גן החיות התנ״כי – בעלי חיים זה דבר מצחיק

 

בשנה הקשה הזו כל מקום שמספק קצת שינוי אווירה ומצליח להפיק חיוך או אפילו להצחיק מתקבל באהבה. זהו גן החיות התנ"כי שיש בו בעלי חיים מתוקים, משעשעים ועם סיפורים מרתקים

 

לנגור זהוב     צילום: רונית סבירסקי

 

כשהחיות שוהות במרחבים גדולים ונוחים הן מתנהגות בטבעיות ומשעשעות את המבקרים. בכל אחת מהן אפשר לראות רגשות של אהבה, דאגה, פרצופים של דרמה קווין וכשהן כועסות הן הכי מצחיקות. האורנג אוטנג שידוע בתכונות אנושיות הצליח לרתק את המבקרים בהצגה שלא רצו שתסתיים. אחרי שאחד ניקה לשני את האף הם התיישבו לסט צילומים. המטפלים נתנו להם לשחק בשקי מזון גדולים שהפכו אותן ליריעות גדולות. לאורנגים יש פתיל קצר בכל מה שקשור לאנשים. הם נותנים הופעה קצרה לצורך צילומים ואז הם מתכסים בשקיות ואומרים לנודניקים בחייאת תשחררו אותנו מכל הניידים האלה ותנו לנו לשנוץ בשקט.

 

אורנג אוטנג מדגמן למצלמה         צילום: רונית סבירסקי

מכריז על סיום הצילומים        צילום: רונית סבירסקי

מתעטף בשק ושולח את המבקרים לקופים אחרים      צילום: רונית סבירסקי

 

גם אצל תוכי הלורי יש דרמות. הם אוהבים לנקות אחד את השני עד שהם מנקרים בטעות עמוק מדי ואז חוטפים קריזה ומתחילים לריב. כבוד הקרנף הענק שהגיע מהספארי זוכה לכבוד גדול. כשהוא צועד עם הגוף הענק והמאיים שלו כל האנטילופות מפנות את הדרך ביראת כבוד וכשהוא מגיע למתחם הג'ירפות הן תופסות ספריט ודוהרות הרחק ממנו על רגלי הרקדניות שלהן.

 

תוכי הלורי בטיפול יסודי      צילום: רונית סבירסקי

הקרנף מתקרב       צילום: רונית סבירסקי

 

בגן החיות התנ"כי בעלי חיים מקבלים שמות שבדרך כלל קשורים לסיפור חייהם. כך האריה "יובב" שנולד בגן וטופל על ידי האריות הגדולים כשסבל מבעיות בריאות. הפיל "טדי" הגיע לגן כגור והפך לפיל בוגר מרשים. הגורילה "ג'ק" הקסימה את המטפלים כשלקחה על עצמה לאמץ גורילה צעירה שאמה לא רצתה לגדל אותה.

 

מנוחה מלכותית       צילום: רונית סבירסקי

זה יגמר בבכי        צילום: רונית סבירסקי

 

הנשר "שאול" בקע הביצה בגן החיות במסגרת פרויקט שימור עופות דורסים ואחר כך שוחרר לטבע. הפרויקט נועד להדגרת ביצים באופן מבוקר כדי לשמור על המינים שנמצאים בסכנת הכחדה. הנשרים הם מונוגמיים והזוג נשאר צמוד באהבה כל השנים. בכל עונה הם מגדלים יחד ביצה אחת. אנשי הצוות בפרויקט "מאמצים" את הביצה למטרת גידול מבוקר וכך זוג הנשרים דואג להטיל ביצה נוספת. הביצה שנלקחה מועברת למדרגה ולאחר שהנשר הצעיר בוקע הוא גדל בתנאים מפוקחים או נמסר לאימוץ לזוג נשרים חסרי גוזלים.

 

רחם בפרויקט שימור עופות דורסים       צילום: רונית סבירסקי

 

עוזניית הנגב כמעט נכחדה מהארץ וגם אוכלוסייתה העולמית ירדה באופן משמעותי. באמצע המאה ה-20 חיו בנגב עשרות זוגות וכיום ישנן רק חמש. ההצלה של המין התרחשה תודות לזוג עוזניות אחד. "קטורה", נקבה בשנות ה-30 ו"מדיין" זכר צעיר בן 11 הועברו על ידי אנשי רשות הטבע וגנים לגן החיות התנ"כי והצליחו להביא גוזל לעולם. כך הוקם גרעין הרבייה הראשון שלהם.

 

קוף השאגן      צילום: רונית סבירסקי

 

קופה מסוג שאגן שעונה לשם ימימה הביאה לעולם בדצמבר 2024 גור מתוק. האב המאושר "שלבי" שהגיע מאנגליה נועד במקור להיות בן זוג של זפיר, שאגנית צעירה ומבטיחה. שלבי בחן את זפיר ולאחר בדיקה מעמיקה הוא העדיף את אמה שלה ימימה. שלבי וימימה נחשבים לזוג חזק אחרי שלוש לידות של גורים מוצלחים. גם השאגנים הם מין שנמצא בסכנת הכחדה וכל גור שנולד הוא מקור שמחה למגדלים ומקור הנאה למבקרים.

