גן המדע של מכון דוידסון - פארק שעשועים מדעי חדש

 

חמש שנים של תכנון ובניית גן המדע של מכון דוידסון ברחובות הגיעו לסיומם והוא יפתח לקהל ב-18 ביולי 2024. גן שהוא מסע הרפתקאות לילדים ובאמצעותו נחשפים לעקרונות מדעיים בכל התחומים

 

פארק ירוק עם אגמי מים, גשרים ציוריים וצמחייה ירוקה הפכו לגן שכולו קסם מדעי. תחת כיפת השמים הוצבו מתקנים אינטראקטיביים שנראים כמו פארק שעשועים לילדים ובו זמנית מלמדים אותם את עקרונות המדע בכל התחומים, מתמטיקה, פיזיקה, אקולוגיה, אמנות, מוזיקה, מכניקה, כימיה ואסטרונומיה ברמה גבוהה. גן המדע על שם קלור של מכון דוידסון הוא הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע. הוא מחולק לשמונה מתחמים ומתפרש על פני 13 דונמים.

 

 פארק ירוק ובריכה אקולוגית       צילום: רונית סבירסקי

 

כיכר המורשת

שער בסגנון מנהרה גיאומטרית מקדם את פני הבאים. לצדו הוצב פסל שנראה כמו גל. על ידי משיכה קלה בידית הגל מסתובב ויוצר תנועה שמזכירה גלי ים אבל גם גלי אור, גלי קול וגלי רדיו. רחבה גדולה היא תחילתו של המסע בגן. שני מתקנים מדגימים כיצד נוצרת מערבולת או טורנדו שבולע לתוכן כדור פינג פונג ומתקן נוסף שיוצר בועות ומדגים מהו כוח עילוי ולחץ הנוזל. כל התהליכים האלה נוצרים כשהילדים מסובבים ידית במהירויות משתנות. קסילפון ענק שנקרא קסלעפון בנוי ממקשי שיש שלכל אחד מהם צליל שונה והילדים לומדים שאורך הלוח וצפיפות החומר הם אלה שקובעים את הצליל. דגם כדור הארץ שמסתובב על צירו וכשנוגעים בו חשים הבדלי קור וחום בין הקטבים לבין קו המשווה. כיכר המורשת מוקדשת לד"ר משה רשפון, פיזיקאי ממכון ויצמן ואיש חינוך שהגה כבר בשנות ה-90 את הגן המדעי שמלמד את הילדים מדע בדרך חווייתית.

 

 לנגן על לוחות שיש     צילום: רונית סבירסקי

ליצור מערבולת     צילום: רונית סבירסקי

 

הכל קוד

העולם מלא בתבניות שמניעות פעולות על פי קוד מסוים. כמו קוד להפעלת מחשב או קוד טבעי של הדי אן איי בגוף האדם. המתקן שתוכנן בגן המדע הוא משחק תכנות שיתופי שמאפשר לכל ילד בכל גיל לתכנת באמצעות קוד מתקני ענק. מתחם של זרנוקי מים שהילד קובע את עוצמתם ואת צבעיהם, קונסולה של צלילי מוזיקה ותאורה.

 

לקודד זרנוקי מים, צבעים וצלילים      צילום: רונית סבירסקי

 

הכל חי

דמות אדם בגובה בניין בן שלוש קומות יושבת בלב הפארק. הדמות בנויה כמו שלד שדרכו אפשר לראות את העורקים כשהדם זורם בתוכם, את הלב הפועם ואת הראות שמנפתחות כשהאוויר נשאף פנימה ומתכווצות כשנושפים.  המטרה היא לאפשר לילדים להתבונן במערכות המורכבות של גוף האדם שקשורות זו לזו, את תפקידם וחשיבותם וגודלם בתוך הגוף. המיצג מתוכנן כך שאפשר לטייל בתוכו, להפעיל את הריאות והלב, להזיז את קצות האצבעות ולהבין את האחריות של כל אחד לגופו ולבריאותו.

