הגן הבוטני, מוזיאון בגין ופלוגות הכותל - בין העתיקה לחדשה

 

לסייר בסמטאות הציוריות של העיר העתיקה, בין סחלבים בחממה הטרופית של הגן הבוטני, בין תגליות בגן הארכאולוגי, לשמוע את סיפורה של פלוגת הכותל ולקחת חלק במסע אינטראקטיבי במרכז בגין

 

אם לא שמעתם על אננס מצויץ, דיפסיס דק-שפה, אנצפלרטוס איום או יטרופה מהפאלית יש לכם סיבה טובה להגיע לחממה הטרופית בגן הבוטני בירושלים. בחממה כ-350 מיני צמחים שונים ומיוחדים בעלי צורות, צבעים ושימושים שונים, ביניהם צמחים בסכנת הכחדה, עצי בננה, שיחי קפה, סחלבים וסקוולנטים. החממה מחולקת לאזור טרופי ולאזור מדברי ושניהם מאופיינים בצמחייה המותאמת לאקלים לפי אזורים גיאוגרפיים. בין הצמחים עוברות תעלות ובהן גדלים צמחי מים ונופרים. כחלק מעיצוב החממה שולבו בה שרידים של קולומבריום עתיק החצוב בסלע ונחשף במקום בעת הבנייה ומתוארך לימי בית שני. בתוך גומחות היונים נשתלו מיני צמחים ביניהם סטפליות בשרניות.

 

החממה הטרופית     צילום: רונית סבירסקי

 

באזור הטרופי גדלים עצים גבוהים, מטפסים, שרכים וסוגי סחלבים הגדלים על גזעים ואופייניים ליערות גשם. שביל החממה הוא מעין גשר תלוי שמאפשר לראות את הצמחייה מכל זווית. באזור המדברי נמצאים מספר צמחים ייחודיים שהתאימו את עצמם לתנאי אי ודאות ויובש קיצוניים. ביניהם הצמרורה עם פרחי תכלת יפהפיים, שושנת יריחו שגופה הוא מד גשם המשחרר זרעים רק לאחר 10 מ"מ גשם ויותר, שיחי משפחת הבושמיים בעלי פירות ריחניים מהם מפיקים את הבשמים הטובים בעולם.

 

סחלבים בשלל גוונים וצבעים    צילום: רונית סבירסקי

 

קמפיין שמוביל הגן, להצלת פרחי בר נכחדים בארץ ישראל מוקדש לנחמה ריבלין ז"ל, אוהבת טבע שתרמה רבות לאורך השנים לחברה בישראל ולשמירת הטבע. במסגרת הפרויקט נאספו על ידי עובדי הגן מאות אלפי זרעים של פרחי בר שנובטים בקלות. השנה נארזו על ידי מתנדבים כ-12,000 שקיות זרעים, אותם ניתן לרכוש בגן הבוטני ולשתול באדניות, בגינות ובכניסות לבתים. החממה פתוחה לקהל הרחב בשני ורביעי בין השעות 14:00 עד 15:30 ומתקיימים בה סיורים מודרכים.

 

צמחי מים בגן הבוטני    צילום: רונית סבירסקי

 

החממה הטרופית ממוקמת בלבו של הגן הבוטני הפרוש על פני 150 דונמים שגדלים בהם למעלה מ-6000 מינים וזנים של צמחים ועצים. כדי להספיק לטייל ולראות אותם עולים על רכבת תיירות פתוחה ונוסעים ברחבי הגן. הוא מחולק לשש חלקות גיאוגרפית המדמות את נופי הצומח של כל אזור; אפריקה הדרומית, אירופה, אמריקה הצפונית, אוסטרליה, דרום-מערב ומרכז אסיה והים התיכון. הרכבת כלולה בכרטיס הכניסה, וזמינה למבקרים בימים ראשון-חמישי בכל שעה עגולה בכניסת הגן.

