מוזיאון ידידי ישראל בירושלים - מי הם ידידי האמת שלנו?

 

באחד מבתי האבן היפים של נחלת שבעה בירושלים נחבא מתחם שמספר את סיפורם של האנשים שעשו הכל כדי לעזור ליהודים ולמדינה ישראל. האנשים האלה והפעולות שעשו מוצגים באמצעים הדיגיטליים המתקדמים ביותר שקיימים היום. זהו סיפורו של המוזיאון לידידי ישראל

 

הלורד בלפור והבית ליהודים     צילום: רונית סבירסקי

 

מוזיאון ידידי ישראל בירושלים שייך למוזיאונים המוגדרים כאינטראקטיביים. המבקרים נכנסים בשעה מדויקת בליווי מדריך ועוברים בין חללי המתחם בתזמון שנקבע מראש. כל סיור אורך שעה והוא משלב הסברים קצרים של המדריך ומיצגי וידאו, תלת ממד, מסכי מגע ואור קולי בטכנולוגיה מתקדמת שכולה היא תוצר של פיתוח ישראלי.

 

מולטימדיה משוכללת שכולה פיתוח ישראלי

עוד לפני שנכנסים לחלל התצוגה המבקרים מצטלמים במכונות צילום מהירות מתוך ידיעה שיקבלו תמונה בסיום הסיור אבל מחכה להם הפתעה בסיום. במתחם עוברים בין 7 מיצגי מולטימדיה משולבים באפקטים טכנולוגים שונים זה מזה.

 

 מפת העולם מהמאה ה-16 ובמרכזה ירושלים     צילום: רונית סבירסקי

 

בחדר המבואה יצרו על רצפה שחורה מפה מוארת של העולם מהמאה ה-16 כשבמרכזה העיר ירושלים. באולם הסמוך הותקן תבליט של מפת ארץ ישראל שבתוכו נשתלו נוריות קטנות. על הקיר מוקרן סרט תלת ממד בהנחיית שמעון פרס ז"ל. הוא מזמין את המבקרים לטיסה בשמי הארץ וממעוף הציפור רואים את האתרים השונים כפי שנחלקו בין 12 השבטים. במקביל לתמונות האתרים הנוריות הקטנות נדלקות על התבליט ומציגות את המיקום שלו על המפה.

 

המיצג הבא נקרא המייסדים שמספר את סיפור ההבטחה המקראית לאברהם אבינו. מופע אור קולי על מסך ברוחב 24 מטרים, שהוא מסע בזמן 4000 שנים לאחור. סרט אנימציה מלווה בתאורה מיוחדת וקריינות ומספר את סיפור ההבטחה של אלוהים לאברהם אבינו והברית בניהם. הסרט ממשיך דרך הגירוש למצרים, המסע במדבר, ההתיישבות בארץ ישראל וחורבן הבית הראשון והשני, הגלות שנמשכה אלפיים שנים.

 

המלכה ויקטוריה     צילום: רונית סבירסקי

 

עוברים אל אולם החולמים שהוא חלל המציג ארבעה סיפורים על מאמינים שתרמו להגשמת החלום הציוני. אנשים שחלמו על קיבוץ גלויות של העם המפוזר והחזרתו לארץ ישראל. בין החולמים היה פרופסור ג'ורג' בוש שהיה פרופסור לעברית וספרות אוריינטלית באוניברסיטת ניו יורק. אביהם של שני נשיאי ארצות הברית. ז'אן אנרי דינן שהקים את הצלב האדום והיה פעיל מרכזי בהשבת העם היהודי לארצו. וויליאם בלקסון משיקגו ומשפחת טן בום מהולנד שארגנו מפגשי תפילה למען שלומה של ירושלים. במיצג הזה הוצבו פסלי האנשים והמבקרים מתבקשים לעמוד מתחת לכיפה וירטואלית שמפעילה את המיצג על הדמויות עצמן.

