מתחם הגרפיטי הגדול בקריית המלאכה הוקדש השנה לגיבורים, לנרצחים ולחטופים
המתחם שהחל כפרויקט אמנות רחוב בקריית המלאכה בתל אביב משך אליו אחרי המלחמה אמני גרפיטי שהנציחו את הנספים, הנופלים והחטופים על קירות המבנים ובחדרי המדרגות. מסע אל נבכי הנשמה בין ימים יפים של צבעוניות ושמחה לימים של אבל וצער עמוק
בנצי ברופמן - יום הולדת שנה לכפיר ביבס צילום: רונית סבירסקי
אמני רחוב מקומיים ובין-לאומיים
פרויקט הגרפיטי במתחם בעלי מלאכה בתל אביב הוא אחד המיזמים הבולטים בעיר בתחום אמנות הרחוב. המתחם, השוכן בלב העיר בסמוך לרחוב שוקן, ידוע כאזור תעשייתי עם היסטוריה ארוכת שנים של בעלי מלאכה ועסקים קטנים. בשנים האחרונות, הפך המקום לגלריה פתוחה לאמנות רחוב עם עשרות יצירות גרפיטי צבעוניות שמקשטות את קירות המבנים.
הפרויקט התחיל ביוזמת אמני רחוב מקומיים ובין-לאומיים, אשר ראו במתחם הזדמנות להפוך אזור תעשייתי אפור למרחב אמנותי פתוח. ישנן יצירות מגוונות, המשלבות סגנונות שונים – מקלאסי ועד מודרני, ציורים פיגורטיביים ומופשטים, עם מסרים חברתיים, פוליטיים ותרבותיים.
הגרפיטי של ימים אחרים צילום: רונית סבירסקי
מתחם קריית המלאכה הפך ליעד תיירותי עבור חובבי אמנות אורבנית ולאחת הנקודות החשובות בסצנת הגרפיטי בתל אביב. רבים מהאמנים המשתתפים בפרויקט משתפים פעולה עם קהילות מקומיות ועסקים. כל אחד מביא את הסגנון וההשפעה הייחודית שלו לעיר. רבים מהם אנונימיים, עוסקים בנושאים מגוונים – מחברתיים ופוליטיים ועד לנושאים אישיים ואמנותיים. שמות בדויים או כינויים, סימנים וצירופי אותיות מסמלים את רוב החתימות על העבודות. בין השמות הבולטים נמצאים: ניצן מינץ, הלה שלג, מיכל רובין, עדי סנד, Bothers of Light, THALES Towers, UNTAY, KLONE, DEDE, IMAGINARY DUCK, Damian Tab, The Missk, KOTART
גרפיטי של עסקים מקומיים צילום: רונית סבירסקי
KLONE הוא אמן רחוב ישראלי, שעבודותיו מתאפיינות בסגנון מופשט ובדמויות שמזכירות בעלי חיים דמיוניים. הוא מבטא בעבודותיו רעיונות של זהות ושייכות, תוך שימוש במוטיבים הקשורים לתל אביב כמרחב אורבני דינמי.
BROKEN FINGAZ הוא קולקטיב אמנים מהעיר חיפה שזכה להכרה בינלאומית. יצירותיהם צבעוניות ונועזות, ומשלבות איורים גרפיים עם נגיעות פסיכדליות. הקולקטיב עוסק בנושאים כמו תרבות פופ, היסטוריה וחיי היומיום.
היצירה של KOTART מ-2022 שקיבלה משמעות מצמררת צילום: רונית סבירסקי
Dede הוא אחד מאמני הגרפיטי הבולטים בתל אביב, שידוע בזכות אלמנט "הפלסטר" המופיע בהרבה מיצירותיו. הפלסטר מהווה סימן לפציעה אבל גם להחלמה ושיקום. היצירות שלו מתמקדות לעיתים קרובות במאבקים האישיים והחברתיים שאנשים מתמודדים איתם.
Adi Sened אמן שידוע ביצירותיו הגיאומטריות והאבסטרקטיות. עבודותיו במתחם בעלי מלאכה הן תצוגה של קווים מדויקים וצורות, כאשר הוא בוחן את היחסים בין הסביבה האורבנית לאמנות.
