יער בן שמן – טיול ופיקניק
דרכי נוף ושבילים משולטים חוצים את יער בן שמן ומובילים אל מגוון של נופים ואתרים. שבילי היער נוחים לנסיעת כל כלי הרכב הפרטיים, אופניים והולכי רגל ומאפשרים בילוי בטבע במרכז הארץ הרחק משאון הכרך
מצפה מודיעין צילום: רונית סבירסקי
מרחביו הגדולים מציעים פינות מבודדות ושקטות, חניוני פיקניק, מתקני משחקים וספורט. המטיילים יכולים לשלב את הנופש עם ביקור באתרים ארכיאולוגיים ובעונת הפריחה לטייל בין שפע של פרחי בר, רקפות וכלניות. בסתיו ובאביב ניתן לצפות בלהקות של ציפורים נודדות וחסידות שחורפות בארץ ומחפשות מזון בשדות החקלאיים הסמוכים. באזור תל חדיד נמצא כרם זיתים שמניב פרי בסוף הקיץ וחלקת שיזפים עתיקים.
חניון נופש פעיל
בקצה המערבי של היער, לא הרחק ממחלף בן שמן, הוקם חניון נופש פעיל שמתקניו פרושים לאורך מאות מטרים ומאפשרים בילוי ספורטיבי לכל המשפחה. ניתן לערוך בו פיקניק והוא מציע ספסלים, שולחנות וברזי מים. בצמוד לחניון ניצבת אנדרטה לבנה גדולה לזכר יהודי קהילת מקסיקו, שנתרמה על ידי הקהילה. מהחניון יוצאים מסלולי טיול משולטים אל מרחבי היער. דרך מרכזית עוברת בין חלקות היער השונות, פונה למצפה מודיעים וממשיכה להתפתל עד לגלעד המוקדש לקהילת זגלמביה בסמוך לכביש מספר 443. איך מגיעים: ציר הגישה הנוח לחניון מסתעף מזרחה מהכביש המוליך למושב גמזו (כביש מספר 4314).
חניון נופש פעיל צילום: רונית סבירסקי
מצפה מודיעין (מודיעים)
מיד בכניסה למצפה מודיעין בולט לעין מגדל התצפית שמתנשא לגובה בצורת לפיד בוער ומסמל את נס המרד החשמונאי. ממרומי המגדל נשקפת פנורמת נוף מרשימה לעבר ערי השפלה מנתניה בצפון ועד אשקלון בדרום. ניתן לראות את העיר אלעד, יער גבעת כוח, שוהם, מורדות הרי שומרון, גוש יישובי שילת, פארק קנדה ויער מודיעין. המצפה נבנה ב- 1963 ולמרגלותיו הוקם אמפיתיאטרון המשמש לעריכת כנסים והופעות שונות. במלחמת העצמאות היה במקום משלט של צה"ל בשם דיר אבו-סלאם. למרגלות המגדל משתרעת רחבת דשא גדולה ועליה נטועים עצי זית. בסמוך הוקם על ידי קק"ל חניון פיקניק עם שולחנות, שירותים ומתקני משחקים צבעוניים, מגלשה ונדנדות. איך מגיעים: מכביש 443 פונים על פי שלט עץ חום למצפה מודיעין.
אמפיתאטרון צילום: רונית סבירסקי
דרך החשמל
חשמל וטבע הם שני קטבים מנוגדים שקשה לחברם. כיוון שקו המתח הגדול של חברת חשמל חוצה את דרך היער הוחלט ליצור ביניהם חיבור אמנותי ולתת למקום את השם "דרך החשמל". קו המתח עובר בין העצים בקו ישר ויוצר מעין מפל של חוטים במורד הגבעה. סביבו יזמה קק"ל פיסול סביבתי שגם הוא שילוב של אבסטרקט מודרני לצד פיסול מאבני הסביבה. כך ניצבים זה לצד זה פסלי מתכת ישרי זווית בצבעים זרחניים לצד פסלי אבן ענקיים ששואבים את השראת מהיער וסביבתו. בין פסלי האבן ניתן לראות כף יד ענקית חצובה בסלע שעוטפת סלע גולמי, לטאות מפוסלות בולטות מתוך הסלע, שורה של יעלים חרוטים על אבן עצומה בהשראת ציורי הקיר הנבטים מהנגב, פני אישה מפוסלים באבן, שיירת נמלים ודמות "האדם החושב" בהשראת הפסל רודן שניצב בצל העצים. איך מגיעים: ממשיכים ממצפה מודיעין לכיוון מזרח כק"מ על פי השילוט.
