פסטיבל טעמים בעמקים 2023 – אוכל, טבע, מופעים ופעילויות
פסטיבל טעמים בעמקים מתקיים זו השנה ה-19 וחוזר לשורשים הקולינריים המקומיים שהיו ההשראה ליסודו. מסעדות חדשות שנפתחו בעמק מצטרפות לוותיקות עם תפריטים מיוחדים לפסטיבל. לכך מתווספים טיולים מודרכים, ביקורים ביקבים והפעלות לכל המשפחה. הפסטיבל יערך בתאריכים 11-1 בפברואר 2023
בוקר בטעם של עמק צילום: רונית סבירסקי
במקורו היה פסטיבל טעמים ועמקים שבוע של ארוחות במסעדות ועם השנים נוספו לסצנה הקולינרית טיולים ואטרקציות שמייחדות את אזור העמקים. הפסטיבל מתקיים בצמוד לט"ו בשבט עם דגש על הטבע ופעילויות של הגופים הירוקים. בין הנושאים הבולטים משבר האקלים וקיימות שיוצגו לקהל בדוכני הסברה, בפעילויות יצירה, משחקים והדרכה.
הפסטיבל יפתח באירוע מרכזי במוזיאון העמק בקיבוץ יפעת עם דוכני אוכל של 10 מסעדות, פודטראקס, יקבים ומופעים של להקות ותיקות וצעירות שצמחו בעמק. המסעדות שמשתתפות בפסטיבל הן: בארקה בקיבוץ הזורע, בלומה בקריית טבעון, ג'לילה בזרזיר, הבוטקה ברמת ישי, השוק 34 בעפולה, לימוזין ברמת ישי, פיטמאסטר בחוצות אלונים, קפה קפה ויאנק בקיבוץ יפעת ותמרלין ברמת דוד. אליהם מצטרפים יקבי עמק יזרעאל ויקב תבור. חוות חקלאיות שונות ביניהן בית הפלפל, חוות דרך התבלינים, על עלים וקטופותי.
הקפה השכונתי בכניסה לקיבוץ יפעת
להתחיל את הבוקר בקפה קפה – יאנק בכניסה לקיבוץ יפעת זו שאיבה של חמצן חלוצי באוקטן גבוה. בשולחן הסמוך תשמעו שיחות על הבן שהתמנה למח"ט חטיבה, לילד שהשתחרר ממגלן ועל הבעל שהיה טייס אף 16. לצד רוכבי אופניים, אופנוענים מסוקסים שעצרו לארוחת בריאות תמצאו את החקלאים שסיימו את עבודת הבוקר על הטרקטור שרתום למקלטרת ובאו לשתות קפה עם הפרלמנט הקבוע.
מטבוחה של סבתא סוליקה וממרח חצילים שרופים צילום: רונית סבירסקי
המקום אמנם שייך לרשת קפה קפה אבל בעמק כמו בעמק שוברים מוסכמות. המקום הוחרג מהרשת ופיתח לעצמו את התפריט שנותן כבוד לחקלאות וליצרנים המקומיים. איתמר שרעבי ואיתי, צמד הצעירים בעלי הקפה, בחרו לבסס את המטבח על מנות שנעשות במקום. ארוחת הבוקר כוללת חביתה עם עשבי תיבול טריים או ביצה עלומה שלא מתחפשת לבנדיקט. לחמי דגנים וקרואסונים שנאפים במקום, מזאטים תוצרת בית כמו המטבוחה של סבתא סוליקה שאיתמר גדל עליה, ממרח חצילים שרופים, קרעי מוצרלה בסלקים, מוזלי אישי, ריבת תאנים תוצרת בית, גבינות תוצרת העמק והקפה שזכה לכינוי הקפה של איתוש. הכל מוגש בכלי קרמיקה שהותאמו למנות עם אווירה של בית והרבה טיפים ועצות על האטרקציות בעמק.
כוס הקפה של איתוש צילום: רונית סבירסקי
יאנק הוא כבר סיפור אחר שצמח בתקופת הקורונה. כדי לשרוד הם החלו לעשות משלוחים של המבורגרים בסגנון אמריקני ופתחו בחזית הקפה פודטראק שמכר את הקציצות בסגנון דרייב אין. יאנק יפתח בקרוב כמסעדה בסמוך לקפה קפה ויצטרף למגוון הקולינרי של האזור.
