מקלט הקופים הישראלי – קופים בריאים ומאושרים מכל העולם

 

במקלט הקופים הישראלי נמצאים קופים שובבים, מצחיקים ואוהבי אדם, שחיים בסביבה אוהבת ותומכת. זהו מקלט הקופים הגדול ביותר בעולם והוא נמצא במרכז הארץ בבן שמן

 

קוף סנאי     צילום: רונית סבירסקי

 

ד״ר תמר פרדמן, פרימטולוגית במקצועה, יסדה את מקלט הקופים ב-1996 במטרה לעזור לכל קוף במצוקה בישראל. מעבר להישגים הכבירים שלה בשחרור קופים שנמצאים בחוות לא חוקיות ובבתים פרטיים היא נלחמת גם בתופעת סרטוני הרשת של ידוענים שמצטלמים עם קופים בשבי. הפרסום ברשתות החברתיות מטעה וגורם לאנשים לחשוב שקנייה ומכירה של חיות בר היא לגיטימית. גור קופים שמופרד מאמו וחי בכלוב יסבול מבעיות קשות כל חייו.

 

 לנגור בארוחת צהרים      צילום: רונית סבירסקי

 

בית ספר לקופים

היא הצליחה לשחרר קופים שהיו במעבדות מחקר, כאלה שהוברחו לארץ וסבלו מתנאי חיים קשים וקופים שהיו בפינות חי. בשנים האחרונות הורחבה הפעילות גם לעזרת קופים במצוקה במדינות שכנות. הם הצליחו להציל קופים שהיו בחאן יונס ורפיח וקופים מהשוק השחור בירדן. החדשים שמגיעים למקלט עוברים תהליך קליטה שנקרא "בית ספר לקופים". כל עוד הם בשלב ההסתגלות הם נמצאים במתחם שאינו פתוח לציבור.

 

נסיכת הקאפוצ'ינים   צילום: רונית סבירסקי

 

למעלה מ-1800 קופים מטופלים על ידי צוות מקלט הקופים ואת חלקם ניתן לראות במהלך סיורים מודרכים שנערכים במקום. זוהי חווה גדולה שממוקמת על אדמת קק"ל באזור בן שמן ומתפרשת על פני שטח של 80 דונמים שמאפשרים לקופים לחיות כמה שיותר קרוב לתנאי הטבע האופטימליים. שפע של עצי פרי ובעיקר חרובים נטועים בחווה ותרמילי החרובים משמשים ממתק אהוב על הקופים.

 

הלמורית שולטת

מסלול הביקור הוא מעגלי ומשולב בהסברים על הקופים השונים, צורת חייהם, היכן נמצא מקום הגידול הטבעי שלהם בעולם והרבה מאוד סיפורים מצחיקים על אופיים והתנהגותם. לכל קוף יש שם שנתנו לו מטפליו והשמות ברוב המקרים קשורים לאופיים או יופיים. המפגש הראשון הוא עם ציקי וג'וליאן, הלמורים עם הזנבות המפוארים שמעוטרים בטבעות שחורות ולבנות. הכוח הנשי שולט אצל הלמורים וכשהזכרים נלחמים על אהבתה של הלמורה השולטת הם מעבירים את זנבם על בלוטות הריח המצחינות ומנופפים בזנבם מול האויב. הלמור המסריח ביותר, שכולם נכנעים לו, זוכה בליבה של המלכה.

 

 למור זנב טבעות - קטה     צילום: רונית סבירסקי

 

בית חם לחיות המפונות

ישנו גם מין של למורים חומים שהגיעו מפינת החי של בארי אחרי ה-7 באוקטובר. הם קיבלו את השמות "בארי" ו"הודיה" ונמצאים במתחם איקלום יחד עם ארבעה למורים אחרים בני מינם. מתחילת המלחמה הועברו למקלט הקופים בעלי חיים שפונו מהעוטף ומהצפון. עשרות ארנבונים שהגיעו למקלט מצאו בית חם אצל משפחות מאמצות. 40 תרנגולי ההודו שגודלו בעוטף כפטם למאכל שוחררו לטבע על ידי בעליהם, נאספו על ידי מתנדבים והגיעו למקלט הקופים. כולם אומצו על ידי משקים וחוות חקלאיות ובמקלט נשארו 2 שקיבלו את השמות "ניו דלהי" ו"מומבאי" והם מקרקרים באושר.