פסל זיקית על סלע צילום: רונית סבירסקי
שיירת נמלים צילום: רונית סבירסקי
דמות אדם צילום: רונית סבירסקי
יעלים צילום: רונית סבירסקי
כף יד חובקת סלע צילום: רונית סבירסקי
חניון קאופרטיב "דן"
החניון נמצא בחלקת יער המנציחה את חברי קואופרטיב "דן" שנפלו במערכות ישראל ובו שולחנות פיקניק ומרפסת תצפית הצופה לכיוון צפון-מערב, אל נחל מודיעים ומישור החוף. בסמוך קיימים מתקני שעשועים ומגדל תצפית האש. מגדל התצפית היה מאויש בתקופה בה לא הייתה גדר ההפרדה והיער סבל מהצתות שכיחות. כיום המגדל אינו מאויש והכניסה אליו אסורה.
חניון "קולות וצלילים"
החניון מוסיף לחוויית השהייה בטבע אלמנטים של אמנות ומוזיקה על ידי יצירת פסלים אינטראקטיביים גדולי ממדים. צינורות צבעוניים בגדלים וקוטרים שונים עוברים מתחת לפני האדמה או מעל ומשמשים כמתקן לתקשורת "טלפונית". פסל נוסף מורכב משערים גדולים הניצבים בטור עורפי ובתוכם מוט עצום שבקצהו מורכב גונג. את הגונג יכולה להפעיל קבוצת אנשים שמסוגלת להניע יחדיו את המוט. פסל בדמות נבל ענקי מפיק צלילי נגינה שנשמעים למרחקים. הגן הוקם בתרומת משפחת מוריס פיליפ ארנולד מאנגליה. איך מגיעים: הכניסה לחניון היא משער קדומים.
פסלים מנגנים צילום: רונית סבירסקי
נבל מאבני פסיפס צילום: רונית סבירסקי
ביתן ידידות ישראל-תאילנד
הביתן התאילנדי הוא מחזה יוצא דופן שמזדקר לעין בנבכי היער. הוא עוצב כמקדש תאי מסורתי עשוי עץ ושיש בגוונים של זהב, אדום ולבן. עץ שיזף וכליל החורש שנטועים לצדו מוסיפים לאווירת המזרח הרחוק שהוא יוצר. הביתן ניתן מתנה לעם ישראל מהעם התאילנדי לציון הידידות בין העמים במלאות 50 שנים לעצמאות ישראל ו-50 שנים לעלייתו לכס המלוכה של מלך תאילנד בומביל אדוליידי. המבנה ממוקם בנקודת המשקיפה אל גבעות יער מודיעין. גדר מקיפה את המתחם כדי לשמור עליו ולהגן מפני נזקים סביבתיים. המקום סגור וניתן לצפות בו מבחוץ. קבוצות יכולות לתאם סיור במקום בתיאום מראש ללא תשלום. איך מגיעים: כניסה מכביש 443. הביתן נמצא בסמוך למצפה מודיעין
הפגודה התאילנדית צילום: רונית סבירסקי
חניון ללקויי ראיה על שם מוריס קאופמן
חניון ייחודי שמטרתו להעניק לליקויי ראייה ולעיוורים הזדמנות לטייל בכוחות עצמם בנוף הפתוח. מסלול ההליכה הוא מעגלי ואורכו כ-500 מטרים. לאורך השביל הותקנו מעקות מתכת שניתן לאחוז בהם. חלקות של צמחי תבלין בעלי ריחות עזים פזורות במרחבי החניון. לצד כל חלקה הוצב שלט מתכת עם מפה והסברים בכתב ברייל בשפות עברית ואנגלית. תבליטים מתארים את הצמחייה והממצאים הארכיאולוגיים שנחשפו במקום ביניהם: גת, בור מים ומערות אחסון. ישנם שלטים המסבירים ומתארים את צמחי התבלין, הרוזמרין, האזוב והמרווה. שלטים נוספים מסבירים על אורן ירושלים, שקד, רימון, תאנה וסוכת גפנים. החניון הוקם בסיוע ידידי קק"ל בארה"ב. איך מגיעים: משער מצפה מודיעין, מכביש מספר 443, לכיוון "דרך החשמל".