 

השימפנז החושב      צילום: רונית סבירסקי

 

הם אוהבים להשתזף על ערסלים. האמא נושאת את הגור על גבה והוא מפעיל עליה שורה של פעלולים. קופי השאגן גדלים ביערות הגשם של דרום אמריקה וקיבלו את שמם מהשאגות האדירות שהם מפיקים. השאגות נועדו לתקשר בין הפרטים בתוך יערות הגשם הסבוכים כדי שיוכלו לזהות את מיקומם ולראות זה את זה. הם מזוהים גם עם הזנב הארוך שלהם שאותו הם מלפפים על הענפים והוא משמש להם כמו יד חמישית. המין הזה נמצא בסכנת הכחדה בגלל גדיעת יערות הגשם, צמצום אזורי המחייה שלהם וציד בלתי חוקי.

 

עדר הג'ירפות     צילום: רונית סבירסקי

 

עדר הג'ירפות בגן החיות התנ"כי מונה 11 פרטים. בשנת 2023 נולדו שלושה גורים וב-2024 נולדה גורת ג'ירף דרום-אפריקנית לזוג ההורים רותם וריו. הצמד הזה משתתף בתוכנית רבייה בין-לאומית במטרה להציל את המין שלהם שהולך ונעלם. ההריון נמשך 15 חודשים ולאחר הלידה הגורה שהתה עם אמא רותם בבית הג'ירפות שגובה תקרתו 7 מטרים. לאחר מכן הצטרפה לכל הקבוצה בחצר האפריקנית. בגיל שנה היא נגמלת מחלב האם.

 

כח כחול זנב     צילום: רונית סבירסקי

שפיפון הנגב      צילום: רונית סבירסקי

 

התזונה של בעלי החיים בגן החיות דורשת התאמה בין הטבע לאזור מחיה מבוקר. הפנדה הצמחונית שאוכלת בטבע ענפי במבוק במיוחד את הניצנים והעלים הצעירים מקבלת בגן קציצות עם ערך תזונתי שמתאים לה ולזה מוסיפים ביצה ופירות. השימפנזים חיים על פירות וירקות מהטבע כיוון שהפירות שגדלים במטעים יש בהם סוכר גבוה הם מהווים סכנה למחלת הסכרת עבורם. לכן הם ניזונים בעיקר מירקות, עלים ותוספי מזון שתוכננו במיוחד. גם עטלפי הפירות מקבלים תוספת אבקת חלבון בגלל הסוכר הגבוה שיש בפירות שהאדם מגדל. לאיילים והיחמורים מוסיפים סידן, ויטמין A וחלבון כדי שיצמיחו קרניים לתפארת. שועלי הפנק והארמדילים חופרים את המזון שלהם מתוך האדמה והמטפלים מטמינים להם בחול את המזון.

 

פנדה אדומה     צילום: רונית סבירסקי

 

הגן לא רק קולט חיות בסכנת הכחדה אלא גם מייצא בעלי חיים מתוך מטרה לשמר מינים נדירים ולהקים דור המשך בעולם. אחד מהם הוא הפיל גבי שנולד בארץ בתהליך של הזרעה מלאכותית והיה הפיל ה-11 בעולם שנולד כך. הלידה לוותה על ידי וטרינרית של הגן ורופאים ממחלקת הנשים והיולדות של הדסה עין כרם. גבי נקרא על שם ד"ר גבי אשכר ז"ל, שהיה הווטרינר הראשי של גן החיות ומיוזמי פרויקט ההזרעה המלאכותית בפילים. כשמלאו לפיל גבי 5 הוא הועבר לגן חיות בטורקיה כדי להיכנס למסלול רביה.

 

מוותיקי הגן       צילום: רונית סבירסקי

עטלף פירות      צילום: רונית סבירסקי

 

סילבסטר הוא טיגריס סומטרי שנולד בארץ והועבר לצרפת. אמו חנה נטשה אותו כשהיה בן 10 ימים והוא טופל על ידי צוות הגן ובמסגרת תוכנית השימור האירופאית הועבר לצרפת. לידת זוג תאומי שימפנזה הם אירוע נדיר והוא התרחש בגן החיות התנ"כי. האמא מיה הייתה הנקבה הדומיננטית בקבוצה ולידת שני זכרים יכלה להפר את השלווה. בהמלצת ארגון גני החיות האירופאי הוחלט להעביר את הזכר שנקרא ירון כשמלאו לו 11 שנים לגן חיות בדרום אפריקה. זוג זכרים ממין ארה יקינטונית בשם אריק ובנץ, שנולדו בגן הועברו לגן חיות בוורשה. הארה היא התוכי המעופף הגדול בעולם וסובל מסכנת הכחדה בגלל ציד למטרות מחסר והרס בתי הגידול. הם הועברו לוורשה כדי להצטרף לשתי נקבות במסגרת תוכנית לשימור המין. חמישה למורי קאטה, זכר וארבע נקבות שמקורם במדגסקר זכו לגדול בארץ ועברו לארמניה.

 

למור הטבעות משתזף על הגג      צילום: רונית סבירסקי

שקט יונקים        צילום: רונית סבירסקי

 

הסיפורים הקטנים מאחורי הקלעים הם תוספת מרתקת לביקור בגן החיות. בעלי החיים לא רק חושפים תכונות אנושיות הם גם נושאים איתם סיפור חיים מופלא של הישרדות.