מסעדת נור בג'וליס - ארוחת טעימות מהמטבח הדרוזי וסיפור אישי מעורר השראה
אהבה גדולה, אובדן וצער הובילו את בסמה הנו לפתוח מסעדה דרוזית "נור" בלב הגליל המערבי. סיפור של אישה ששועטת קדימה נגד כל הסיכויים ומנצחת בכל מה שקורה אצלה בצלחת.
מנסף וממולאים של בסמה הנו צילום: רונית סבירסקי
בלב הכפר ג'וליס בגליל המערבי מתנוסס שלט עם לוגו שמתאים למסעדה תל אביבית יאפית. חבורת צעירים ישראלים יושבת במרפסת המקורה בשעת ערב מוקדמת סביב שולחן עמוס מאכלים. הכניסה עטופה בעציצים וצמחי תבלין, החלל הפנימי משדר אווירה ביתית עם כריות רקומות, תקרת קני במבוק, ריהוט אקלקטי וקיר שכולו צילומים של בסמה עם משפחה, חברים ומפורסמים והרבה תעודות הוקרה על תרומה לחברה. הצילום הבולט ביניהם הוא של צעיר מחייך בפנים מוארות. זהו מורסל ח'יר אהבה חייה של בסמה שנהרג במהלך שירותו בצה"ל.
קפה קטן שהפך למסעדה גדולה
הפלייס מייט שמונח מתחת לצלחת מספר בקצרה את סיפור המקום. "נור" היא מסעדה דרוזית ובית קפה שהוקמו על ידי בסמה הנו, אלמנת צה"ל שעשתה הכל בעשר אצבעות עם הרבה אמונה וקראה למקום על שם בנה היחיד נור. זהו שילוב של קונדיטוריה ומנות מהמטבח הדרוזי שמוגשות בכלים מסורתיים. מאחורי התמצית הקצרה הזו עומד סיפור ארוך וכואב של אשה אמיצה שהלכה בדרכה העקשנית נגד כל הסיכויים וניצחה.
סיור אישי כואב עם הרבה אופטימיות צילום: רונית סבירסקי
האהבה של בסמה למורסל ח'יר ניצתה כשהייתה בת 15. הזיווג הזה לא היה לרוחם של בני המשפחה והזוג הסתיר את הקשר בניהם עד שמלאו לבסמה 20. רק אז קבלו את ברכת המשפחות ונישאו. שנה מאוחר יותר, כשבסמה כבר בחודשי הריון מתקדמים, ח'יר יצא במסגרת שירות מילואים לסיור ג'יפים. הג'יפ נפגע פגיעה ישירה ממטען צד וח'יר נפצע מרסיס בראשו. לאחר הפגיעה הוא עוד הצליח לסייע לחבריו ולהשיב אש לעבר המחבלים אבל מצבו התדרדר. הוא הובהל לבית החולים הדסה עין כרם ושם אובחן דימום קשה במוחו. הוא נותח ונותר צמח במשך 13 שנים ונפטר בשנת 2015 כשבנו היחיד, שלא זכה להכיר אותו, כבר היה נער.
בסמה, שלא עזבה את מיטתו במשך כל השנים עד שנפטר, החליטה לשקם את חייה ואת חיי בנה ולמרות התנגדות בני העדה החליטה לפתוח בית מאפה. היא למדה את תחום האפייה, עבדה במספר קונדיטוריות ורק אז פתחה בית קפה וקונדיטוריה. בני הכפר הגיעו כדי לטעום ולקנות מהמעמול שהפך למוצר הדגל שלה, העוגות המסורתיות ולכל אלה הוסיפה סלטים, כריכים ופסטות. הביקוש לתבשילים המסורתיים גדל והקהל הישראלי החל להגיע. בשנת 2020 היא פתחה את מסעדת נור שמתמחה במטבח הדרוזי המסורתי.
