מיני ספארי עירוני בפארק גני יהושע
פארק גני יהושע בלב הכרך העמוס ביותר במדינה הוא ריאה ירוקה שהפכה לביתם של תנים, ברווזים, אנפות, זוחלים וציפורים נודדות. מסלול הליכה לצד ערוץ נחל הירקון בין עצי אקליפטוס וצמחייה ארץ ישראלית משלב טבע על רקע מגדלי מגורים ושקיעות אדומות
דייגים בפארק גני יהושע צילום: רונית סבירסקי
שעות הבוקר המוקדמות או אחר הצהרים המאוחרות לקראת שקיעה הן השעות היפות של פארק גני יהושע. אלה הן גם השעות שבעלי החיים מרגישים שליטי המקום. רצים בודדים עוברים על שבילי האספלט, אוהבי הרומנטיקה מתפרקדים על מחצלת בפינות נסתרות וציוץ הציפורים ממלא את האוויר.
פינות ישיבה מול המים צילום: רונית סבירסקי
פארק הצפרות ראש ציפור ממוקם בצד המזרחי של הפארק ומשתרע על פני 32 דונמים. הוא קיבל את שמו הודות לצורת מקור ציפור שיוצר המפגש בין נחל הירקון לנחל איילון. הקרבה למקורות מים, הצמחייה הירוקה שנשתלה באזור יצרו מתחם מתאים עבור בתי גידול של ציפורים וכך הוקם במקום פארק הצפרות שהוא מערך אקולוגי מעשה ידי אדם. במרכזו של האתר חצבו אגם מלאכותי שאליו מחוברים אגנים ירוקים ותעלות מים. סביב האגם הקימו מסתורי תצפית שמאפשרים לעקוב אחרי הציפורים מבלי להפריע לשגרת חייהם.
עיריית תל אביב מארגנת סיורים מודרכים בפארק הצפרות וכך אפשר לפגוש בעלי מקצוע דוגמת אוצרת הגן הבוטני, טל לבנוני, שמדריכה סיור בעקבות בעלי החיים בפארק. ספארי מטבעו הוא טיול שאין לדעת מה יתרחש בו וכמה בעלי חיים יצוצו במהלכו. קבוצה גדולה של מטיילים מקטינה את הסיכוי לראות בעלי חיים אבל המידע שמתקבל במהלך הסיור מרתק ומאפשר להגיע ולטייל בפארק לבד בשעות שהוא שקט יותר. לבנוני מסבירה על מיני העצים השונים שניטעו בפארק, האקליפטוסים עצי הבוסתן, תאנים, תות, חרוב, שיזף, אלת המסטיק ונוספים. עטלפי הפירות חוגגים בפארק ובעיקר נהנים ממגוון פירות טרופיים, מנגו, גויאבה ושסק. כשהשמש שוקעת הם מתעוררים מהשנ"צ ועורכים מעופי באז מעל אגני המים, צוללים במהירות, טובלים את המקור וחוזרים להמריא כשהם מותירים צורות מעגליות במים.
האגם המרכזי בפארק הצפרות צילום: רונית סבירסקי
עטלפי החרקים זעירים ומהירים יותר, הם חולפים מעל ראשי המבקרים בריקודי סלאלום סוערים בדרך אחר חיפוש עשים או שפיריות. בין סבך הקנים אפשר לראות צפרדעים ובמים שטים דגים וברכיות. עונת הסתיו מביאה איתה לפארק ציפורים נודדות שקמות עם שחר לחפש מזון וחוזרות בערב ללינה על צמרות העצים. בשמים אפשר לראות להקות גדולות שנראות כמו ראשי חץ במעופן מהצפון הקר לדרום החם.
יאורית מצרית במנוחה צילום: רונית סבירסקי
התנים הפכו לדיירים מוגנים בפארק והם חומקים בין הסלעים והצמחייה בכל שעות היום. כשהפארק ריק הם מרגישים בטוחים יותר לטייל באין מפריע ובלילות אפשר לשמוע את יללתם למרחקים. הם מסתובבים בזוג או בלהקה ובשעות החשיכה כשמכוונים אליהם פנס, עיניהם בוהקות כמו צמד אזמרגד ירוק באפלה. התן הזהוב הוא המין הנפוץ ממשפחת הכלביים והם מסתגלים לסביבה במהירות. פחי האשפה הגדושים שהמטיילים מותירים אחריהם מהווים עבורם מקור מזון והם אינם בוחלים בציד ברווזים או עופות מים.
