פארק איילון-קנדה –חורש ים תיכוני, מעיינות ודרכי נוף
פארק איילון-קנדה משתרע על פני 12 אלף דונמים של יער, חורש טבעי, עצי בוסתן, מעיינות, אתרים היסטוריים, דרכי נוף ושטחי מרעה. הוא ממוקם בין השפלה להרי ירושלים, בין עמק איילון ולטרון
שביל אמת המים צילום: רונית סבירסקי
עמק איילון הוא צומת דרכים ונקודה אסטרטגית שבה נערכו קרבות רבים במהלך ההיסטוריה, עוד מימי כיבוש הארץ על ידי יהושע בן נון. על העמק הזה נכתב הפסוק "שמש בגבעון דום וירח בעמק איילון". בתקופת החשמונאים נערך בעמק קרב אמאוס נגד היוונים בהנהגת יהודה המכבי. בעיר העתיקה אמאוס ישנם שרידים של מערות קבורה, מערכות מים ומבצרים עתיקים. לא רק בעת העתיקה גם במלחמת העצמאות התקיימו באזור קרבות לטרון ודרך בורמה שנועדו לפרוץ את הדרך לירושלים ולהסיר את המצור.
מפת שבילי הפארק צילום: רונית סבירסקי
האתרים המרכזיים בפארק
עמק המעיינות
חשוב לא להתבלבל עם עמק המעיינות למרגלות הגלבוע. מסלול עמק המעיינות של פארק איילון-קנדה מיועד להולכי רגל ומשתרע על פני קילומטר וחצי. לאורכו השתמרו שרידים ממערכת המים העתיקה של העיר אמאוס-ניקופוליס. האמות תוכננו והוקמו בתקופה הרומית המאוחרת במאות ה-4-3 לספירה. שתי אמות במפלסים שונים ולאורכן נחצבה בסלע תעלה. האמה העליונה מתחילה בחורבת עקד והאמה התחתונה יוצאת מניקבה תת קרקעית. לצד האמות צומחים עצי חורש ים תיכוני ונטיעות ידי אדם של עצי בוסתן, תאנה, זית, חרוב, רימון וגפן. מתקני עיבוד חקלאיים ביניהם טרסות וגתות מעידים על עבודת אדמה קדומה שנעשתה במקום. אחד השרידים הבולטים הוא אחוזת קבר משפחתית חצובה בסלע מהתקופה הרומית.
עצי בוסתן ושבעת המינים צילום: רונית סבירסקי
מעיין התמרים
המעיין נובע בכל ימות השנה מתוך ניקבה שדופנותיה רופדו באבן מקומית. הניקבה היא חלק ממפעל השקיה עתיק, שלפי השערת החוקרים פעל בתקופה הביזנטית. מי המעיין זורמים כיום באמת מים קצרה וממנה עוברים לבריכת אגירה. קק"ל הכשירה גן ומדשאה רחבת ידיים כדי למנוע סחיפת קרקע לתוך בריכת האגירה.
מעיין התמרים צילום: רונית סבירסקי
מעיין בית הקשתות
מבנה גזית מרשים בעל קימורים וקשתות ממוקם מעל ערוץ הנחל ונביעת מים התהום. הוא הוקם בתקופה הרומית בסוף המאה ה-3 לספירה ושימש ככל הנראה כאתר מרפא. תקרתו עשויה מלוחות אבן שמונחים על גבי שלוש קשתות. בצד המערבי של המבנה עוברת אמת מים מהתקופה הביזנטית לאורך 12 מטרים ומובילה את המים אל בריכה. הבריכה מתמלאת במים בתקופת הגשמים וניתן לצעוד לאורך הניקבה בהליכה שפופה לאור פנסים. בתקופה העות'מאנית הוקם מסגד על גג המבנה.
אמת המים הרומית צילום: רונית סבירסקי
באר איוב ועינות איילון
באר איוב נמצאת בלב הכפר הערבי הקטן דיר איוב, שחלש על הדרך לירושלים בימי המצור. במלחמת העצמאות הוא עבר פעמים אחדות מידי ישראל לירדן ולבסוף נותר בידי הלגיון הירדני. לאחר המלחמה הוא ננטש והוגדר כחלק משטח ההפקר. לצד המעיין והבריכה שמתמלאת ממימיו צומחים עצי תות ותאנה. הדרך ממשיכה משם אל עיינות איילון דרך רכס א-זהר שנקרא גם "רכס התותחים" וממנו תצפית פנורמית של 360 מעלות. משם הדרך יורדת לצומת דרכים שממנה פונים ימינה על עיינות איילון ושמאלה אל עמק המעיינות.