מחבת קציצות בשר וירקות צילום: רונית סבירסקי
ארוחת טעימות מהמטבח הדרוזי המסורתי
התפריט מגוון עם תבשילים ומנות דרוזיות שמוגשות ביד רחבה. ארוחת הטעימות המבוקשת שלה מאפשרת לסועד לטעום מרוב המנות וזו חוויה קולינרית מענגת. יש ארוחת טעימות צמחונית במחיר 70 שקל לאדם או בשרית במחיר 90 שקל לאדם. הארוחה הבשרית כוללת: זיתים, סלט חריף עד חריף מאוד תוצרת הבית, טחינה וחומוס ביתי נפלא. סלט באבא גנוש נפלא שהחציל זוכה בו לטעם מעושן עדין עם תוספת של טחינה, קוביות של עגבנייה טרייה, מלפפון ובצל סגול. לסלט הטבולה הקלאסי היא מוסיפה גרגרי רימון בעונה.
בסמה מצלחתת את עלי הגפן צילום: רונית סבירסקי
עלי הגפן הדקיקים ממולאים באורז בתוספת תבלינים שמעניקים להם אישיות חדשה, קישואים וחצילים ממולאים באורז ותבלינים, מג'דרה בגוון חום עמוק, קובה עוף מטוגן עשוי מבורגול במילוי עוף עם בצל, מנסף עוף שהוא תבשיל של פרגית ועוף קצוצים עם אורז והיא מוסיפה להם כרובית, חציל, גרגרי חומוס, אפונה, וגזר גמדי, צנוברים, ושקדים. מטאבק - קדירה לוהטת של חצילים, תפוחי אדמה, שום בצל ופלפלים. ספיחה בשר - פיתה עם בשר עגל, בצל, צנובר ותבלינים. הארוחה כוללת פיתות דרוזיות חמות, הנאפות על סאג' במקום, קנקן לימונדה טרייה, ולקינוח: מעמולי פיסטוק, וקפה עם הל מהפינג'אן.
תה ועוגת סולת שקדים לקינוח צילום: רונית סבירסקי
מנסף, סמבוסק וכנאפה
ארוחת בוקר דרוזית במחיר 70 שקל ליחיד ו-130 שקל זוגית כוללת: חביתת ירק/שקשוקה; מנקיש – 3 מיני פיתות עם זעתר, גבינה ובצל ופלפלים; מטבלים: חומוס, טחינה, כדורי לאבנה עם שמן זית, זעתר יבש, ג'יבנה (גבינה ערבית), באבא גנוש, זיתים, ריבת הבית, סלט פטוש, כדורי פלאפל, ומחבת של כרובית, חציל, פלפל, ועגבנייה מטוגנים. הארוחה מוגשת עם פיתות דרוזיות חמות, ולקינוח מעמולי פיסטוק ופינג'אן קפה עם הל.
ארוחת בוקר דרוזית צילום: אפיק גבאי
מנות נוספות בתפריט, פלטות סמבוסק במילוי שונה אישי או משפחתי 35 שקל; מטאבק – קדירה לוהטת של חצילים, תפוחי אדמה, שום, בצל, ופלפלים; מנסף טלה – אישי או משפחתי תבשיל של טלה קצוץ עם צנוברים, שקדים מוגש על אורז. עלי גפן ממולאים באורז ותבלינים; מנסף עוף אישי או משפחתי. הפיתות הדרוזיות נאפות במקום על סאג' מסורתי, והמאפים נאפים בטאבון המסעדה.
פטאייר גבינות וזעתר צילום: אפיק גבאי
בקינוחים: כנאפה זוגית 30 שקל; עוגת לילות ביירות 20 שקל; מעמול הפיסטוק המפורסם, עשוי מסולת, קמח, מי הדרים (זהר), פיסטוקים וחמאה, שזכה לשבחים בתוכנית הטלוויזיה "הקינוח המושלם", בקשת 12 שבו בסמה השתתפה. ניתן לרכוש במקום קופסת מעמול פיסטוק 40 שקל; קופסת מעמול אגוזים 40 שקל וקופסת עוגיות רחת לוקום/אניס 30 שקל.
בסמה מארחת קבוצות גדולות בתיאום מראש, ואירועים אינטימיים עד 100 איש במסעדה ובשטח הצמוד.
המסעדה פתוחה כל השבוע חוץ מיום שלישי בשעות 22:00-09:00, טל. 04-6293460