מפה בכתב ברייל צילום: רונית סבירסקי
יער מודיעין
היער ממוקם צפונית מזרחית ליער בן שמן ומגיע עד לנחל מודיעים. קק"ל הכשירה ביער את דרך הפטרולים שהייתה בשימוש צה"ל עד מלחמת ששת הימים. דרך העפר עוברת בשולי ובתוך היער ומסומנת בצבע ירוק. היא רחבה ונוחה ובצידה מצויים חניוני פיקניק. כשחוצים את היער וצופים לעבר הכפר הערבי מידיה, אפשר להבחין מדרום לו בגבעה גבוהה. זהו תל א-ראס, שהוא מודיעים החשמונאית. ניתן לעלות על הדרך הנופית המסומנת שחור. דרך זו מאפשרת תצפית יפה לאורך הנסיעה לכיוון צפון ומזרח. איך מגיעים: מכביש 443 כ-850 מטרים ממזרח לכניסה לנאות קדומים הדרך הופכת לשביל עפר וחוזרת לכביש הסלול ליד קברי המכבים.
קברי החשמונאים
מעט לפני קברות המכבים ניצב מבנה אבן שבו על פי המסורת קבור מתתיהו בן יוחנן הכהן הגדול ואביהם של המכבים. סמוך למבנה הוצבה אנדרטה לזכר הנופלים בקרב על משלט 219 במלחמת העצמאות. הדרך ממשיכה אל גבעה קטנה ובראשה שתי שורות של קברים ומערת קבורה קטנה. תשעה קברים חצובים בסלע ולכל אחד מהם שני פירים בתחתיתו. המסורת קושרת את הקברים לבית החשמונאים ולקברי המכבים.
בית החשמונאים וקברי המכבים צילום: רונית סבירסקי
שיח' אל ע'רבאוי
פירוש השם בערבית הוא השיח' המערבי. זהו מבנה בעל כיפה שיש הסבורים שלידו בנה שמעון החשמונאי מצבה לזכר בני משפחתו. לפי סברה זו נקברו במקום זה המכבים.
משלט 219
סמוך מאד לקבר השיח' ניצב שלט המספר את קורות המשלט בימי מלחמת העצמאות. ב-29 באפריל 1949 הותקף המשלט על כוח ערבי גדול, 23 לוחמים נהרגו והנותרים נסוגו. תגבורת שהוזעקה למקום באותו לילה כבשה בשנית את המשלט.
בקעת הנזירים (מערת אל חביס)
הוא אתר עתיקות הממוקם סמוך לקצהו הדרום-מזרחי של יער בן שמן. שביל המסומן בצבע כחול מוביל אל בריכת מים עתיקה ואל בקעת הנזירים. בסמוך למערות ניטעה חורשה שנושאת את השם "ערוץ הילדים". הדרך אל בקעת הנזירים עוברת בין בוסתנים מעובדים ולצידם רועים עדרי כבשים ופרות. מטיילים ברגל ומטפסים אל מתחם מערות החצובות בסלע, ששימשו בתקופה הרומית לקבורה. בתקופה מאוחרת יותר התבודדו במקום נזירים שהותירו על קירות המערות צלבים חקוקים. בסמוך נמצאים בריכת אגירה ועץ שיזף עתיק ומסתורי. המסורת המוסלמית מספרת כי בין ענפיו מסתתר שד ואיש לא מעז לגעת בו לרעה.