 

רכבת הגן     צילום: רונית סבירסקי

 

מסע אינטראקטיבי במרכז מורשת בגין

מרכז מורשת בגין הוא מוזיאון אינטראקטיבי שהמבקרים לוקחים בו חלק בקצב המיצגים המתחלפים ואין בו רגע דל. זו חוויה אורקולית רב חושית של מסע בזמן אל חייו של אחד המנהיגים הבולטים בהיסטוריה של המדינה שנמשכת 75 דקות. הקרנת סרטים נדירים, מסכי מגע אינטראקטיביים, נאומים מוקלטים, תאורה מתחלפת, פרטי ריהוט מקוריים ושיחזור אירועים שהופכים את המבקר לניצב בזמן אמת. עבור המבוגרים זו חזרה להיסטוריה האישית של כל אחד ללא קשר לנטייתו הפוליטית ועבור הצעירים זו חשיפה של רגעים דרמטיים בתולדות המדינה והיכרות עם מנהיג מזן אחר.

 

חדר המגורים והעבודה של מנחם בגין       צילום: רונית סבירסקי

 

שני משפטים זכו להבלטה במוזיאון ומשקפים היטב את דמותו של בגין. הוא נולד בבריסק בפולין ומספר שכשהנאצים הגיעו לעיירה של הוריו "את אמא הוציאו הגרמנים מבית החולים והרגו אותה. את אבא טיבעו בנהר יחד עם 500 יהודים." כך בנעוריו ולקראת מותו הוא כותב למזכירו ואיש סודו, יחיאל קדישאי: "בבוא היום, הואל נא לקרוא באזניהם של יקירי נפשי, ידידים וחברים את בקשתי זו: אני מבקש לקבור אותי בהר הזיתים, ליד מאיר פיינשטיין ומשה ברזני."  עולי הגרדום, לוחמי המחתרת שהתאבדו בכלא לפני שהוצאו להורג על ידי הבריטים.

 

הסכם השלום עם מצרים     צילום: רונית סבירסקי

 

בגין היה נואם בעל יכולת רטורית נדירה, קטעי ההקלטות מהכיכרות מרתקים אפילו היום אחרי עשרות שנים. הרגעים ההיסטוריים של ביקור אנואר סאדאת, חתימת הסכם השלום וקבלת פרס נובל מתועדים בווידאו ומסמכים. חלל מיוחד מעוצב בצורת חללית ובמרכזו ספר הסכם השלום והחתימות האורגינליות ולצדו העתק מדליית פרס נובל.

 

המוזיאון מחולק לארבעה נושאים: החלק הראשון עוסק בתקופת ילדותו של בגין באירופה. בחלק זה של המוזיאון  מתואר גם סיפור מעצרו של מנחם בגין בשל פעילות ציונית, וניתן לראות שחזור של חקירתו על ידי הסובייטים. החלק השני של המוזיאון מוקדש לתקופת הפיקוד על האצ"ל. בחלק זה מתוארות כמה מהפעולות המרכזיות של האצ"ל במאבק נגד הבריטים כגון: פיצוץ מלון המלך דוד והפריצה לכלא עכו.

 

העתק מדליית פרס נובל לשלום     צילום: רונית סבירסקי

 

החלק השלישי מוקדש לשנים בהם היה מנחם בגין באופוזיציה. תחילה המבקרים מוזמנים לשבת בסלון משפחת בגין כפי שהיה ברחוב רוזנבאום 1 בתל-אביב ולאחר מכן מוזמנים להצטרף אל הכיכר לשמוע כמה מהנאומים המפורסמים שלו. החלק הרביעי מוקדש לפעילותו כראש ממשלה – הסכם השלום עם מצרים, קבלת פרס נובל לשלום והפצצת הכור הגרעיני בעיראק. המוזיאון מסתיים בשדרת המורשת המוקדשת כפי שנלמדה הן מכתביו והן מפעילותו הציבורית במהלך השנים.