 

מיצג החולמים     צילום: רונית סבירסקי

 

36 מסכי מגע

במיצג בעלי החזון עיצבו גלריה שפועלת באמצעים טכנולוגים חדשניים. קירות החדרים בנויים מ-36 מסכי מגע שמחוברים אחד לשני ומקרינים איורים של בעלי החזון. נגיעה במסך מפעילה טקסט המספר את סיפורם של 11 הדמויות, ביניהן: וינסטון צ'רצ'יל, המלכה ויקטוריה, בלפור ואחרים. בנוסף, מוצג באותו חלל סרטון מקורי בשחור לבן של מבצע חומה ומגדל.

 

אורות בחשיכה הוא מיצג אנימציה שמספר את סיפור חסידי אומות העולם שהצילו יהודים רבים בתקופת השואה. אנשים שלא חששו לסכן את  חייהם למען המטרה להציל יהודים  והקדישו את כספם ומעמדם והיו גם ששלמו בחייהם. ביניהם אוסקר שינדלר שניצל את קשריו עם צמרת השלטון הנאצי, אירנה סנדלר, אחות פולניה שהבריחה ילדים מחוץ לגטו ורשה, משפחת טן בום מהולנד שהסתירו יהודים, ראול ולנברג הדיפלומט השוודי שהציל עשרות אלפי יהודים בהונגריה.

 

מסכי מגע שמספרים סיפור     צילום: רונית סבירסקי

 

האמיצים שתרמו להקמת המדינה

בגלריית האמיצים מוצגים אישים שפעלו למען העם היהודי בניגוד לעצות של הממונים עליהם. אנשים שתרמו וסייעו למאבק הצבאי להקמת המדינה היהודית.  בחדר הזה שחקנים מגלמים את דמויותיהם של האנשים מעוררי ההשראה. נוסף לסיפור המסופר על ידי הדמות ניתן לצפות בחומרים היסטוריים מתקופתם שמתארים את האירועים שהתרחשו. האמיצים הם גנרל מארי פייר קניג מפקד בכיר בצבא הצרפתי, סרן אורד וינגייט מהצבא הבריטי שאימן את פלוגות לוחמי הלילה היהודים, הנשיא האמריקאי הארי טרומן שדאג להצביע למען הקמת מדינה יהודית בכ"ט בנובמבר וג'ון פטרסון מהצבא הבריטי שהיה מפקד הגדודים העבריים. מיצג נוסף בחדר הזה היא ההקלטה המקורית של ההצבעה באו"ם שבה הסכימו 33 מדינות על הקמת מדינת ישראל.

 

החדר האחרון הוא מיצג שנקרא הנני ובו מוקרנות כל הדמויות שמוזכרות במוזיאון כתמונות פורטרט התלויות על ענפי עץ. בין התמונות משולבים הצילומים של המבקרים שצולמו בעת כניסתם והמסר שכולנו תלויים זה בזה מתחדד בצורה משמעותית.

 

תערוכה לזכרה של הדס מלכא

מוזיאון ידידי ישראל מארח במהלך חודש ינואר 2022 תערוכה נודדת המוקדשת לזכרה של חיילת מג"ב הדס מלכא ז"ל שנרצחה בפיגוע בשער שכם בעיר העתיקה ב-16 ביוני 2017 כשהייתה בת 23 שנים. התערוכה הוקמה ביוזמת הוריה, דוד וגאולה מלכא ומציגה שני צירי זמן בחייה. הראשון הדרך שעברה מגיוסה עד מותה ומבוסס על טקסטים שכתבה בחלקם מדף הפייסבוק שלה הציר השני הוא זיכרונות של חיילים שעליהם פיקדה והאנשים שנגעה בלבם במהלך חייה ושירותה הצבאי. אוצרות התערוכה הן ענבל מרילי ושרון ישראלי בוגרות המחלקה לתקשורת חזותית בשנקר.

 

מחיר כניסה למוזיאון 44 שקל למבוגר, 33 שקל לילד, כניסה לתערוכה לזכרה של הדס מלכא ז"ל ללא תשלום.

המוזיאון פתוח בימים ראשון-חמישי, 18:00-10:00 והכניסה אליו היא בתיאום מראש בלבד באתר או בטל. 02-5329401/2