הצריף - מתחם קולינרי נוסטלגי לכלים ולמטבח הישראלי שנעלם

 

סיר פלא, מתקן גזוז, אורז בן גוריון, סיפולוקס, פתיליה וקומקום שורק הם רק חלק קטן מהאוסף שמוצג בצריף של עודד צביקל, אוסף של כלי מטבח ומזון שמעוררים זיכרונות אצל המבוגרים ומשאירים מזכרת חשובה לדור הבא

 

מתקן להכנת גזוז בטעמים      צילום: רונית סבירסקי

 

הסיכוי שתמצאו במטבח שלכם אביזר מטבח שיוצר בארץ בשנים האחרונות קטן מאוד. במאה ה-20 הייתה בישראל תעשייה משגשגת של כלי בישול, אפייה, כלי אוכל, אלכוהול, מקררים ואביזרי מטבח יפים ואיננה עוד. עודד צביקל אסף במשך שנים כלים ומוצרי אוכל תוצרת הארץ והקים למען הדורות הבאים מתחם נוסטלגי שנקרא הצריף. המבוגרים שמגיעים לסיור בצריף מרגישים שחזרו לבית אמא. לכל אחד יש זיכרונות מהכלים שבישלו בהם בבית והמאכלים שעלו על שולחנם. לצעירים זה נראה כמו חדר בריחה שמישהו מנסה לאתגר אותם במשימות הזויות. כשעודד הדגים סיפולוקס היו כאלה שאמרו שזה מטף כיבוי אש ואל תדמיינו מה הם חשבו על המלקחיים של מחלק הקרח או כששמעו קומקום שורק.

 

כלי להכנת ביצים עלומות     צילום: רונית סבירסקי

קומקומים שורקים      צילום: רונית סבירסקי

 

מהקרטונים לצריף

הלהט של עודד לאסוף כלים של פעם התחיל מבית אביו ובמשך שנים הוא אגר וארז אותם בקופסאות. העיסוק המקצועי שלו לא אפשר לו להקדיש זמן לאוסף. הוא יועץ קולינרי למסעדות, שימש כיועץ בעונה הראשונה של משחקי השף וניהל את המטבחים האחוריים של מאסטר שף במשך 4 שנים. הוא ומשפחתו התגוררו בתל אביב ובתקופת הקורונה עברו לעמק חפר. בקצה המגרש עמד צריף ללא שימוש ועודד החליט שהגיע הזמן לפרוק את האוסף מהקרטונים ולסדר בתצוגה. השמועה עברה מפה לאוזן ואנשים הגיעו לראות ולהקשיב להסברים. בתחילת 2024 המשפחה החליטה לחזור למרכז ומצאו בית ברמת השרון. התנאי ההכרחי היה שיהיה בשטח הבית צריף. המשימה הוכתרה בהצלחה והאוסף עבר דירה.

 

אריזות מזון נשכחות     צילום: רונית סבירסקי

צנצנת קפה ליבר שהפכה לקנקן       צילום: רונית סבירסקי

 

הכלים, האביזרים ואריזות המזון ניצבים על מדפים לפי נושאים. מדף של מטחנות בשר, תבניות אפייה, טוסטרים, אריזות של חומוס וטחינה, בקבוקי אלכוהול, ספרי בישול, כלי אוכל, משקאות קלים, קפה, משקלים, מסחטות והרשימה עדיין ארוכה. אין פריטים שגילם מעבר לשנות ה-80, רובם משנות ה-70 ויש גם משנות ה-50 וה-60 של המאה הקודמת. הגורם העיקרי לכך שאין פריטים מאוחרים הוא שרוב מפעלי התעשייה בארץ חדלו לייצר והיבוא הפך לשחקן הראשי בתחום. אחת הדוגמאות היא אריזת קרטון הביצים שיוצרה בארץ והכילה 10 ביצים. כשהחלו לייבא קרטונים מחו״ל עברנו לצרוך תריסר ביצים כי כך עובדים בעולם.

 

מקינטה ישראלית    צילום: רונית סבירסקי

כלי מטבח לעשירים      צילום: רונית סבירסקי

 

מקינטה מוזהבת ומיקסר מזכוכית

אוהבי הקפה שכבר קנו כל פריט שקשור לזהב השחור ישמחו לדעת שעודד מחזיר פריט נדיר של מקינטה תוצרת הארץ בשם אספרסו פלאלום. בשנות ה-50 כשתושבי המדינה השתמשו באביזרי מטבח מפח ואלומיניום הייתה בארץ חברה בשם מאי שייצרה כלים לעשירים. כלים ססגוניים בשלל צבעים של זהב, ירוק בקבוק, כחול, אדום וצהוב. הם עיצבו שמפניירות, בחשנים לקוקטיילים, כוסות, מאפרות, כלי סוכר ואפילו פס יצור מנירוסטה שקראו לו הקו הסקנדינבי. אחד הפריטים היפים שלהם היה מיקסר ידני עשוי זכוכית שכל בשלנית עדכנית בת ימינו הייתה שמחה שיהיה לה כזה במטבח.