התנים שכבשו את הפארק צילום: רונית סבירסקי
מסלול ההליכה מפארק הצפרות לכיוון מתחם שבע טחנות יכול לזמן מפגש עם תנים בשעות הערב המוקדמות. אתר שבע טחנות מושך אליו גם לבניות קטנות שמקורן חד וארוך, ציצית קטנה על ראשן, רגליהן שחורות ואצבעותיהן צהובות. הן מגיעות לפארק בעונת החורף וחוזרות באביב. לצדן משתכשכות במים ברכיות ויונים שזוכות לפרורי לחם ממבקרים מתמידים. הזכר של הברכיות מתהדר בראש צבעוני ירוק בוהק ואילו הנקבה חומה אפורה כדי להסוות את עצמה במהלך הדגירה. בחורף מגיעים גם שחף אגמים ושלדג גמדי שנוצותיו בוהקות בטורקיז וחום. הקורמורנים נהנים מלינה בטוחה על ענפי האקליפטוסים על גדות הנחל והמגלן מחפש במים תולעים וסרטנים.
לבניות ויאורית באתר שבע טחנות צילום: רונית סבירסקי
אפשר לצפות בציפורים ששוכנות בפארק לאורך כל השנה בעיקר בשעות הבוקר המוקדמות. משפחה של דוכפית מנקרת זרעונים, דרורים מתקבצים יחד בקבוצות גדולות ומתרוצצים על המדשאות, העורבים מפקחים על המתרחש ותופסים מרחק מהציפורים שפלשו לשטחן. הדררה הירוקה, המיינה השחורה עם המקור הכתום, התוכי הנזירי, הזרזיר הבורמזי והיאורית המצרית הם מינים פולשים שמצאו לעצמם כר מחייה פורה בפארק ודחקו מינים של ציפורים מקומיות.
מיינה בודקת את השטח צילום: רונית סבירסקי
אתר שבע טחנות הוא אתר ארכיאולוגי שנחקר ותועד על ידי חוקרים ישראלים ומתוארך לתקופה העות'מנית בין המאות 20-17. במקום הוקם סכר שאגר את מי הירקון כדי ליצור אנרגיית מים למטרת טחינת חיטה לקמח. מפל שגלש מגובה 3 מטרים הניע את אבני הריחיים שהיו עשויות מבזלת. שבע טחנות כללו שלושה מבנים שהוצבו ממערב לסכר. במבנה המרכזי היו שבעה זוגות אבני ריחיים שהיוו את מקור השם לאתר. בשני המבנים האחרים היה זוג אחד של אבני ריחיים. בין הממצאים שנחשפו בחפירות היו מטבעות עם חותם של הסולטן הטורקי, כדי חרס שהובאו מערים מרכזיות ורעפי מרסי שריפדו את גג הטחנה. בשנות ה-30 של המאה ה-20 נפתח במקום קפה שהיה אחד ממקומות המפגש האהובים על צעירי תל אביב והם הגיעו אליו בסירות.
אתר שבע טחנות והיונים צילום: רונית סבירסקי
לצד מתחם שבע טחנות נמצא אחד הגשרים הבודדים שעוברים מעל נחל הירקון וממנו מגיעים אל האגם המלאכותי הגדול בלב הפארק. האגם מוקף מדשאות ועצים ומשמש כאטרקציה תיירותית לשיט בסירות פדל וקייקים, כדור פורח ומסלולי רכיבה על אופניים. גינה קטנה נשתלה בסמוך לאגם וקיבלה את השם גינון תומך טבע. נשתלו בה מיני צומח שמטרתם למשוך מגוון מאביקים וחרקים ביניהם פרפרים, דבורי בר וחיפושיות. בעונת הפרפרים אפשר לצפות בלבנין הכרוב, נימפית החורשף, זנב סנונית נאה ואליהם מצטרפים דבורת העץ הצהובה, דבורת הדבש, גמל שלמה ומושית השבע שאנחנו מכנים פרת משה רבנו.
גן הסלעים צילום: רונית סבירסקי
שביל ההליכה ממשיך צפונה לכיוון גן הסלעים שמשתרע על פני 40 דונמים ומוצגים בו מגוון סלעי הארץ שהובאו מהחרמון עד אילת. בין הסלעים שולבו מינים שונים של צמחי ארץ ישראל שלוקטו מרחבי הארץ ביניהם עצי חורש ים תיכוני, אלה ארץ ישראלית, אלון התבור, אלון מצוי, לבנה רפואית ופרחים חד שנתיים, כלניות, רקפות, חצבים ואחרים. שלטי הסבר עם שמות העצים והצמחים הוצבו בגן.
פארק הירקון פתוח למטיילים בכל שעות היום. שעות הכניסה לאתרים השונים מצויינים באתר