חורשת הבונקרים והנחל המשוקם
כשיוצאים מהקפה ופונים שמאלה (מזרחה) במרחק 200 מטרים מהכניסה לקיבוץ יפעת מול בניין שלהב נכנסים לשביל כורכר כבוש שמתאים לנסיעת כל כלי הרכב ומוביל לחורשת הבונקרים. נוסעים לצד השדות החקלאיים וצופים אל הגבעות הירוקות שעוטפות מכל עבר. רשות ניקוז יצרה תעלות שמתחברות לנחל יפעת ובסופן לנחל קישון. גשרון קטן ניצב על גדר לבנים תומכת ובינות לצמחיית המים הסבוכה זורם הנחל. המסלול ממשיך לאורך 3 קילומטרים ואפשר ללכת לאורכו. (בוויז חורשת הבונקרים)
גשרון מעל נחל יפעת צילום: רונית סבירסקי
חניון הבונקרים הוא פארק מוצל עם שפע של עצי איקליפטוס ושולחנות פיקניק. הבונקרים, שניתן לראות שרידים מהם בפארק, שימשו את הבריטים בתקופת המנדט כחלק ממתחם בסיס חיל האוויר רמת דוד של היום. במהלך הפסטיבל יתקיימו בו פעילויות יצירה, מוזיקה, מסלולי רכיבה על אופניים ובית קפה נייד.
חניון הבונקרים צילום: רונית סבירסקי
בקיבוץ יפעת ישנו מגוון של אטרקציות ביניהם מוזיאון העמק שמתאר את חיי החלוצים, מוזיאון "א' גרוייסא מציאה" שזו פיסת נוסטלגיה ארץ ישראלית ושביל האומניות שבו משתתפות 10 יוצרות בתחומים שונים ביניהם עבודות נייר, פסיפס, טוטמים בהשראת האנמיזם, פיסול ברשת בצבעים ואחרים.
קרוב לאדמה צילום: רונית סבירסקי
שביל טיול נוסף נמצא בסמוך לקיבוץ הסוללים לאורך נחל ציפורי. גשר הבטון שתחתיו עובר ערוץ הנחל מעוטר בעבודת פסיפס גדולה שמתארת את בעלי החיים בעמק והילדים מנסים לזהות את החיות השונות. בעונת החורף משתרעים מרחבים ירוקים לצד השביל, עופות מים מטיילים על הגדות, צבי מים מתחממים בשמש על הסלעים ודגים שטים לצד סרטנים ונוטריות. המסלול נמשך לאורך 4 קילומטרים עד לחניון האיקליפטוס הענק שם הוצבה עבודת פסיפס נוספת של נשות הכפר כעביה עם אמנית הפסיפס דליה גרוסמן מאלון הגליל.
שביל נחל ציפורי צילום: רונית סבירסקי
גראז' סייל של קיימות ואקולוגיה
המושב ציפורי מפורסם בזכות העיר העתיקה שנמצאת בשטחי הגן הלאומי. בשנים האחרונות החלה יוזמה של תושבי המקום לפתח את נושא התיירות. אחת היזמיות הפעילות היא מאירה צור שהקימה את המתחם בחצר האחורית גראז' סייל. מאירה סחפה אחריה עוד תיירנים והצליחה לאגד 35 בעלי עסקים במושב ביניהם בעלי צימרים, יקבים, ריינג'רים, מדריכי טיולים, בית בד וחוות חקלאיות פתוחות לקהל. היא הייתה מהנדסת תעשייה וניהול והחליטה לעשות שינוי שיטיב לא רק איתה אלא עם הקהילה שבתוכה היא חיה, לציבור הרחב ולנושא הקיימות והאקולוגיה. זהו שק נכבד של אחריות לשאת על הכתפיים והיא נושאת אותו באהבה גדולה.