 

מיקסר ידני בכלי זכוכית     צילום: רונית סבירסקי

מטחנה עם מתקן ליצירת עוגיות בצורות       צילום: רונית סבירסקי

 

בין הפרימוס לפתיליה

עודד מכיר כל פריט באוסף וגדוש בסיפורים מרתקים על כל חפץ או מוצר מזון שיוצר בארץ. הוא מצליח להפתיע גם את זקני צפת שבטוחים בידע שצברו בילדותם. מבחינתו המטבח של המאה הקודמת הוא המראה של ארץ ישראל ושל מדינת ישראל. הוא מראה בקבוק קולה מזכוכית ששוקל כמו תינוק שאך נולד. מספר על החלבנים ובקבוקי החלב עם הקרום שהיה שנוי במחלוקת בין האוהבים לשונאים. ברנר של רתכים משמש אותו להדגמה איך עובד פרימוס. ההדגמה כוללת הסברים מפורטים על הסכנה בשימוש בפרימוסים שנטו להתפוצץ לעומת הפתיליה שהפכה למכשיר בישול פופולרי בשנות ה-60.

 

טוסטר פיצה באריזה המקורית     צילום: רונית סבירסקי

כלים מסודרים לפי נושאים על מדפים    צילום: רונית סבירסקי

 

חוקן של אמקור

מכשיר חשמלי שלכאורה לא שייך לתחום נראה כמו אינטרקום ישן וכדי לא לעשות ספולייר אוכל רק לגלות שהוא קשור לתחום הגלידות. הוא מחזיק באריזה מקורית טוסטר פיצה של אמקור, אריזת זכוכית לקפה נמס ליבר שהפכה לקנקן קפה עם מכסה פלסטיק למזיגה. יש גם אריזות מזון של שקדי מרק ואריזה של פתיתים (אורז בן גוריון) שאוסם הפיקה במיוחד לשנת 75 למדינה. טוחן הבשר הידני נמכר במקור עם רכיב נוסף ליצירת עוגיות בצורות שונות. יש לו אפילו כלי לחוקן שחברת אמקור יצרה.

 

הפקה מיוחדת של פתיתים (אורז בן גוריון)     צילום: רונית סבירסקי

סוכרזית כחול-לבן לרגל יום העצמאות    צילום: רונית סבירסקי

 

ספר הבישול הראשון בעברית

אוסף ספרי בישול מרשים שכולל את ספר הבישול הראשון איך לבשל בארץ ישראל שיצא לאור ב-1937 ונכתב על ידי ד"ר ארנה מאייר בעברית, אנגלית וגרמנית. הספרייה כוללת גם את ספרה של ליליאן קורנפלד מה אבשל ממנות צנע משנת 1948. לצד הספרייה ניצב בר משקאות כולם תוצרת כחול לבן, וודקה, ארק, סברה, ג'ין, ברנדי, וורמוט, ליקרים ובולט במיוחד בקבוק כחול לבן שכרמל מזרחי הפיקה יין מוגז בנוסח קאווה או למברוסקו לרגל יום העצמאות של מדינת ישראל. אלכוהול שהתנדף עם השנים ופינה את המדפים לתוצרת חוץ. חברת סוכרזית החליפה ליום אחד את צבעי הפטרייה המפורסמת מצהוב ירוק לכחול לבן וחבל שלא בחרה להשאיר את הצבעים הכל כך סמליים.  

 

ספר הבישול הראשון בעברית בארץ  ישראל    צילום: רונית סבירסקי

 

3 פריטים בכל האוסף אינם תוצרת הארץ אבל בעלי חשיבות נוסטלגית שקשה לוותר עליהם. מקרר ג׳נרל אלקטריק  משנת 1933 הראשון שיצרו על מנוע אחרי הקרח. מקרר כזה משנת 1942 מוצג בביתו של הנשיא הראשון חיים וייצמן ברחובות. השני הוא כלי לפריסת לחם, גבינות ונקניקים והשלישי טוחן קפה ידני.

 

מקרר ג'נרל אלקטריק הדגם הראשון עם מנוע      צילום: רונית סבירסקי

 

ממציא מסחטת התפוזים הישראלי

ישנם כאלה שיציגו בגאווה במטבחם את מסחטת ההדרים האייקונית של פיליפ סטארק, אבל בצריף של עודד אפשר לראות את המסחטה המקורית של יצחק זקסנברג. היה לו בית יציקה ברחוב סלמה בתל אביב והוא זה שפיתח את מסחטת התפוזים הראשונה בישראל. על בסיס הפיתוח הזה ממשיכים לייצר מסחטות בעבודת יד בקיבוץ חולית בעוטף עזה שהותקף בשבת השחורה.

 

משמאל מסחטת התפוזים הראשונה של זקסנברג     צילום: רונית סבירסקי

אלכוהול תוצרת הארץ     צילום: רונית סבירסקי

 

ארוחה מצנע אל הסצנה

העובדה שכל הכלים שמישים מאפשרת לעודד לארח קבוצות לטעימות או ארוחות יחד עם הסיור והסברים. מתקן מודרני של גזוז בארבעה טעמים משמש לקבלת פנים מתוקה. עודד ממלא מהמזלף את הכמות המתאימה ומוזג מסיפולוקס סודה תוססת וקרה. במקרר אמקור 10 שעומד בפינת הצריף יש מדף מיוחד שעוצב ברוחב המתאים להעמדת סיפולוקס. זה הרגע להבין את ההבדל בין סיפון לסיפולוקס ומה קדם למה. בסיר הפלא שעומד ליד מתקן הגזוז מסתתרת עוגת שיש שעודד אפה לאורחים. מי שרוצה לחוות ארוחה נוסטלגית יכול להזמין "ארוחה מצנע אל הסצנה" ולטעום כבד קצוץ עם טוסט שנקלה במצנם ישן, לטעום שוקולדים עם דובדבן אמרנה וצייסר של סברה.

 

 עודד צביקל והסיפולוקס     צילום: רונית סבירסקי

 

הביקור והסיור בצריף בתיאום מראש בלבד 054-4433447