שיעור מולדת בעמק

במוזיאונים של עמק יזרעאל משמרים את הזיכרונות, הפריטים והתמונות מימי קום המדינה. בקיבוצים משמרים את הסליקים, ומקיימים סיורים מודרכים שמספרים את סיפורו של העמק. 

 

"אז בבית הספר, על הקיר תמונה והאיכר חורש בה את האדמה". זהו עמק יזרעאל במיטבו. ערש החקלאות, המושבים והקיבוצים. האדמה שמשובצת בכל גווני הירוק, החום ובריכות הדגים התכולות. אתרי העמק השונים נושאים איתם את ניחוחות ההיסטוריה, הדי הקרבות, הנחישות, החלוציות, ההקרבה וההתמדה. ימים של טרום המדינה, של רגבי אדמה לחים ותבואה שמתחילה לספור את ימיה עד העומר. במוזיאונים משמרים את הזיכרונות, הפריטים והתמונות, בקיבוצים משמרים את הסליקים, סיורים מודרכים שמספרים את סיפורי הגבורה והתקומה. חזרה אל ימי התום.

 

המוזיאון לראשית ההתיישבות בקיבוץ יפעת  

המוזיאון מתעד, מציג ומספר את סיפורם המופלא של מתיישבי העמק, החלוצים שהתיישבו בו בשנות העשרים של המאה העשרים, ועד הקמת המדינה. במוזיאון אוסף עשיר ומרתק של פריטים מקוריים מימי ראשית ההתיישבות – כלי עבודה, כלים חקלאיים, כלי מטבח, בגדים, מחברות וספרים, מבנה של אוהל על כל רהיטיו הדלים ועוד מאות פריטים במתחם גדול המעוצב ממש כמו הקיבוץ של פעם, עם החצר, האוהל, המטבח, המרפאה וחדר האוכל. המוזיאון מחולק לשערי תצוגה הכוללים: שער עליה, חלוץ , קק"ל, חקלאות מסורתית, עבודת השדה, מושב, קיבוץ ובעלי מלאכה.

לפרטים: לקבוצות בהזמנה מראש, בכל יום ושעה. טל. 04-6548974  

 

 המוזיאון לראשית ההתיישבות בקיבוץ יפעת   צילום: רונית סבירסקי

 

מערת הפלמ"ח בקיבוץ משמר העמק

בשנת 1941 כאשר הוקם הפלמ"ח, הפכה המערה לבסיס האימונים למחלקות המיוחדות של הפלמ"ח. במערה נאספו לוחמי מחלקת המסתערבים, שפעלה בהסתר במדינות ערב השכנות. גם אימוני המחלקה הגרמנית התקיימו במערה. חייליה אומנו במטרה להיטמע בקרב היחידות הגרמניות שלחמו במדבר המערבי בימי מלחמת העולם השנייה. במקום  נערכו ישיבות מפקדי הפלמ"ח לקראת יציאה לפעולות נועזות. הכניסה למערה במדרגות צרות, הפריטים המקוריים שנמצאים בתוכה, הסרט המרתק שמוצג בה על תקופת הפלמ"ח והסיפורים המרגשים יוצרים חוויה מיוחדת ונותנים למבקרים תחושה לרגע כאילו הם עצמם במחתרת ובתקופת הבריטים. בנוסף, ניתן להתרשם מתצוגת כלי הנשק המרשימה מתקופת הפלמ"ח.

 

לפרטים: בשאר ימות השבוע יש לתאם הגעה מראש: 052-4471109

 

 מערת הפלמ"ח    צילום: רונית סבירסקי

 

החצר הגדולה במרחביה

הקואופרציה של קיבוץ מרחביה נוסדה ב-1909 והייתה היישוב הראשון העברי בעמק יזרעאל. עקב חילוקי דעות בין המתיישבים הקואופרציה התפרקה ואז נוסד הקיבוץ ב-1911. בחצר המרכזית של הקיבוץ, במבנים המקוריים מראשית המאה שעברה, הוקם מרכז מבקרים המציג באמצעות פאנלים צבעוניים, תמונות, מודלים, סרט הדרכה, אתר אינטרנט והסברים בעברית, אנגלית וגרמנית, שלל סיפורים הקשורים למקום: את ראשית ההתיישבות העברית בעמק יזרעאל, את חזון הקואופרציה של פרופסור אופנהיימר ואת הווי החיים בקהילה המתהווה בעמק.

מחיר: 15 שקל לגמלאים, 17 למבוגר, 10 שקל לתלמיד/סטודנט/חייל/ילד.

לפרטים: בשאר ימות השבוע יש לתאם הגעה מראש:  052-5341954, 052-3638156

 

 בית יערי וחדר גולדה בחצר במרחביה   צילום: רונית סבירסקי

 

תחנת שרה – תחנת האלחוט הראשונה

בשנים 1943-1940 פעלה בגבת, תחת מעטה סודיות, תחנת האלחוט הראשונה בארץ. שרה צ'רנומוריץ פפיש, חברה בקיבוץ וקשרית מוערכת, נבחרה להפעיל את התחנה. מידי לילה היא שידרה אותות  מורס עם מידע שהועבר לה מירושלים ונשלח למנהיגים היהודים בלונדון ובניו יורק. על מנת שלא לעורר חשד, היא הייתה יוצאת בבוקר לעבודה ברפת. התחנה הוקמה כמסווה של בור ספיגה גדול שניבנה למקלחת בין בתי הילדים. המשדר הורד והבור כוסה והשידורים החלו. כדי להתחיל לשדר הייתה שרה מפעילה ידנית אנטנה המורכבת מצינור בתוך צינור (מלאכה קשה כעדותה), לוחצת על כפתור נסתר ויורדת במעלית מסובכת ומורכבת אל תוך האדמה. משם, דרך דלת סודית, הייתה נכנסת לחדר בו הוסתר המשדר. תחנת השידור הסודית נשמרה במלואה ולילדים זוהי חוויה מיוחדת במינה, לרדת אליה, לחוש את אווירת המסתורין והסודיות ולצאת דרך פתחי המסתור. משך הביקור כשעה.