חרדון בשטח צילום: רונית סבירסקי
תל איילון
העיר העתיקה איילון שעל שמה נקרא העמק שכנה בתקופת המקרא בשטח של שבט דן ולאחר פילוג הממלכה נותרה בשטח ממלכת יהודה ובוצרה על ידי המלך רחבעם כחלק משרשרת ביצורי ההגנה שלו. למרגלות התל נובעים עיינות איילון שהגדול ביניהם הוא ביר אל ג'אבר. שרידי מבצר צלבני קסטלום ארנולדי נותרו בשטח ובעיקר קטעים מהחומה המערבית והדרומית. המבצר הוקם במאה ה-12 לספירה על ידי הצלבנים כחלק ממערך ההגנה על הדרך מיפו לירושלים.
עורבני שחור כיפה צילום: רונית סבירסקי
גבעת המצפור
בסמוך לכניסה לפארק נמצאת נקודת תצפית מרשימה ובשטחה גתות עתיקות חצובות בסלע. הגתות שימשו לתעשיית היין, דריכת הענבים, הפקת תירוש ולאחר מכן ייצור יין.
תצפיות נוף צילום: רונית סבירסקי
חורבת עקד
חורבת עקד מהווה גם היא נקודת תצפית פנורמית מגובה 350 מטרים. יש בה שרידי מצודה חשמונאית ומחילת מסתור באורך 25 מטרים שמסתיימת בבור מים. המחילה מזוהה עם תקופת החשמונאים על פי שיטת החציבה שלה שיוחסה לתקופת בר כוכבא. לצד השביל המוביל את הגבעה ניתן לראות מתקנים חקלאיים קדומים חצובים בסלע.
דרך בורמה הירדנית
במלחמת העצמאות נסללה דרך על ידי הלגיון הירדני מאמאוס אל הכפר יאלו ומשם אל בית נובא ובית ליקיא. הדרך הזו עקפה את המשלט שצה"ל אחז בו וחסם את הכביש הראשי מלטרון לרמאללה.
גבעה 312 וקבר שייח' אבן ג'בל
מקבר שיח' אבן ג'בל ניתן לצפות אל עמק איילון מזווית יפה. אבן ג'בל עמד בראש הצבא הערבי שפלש לארץ במאה ה-7 לספירה והקים באמאוס בסיס צבאי. הוא מת ממגפה שפרצה בקרב החיילים והאגדה מספרת שמי הבארות הורעלו וכל מי ששתה מהם נדבק במחלת הדבר.
פריחת הרימון צילום: רונית סבירסקי
מחוץ לשטחי הפארק
בסמוך לכניסה לפארק נמצא מבנה גדול עם חצר שנקרא "בית השלום". המבנה שייך למסדר נוצרי שבחר להתיישב במקום שבו נמצאים שרידי כנסייה מהתקופה הביזנטית מהמאה ה-5 לספירה. הכנסייה הוקמה על שרידי וילה רומית מהמאה ה-2 לספירה במתחם שמזוהה עם העיר אמאוס. בין הממצאים בשטח אפשר לראות את גומחת התפילה המרכזית ורצפת הפסיפס. באזור הכנסייה נמצאים שרידי בית מרחץ רומי עם ארבעה חדרים. אמת מים הובילה את מי המעיינות אל בית המרחץ ולפי ההשערה הם הובילו מים חמים ממעיין תרמו-מינרלי שהיה באותם ימים ואינו קיים היום.
דרכי נוף
דרך הנוף הראשית איילון מסומנת בירוק
דרך עמק המעיינות מסומנת בכחול
דרך נוף דרומית ודרך נוף צפונית – מסומנות באדום
דרך מבוא חורון – מסומנת בכחול
דרך התמר, דרך גבעת המצפור ודרך הזית – מסומנות בשחור
אמת המים וקבר משפחתי מהתקופה הרומית צילום: רונית סבירסקי
שבילי הליכה
שביל אמת המים – מסומן בירוק מקווקו
שביל התמר – מסומן בירוק מקווקו
שביל תל עקד – מסומן בחום מקווקו