יקב רמת נגב - לגדל כרמים ולהפיק יין בקדש ברנע על גבול מצרים
התיישבות חלוצית בקדש ברנע הפכה ליקב גדול שזכה השנה בציון הגבוה ביותר של פרסי דקנטר (Decanter) בלונדון מתוך 18 אלף יינות מרחבי העולם
היננן יוגב צדוק מוזג בלנד נווה מדבר צילום: רונית סבירסקי
אתר מקראי בעל חשיבות היסטורית מימי ממלכת יהודה וישראל שהגן על הגבול עם מצרים היה המקום שבו בחרה חבורת יוצאי צבא להתיישב בשנת 1977. אלון ונירה צדוק היו בין המתיישבים הראשונים ביישוב שנדד לגבעה סמוכה ליד תל ניצנה העתיקה ולאחר הפינוי מסיני התגוררו במושב אשלים. הם היו בין עשר המשפחות שחזרו למחנה ניצנה כשהבנייה הושלמה והחלו לעסוק בחקלאות. חבורת החלוצים הראשונה בחרה לקרוא ליישוב קדש ברנע למרות שוועדת השמות הממשלתית העניקה לו את השם ניצני סיני. עד היום הוא סובל מפיצול אישיות בין שני השמות.
כרמים בלב מדבר צילום: רונית סבירסקי
הנוף המדברי והשלט ניצני סיני מוביל אל היישוב שהיום כולל למעלה מ-300 משפחות שרובן עוסקות בחקלאות. הרבה מאוד כוח רצון, דמיון וחזון נדרשים להפוך מדבר שממה לנגב פורח והם עשו את זה. הצליחו לגדל עגבניות שרי מתוקות, תבלינים, מכוורת דבש, לייצר ריבות ולהקים יקב שהגיע השנה לפרסום עולמי.
הכרם הראשון בנגב
אלון ונירה צדוק החליטו לטעת 10 דונמים של ענבי קברנה סוביניון בשטח החקלאי שעמד לרשותם. זה היה הכרם הראשון שניטע באדמת המדבר בעידן המודרני, אבל השניים ידעו שבעולם הקדום ובתקופת הנבטים גידלו בנגב ענבים והתקיימה בו תעשיית יין ענפה. הם רכשו ציוד ראשוני ובשנת 2000 כבר הפיקו את היין הראשון שהניב 3000 בקבוקים. היינות נמכרו לחברים ולמשפחה והתגובות החיוביות נתנו להם את התמריץ להמשיך ולגדול. בשנת 2003 הם נטעו 10 דונמים נוספים והחליטו לייצר יין כשר.
מרכז המבקרים של יקב רמת נגב צילום: רונית סבירסקי
כשכמות הייצור גדלה הם שלחו את הבן הבכור יוגב ובת זוגו עדן לאיטליה ללמוד את מקצוע הייננות. הם למדו באוניברסיטת פירנצה את טכנולוגיית הפקת היין והתמחו ביקב אנטינורי בטוסקנה, שנחשב לאחד היקבים העתיקים והמפורסמים באיטליה. בתחום השיווק, החל לעסוק הבן הצעיר גלעד ונירה לקחה על עצמה את הניהול התפעולי של היקב. כשיוגב ועדן חזרו הביתה החליטו לטעת עוד 30 דונמים של גפנים והוסיפו זנים חדשים. הם נטעו חלקות של סירה, פטי סירה, פטי ורדו, קברנה פרנק, מורבדר, סובניון בלאן ושרדונה. רכשו ציוד מתקדם, חביות חדשות מסוגים שונים, מכלי נירוסטה, קו ביקבוק אוטומטי ומשאבות. נטעו עוד כרמים במצפה רמון וסמוך לשדה בוקר במטרה לקבל טעמים שונים, בהתאם לגובה מעל פני הים שבו גדלים הגפנים ואיכות הקרקע.
אלון צדוק מוזג טעימות לאורחים צילום: רונית סבירסקי
בשני העשורים האחרונים הם פיתחו ארבע סדרות שנקראות קדש ברנע, נווה מדבר, רמון ואקסודוס. החשיבה העסקית של אלון צדוק הביאה אותו לייצר סדרה בסיסית של יינות צעירים ופירותיים במחיר של עד 60 שקל שהוא הנמכר ביותר. שלושת הסדרות האחרות נעות בין 140-79 שקל. כל סדרה כוללת יינות לבנים ואדומים חלקם זניים וחלקם בלנד. 2 יינות קינוח בסגנון פורט שמתיישנים בחביות אלון במשך 30 חודשים.