אדגר רפאל - אריק איינשטיין וטוויטי צילום: רונית סבירסקי
Know Hope אמן שבוחן נושאים כמו חוסר וודאות ואופטימיות בעבודותיו. הוא יוצר דמויות עדינות שעוברות מסע, וציוריו מתארים מצבים של שינוי וחיפוש עצמי.
עבודות רבות משקפות את הסיפורים של בעלי המלאכה וההיסטוריה של האזור. חלק מהיצירות מוקדשות לעסקים שנסגרו או לדמויות שהיו מזוהות עם המקום במשך עשרות שנים. היבטים חברתיים ופוליטיים של אמנים המתייחסים לבעיות עכשוויות, כמו ג'נטריפיקציה, אי שוויון חברתי וזכויות אדם, באמצעות דימויים נוקבים ומסר ישיר.
טכנולוגיה ואמנות צילום: רונית סבירסקי
שילוב של טכנולוגיה ואמנות שכוללת אלמנטים אינטראקטיביים, כגון קודי QR שמובילים לאתרים המספקים פרטים נוספים על היצירה, או שימוש בתאורה שמשתנה בהתאם לשעה ביום. היצירות מתעדכנות ומשתנות כל הזמן, כאשר אמנים חדשים מגיעים ויוצרים עבודות חדשות, מה שהופך את המתחם למרחב אמנותי חי ומתפתח.
חדר המדרגות של שביל המרץ 3 צילום: רונית סבירסקי
הבניין שהפך לגלרייה פתוחה
המתחם מתפרש על פני רחובות שביל המרץ, התנופה, המפעל, רחוב 3789 ורחוב העמל. אחד הציורים הוותיקים ברחוב העמל הוא ציור ענק של הזמר אריק איינשטיין ולצידו דמות הציפור המצוירת טוויטי שמרמזת על השיר עוף גוזל.
גרפיטי של חיבור וקבלת האחר צילום: רונית סבירסקי
בכניסה של שביל המרץ 3 שאפשר להיכנס גם מהתנופה 4 חדרי המדרגות כוסו בעבודות שחלקן מחברות בין האמנים שפועלים בבניין וחלקן עבודות ספונטניות שנוספו עם הזמן. על מרפסת הקיר החיצוני ישנו ציור של שיחי צבר ומילה אחת באנגלית DEMOCRACY.
אמנות בחדר המדרגות צילום: רונית סבירסקי
על המעקה בקומה השלישית ששייך לסטודיו האמן עזרא הרמן ניצבות ערמות של קקי צבעוני ששימשו גם כמיצב של האמן בפופ אפ של מלון אימפריאל. בחדר המדרגות הוא יצר קיר שכולו התזות צבע צבעוני שנראה כמו חגיגת בלונים שהתפוצצו. בקומה האחרונה תלויות באוויר ארבע סירות כתומות שאפשר לדמיין אותן כסירות הצלה של קרוז או כספינות חלל קטנות שייקחו את הנוכחים לרגע קטן של אסקפיזם בחלל.
מרפסת הסטודיו של עזרא הרמן במרץ 3 צילום: רונית סבירסקי
סירות ההצלה שתלויות באוויר בקומה הרביעית צילום: רונית סבירסקי
הזעקה שהפכה להנצחה
עם פרוץ המלחמה אמנים ישראלים ובין-לאומיים הרגישו צורך לפרוק את סערת הנפש על קירות המתחם. חלקם ציירו לבד, אחרים בקבוצות והיו גם שיתופי פעולה עם אמנים מפונים מהדרום ומהצפון. האמנית האמריקנית אליזבת סוטון שיתפה פעולה עם האמן הישראלי בנצי ברופמן. אחד הגרפיטי המצמררים שלו הוא קיר שכולו צבעוניות, שמחה ובלונים ובמרכזו דמותו של כפיר ביבס שחוגג יום הולדת שנה בשבי. ברופמן ממגדל העמק סיים ביום שישי 6 באוקטובר עבודת גרפיטי בחניון רעים ונסע אחרי הצהרים הביתה. מהשבת הארורה ועד היום מקדיש את עצמו ליצירות גרפיטי שמנציחות חטופים, נרצחים וחללי צה"ל.
