היום הפתוח בערבה - הפיתוחים האחרונים והמתקדמים בחקלאות

 

מדי שנה מתקיים בתחנת יאיר היום הפתוח בערבה שמציג את הפיתוחים האחרונים והמתקדמים של הערבה בתחום החקלאות. מומלץ לבדוק באתר את המועד המדויק. 

 

60% מייצוא הירקות הטריים מישראל למדינות העולם גדל בערבה התיכונה והצפונית, לכך מתווספים 15% מייצוא הקטיף ו-90% מייצוא דגי הנוי הטרופיים. על הצלחה כזו גם בן גוריון לא חלם. במסגרת היום הפתוח נערכים סיורים מודרכים בחממות ובמטעים בישובים השונים ובשעות אחר הצהרים ניתן להשתתף באירוע הגדול שנערך בתחנת יאיר עצמה.

 

תחנת יאיר היא אמנם מתחם של פיתוחים חקלאים אבל היא נראית כמו יישוב חקלאי לכל דבר. בחממות הטכנולוגיות גדלים ירקות ופירות, פרחים, צמחי תבלין ודגי נוי. האדמה המדברית מניבה ירקות ופירות צבעוניים בטעמים מופלאים שהפכו ללהיט בעולם. מיעוט המשקעים, המים המליחים, תנאי האקלים הקשים לא הרתיעו את החקלאים שבחרו להתיישב באזור.

 

צילום: רונית סבירסקי

 

כיצד הצליח הפלא הזה להתרחש? על כך אפשר לקבל תשובות בסיורים המודרכים שמתקיימים ביום הפתוח. שיטות השקייה מתוחכמות, הדברת זבוב הים התיכון שתוקף את הפירות, יצירת תנאי אקלים מבוקרים, הכלאות ושימוש במים מליחים שמגבירים את דרגת המתיקות בפלפלים ובעגבניות. המבקרים יכולים לטייל בין החממות ולראות פלפלים בצבעים עליזים, כתומים, אדומים, ירוקים וגם בצבע של חציל. פלפלונים קטנטנים, מאורכים ועגלגלים שגדלים בחממות סגורות מפני חרקים ומזיקים.

 

לחממות האלה נכנסים כמו למעבדות סטריליות. מנקים את סוליות הנעליים  בחומר חיטוי ולא פותחים את הדלת הפנימית לפני שסוגרים את יריעות הניילון החיצוניות. בחזית כל חממה ישנה מלכודת זבובים שבתוכה הניחו פרומון זכרי שמושך אליו את נקבות הזבובים. בתוך החממות ישנם מתקנים מתוחכמים כדי להאריך את עונת הגידול. צינורות שבהם מוזרמים מים חמים מקיפים את שורשי הצמחים כדי להעלות את הטמפרטורה. בחממות אחרות התקינו מזגנים מיוחדים ליצירת טמפרטורה ולחות ברמה אחידה כל השנה.

 

צילום: רונית סבירסקי 

 

ישנם צמחים שגדלים על אדמת טוף באדניות מרחפות וללא מגע עם האדמה כדי להפחית פגיעה של מזיקים. החממות קיבלו את השם "בתי צמיחה" ואכן המראה מלבב והטעם של פעם. כמעט כל גידולי החקלאות מרוכזים היום בתוך חממות. כשעולים אל מצפור ג'בל חופירה השולט על האזור נראה השטח ממבט-על כמו בית חרושת ענקי. מאות שרוולים ענקיים מפלסטיק נוצצים בשמש ובתוכם מסתתרים הצמחים והעצים. את השיטה הזו מיישמים גם בכרמי ענבים שסגורים בתוך חממות. בנוסף לחקלאות המסורתית מתפתחת בערבה החקלאות האורגנית. 2500 דונמים של ירקות ופירות נקיים מחומרי הדברה נמצאים בערבה.