תל גמזו
תל גמזו צופן בחובו היסטוריה עתיקה של התיישבות יהודית קדומה ולאחריה תקופה ערבית. ממרומי התל נשקפים נופי לטרון, עמק לוד ובאופק הרצליה. ממזרח נראים בתי העיר מודיעין, ממערב כפר דניאל ומצפון יער בן שמן. פנורמת הנוף מתעצמת עוד יותר בשעות השקיעה והזריחה. על התל גדלים עצי שקד, משוכות צבר עמוסות פרי, שיחי מלוח ואטד. בראש התל ניצבת אנדרטת "מצפה השניים" לזכר שני חיילי הפלוגה הדתית שנפלו במלחמת העצמאות. אל המצפה ניתן להגיע גם דרך מדרגות שניבנו מכיוון היישוב גמזו.
תצפיות נוף למישור החוף ושפלת יהודה צילום: רונית סבירסקי
עתיקות וכרמים בתל חדיד
תל חדיד הוא אתר עתיקות בלב יער בן שמן. התל מוקף בכרם עצי זית שגילם מופלג, ביניהם שיחי צבר פראיים. הכרם מתפרש על פני כ-1000 דונמים ובין שביליו מצויים שרידי גתות ובתי בד עתיקים. ניתן להבחין על הקרקע בשברי חרסים שמתוארכים לתקופת הברזל. החוקרים משערים כי בתל חדיד הייתה עיר מוקפת חומה עוד מימי יהושע בן נון, שהגיעה לשיא פריחתה בתקופת ממלכת יהודה. בחפירות ארכיאולוגיות שנערכו התגלתה במקום רצפת פסיפס שבה מתוארת ספינה שטה על מימי הנילוס, עיר מבוצרת, צמחים וחיות על גדות הנהר. הפסיפס הועבר למוזיאון הימי בחיפה. מראש התל תצפית פנורמית אל מרחבי שפלת יהודה, גוש דן ורצועת החוף. בשטח מצויים בוסתנים של עצי שיזף, חרובים, שקדים, תאנים ומעט רימונים. ישנה חלקה של 7 עצי שיזף עתיקים מהגדולים בארץ שניתן להגיע אליהם ברגל או ברכב שטח. ישנם בשטח חניוני פיקניק ומתקני שעשועים לילדים. איך מגיעים: לשער תל חדיד ביער בן שמן מגיעים מכביש 444, חצי קילומטר מצפון למחלף בן שמן, לכיוון ראש העין
כרמי זית בתל חדיד צילום: רונית סבירסקי
שבילי אופניים
בשנים האחרונות הפך יער בן שמן למרכז רכיבת אופניים. מאות רוכבי אופניים מגיעים בכל בוקר לרכב ביער וליהנות מרכיבה בשטח פתוח. את היער חוצה מקטע של שביל האופניים מים לי-ם (תל אביב – ירושלים) ושלושה סינגלים באורך כולל של 42 קילומטרים. סינגל הרצל באורך 8 קילומטרים מסומן בכחול. סינגל ענבה לאורך 22 קילומטרים מסומן באדום וסינגל חדיד לאורך 12 קילומטרים מסומן ירוק. שלושת הסינגלים יוצאים ממצפה מודיעין.
איך מגיעים:
ממחלף בן שמן בכביש מספר 1 (כביש ירושלים-ת"א) פונים מזרחה בכביש המוליך ליישובים מכבים ורעות, דרך כביש 443.
לבאים מצפון בכביש מספר 6 ניתן לרדת במחלף בן שמן בכביש 444 לכיוון תל חדיד.
לבאים מכיוון ירושלים - נוסעים על כביש מספר 443 לכיוון בן שמן.
שערי כניסה ליער בן שמן (כל כניסה משולטת ומוצגת בה מפת התמצאות):
שער תל חדיד: כביש 444, בין סימני ק"מ 5-6
שער מצפה מודיעין: כביש 443, בין סימני ק"מ 6-7
שער קדומים: כביש 443, בין סימני ק"מ 9-10
שער קברות המכבים: כביש 443, בין סימני ק"מ 12-13
שער מתתיהו: כביש 4466, ליד שילת
שער יער הרצל: כביש 4314, כחצי ק"מ מדרום לכביש 443
שער בקעת הנזירים: שדרות הרכס, מודיעין
שער ליגד: השדרה המרכזית (ליגד סנטר), מודיעין