מחיר: 15 שקל לאדם

לפרטים: בתיאום מראש בלבד, עירית: 052-6566501 

 

תחנת שרה    צילום: רונית סבירסקי

 

הסליק בנהלל

מדובר באחד הסליקים המרכזיים והגדולים ששימשו את אנשי הישוב לפני הקמת מדינת ישראל, בחצר ביתה של משפחת אבידוב, מראשוני המתיישבים בעמק. באתר מרכז מבקרים הכולל מוזיאון משפחתי ייחודי המספר ארבעה מסיפורי המשפחה הקשורים בהקמה ובביטחון מדינת ישראל. המוזיאון ממוקם מעל הסליק הישן במשק המשפחה ובצל עץ התמר. בני הדור השלישי והרביעי מספרים למבקרים את סיפורי המשפחה ומארחים קבוצות ויחידים.

 

לפרטים: בתיאום מראש- משק אבידוב, מושב נהלל, 052-3347194

 

 

סיור נוסטלגיה עם טלי זייד

טלי זייד, נכדתו של השומר הראשון, אלכסנדר זייד עורכת סיור ב"גבעות שייך אבריק", כיום בית זייד, מושבה של משפחת זייד, המשקיף ממערב על עמק יזרעאל. באופן חי וציורי היא מתארת את חייהם של סבה ושל סבתה ציפורה כמתיישבים בודדים על הגבעה, את סיפורם של  "אנשי בראשית", מהעלייה לארץ ב-1904 ועד ההתיישבות בשייך אבריק, הקמת בר גיורא והשומר, סיפורי הארגון ואנשיו, הסכנות, הבדידות ושמחת הגילוי של העיר העתיקה בית שערים - עד לרצח זייד ב 1938 ונקמת הדם שבוצעה על-ידי אנשי הפלמ"ח. את הטיול היא מלווה גם בשירים מהתקופה, על רקע הבתים המקוריים של משפחת זייד מראשית המאה שעברה ונופי העמק המרהיבים שנפרשים ממול ומסיימת בפסל הענק שהוקם לזכרו של סבה.

מחיר: 45 שקל למבוגר, 30 שקל לילד

לפרטים: פתוח בתיאום מראש: 050-6848105

 

 פסל של אלכסנדר זייד    צילום: רונית סבירסקי

 

הסליק בעין השופט

בשנת 1945 נחפר בעין השופט הסליק הגדול, מתחת לרצפת המתבן, במקום שהיה ידוע רק לקבוצה קטנה של אנשים. הסוד נשמר גם לאחר מלחמת השחרור מלווה בשמועות עקשניות על קיומו. אחרון זקני הקבוצה החליט בגיל 97 לגלות את מקום הימצאו מתחת לרצפת חדר הכושר המודרני של הקיבוץ. עם פתיחתו בשנת 2009 התגלו בו מעל 100 סוגי נשק ישנים ופריטים נוספים. כיום ניתן לראות את מתחם הסליק, תמונות, סרטון וידאו וחביות בהן הוחבא הנשק. 

מחיר: 25 שקל לאדם

לפרטים: בתיאום מראש. נטע: 050-7266534, ישי: 050-5764268

 

משטרת נהלל ההיסטורית

משטרת נהלל הוקמה ב-1936, ובשנות הארבעים הייתה נקודת סיוע מרכזית למערך הביטחון והמודיעין של היישוב. במלחמת העצמאות שימשה למעצר שבויים, ולאחר המלחמה הושבה לתפקידה המקורי. הבניין ננטש בשנות השישים ועמד בפני הרס מוחלט. ביוזמת המועצה לשימור אתרי מורשת שוקמה התחנה והוקם בה מרכז מבקרים למורשת השוטר והנוטר העברי בארץ-ישראל. ניתן למצוא במקום את חדר היומנאי, עם פריטים אותנטיים ששימשו את שוטרי התחנה, תעודות ומסמכים מימיו הראשונים של המקום ותמונות היסטוריות. הביקור במשטרת נהלל כולל סיור מודרך בתשלום סמלי

לפרטים: יש לתאם את הביקור מראש. הכניסה לאתר ממנשייה זבדה. 04-6415073, 04-6514277

 

הצריף בנהלל

אצילית ועפר אבירן מארחים את המטיילים בצריף שלהם בנהלל. אבירן, הוא דור שלישי למתיישבי נהלל ולוקח את האורחים ל"מסע מרתק בשבילי הציונות" בשילוב ארוחה צמחונית תוצרת בית. הוא מספר על ראשית ההתיישבות והגנת הישובים בעמק יזרעאל; סיפורם של חלוצים שתקעו יתד בעמק לפני כ- 90 שנים ויצרו יש מאין. סיפורים המשתלבים בספריו של מאיר שלו ""רומן רוסי", "כימים אחדים" ו"פונטונלה", שירי אלתרמן, רחל, וחנה סנש המלווים את המסע. במהלך הסיור מבקרים ב"סליק במתבן".

 

לפרטים: הזמנות ותיאום מראש: 04-6515840,  050-9006165

 

לפרטים נוספים על אטרקציות שונות באזור, מסעדות ואתרי לינה: 04-6520013