 

תגליות חשובות מימי בית ראשון

בצמוד למוזיאון נמצא הגן הארכיאולוגי "כתף הינום" שמהווה חלק מטבעת הקברים, הנקרופוליס, המקיפה את ירושלים הקדומה. שמו ניתן לו עקב היותו צמוד לגיא בן הינום ממערב. באזור נתגלו מערכות קבורה המתוארכות לתקופת בית ראשון, ימי מלכי יהודה, לצד שרידי כנסייה ביזנטית, קברי פיר חצובים מהתקופה הרומית, ושדה שבו נקברו חיילי הלגיון הרומי העשירי. התגלית החשובה ביותר נחשפה במערת קבורה מתקופת בית ראשון ובתוכה נמצא גליל כסף עליו מופיע הפסוק מתוך ברכת הכהנים  "יברכך ה' וישמרך, יאר ה' פניו אליו ויחנך וישם לך שלום". זהו הטקסט המקראי הקדום ביותר שנמצא עד היום. האתר שופץ לאחרונה על ידי מרכז מורשת בגין בשיתוף רשות העתיקות וקק"ל . בפארק ששופץ לצדו  שולבו שילוט מתאים ושבילי הליכה המחברים את האתר לרצף פארקים בין גן בלומפילד לגבעת התנ"ך. הכניסה חופשית בימי ראשון-חמישי, בין השעות 18:00-10:00

 

סיורי חנוכריסמס

מרכז מורשת בגין מקיים בחג החנוכה סיורים מודרכים וסיורים מומחזים שמחברים בין העיר החדשה והעתיקה. טיפוס במעלה השביל אל עבר חומות העיר העתיקה ושער ציון מאפשר תצפית יפהפייה אל משכנות שאננים וטחנת הרוח של משה מונטיפיורי. הסיורים מחברים את אווירת החנוכה כשעל אדני החלונות מהבהבים הנרות והרחובות מקושטים בתאורת חג כריסמס. אחד הסיורים יוצא לוחמי המחתרות וצה"ל במלחמתם העיקשת סביב קו התפר הירושלמי בימי מלחמת השחרור. המסלול מתחיל במרכז בגין, עובר בנקודות המשמעותיות בעיר העתיקה ובמוזיאונים ייחודים המתארים את התקופה המתוחה והדרמטית בהתהוותה של המדינה, והסיום ברחבת הכותל המערבי.

 

חיבור בין העיר החדשה לעתיקה     צילום: רונית סבירסקי

 

סיפורה של פלוגת הכותל

בין המוזיאונים המיוחדים שכלולים בסיור נמצא "בית פלוגת הכותל" שנפתח ב- 2018 לקהל הרחב, 80 שנה לאחר שנסגר על ידי הבריטים. הבית ממוקם ברובע היהודי וחושף את סיפורה של פלוגת הכותל, שפעלה לשמירה על הכותל המערבי וסיוע ליהודים המעטים שנותרו בעיר העתיקה לקיים את מצוות השבת, החגים ובמיוחד את יום הכיפורים.

 

פעילות הפלוגה החלה בשנת 1928, כשהבריטים הגבילו את קיום התפילות והטקסים ואסרו על תקיעת שופר ליד הכותל המערבי, לאחר שהערבים התלוננו כי התקיעה פוגעת בקודשי האיסלאם. חבורת צעירים מתנועת הנוער בית''ר, שלימים הפכה לפלוגת הכותל, פעלה בחשאי בתוך הרובע היהודי והצליחה להגיע בסתר אל הכותל ולקיים את מצוות תקיעת השופר. אחדים מהם נתפסו וריצו עונש בכלא הבריטי. הבריטים נהגו לערוך חיפושי פתע בבית בו שהו הצעירים.

 

 

המוזיאון ממוקם בתוך הבית המקורי ששימש את הפלוגה למגורים, ומספר את קורותיהם של הנערים, שהיו יוצאים בבקרים לעבודתם ובלילה עסקו בגבורה באימונים צבאיים ושמירה על ביטחונם של היהודים שנהגו להתפלל ליד הכותל המערבי בכדי לשמור על הגחלת היהודית בירושלים בכלל ובכותל בפרט, עד שכבר לא הייתה להם ברירה והם הוצאו בכוח מהמקום. טל. 02-5652011