יקב פאוקר מקיבוץ ניר עוז מושק לציבור - אדום 2023

הוא היה יקב ביתי קטן שנהנו ממנו חברי קיבוץ ניר עוז וקומץ חברים. יקב פאוקר החדש מנציח את זכר מייסדו גדעון פאוקר ז"ל שנרצח ב-7 באוקטובר 

 

השקת יקב פאוקר מניר עוז     צילום: רונית סבירסקי

 

הם היו ארבעה חברים שאהבו יין גדעון, חיים, גדי ויורם. כולם חקלאים מנוסים שחיכו לגיל הזהב כדי ליהנות מהתחביב הנחשק. הסיפור הזה היה יכול להסתיים ביקב בוטיק עם פרלמנט קבוע שנפגש כל יום שישי בבוקר עם חברים שמגיעים לטעום, לנשנש, להחליף חוויות ולדבר על פוליטיקה. אבל בוקר 7 באוקטובר שינה את חייהם ואת חיי המדינה כולה. גדעון פאוקר שהקים את היקב נרצח שלושת חבריו שהצטרפו לעשייה חיים פרי, גדי מוזס ויורם מצגר נחטפו לעזה. חיים ויורם שרדו מספר חודשים בשבי עד שנרצחו וגדי מוזס מוחזק על ידי הג'יהאד במנהרות.

 

בציר 2022 ששרד      צילום: רונית סבירסקי

 

גדעון פאוקר ז"ל היה זה שבחר ללמוד כיצד עושים יין כדי ללמד את חבריו. ב-2007 הם נטעו את הכרם הראשונה בשטח שגובל בגבול עזה. הם ייצרו במהדורה מוגבלת בין 2000-1500 בקבוקים בשנה לחברים, למשפחה ולעצמם. הידע שצברו כחקלאים ואגרונומים סייע להם להניב ענבים איכותיים ליין. בציר 2022 כבר התיישן בחביות ובציר 2023 היה בתהליך התסיסה ביום שבו כבה האור.

 

מיקב ניר עוז ליקב פאוקר       צילום: רונית סבירסקי

 

חברו הקרוב של גדעון פאוקר, חיים גן מנכ"ל "איש הענבים", סייע לו בתהליך הפקת היין לכל אורך הדרך. הוא היה אמור להתארח אצל גדעון ואשתו אורנה בשמחת תורה ואילוץ משפחתי שינה את תוכניותיו. גדעון, שהחזיק את דלת הממ"ד נורה בידיו ודימם למוות בזרועות אשתו. גדי, חיים ויורם נחטפו והיקב נותר יתום. חיים גן ידע שתהליך התסיסה נמצא בשלב הסיום וללא טיפול מתאים כל העבודה שהושקעה בו תרד לטמיון. הוא ביקש את רשותה של אורנה להציל את היין וכשהכל עוד בער מסביב הוא הגיע עם שני ייננים מקצועיים מאירם הראל, היינן של יקב אמפורה ויקב לוטם וד"ר אלישיב דרורי, מייסד ויינן יקב גבעות. הוא צירף אליו את גל, נכדו של גדעון ויחד שיקמו את היקב והמשיכו את התהליכים.

 

 

גל, שעזר לסבו בתקופת הבציר לא הכיר את תהליך ייצור היין אבל ידע שהעשייה הזו תביא מזור לו ולמשפחות שממתינות ומקוות להרים כוסית עם החטופים שישובו. הם ביצעו את כל התהליכים לקראת מילוי הבקבוקים והביקבוק כדי לסיים ביום שבו עצמותיו של גדעון פאוקר ז"ל הועברו למנוחת עולמים בקיבוץ ניר עוז לאחר שהיה קבור זמנית בחצרים. חיים גן הכשיר את הנכד גל כדי שיהיה היינן של היקב.