אוספת, מוכרת ותורמת צילום: רונית סבירסקי
המתחם נראה כמו אוסף אקלקטי של שוק פשפשים ממוזער. הוא מסודר ואסטטי וקל מאוד לראות את הפריטים שמאופסנים בתוכו. מאירה מקבלת הכל ללא מיון וללא התניות ומסייעת לפנות רהיטים וחפצים מבתים. כל מי שיש לו חפצים שמאס בהם, מזכרות, כלי בית, בובות, צעצועים, כלי אוכל, ספרים, תמונות ואפילו מכשירי חשמל ישנים יכול להביא אליה. ישנם אזורים שהיא נוסעת ואוספת את הדברים בעצמה. בעלי הפריטים שנמכרים זוכים לקבל 25% ממחיר המכירה ו-10% מוקדשים לתרומה לקהילה. פריטים שאינם נמכרים נתרמים על ידה. המקום פתוח בחמישי, שישי ושבת טל. 050-6890998
צילום: רונית סבירסקי
צמחי מרפא וגידולים אורגניים
אחת החוות המסקרנות במושב ציפורי היא "על עלים" בבעלותם של האגרונומים פרץ ורוני גן. הם הקימו לפני 30 שנים גן בוטני רפואי לצמחי מרפא וגידולים אורגניים שמהווה מקור לידע ומחקר בתחום. הם מגדלים למעלה מ-300 מינים של צמחים שונים, מייבשים, מעבדים ואורזים עבור מפעלי תעשייה ועבור הצרכן הפרטי. יש להם חליטות צמחים, צמחי תבלין, תרופות ממקור צמחי, תוספי תזונה ומוצרי טיפוח מצמחים. החוויה המיוחדת היא לערוך סיור מודרך בחווה, לראות, למשש, להריח ולפעמים לטעום מהגידולים השונים. הגן הוא קטן והשבילים צרים לכן הקבוצות מוגבלות ל-20 משתתפים. לפני הכניסה לגן פוגשים את שדה הקלנדולה שהפך לאחד המבוקשים בתחום הקוסמטיקה והטואלטיקה. לצדו צומחים צמחי תבלין עונתיים כמו זעתר, חוביזה וכוכבית מצויה.
פרץ גן והלימונית צילום: רונית סבירסקי
לאורך השביל המרכזי פזורים גידולים שונים חלקם צומחים בשטח הפתוח ואחרים בתוך חממות מקורות. לומדים להכיר את שורש הכורכום הטרי, שורש אוזני פיל שנפוץ כמקור עמילני בתפריט האפריקאי במקום תפוחי אדמה. צמח קושט שהשתמשו בו על פי הכתובים בבית המקדש לקטורת ובישום. שורש האור שמיוחסות לו תכונות רוחניות. עלה של צמח ההל שמשמש לחליטת תה, בעלה של כורכום מומלץ לעטוף דגים להשבחת הטעם באפייה. הלימונית התגלתה כבעלת תכונות נוגדות סרטן והחלק התחתון של העלה שנקרא למון גראס מצוין כתוספת לבישול מרק. הפרחים של צמח הכשות שמשמש לתעשיית הבירה עוזרים לנדודי שינה. בחנות הצמודה לביתם של פרץ ורוני אפשר למצוא את הצמחים המיובשים, קרמים, סבונים ושורשים טריים. טל. 04-6464848
פרח הקלנדולה צילום: רונית סבירסקי
מהשדה לצלחת
ויקי גורשטיין גרה בציפורי 16 שנים וגם היא עשתה שינוי בקריירה. היא עוסקת כתחביב בקולינריה ומצאה שהדרך הטובה ביותר עבורה היא לחבר את נושא האוכל ליישוב ולסביבה הטבעית שלה. היא הקימה את המיזם "ציפורי מהשדה לצלחת" על פי הדרך שבה היא רואה את המקום. זה אינו סיור של אוכל אבל לומדים בו להכיר את החקלאי הישראלי. ב"על עלים" מתחברים לגידולים האורגנים וצמחי המרפא, בריש לקיש מכירים בית בד עם גישה מיוחדת ליצור שמן הזית, מבקרים אצל יינן שמספר את סיפורו ומסיימים בארוחת בראנץ' מעשה ידיה של ויקי. הסיורים שלה נמשכים כ-4 שעות בשעות הבוקר. טל. 052-6966286
שבט אחים בדו קיום
אירית ויזהר גוריון הקימו ב-2012 את מתחם "שבט אחים" ביישוב הבדואי כעביה-טבאש. זה החל עם אוהל גדול שבנו בעשר אצבעות, פזרו מזרונים ומחצלות, פינת ישיבה עם אח שפועלת על גזרי עצים ומטבחון. קרון רכבת משנת 1937 שיפתח שימר ושחזר גם הוא שימש לאירוח. עם השנים האוהל שודרג למתחם בנוי שמתאים לאירוח קבוצות וקיבל את השם החאן הלבן. קרון הרכבת הבריטי הפך לצימר בעל צביון מיוחד שמתאים לאירוח זוגי ונוספה דירת סטודיו למשפחה עם שתי מיטות זוגיות, מיטת יחיד, שירותים צמודים ומקלחון. הם מגדלים 3 עיזים ומייצרים גבינות בעיקר לצריכה עצמית. האירוח שלהם כולל ארוחת בוקר תוצרת בית עם צמחי תבלין מגן הירק. המתחם צופה אל נופי נחל ציפורי ובאופק חיפה, הקריות עכו והים התיכון.