חדר החביות צילום: רונית סבירסקי
סדרת רמון מבוססת על ענבים שגדלים במצפה רמון עם שני פיתוחים מיוחדים של פטי ורדו ומלבק. הם הצליחו להפיק טעמים מקוריים בזכות טכנולוגיה מיוחדת שיוגב מפעיל בגידול ובייצור. סדרת אקסודוס היוקרתית היא זו שהביאה אותם לזכיות הגדולות. שני יינות זכו בפרסים בין-לאומיים: אקסודוס רזרב בורדו 2020 זכה במדליית זהב בתחרות טרה וינו 2023. אקסודוס גרנד רזרב אדום 2018 זכה במדליית זהב ובתואר היין הישראלי המצטיין לשנת 2024 בתחרות טרה וינו ובמדליית פלטינום בתחרות דקנטר בלונדון. מגזין היין הבריטי דקנטר בחר ביין מתוך 18 אלף יינות מכל העולם ונתן לו את הניקוד הגבוה ביותר שהוענק ליין ישראלי 97 נקודות.
טעימת דגימה מהחבית צילום: רונית סבירסקי
אלון ונירה לא מסתפקים בייצור יין הם מארחים מטיילים בחלל אינטימי שבו הם מספרים על היקב, מקרינים סרטון שמספר על תהליך הפקת היינות וסרטון קצר נוסף שמספר את סיפור היקב. בסיום נערכות טעימות של 6 סוגי יין, 3 אדומים, 3 לבנים, במחיר של 60 שקל לאדם. טל. 08-6555849
מה עוד עושים בקדש ברנע - האטרקציות של רמת נגב
דזרט ריידר קדש ברנע – טל וחן בירון הקימו חברת טיולים ברוח המדבר. הם מארגנים סיורים רכובים בכל שעות היום על איזי ריידר. זוהי המצאה ישראלית של כלי רכב מותאם לשטח, אינו מזיק לקרקע, לא משאיר עקבות ולא פולט גזים מזהמים. הסיורים עוברים דרך כרמים ושדות, חממות ומטעים, בין הרים, חולות ונופי סוואנה אפריקנית. הכלי מיועד לרכיבה אישית מגיל 16 ומעלה, הוא זריז עם יכולות תמרון ומוגבל לנהיגה עד 15 קמ"ש. המנוע החשמלי שקט ומאפשר לשמוע את צלילי הטבע וציוץ הציפורים. היציבות שלו מרבית בזכות מרכז כובד נמוך שנרשם כפטנט עולמי והוא עובר בקלות מרחבים חוליים, סלעים וחלוקי נחל.
איזי ריידר במדבר צילום: רונית סבירסקי
בין המסלולים שמוצעים למטיילים: מצפה הצבאים בדרך החולות של קדש ברנע, לאורך נחל ניצנה והשדות הסמוכים לגבול ישראל ומצרים. לעיתים אפשר לצפות בעדר צבאים חולף במקום. יש גם סיורי שקיעה לאור ירח מלא כשאת כל הסיורים מלווה מדריך צמוד והם נמשכים כשעתיים. בימי כיף הם מציעים סיורים במשקים חקלאיים, קטיף עונתי, ביקור ביקב, ארוחות שף או אירוח ביתי, ניווטים וגלישת חולות בדיונות הגדולות. הם הקימו קמפינג חאן ללינה שנקרא "פאוזה" ומתאים עד 50 אורחים. יש מקלחות חמות, שירותים, פינות ישיבה ומגרש כדורגל. טל. 055-5561375
חאן פאוזה של דזרט ריידר צילום: רונית סבירסקי
עגלת קפה, מצפור, רכב טורקית ושף פרטי
ביישוב עזוז נמצא בית קפה צרפתית, בבארותיים חורשה שניטעה בתקופת השלטון הטורקי, מצפור על ציפורי החוברות, קרון רכבת טורקית בניצנה, מסלול טיול בנחל ניצנה, מסלולי טיול בהר הנגב, עגלת קפה "שירלי במדבר" בקדש ברנע ושף פרטי שמכין ארוחות בשטח, בצבע או במצפור נוף. השף ניר אלקסלסי מכין תבשילי פויקה, על האש, דגים חריפים, סלטים רעננים וקינוחים למשפחה או קבוצת חברים של 12 סועדים מינימום או לקבוצות מ-25 אנשים ומעלה. המחירים נעים בין 250-90 שקל לסועד. טל. 054-4228731
השף ניר אלקסלסי ונתחי הבשר צילום: רונית סבירסקי
חדר בריחה, גלישת חולות וסיורים חקלאיים
גלישת חולות בדיונה של שיבטה עם דרור במדבר 053-7892251. סדנאות צילום בסמארטפון בחמוקי ניצנה עם הצלמת ואשת המדבר נועה ברנט 052-3379031. סיורים מודרכים בעקבות סודות שיבטה, סיור פילוסופי-תיאטרלי באתר העתיקות בהדרכה והפעלה של איריס ברזאני 050-3016969. חדר בריחה אינטראקטיבי בהפעלת לירון אלעד 054-5325454. משק תבלינים אורגני לזיקוק שמנים אתרים 054-7749323. חוות שירת המדבר שמתמחה בגידול צמחי מרפא ותבלינים שמקיימת סיור להכרת הצמחים השונים וסגולותיהם 052-7021650