הפלסטרים של DEDE ועליהם הוסיפו את הגיבורים שהצילו אחרים צילום: רונית סבירסקי
ציור ענק ברחוב העמל שהחל כגרפיטי פלסטרים של דדה ומעליו מסך לבן גדול להקרנת סרטים הפך לקיר הנצחה לגיבורים שהקריבו את עצמם כדי להציל אחרים ב-7 באוקטובר. דמויותיהם ציורו על על רקע הפלסטרים הלבנים. הפרמדיקית מיכל מן ז"ל בחרה נשארה במרפאה בבארי וטיפלה בפצועים עד שנרצחה. ענר שפירא ז"ל לוחם סיירת הנח"ל שהיה במסיבת הנובה עמד בפתח המיגונית והגן על חבריו שהסתתרו בפנים. הוא תפס את הרימונים וזרק אותם חזרה עד שנרצח והמחבלים שחשבו שהוא לבד עזבו את המקום. עווד דראושה ז"ל נהג אמבולנס ופרמדיק בן הכפר איכסאל פינה פצועים עד שנרצח. בן שמעוני ז"ל שהיה במסיבת הנובה חילץ את עצמו וחזר בכל פעם בדרכים מתוחכמות להציל אחרים עד שנרצח.
הנצחת נרצחי נובה - הריקוד שלא יגמר לעולם צילום: רונית סבירסקי
קבוצת אמנים גדולה נרתמה ליצירת קיר הנצחה לצעירים שנרצחו במסיבת הנובה. אמנים מהארץ ומעולם ציירו דיוקנאות של צעירים ומעל לראשם כתבו את המשפט "הריקוד שלא ייגמר לעולם". המשפחות יוכלו להשלים את שמות יקיריהם ליד תמונתם. האמנים שהשתתפו הם: שלי פרי, אדם מבורט, תמר צונץ, מייפל, ליאור אביב, יוליה ויאיר גורני, אסתר, דניאל הרפז.
האמן דניאל עמית הנציח את ענבל ליברמן שהצילה את חברי קיבוץ ניר עם צילום: רונית סבירסקי
דניאל עמית הנציח את הסופרמנים יאיר גולן, נעם תיבון וישראל זיו שירדו לעוטף להציל אנשים צילום: רונית סבירסקי
אמן הגרפיטי דניאל עמית התמקד בגיבורים. הוא צייר שלושה גיבורים באוברולים של סופרמן בצבע חאקי וכתב תודה לשלושת האלופים שעלו על מדים וירדו להגן על הדרום ב-7 באוקטובר, יאיר גולן, נעם תיבון וישראל זיו. דניאל עמית בחר גם להנציח את הרבש"צית של ניר עם ענבל ליברמן שבזכות התושיה והאומץ שהפגינה הצליחה להציל את כל חברי הקיבוץ.
גרניקה של The Missk ואמנים מיישובי העוטף צילום: רונית סבירסקי
אמנית הרחוב הישראלית The Missk יצרה בעזרת אמנים מיישובי העוטף גרפיטי בהשראת יצירת האמנות המפורסמת של פיקסו "גרניקה". היצירה של פיקסו מנציחה עיירה ספרדית שהופצצה על ידי הנאצים במלחמת העולם השנייה. חיה טורפת ענקית כמו גוש שחור מאיים ולמרגלותיה ילדים, נשים, גברים ותינוקות שזועקים זעקות שבר.
גרפיטי משנת 2021 - געגוע לימים שדאגנו לשלום כדור הארץ צילום: רונית סבירסקי
המתחם שהיה עד שנת 2023 גלריית אמנות רחוב פורצת דרך קיבל בשנת 2024 חזות שמשקפת את ההוריקן שממשיך להסתחרר מעל ראשה של מדינה ישראל שנאחזת בכל כוחה בענפי החיים.