האוהל שהפך לחאן לבן צילום: רונית סבירסקי
הרוח החיה מאחורי שילוב משפחות יהודיות בכעביה-טבאש היה ראש הכפר, המוכתר מוסטפא שהלך לעולמו ב-2022 אחרי שנים של פעילות וקשרים הדוקים עם מנהיגי המדינה וכוחות הבטחון. בנו הבכור יאסר הפך את אולם קבלת הפנים של מוסטפא לחדר זיכרון. על הקירות תלויים קטעי עיתונות וצילומים של מוסטפא עם אלכסנדר זייד, צחי הנגבי, אנשי ארגון השומר ונכבדים רבים אחרים. אירית גוריון כתבה ספר שמספר את סיפור חייו של מוסטפא ומקיימת סיורים בכפר שמספרים את סיפורם האישי, את סיפור הכפר ואת הדו קיום המוצלח בין יהודים ובדואים שמתקיים בו. טל. 052-6941141
מתחם לזכרו של מוכתר מוסטפא צילום: רונית סבירסקי
מסעדת תמרלין – עגלות שאוכלות פסק זמן וקיט קט
סיום שמחבר את כל נושאי הפסטיבל הקולינריה, הטבע והחיים בעמק אפשר לחוות בארוחה במסעדת תמרלין בלב השדות של נהלל. במקום שבו הייתה במשך שני עשורים מסעדת אוקטגון נפתחה מסעדה בשרים ששותפים בה משפחת תמיר בניהול הבת ניר תמיר ואיתמר שרעבי מקפה קפה ביפעת. משפחת תמיר (תמרלין לשעבר) דור שלישי ורביעי למגדלי בקר ממייסדי נהלל. הרעיון של קצבייה משולבת עם מסעדה שבה אוכלים את הנתחים שמוצגים בוויטרינה אינו חדש ומוכר ממספר מחוזות בארץ ובעולם כפארם טו טייבל. הייחוד של תמרלין הוא בצורת גידול הבקר שהן רק נקבות מסוג בלק אנגוס. העגלות הצעירות גדלות בחווה בפולין ועושות עליה כשהן עוד קטנות. בנהלל הן זוכות לטיפול צמוד של תזונאי שמרכיב להן תפריט חלומי שכולל שאריות סוג ב' של שוקולד, קיט קט, פסק זמן, ופלים ומי גבינה.
צלעות מול השדות הירוקים צילום: רונית סבירסקי
בקצבייה מוצגים נתחים שיושנו בין 50-30 ימים תחת בקרה שבודקת מתי הם מוכנים. הם מוכרים את כל החלקים משפיץ שיייטל, אנטריקוט ופילה ועד לנתחים לבישול ממושך כמו אסאדו ואונטריב. הם מייצרים נקניקיות משלושה סוגים: בדואית ים תיכונית עם סומאק ושומן טלה, צ'וריסוס עם צ'ילי ונקניקיית בוואריה עם גרידת לימון וג'ינג'ר. בחנות נמכרים מוצרים של יצרנים מהעמק ביניהם דבש של משק אופיר, יין של יקב אחנתון ויקב טוליפ, גבינות של ברקנית ודבש פרחי קיץ מתוצרת נהלל.
ארטישוק צרוב צילום: רונית סבירסקי
התפריט שמוגש במסעדה כולל מנות ראשונות שמשלבות בשרים כמו ברוסקטה עם בשר מפורק מנתחים שעושנו במשך 8 שעות, אמפנדס עם בשר טחון, נקניקיות הבית, עראיס עם תערובת בקר וטלה, סנדוויץ' מעושנים, טרטר בקר, קרפצ'יו ומנה מצוינת של ארטישוק צרוב. במנות העיקריות המבורגר בשרי, צמחוני וטבעוני, צמד שיפודים לבחירה מסוגי בשר שונים, סופלאקי פרגית, שווארמה מעושנים, קבבים, והסטייקים שנמכרים לפי משקל. המסעדה מעוצבת בסגנון דיינר עם שולחנות בחלל סגור, שולחנות במרפסת חיצונית מקורה מול השדות הירוקים ושולחנות עץ ברחבה פתוח חיצונית. המסעדה פתוחה כל ימות השבוע. טל. 077-7242042
הקצבייה של תמרלין צילום: רונית סבירסקי
פסטיבל טעמים בעמקים מופק על ידי הפקה עברית בשיתוף עם דוברי הרשויות השותפות, מנהלי מחלקות תיירות, תרבות ואיכות הסביבה.