 

 להפעיל את גוף האדם      צילום: רונית סבירסקי

 

הכל ארץ

מפגש עם מערכת החיים בבריכה אקולוגית. עוברים דרך מסלול שפועל על החושים. מתבוננים בשמים ורואים את תנועת העננים, יורדים אל מעמקי המים, מטפסים על צמרות עצים דרך מבנה עץ מבמבוק, מטיילים על רשת עכבישים ופוגשים מערכת חיים שלמה בבריכה אקולוגית. המבנה נועד להדגים את הקשר בין האדמה, האטמוספירה, המערכות האקולוגיות השונות ויחסי הגומלין ביניהן, הקשר לירח והמרחק מהשמש.

 

 להפעיל את החושים      צילום: רונית סבירסקי

 

הכל צומח

מתחם חממה שמדגים את חשיבות הצמחים לקיומו של כדור הארץ. הצמחים הם יצרן החמצן שמשמש לנשימה והפחמן הוד חמצני מווסת את הטמפרטורה על פני כדור הארץ. במתחם אפשר לראות איך מפתחים גידולים מועילים, ערוגה מיוחדת שרובוט מטפל בה, מריחים צמחי תבלין, מכירים ירקות שגדלים ללא אדמה וצמחים אנדמים שייחודיים רק לארץ ישראל.

 

הכל מוח

המוח הוא מחשב הפענוח והמיישם שמפעיל את כל גוף האדם. בעזרתו האדם קולט, מרגיש, מבין, מגיב, מפעיל את אברי הגוף, חושב ומתכנן. במתחם הכל מוח מתנסים באשליות אופטיות משעשעות, פוגשים יצורים שמבלבלים את החושים, מבקרים בגן זן יפני שמבחר בין הגוף והנפש ומנסים למה הכוונה כשאומרים "הכל בראש".

 

הכל חומר

מתחם שחושף את החומרים השונים בקוסמוס. מהיסודות שפולטים הכוכבים ועד המזון שאוכלים. מוצגים שונים במתחם מאפשרים להבין את התכונות השונות של החומרים. שינוי זעיר במבנה החומר הוא זה שיוצר את ההבדל בין יהלום לגרפיט של עיפרון וחיבור בין חומרים שונים יוצר תוצאות מסקרנות. במתחם נוגעים בחומרים בעלי מרקמים שונים, אלסטיות, מגנטיות, הולכת חשמל, קול ואור. משחק בבועות סבון והאזנה למוזיקה שמופקת מחומרים שונים.

 

להפיק צלילים מחומרים שונים     צילום: רונית סבירסקי

 

הכל אור

חשיבות האור לחיי אדם, לצמחים וליצירת המזון. ההבנה שהאור נע במהירות הגבוהה ביותר בטבע ומתפרק לצבעים, לגלים ולחלקיקים ומהווה בסיס להמצאות רבות. במתחם משחקים בשבירת קרני אור לצבעים, בהשתקפויות, קליידוסקופ ענק, השתקפויות במראות אוריגמי וצפייה בקרניים שנשברות ויוצרות קשתות.

 

ללכת בתוך קליידוסקופ    צילום: רונית סבירסקי

 

הכל תנועה

מתחם ענק עם מסלול כדורים מורכב מדגים לילדים כיצד אנרגיה הופכת לתנועה ואיך אפשר ליצור מוזיקה על ידי הנעת כדורים. הכדורים והמים זזים בכיוונים ובצורות שונות באמצעות קרוסלה, מפוח אוויר וכפות. מכונת נגינה, פעמונים וכדורים יוצרים מוזיקה. העברת המסר שהיקום נמצא בתנועה מתמדת, התנועה והיחסים בין גרמי השמים, ההנאה מרכבות הרים, ייצור חשמל בסכרים ונדידת היצורים החיים.  

 

 להפוך אנרגיה לתנועה    צילום: רונית סבירסקי

 

את כל המתחמים מחבר זורם נחל שמתנקז לבריכה אקולוגית. הגן כולל גם מעבדות עם מגוון סדנאות והתנסויות בתחומים מדעיים שונים. המצאות שהתחילו בחלל והגיעו לכדור הארץ, חקר טעמים ומרקמים, המכוניות שבהן נוסעים היום, טלסקופים שצופים באמצעותם בגלקסיות, המצלמות המתקדמות שמותקנות בטלפונים הסלולריים ונושאים נוספים. הסדנאות מותאמות לגילים שונים, נמשכות שעה וחצי וכוללות ביקור בגן.

 

מתחם הסדנאות    צילום: רונית סבירסקי

 

הגן יפתח לקהל ב-18 ביולי 2024, טל. 08-9378300