המדרחוב שהפך למתחם אמנות והחזיר עטרה ליושנה

 

מתחם אמנות מתפתח סביב מדרחוב בצלאל בירושלים, תצוגות ומופעים בנוקטורנו, דוכני אומנים, תערוכות חדשות בבית האמנים וביתו של בוריס ש"ץ שמדי פעם נפתח למבקרים

 

 חנה בדוכן הצמידים     צילום: רונית סבירסקי

 

מדרחוב בצלאל בירושלים הוא מקום הולדתם של לימודי האמנות בארץ ישראל. הצייר והפסל היהודי, בוריס שץ שהתגורר ברחוב ייסד את בית ספר בצלאל והקים את בית הנכות בצלאל שהפך למוזיאון ישראל. הבניין שבו שכן בית הספר לאמנות בצלאל צמוד לביתו של ש"ץ ושניהם ניצבים במלוא תפארתם בצומת הרחובות שמואל הנגיד ומדרחוב בצלאל. עם השנים הפך המדרחוב למקום מפגש של סטודנטים וצעירים, נפתחו בו בתי קפה ומסעדות. בקומה העליונה של קפה נוקטורנו נפתח מתחם לעבודות מעצבים ובקומת המרתף מתקיימים מופעים.

 

 סבונים טבעיים, צמחי תבלין, מחרוזות וניחוחות של מרווה ולבונה    צילום: רונית סבירסקי

 

מדרחוב אומנים ויוצרים

בימי שישי נפתח לאורך המדרחוב שוק אומנים ומעצבים שמציגים את עבודותיהם. בדוכן של חנה ורוזנה, אם ובת, מוצגים צמידים יפהפיים בשלל צבעים שנשזרים בעבודת יד. חרוזים זעירים שתופרים בעזרת חוט ומחט בטכניקה של מאות שנים שידועה מהמזרח הרחוק ומדרום אמריקה. מהדוכן של יגאל אדיב עולה ניחוח מתקתק של קטורת. הוא מתגורר בערבה ונוסע לדרום אמריקה להביא את חומרי הגלם שמהם הוא יוצר את מקלות הקטורת שלו. כל התערובות הם מתכונים שרקח בעצמו וקורא להם Desert-Scent. יש לו ניחוחות של לבונה וקינמון, אורן וברוש, אורן והל ורבים אחרים. הוא מייצר גם סבונים טבעיים שנקראים סבוניטו בניחוחות של ילנג ילנג, פטצולי, איקליפטוס, תפוז, אשכולית, ברגמוט ואחרים.

 

יצירות קרמיקה של אביעד איילון    צילום: רונית סבירסקי

מקלות קטורת בעבודת יד של יגאל אדיב     צילום: רונית סבירסקי

 

מרווה ולבונה הוא דוכן של שי ונועה אברמסון. שי חבושה במשקפי הגנה מיוחדים יושבת מאחורי הדוכן ושוזרת מחרוזות. על הדוכן ישנם מוצרים שונים שכולם קשורים לניחוחות. כרית צוואר וגב מבד בוטני בעבודת יד שממלאים בפרחי לבנדר להקלת כאבים. אוגדנים של צמחי מרפא, בושם אורגני, סבונים טבעיים בניחוחות של תפוז ומרווה, סבון מלפפון, תה ירוק וסבון מלח ואצות. ישנם גם נרות שעוות דבורים עם יסמין, קוקוס או וניל ומקלות של צמחי תבלין לשריפה וטיהור.

 

 שי אברמסון שוזרת מחרוזות      צילום: רונית סבירסקי

 

רות דניאלי מוקפת בשמלות וכובעים לתינוקות שהיא תופרת בעצמה. לצדם שתי סלסלות גדולות מלאות בבובות אצבע סרוגות שהיא מביאה מפרו. אלי בן עזרא צורף ויוצר תכשיטים ואפשר לצפות בו עובד מאחורי הדוכן שלו. בצמוד אליו מציגה מעצבת תכשיטים ג'ינג'ר סילבר שעברה לירושלים מנחלת בנימין. הדוכן של אביעד איילון הוא תצוגה של כלי קרמיקה עדינים עם הטבעות של עלים, מזוזות ותמונות שגם הן עבודת יד מקרמיקה. בדוכן של הגר שמיר שנקרא Mastika אפשר למצוא קוסמטיקה טבעית מיוחדת. אודם סומק מינרלי, כחל לעיניים מינרלי, דאודורנט יער רענן וקרם פנים על בסיס מורנגה ולבונה. דרורית ושירלי וינטר הן אם ובת שחולקות דוכן. שירלי יוצרת עבודות קרמיקה מיוחדות ביניהן מגנטים בצורת לבבות וכפתורים בעבודת יד, ודרורית סורגת תיקים מצמר בעבודת קרושה.

