האגם הנעלם – עין כחולה ירוקה יפהפייה בלב מדבר

 

זה אינו אתר תיירות מוכרז ומשולט. דרך כורכר עלומה מתפתלת במעלה גבעה סמוכה לאתר תמנע ועדיין לא רואים דבר. כשמגיעים אל קצה המצוק ומביטים למטה מבינים את משמעות השם "האגם הנעלם"

 

חבוי בין המצוקים       צילום: רונית סבירסקי

 

הסוד שעבר מפה לאוזן

אתר העתיקות של תמנע הוא מכרה הנחושת הקדום ביותר בעולם מתקופת האימפריה המצרית ואוצר בתוכו תופעות גיאולוגיות ומראות טבע נדירים. עמודים מפוסלים, פטריה ענקית, פירים של כריית נחושת ומערות ענק חצובות בסלע. עוד לפני שמגיעים לפארק עצמו חולפים על פני מחצבת נחושת נטושה נסתרת מהעין.

 

זה התחיל כסוד שעבר מפה לאוזן בין תושבי האזור, דלף למקורבים ובעידן הרשתות החברתיות כבר צבר ויראליות. למרות הפרסום הוא עדיין שומר על אנונימיות ולא רבים המטיילים שפוקדים אותו. הגישה היא רגלית והרחצה באגם אסורה כיוון שהמים מלוחים מאוד ומכילים חומצות מתכת רעילות. אבל המראה הוא אחד הנדירים בארץ ומספיקה תצפית מהצוק כדי לעצור את הנשימה.

 

 עין טורקיז ענקית       צילום: רונית סבירסקי

 

צוקי המדבר בעלי שכבות החול האדמדמות חובקים את האגם בטבעת שבמרכזה עין ירוקה-כחולה. צבע המים משתנה בהתאם לעונה השנה ולשעת היום שבה מגיעים. ישנן שעות שהמים ירוקים בגוון נחושת כמו אבן טורקיז בוהקת או כחולים עמוקים בשעת הבוקר לפני הזריחה. הצוללן משה בוזגלו שירד אל תחתית האגם בעומק 20 מטרים פרסם סרטון שבו נראים מצבורי סלעים מכוסים בחזזיות וטחב בצורת נטיפים זוהרים, אדמה בוצית וחרק אלבינו שלא זכה לראות קרן אור כל חייו במעמקים החשוכים.

 

50 גוונים של אדום     צילום: רונית סבירסקי

 

המכרה שהפך לאגם

סיפורו של המקום שייך דווקא למאה ה-20 אחרי קום המדינה ולא לימי האימפריה המצרית הקדומה. בשנים 1984-1955 התנהל באזור תמנע מפעל של כריית נחושת בשיטה של מחצבות גדולות ותעלות תת קרקעיות. אחרי חציבה של עשרות מטרים בבטן האדמה הגיעו לשכבות שבהן נמצאו מצבורי הנחושת. האדמה הייתה מורכבת מאבני חול, גרניט וחרסית. החוצבים הגיעו אל מי התהום שהציפו את המכרה וכדי להמשיך ולהפיק נחושת שאבו בכל פעם את המים.

 

תצפית אל נופי הערבה    צילום: רונית סבירסקי

 

כשהמפעל נסגר והפקת הנחושת הופסקה התמלאו התעלות והמכרות במי התהום עד לעומק של עשרות מטרים. המים קיבלו את הגוון הירוק של הנחושת והמתכות שנמצאות בבטן אדמה. שכבת החרסית מונעת מהמים לחלחל וכך נותרים המים במכרות הנטושים שאחד מהם הפך לאגם הנעלם. הוא נמצא בשטח פרטי של מכרות תמנע ושמו הרשמי הוא למעשה בור N. הכניסה אליו והרחצה בו אסורה.

 

 סדקי תמנע     צילום: רונית סבירסקי

 

לצד התצפית על האגם נוצרה תופעה נוספת שנקראת סדקי תמנע. אדמה מבוקעת שנראית כמו תוצאה של שפכי לבה וולקניים אבל מדובר בתוצר לוואי לתהליך ייבוש המכרה. האדמה שהייתה מוצפת במים התייבשה ויצרה סדקים שחלקם בעומק 2 מטרים וחשוב לא לדרוך ולא ללכת עליהם.

 

כיצד מגיעים: האגם נמצא 25 קילומטרים צפונית לאילת באזור פארק תמנע. בווייז ניתן לכתוב האגם הנעלם, מכרות נחושת תמנע.

 

חשוב מאוד: המכרה נמצא בשטח פרטי ששייך למכרות הנחושת

יש להקפיד ללכת בזהירות ולא להתקרב לשפת המצוק שאינה מגודרת

הרחצה באגם אסורה ומסוכנת לבריאות

אין להתקרב או לצעוד על השטח שבו נמצאים סדקי תמנע