 

 למורים חומים        צילום: רונית סבירסקי

 

מהעוטף הגיעו גם ציפורים ממינים שונים ו-6 יעלים הועברו למשמורת מכפר גלעדי. היעלים המפונים קיבלו "מלון" רחב ידיים ששימש בעבר את הקופים וגילו שהמתקנים של הקופים הם פארק שעשועים מעולה. מי שמתקשה לקבל את נוכחותם של בעלי הקרניים החדשים הם העיזה אלזה והתיש פוג. תוכלו לראות אותם רובצים לצד גדר מתחם היעלים וכשאחד מהם מתקרב לגדר מתנהל קרב קרניים ממש כמו בספארי.

 

 יעל שפונה מכפר גלעדי     צילום: רונית סבירסקי

 

מימי וכוכב הקופים

הקאפוצ'ינית שקיבלה את השם יפה היא כנראה זקנת השבט ומעריכים שגילה למעלה מ-40. קוקוס נחשב החתיך של קבוצת הקאפוצ'ינים ומימי הוכתרה כיצור הכי משעשע בחווה. היא אוהבת אנשים, מדגמנת פוזות למצלמה ומחייכת כשמחייכים אליה. המדריכים מספרים שהיא סוחבת כל היום ענפים וחפצים אל מקום מסתור והם חושבים שיום אחד יגלו שהיא בנתה שם את כוכב הקופים הישראלי.

 

 מימי הקאפוצ'ינית מדגמנת למצלמה      צילום: רונית סבירסקי

 

מרמוסטים אלרגים לגלוטן

דיוניסוס המרמוסט, שיש לו תסרוקת בסגנון בן גוריון עם שתי רעמות שיער לבן מצדי ראשו, הגיע ממעבדת ניסוי. הצוות דאג לשכן אותו יחד עם טודו הוותיק שיארח לו חברה. הם הועברו למקום ניטרלי כדי לא לפלוש לביתו הקבוע של טודו, וכשמצאו אותם יחד תחת השמיכה בלילה, המלאכה הושלמה. סיפורו של טודו היה שונה מכל האחרים. מצאו אותו בתוך כלוב קטן שהונח בשער המקלט בשנת 2018. ליד הכלוב היו גם מגבות ומטרנה. בדיקה מעמיקה יותר חשפה שהוא נגנב מהוריו למטרות מסחר והוברח לארץ מחו"ל. ילדותו שהייתה אמורה להיות בחיק הוריו הקופים נגזלה ממנו. הצוות העניק לו את השם "טודו" שפירושו שלם בפורטוגזית מתוך תקווה שחייו יהיו יותר שלמים משהיו. המרמוסטים חיים במתחם סגור כיוון שהם אלרגיים לגלוטן וצריך לפקח על הדיאטה שלהם שהיא עתירת חלבונים.

 

 מרמוסט אלרגי לגלוטן    צילום: רונית סבירסקי

 

חבורת הגונונים

קופת הגונון בוסאני הוצעה למכירה בפייסבוק כחיית מחמד ב-2016. בעזרת רשות הטבע והגנים והמשטרה היא אותרה והועברה למקלט הקופים. היא קיבלה את שמו של מפקד המשטרה שעזר בהצלתה. בתקופת השיקום, היא בחרה לשחק בכדור טניס שנשאר הצעצוע המועדף עליה. היא הצליחה להתחבר עם קופי הגונון האחרים מופאג'ה, עמאל, יוניס והבת הצעירה שלהם אמירה, בת גילה של בוסאני שהפכה לחברה קרובה. הם יצרו חבורה מגובשת והאחרון שהצטרף אליהם הוא באבו, הגונון שנוצל לצרכי פרסום בסרטוני טיקטוק. הגונון יונס, שחולץ מעזה, לקח אותו תחת חסותו ועזר לו להתאקלם.

 

גונון לבן סנטר    צילום: רונית סבירסקי

 

אקשן וצחוקים

מתחם קופי הסנאי הוא החגיגה הגדולה של המבקרים. למעלה מ-80 זאטוטים בעלי פני תינוק מתרוצצים בשטח ומחפשים אקשן וצחוקים. הם משתוללים ביניהם, מחפשים תיקים פתוחים של מבקרים כדי לחטוף חפץ או ממתק. קופצים בין העצים, אוחזים ביד אחת ענף ומדגדגים את החבר שלהם תוך כדי המשחק. הם מקבלים 5 ארוחות שונות בכל יום ונראה שכל אנשי הצוות במקלט מחכים להזדמנות להיות בחברתם.

