ממוקמת על המצוק הדרומי של נחל כזיב ומשקיפה אל הים התיכון ורצועת החוף הצפונית, ראש הנקרה, רכס סולם צור, נחל כזיב ושלוחת נחל בצת.
מבשלת הבירה שפי'ס צילום: רונית סבירסקי
אפשר לשבת סביב שולחן או לאורך דלפק הניצב מול הנוף ולהמתין לשקיעה עם כוס בירה או יין לבן. ישנם ערסלים, נדנדות וספות השתרעות, עצים וצמחים מקיפים את החצר וגם הם עברו תספורת צורנית. בקבוקי יין ענקים (דימיג'נים) בגוון ירוק וחביות יין מקשטים את הרחבה ומשתלבים בין הצמחים. החלל הפנימי ממוזג ונעים, הפסקול של שעות בין ערביים בשליטת עידן רייכל משתנה בשעות הערב לפופ קל ולהיטים שלא מפריעים לשיח. כשהשמש שוקעת מעבר לים נדלקים אורות בצבעים שונים שמעניקים למקום אווירה רומנטית.
בקבוקי זכוכית וחביות יין צילום: רונית סבירסקי
תפריט בשרים וארוחת טעימות
במנות הפתיחה תמצאו פיתה מהטאבון לצד סלסה מעגבניות ושמן זית; קרפצ'יו סלק; מלפפון חמוץ בטמפורה של בירה; משולשי טורטיה עם קוביות תפוחי אדמה וביצים; סלט עלים בלדי עם ביצת משק; פיצה עם בשר מעושן מהטאבון. מנות ראשונות: חציל בשלוש טחינות; מסבחה של שעועית; סלט פטריות חמות ברוטב איולי וסלט שוק עם פלחי ארטישוק וזיתי קלמטה. אפשר להזמין מנה ראשונה במחיר 45 שקל אבל אפשר גם לקבל מנת טעימות זוגית של מנות ראשונות במחבתות קטנות במחיר 120 שקל. מנה ראשונה נוספת היא קרפצ'יו סינטה – פרוסות דקיקות מנתח איכותי שעבר צריבה ועישון קל.
שפי פורס בריסקט מעושן צילום: רונית סבירסקי
במנות העיקריות סטייקים שעברו תהליך יישון מסוג אנגוס ארגנטינאי, נברסקה אמריקאי, סינטה בלק אנגוס, הסטייק של שפי שהוא דואט אנטריקוט וסינטה, פלטת בשרים מהמעשנה בסגנון אלבמה, פרגית עוף גלילית על הגריל, קבבוני פרגית והמבורגר תוצרת בית 295-86 שקל.
מנות ראשונות במחבתות ופוקצ'ה מהטאבון צילום: רונית סבירסקי
ארוחת טעימות במחיר 250 שקל לסועד כוללת גם משקה אחד של בירה או יין או משקה קל. היא כוללת את מנת הטעימות הזוגית של 4 המנות הראשונות ולאחריה מגיע לשולחן בוצ'ר עץ גדול עם בשרים חתוכים לנתחים ביניהם אנטריקוט בלק אנגוס, פרגית גלילית, בשר מהמעשנה אסאדו או בריסקט וירקות ששהו במעשנה, בגריל ובטאבון וספגו את כל הטעמים. יש מנות טבעוניות, צמחוניות וללא גלוטן ומנות ילדים.
פלטת בשרים בארוחת טעימות צילום: רונית סבירסקי
שפי מקיים סיורי טעימות בכרם בשילוב הסברים במשך חצי שעה ואחר כך ארוחה. סדנאות בירה בשישי בבוקר כשלוש שעות שבהן לומדים לבשל בירה ביתית.
המסעדה כשרה. שעות פתיחה: ראשון - חמישי, 12:30 ועד 23:00, שישי, 11:00 עד 17:00. טל. 052-6487800