 

הם לא הסתפקו בייצור היין וכחלק מהדרך להנציח ולהכניס קרן אור בחשיכה הם נטעו כרם על שמו שכוללת את הגפן הישראלית יעל. יינות היקב היו אדומים ובכרם החדשה הוסיפו זנים חדשים שמתאימים ליינות לבנים ביניהם: קולומברד, שנין בלאן, סמיון, סוביניון בלאן וזנים אדומים של פינוטאז', דור, שירז ופטי ורדו. בניו של גדעון, ערן ורז פאוקר הם חקלאים בעלי ידע וניסיון ובסיוע של כורמים ואגרונומים הם מפקחים על גידולי הכרם. רז מתמחה בגידול וייצוא פירות וירקות מובחרים לחו"ל. בנו גל, שחזר מטיול גדול באוסטרליה זמן קצר לפני השבעה באוקטובר קיבל על עצמו את תפקיד היינן של היקב כדרך לתעל את ההלם, הגעגוע והכאב למקום טוב יותר.

 

טעימות בערב ההשקה       צילום: רונית סבירסקי

 

גל פאוקר מספר: "כילד אהבתי תמיד לעזור לסבא ביקב ובכרם. הצטרפתי לצוות ההצלה של היקב שהיה התגשמות של חלום עבור סבא. סבא שלי היה איש של אנשים – איש של שיחה ואיש אדמה. השאיפה שלי היא שהיין יעביר את מי שהוא היה. אני רוצה להמשיך את המסורת שלו דרך ייצור היין". הוא מוסיף: "אחי, סיוון, נפצע ב-7 באוקטובר בקיבוץ כפר עזה ומתמודד עם שיקום ארוך. המשפחה שלנו מלווה אותו, משקמת את השדות והגידולים וגם מעוררת לחיים את היקב. אנחנו מכוונים לשיקום ותקומה ולא עוזבים את האדמה".

 

השקת היין הראשון של היקב נערכה בבית איש הענבים ביפו. התווית על בקבוק היין נושאת את השם יקב פאוקר והיין נקרא אדום 2023. הוא בלנד של ארבעה זני ענבים אדומים: קברנה סובניון, מרלו, קברנה פרנק ופטי ורדו. היין יושן במשך 14-12 חודשים בחביות עץ צרפתיות. היינן מסביר שזהו בלנד שיוצר גוון בורדו עמוק  ובעל גוף מלא וארומה של פרחים סגולים, פלפל ירוק ופירות שחורים בשלים בתוספת עץ קלוי.

 

 

חיים גן "איש הענבים" אומר: "היעד הוא להגיע לרמת האיכות הגבוהה ביותר האפשרית ביקב פאוקר ולבנות חזון ארוך שנים. הכל מתחיל בכרם ולנו תהיה הכרם הכי טובה. היקב הזה הוא סיפור של עקשנות ישראלית, כישרון, תשוקה וידע שהם התשובה לניסיונות ההרס מצד ארגון ברברי ומעוות".

 

על התווית האחורית של יקב פאוקר כתוב: "את יקב פאוקר הקמנו לזכרו של גדעון פאוקר, אבינו-סבינו, כורם ויינן יקב ניר עוז. במשך ארבעה דורות מעבדת משפחתנו את אדמות ארץ ישראל וקובעת גבול. גדעון עיבד במשך מרבית חייו את אדמות ניר עוז שבנגב המערבי, עד שנרצח ביד אכזרית, בבוקר השבעה באוקטובר. לזכרו, לחיזוק מורשתו, נמשיך ונפתח את עתידנו בחבל התקומה ובארץ בכלל. בחקלאות ובעשיית יין, כמו שחלם ואהב. יין זה יוצר ובוקבק ביקב פאוקר בניר עוז ומהווה את המשך פועלו וחזונו של גדעון, מעתה ועד עולם". יינן: גל פאוקר, כורם: רז פאוקר, מייסד: גדעון פאוקר ז"ל.

 

ההקדשה על תווית הבקבוק       צילום: רונית סבירסקי