 

 עשרות קופי סנאי שובבים      צילום: רונית סבירסקי

 

בריכה פרטית וארוחת גורמה

קופי מקוק הסרטנים זכו לבריכה פרטית שמשמשת להם מסעדת סרטני גורמה. הם מסתובבים במים ושולפים בעזרת כפות הידיים אצות וצמחי מים ומחפשים בתוכם את המעדנים. ביניהם נמצאת ג'ויס שניצודה כגורה באי מאוריציוס והגיעה יחד עם קופים נוספים לחוות מזור, שפעלה באופן לא חוקי בישראל. בחוות מזור מכרו את הגורים של ג'ויס למעבדות בארצות הברית ובאנגליה. היא שוחררה ב-2014 יחד עם מאות קופים נוספים בזכות המאבק שהביא לסגירת החווה. חוץ מדיג הסרטנים ג'ויס אוהבת לשחק באבנים.

 

 מקוק הסרטנים בפעולה     צילום: רונית סבירסקי

 

שימור מינים בסכנת הכחדה

משפחת קופי המקוק השחור כוללת את אמא "מלי", הבנים "מרשמלו" וצמד הבנות "מישמיש" ו"מזל". משפחה מלוכדת, צמודה ומצחיקה. מלי היא ניצולה מעבדת מחקר שעסקה במחלת הסכרת והמין שלה, המקוק השחור, נמצא בסכנת הכחדה עולמית.

 

 מקוק שחור     צילום: רונית סבירסקי

 

קופי הלנגור השחורים עם שיער הקיפוד והאייליינר הלבן קיבלו את השמות ליפר, ניפאי וסיאם והצוות קורא להם שלושת המוסקיטרים הממושקפים. הם קופים אוכלי עלים שחיים באסיה, בדרום בורמה, תאילנד והאיים המלזים. מספרם בטבע מתמעט כתוצאה מציד בלתי חוקי למטרות מסחר ובגלל צמצום שטח היערות במדינות האלה.

 

 לנגור    צילום: רונית סבירסקי

 

3 קופי בבון הגיעו מפינות חי בארץ, 6 מעזה ורפיח ו-4 מהשוק השחור בירדן. במבצע ההצלה הזה היו מעורבים אנשי רשות הטבע והגנים וארגונים בין-לאומיים למען בעלי חיים. ישנו  מתחם לשלושת קופי המקוק הברברי, שזכה לכינוי קוף-אדם, ויש לו פרווה סמיכה שעוזרת לו לשרוד באזורים מושלגים. בריכה ענקית עם מרחבים גדולים הוקמה עבור הקולבוס האנגולי שידוע בקולות החזקים שהוא משמיע.

 

 מקוק ברברי      צילום: רונית סבירסקי

 

מתחם משחקים וג'ימבורי

הסיור במתחם כולל גם פעילויות אתנחתא לילדים. מתחם חבלים ואומגה, פינת יצירה שעושים בה מתקן לעפרונות ושבשבת נייר, מתחם שעשועים וג'ימבורי. לצד מתקני השעשועים מסתובבים טווסים והזכרים שעסוקים בחיזורים אחרי הנקבות פורסים את נוצותיהם ומציגים אותן לראווה. המסלול מלווה בשלטי הסבר על כל אחד ממיני הקופים ועל מקומות חייהם בעולם. המתחם מחולק לאזורי אפריקה ואסיה ודרום אמריקה ולחלוקה בין קופי העולם הישן שהם הגונוניים והקולובים לבין קופי העולם החדש. ישנם גם שלטים מעץ שבצד אחד כתובה שאלה ובצד השני התשובה והם מעשירים את המבקרים במידע טריוויה נוסף.

 

 טווסים במתחם המשחקייה      צילום: רונית סבירסקי 

 

כל ההכנסות מהסיורים המודרכים נועדו לעזור בטיפול בקופים. מבקר מגיל שנתיים 48 שקל וגמלאי 24 שקל. כרטיסים מזמינים מראש באינטרנט.