 

רות דניאלי ובגדי התינוקות     צילום: רונית סבירסקי

מעצב התכשיטים אלי בן עזרא    צילום: רונית סבירסקי

תכשיטי ג'ינג'ר סילבר    צילום: רונית סבירסקי

 

שירלי ודרורית וינטר יצירות קרמיקה ותיקי קרושה      צילום: רונית סבירסקי

 

הילי בן דוד יוצרת ומלמדת את אומנות הרקמה. היא הוקסמה ממלאכת היד הקדומה של החדרת החוטים לתוך משטח קיים במהלך לימודיה במכללת מוסררה והפכה את המלאכה הזו לעיסוקה העיקרי. היא מציעה בדוכן שלה תמונות רקומות מוכנות וערכות לעבודה בשיטת עשה זאת בעצמך. הבסיס הוא בד ארוג מתוח על חישוק שאפשר לרקום עליו שמות, סיפור או ברכה.

 

 

הילי בן דוד ודוכן הרקמה     צילום: רונית סבירסקי

 

תערוכות חדשות בבית האמנים

בית האמנים הצמוד למדרחוב בצלאל פותח ב-10 בספטמבר סדרת תערוכות חדשות שיוצגו עד 12 בנובמבר 2022. רחל רבינוביץ', זוכת הפרס לציור על שם אסנת מוזס לאמן צעיר לשנת 2022 מציגה את תערוכת הציורים עֵרוּת לילה. בציוריה אפשר לראות תכנים מן המסורת היהודית ומעולם הטבע ובעיקר עולם אישי, פנטסטי לעיתים מורבידי.

 

נטשה קוזנצובה מציגה את התערוכה מציאות מרובה. האמנית מתייחסת למרחב הממשי בעידן של ממדים מקוונים. צירי הרחובות והמרחבים הציבוריים בעבודותיה מדמים את העולם הישן ובמקביל את האפקטים של הנוף הדיגיטלי.

 

התערוכה השלישית של האמנית מאי אלימלך היא וידאו ארט שנקרא הנסיכה – תערוכה בסדרת נדבך 23. בשנים 1973–1975 יצר האמן ההולנדי באס יאן אדר (Ader) סדרת עבודות, שכותרתה In Search of the Miraculous ('בחיפוש אחר המופלא'), ובהן העמיד את עצמו ואת גופו כמושא חקירה. סופו שהפך לאגדה כשנבלע בים, שעה שניסה לחצות לבדו את האוקיינוס האטלנטי בסירת מפרש בדרך לפתיחת תערוכה מעבודותיו באירופה. כמעט 50 שנה מאוחר יותר, מאי אלימלך מחפשת אהבה ותרה אחר בן-זוג רציני לקשר משמעותי. היא מפיקה תכנית ריאליטי בהשראת תכנית הטלוויזיה "קחי אותי שרון", הפורמט מוכר ושחוק, אך בשלב זה נסוגה היוצרת לאחור ומתמקמת בתפקיד הגיבורה, כשהיא מניחה לפורמט לנהל את העבודה.

 

 

תערוכה ראשונה קבוצתית מושקת באגף הווירטואלי "מגדלים פורחים". חללי התצוגה של בית האמנים ירושלים הופכים למרחב וירטואלי, שבו ניתן להציג תערוכות שונות כיד הדמיון. התערוכה תושק ב-13 בספטמבר 2022 ותהיה זמינה לצפייה מכל מחשב או מכשיר נייד - דרך אתר בית האמנים ירושלים. כל החומרים המרכיבים את התערוכה הם תוצר של טכנולוגיה ממוחשבת. בשלב ראשון הומר בית האמנים ירושלים לחומר דיגיטלי באמצעות סריקה תלת-ממדית, העושה שימוש גם בפוטוגרמטריה – טכניקה ליצירת מודל תלת-ממדי באמצעות תמונות, המצולמות מזוויות שונות.  בשלב השני הוזמנו שישה אמנים לקיים דיאלוג עם מודל בית האמנים ולבחון דרכים להצגת עבודתם בסביבה וירטואלית, שלראשונה אינה מחייבת אותם להתייחס למגבלות פיזיקליות, כמו נפח, משקל או כמות.

 

הכניסה לבית האמנים חופשית, שעות הפתיחה שני-חמישי, 18:00-10:00, שבת 14:00-11:00 (ראשון ושישי סגור)

רחוב שמואל הנגיד 12 ירושלים, טל. 02-6253653