 

חקלאות היי-טק, חממות טכנולוגיות, בתי אריזה ממוחשבים, ניסויים, הרכבות, פיתוחים, התפלת מים ובקרת אקלים זה שם המשחק במאה ה-21. בחממה הטכנולוגית של יאיר כהן ומיכאל עופרן מגדלים 120 זנים של עגבניות. מגולות קטנות צהובות עד עגבניות אליפטיות אדומות ועגבניות ירוקות שדומות לעגבניות בר. הישראלים לא זוכים לראות ולו עגבניונת אחת קטנה כי כולן מעופפות להן מיד למדינות רחוקות בעולם. האנגלים משתגעים על הצהובות הקטנות והמתוקות ומוכנים לשלם עבורם כל מחיר. בספרד ובאיטליה מחפשים את הירוקות שגדלות על מי מלח.

 

בחממות של שייקה אורן מריחים את הפלפלים במלוא העוצמה ברגע שמרימים את יריעות הפלסטיק ונכנסים פנימה. הוא מגדל פלפלים 11 חודשים בשנה ודואג להם ללחות וטמפרטורה מבוקרת. לא פחות מ-17 מעלות בחורף ולא יותר מ-30 מעלות בקיץ. משקה אותם במי קידוחים וממעט בהדברה. אם בעבר המגדלים ארזו את הגידולים בעצמם ודאגו לתהליך הייצוא היום התהליך נעשה בצורה מבוקרת וממוחשבת. בבית האריזה "אורקה" של חזי בן עזיז ומוטי לוי נעים פלפלים בכל הצבעים על פס ממוחשב ששוקל כל פלפל וממיין אותם לפי גדלים כמעט ללא מגע יד אדם. כל המגדלים בערבה נמצאים תחת פיקוח מוקפד בתחום הניקיון, איכות הסביבה, איסוף אשפה וטיפול במזיקים בתקופת החיץ שבה לא מגדלים.

 

צילום: רונית סבירסקי

 

בישובים עצמם עלתה רמת המודעות לאיכות הסביבה ובעזרת המועצה המקומית הוצבו חביות להפרדת נייר מאשפה אורגנית. כל מוצרי הפלסטיק ממוחזרים, קופסאות הקרטון נשלחות למיחזור והגזם של החממות הופך לקומפוסט. השנה נכנסו לפעולה 100 קומפוסטרים ביתיים בחצרות בתי התושבים.

 

בנוסף לחממות ולגידולים, "תחנת יאיר" לובשת חג לקראת היום הפתוח. שבילים של חמניות משני צדי הדרך מקשטים את השטח. חלקה של עצי באובב מוצגת לקהל. 150 ביתנים עם תוצרת חקלאית, פיתוחים וכלי עבודה הוצבו בכל האזור. ביתנים של חקלאות אורגנית, מדגה, מחזור וחסכון במים, בקרת אקלים, בקרתאיכות, הדברה ביולוגית, מים ואיכות הסביבה.

 

בתערוכה תוצג התוצרת המקומית של פירות וירקות מכל הסוגים והמינים, פלפלים, עגבניות שרי צבעוניות, מלונים תלויים וצמחי תבלין אורגניים. פרחים וגידולי דגי נוי ייחודיים לערבה ביניהם דגי גופי, קלאון פיש, שדומה לקפטן נמו, וסרטני נוי שמנקים אקוואריום.

 

צילום: רונית סבירסקי 

 

350 תלמידי קולג' וסטודנטים מהודו, ויטנאם ותאילנד שמגיעים מדי שנה ללימודי חקלאות במכללה מיוחדת שנוסדה בערבה משתתפים גם הם ביום הפתוח. הם יציגו דגם של מערכת השקייה המאפיינת כל אחד את ארצו. הם יקבלו את האורחים בתלבושות המסורתיות ובריקודים עממיים. במקום יתקיים גם שוק איכרים ובו ביתנים לציוד מחנאות ומטיילים, עבודות קרמיקה של אמנים מקומיים, קוסמטיקה טבעית, גבינות ממחלבות באזור,  יצירות אמנות, מוצרי מזון אורגניים ותכשיטים. בדוכני האוכל יגישו סושי, דים סאם, פלאפל ואסאדו של שפים מקומיים.

 

למבקרים המגיעים לערבה ניתן להזמין לינה בחדרי האירוח, טיולי גי'פים, טרקים מודרכים , ביקורים בשמורות טבע וארוחות במסעדות. פרטים לגבי היום הפתוח טל: 08-6581083 או באתר yair-station@arava.co.il